Szakértői blog

Szakképzettség bejelentése, de hogyan?

Már mindenki számára ismert, hogy 2016-tól az újonnan bejelentett munkavállalóknál meg kell adni a szakképzettségre vonatkozó adatokat. De mi a helyzet, ha az a munkába állás előtt nem áll rendelkezésre?
Bővebb információ >

Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásról

Igazi káosz alakul ki minden évben, amikor az összesített igazolásokat kell kiállítani? Mi a helyzet a kilépettekkel? Kell-e az előző munkáltatótól származó jövedelmet feltüntetni? Kérdések sora, melyekkel biztosan fogunk még januárban sokat foglalkozni. Most azonban egy másik örökzöld. Mi a helyzet az egyszerűsített foglalkoztatással?
Bővebb információ >

Tőkeemelés követelés apportjával

A tőkeemelések során vannak cégek, akik a tulajdonos tagi kölcsönével emelnek jegyzett tőkét. Több közösségi oldalon is felmerült kérdésként, gondoltam talán másnak is segít, ha végigmegyünk a könyvelési tételeken.
Bővebb információ >

Tao-s támogatási rendszer változása

Sokat foglalkoztam korábban is a témával, mert ezen a területen a legkisebb hiba is nagyon sokba kerülhet. És most újra történt egy változás, amit december 17-től már alkalmazni is kell, és ráadásul ez is a szigorúan betartandó kategóriába esik.
Bővebb információ >

Újabb feladat: EGYKESZ

Erről az új nyomtatványról már mindenki hallott, de az interneten keringő hírek hatására szinte senki nem tudja mitévő legyen.
Bővebb információ >

Mit kell tenni, ha nem költöttük el a fejlesztési tartalékot?

A cégek év végi zárása folyamán minden évben menetrend szerint megérkezik az a kérdés, hogy mit kell tenni, ha nem költöttük el a fejlesztési tartalékba átvezetett összeget beruházásra. Cikkemben most nem részletezem a fejlesztési tartalék képzésének szabályait, hiszen a bevezetőben felvetett probléma esetében ezen már régen túl vagyunk.
Bővebb információ >

Tegyük tisztába az EKÁER-t egyszer s mindenkorra!

- Vannak, akik úgy érzik, már mindent tudnak az ekáer-ről, rengeteget olvastak a témában, és előadáson is voltak.
- És vannak, akik azértbosszúsak, hogy annyi mi ndent megtanultak korábban, és március 1-től egy csomó dolog megváltozott.
Bővebb információ >

Nyugta helyett számla

Év elején nagy port kavart a pénztárgépet nem üzemelőkre kivetett adatszolgáltatási kötelezettség. Aztán március 1-jétől sok cég mentességet kapott, de ez a mentesség csak átmeneti. Nézzük mi a teendő január 1-jétől!
Bővebb információ >

Kapcsolt vállalkozások szabályainak változása

Számos törvény tartalmaz valamilyen külön szabályt azokra az esetekre, ha a cégek között kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn. Bejelentés, együtt számítás, adóalap-emelés és még számos egyéb különleges szabályt kell alkalmaznunk. 2015-től bővül a kapcsolt vállalkozások száma, hiszen egy új esetet tartalmaz az adócsomag.
Bővebb információ >

Mi a baj a vállalkozásokkal?

A következő gondolatok nem vonatkoznak minden vállalkozóra és könyvelőre. Viszont, amennyiben a leírtak és saját tapasztalataid között hasonlóságot vélsz felfedezni, akkor az NEM a véletlen műve...
Bővebb információ >

Itt a legújabb adónemünk, a REKLÁMADÓ

A reklámok adóztatását szabályozó tíz paragrafusból álló törvény rendesen borzolja a kedélyeket. Elvonatkoztatva attól, hogy ez is egy újabb elvonás, maga a szabályozás bonyolultsága is feladja a leckét.
Bővebb információ >

Pótbefizetés a számvitelben

Ez a cikk a májusi Irányadó magazinban jelent meg, és úgy gondoltam, itt is közzéteszem, mert hasznos lehet olyan kollégák számára is, akik még nem tagjai az Irányadó Könyvelői Klubnak.

Egy másik Irányadó cikkben olvashatunk a pótbefizetés szabályairól az új Ptk. előírásai alapján. Tudjuk tehát, hogy ez a jogintézmény a jövőben is lehetőséget ad egyes cégeknek, nézzük meg tehát, hogyan kell könyvelni.
Bővebb információ >