Mire számíthatsz, ha céges autót vezetsz?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Nem, most nem a cégautóadó-kötelezettségről írok. Mert azt már szinte mindenki tudja, hogy ha cég tulajdonában van a személygépkocsi, akkor adót kell fizetni. Most olyanról fogsz olvasni, melyre bármikor, a nap bármely szakában számíthatsz, ha céges autót vezetsz.

Végrehajtás


Amiről ma szó lesz, az a végrehajtás intézménye.
Az állami adóhatóságnak az adótartozás behajtására vonatkozó jogosultsága, és egyben kötelezettsége az Art. 10. § (2) bekezdésében valamint a NAV Korm. rendeletben foglalt rendelkezésen alapul.

Az 56. számú NAV füzetben az alábbit olvashatjuk:
„Az adó-végrehajtásban – a korábbiakkal ellentétben – a fokozatosság elve már nem érvényesül, hatósági átutalási megbízás, jövedelem letiltás kibocsátására, továbbá a vagyonfeltárás eredményétől, valamint az adótartozás összegétől függően a nyilvántartás (gépjármű-, cég-, ingatlan-nyilvántartás) alapján történő foglalásra általában egy időben, vagy egymást követően rövid időtartamon belül sor kerül.
Az tehát, hogy az eljárás melyik szakaszában milyen végrehajtási cselekményre kerül sor, az eljáró adóvégrehajtó rendelkezésére álló adatok alapján meghozott döntésétől függ. Általánosságban elmondható, hogy azon cselekmények foganatosítása indokolt, amely gyors és hatékony, költségkímélő eszköznek látszik az adóhatóság követelésének megtérülésére.”
ceges_auto.jpg

Konkrét eset


És akkor mi köze ennek a céges autóhoz?
Egy konkrét esetben felvett jegyzőkönyvből idézek, mert ez mindent megmagyaráz:
„ 2016…..-án 15 órakor a 21. sz. főút 35 kmsz-ben közúti ellenőrzéshez kapcsolódóan tartozásvizsgálatot végeztünk a … Kft adós tekintetében. Adós tulajdonában levő … frsz-ú járművet vontuk közúti ellenőrzés alá, a járművet adós üzemelteti és alkalmazottja …. vezette.
A NAV szakmai rendszereiből telefonon kértünk információt, mely alapján megállapítottuk, hogy adósnak 23.074,- Ft végrehajtható adótartozása van.
Telefonon tájékoztattuk az ügyvezetőt, és felszólítottuk a hátralék rendezésére. Az ügyvezető a járművezető útján a tartozást kifizette. Az átadott készpénzről kiállítottuk és átadtuk a …. sorszámú nyugtát.
Az eljárás befejezve: 16:00 perc.”

Tanulság


Ha céges autót vezetsz, semmiképpen se legyen adótartozásod, mert lefoglalhatják a járművet.

És még valami. A céges autó sofőrjének jogviszonyát rendezd, vagy legyen elfogadható magyarázatod a gépkocsivezető személyére.
vonal2.jpg

webbanner.png
vonal2.jpg



Hozzászólások

FannieDow  -  

Day ago i learned new cool info about Omega 3 stuff and now i really want to get it. But i want a quality, some premium omega 3 fish oil. I've seen this premium omega 3 fish oil link. What do you think about Carlson brand?

Ibolya  -  

Sajnos mi is beleestünk egy vámos ellenőrzésbe, és nem túllihegés, hogy rögtön foglalnak, bármennyi is a tartozás.
Nekünk is volt 200 e Ft járulék tartozás, ami 14-én lett volna esedékes, az autót 18-án ellenőrizték, az Áfa bevallásban pedig volt 1.157 e Ft visszaigénylés, azonban az hiába volt beküldve, az csak 21-től veszik figyelembe. Az áfa bevallásban nem kértem átvezetést kértem a tartozásra, és közben ki is kellett fizetni ott a helyszínen készpénzben, különben nem engedték tovább a szerelvényt /több milliós rakománnyal/. Most duplán van kifizetve, és nem tudom mikor jutok a pénzemhez.

Teca  -  

EKÁER-be bejelentett áruszállítás közben a vámosok megállították a tehergépkocsit …. hó 21-én.
Gyorsan megállapították az út szélén, hogy a tárgyhavi (!) több millió Ft áfa-bevalláshoz képest néhány 100 ezer forinttal kevesebb lett 20-án átutalva. Le akarták foglalni az autót és az árurakományt. Magyarázkodni kellett: az ügyvezető távolról indította az átutalást, amennyi pénz a bankban rendelkezésre állt, azt mind az áfára elutalta. 2 nap múlva jön meg, akkor fog gondoskodni a maradék átutalásáról.
Végeredmény: hosszas győzködés után engedték el a kocsit.

Megjegyzem, hogy a cég a köztartozásmentes adatbázisban januártól kezdve benne van.



Szilvia  -  

Nekem úgy rémlik még régebbről, mint általános jogelv, hogy a végrehajtásnak arányosnak kell lennie. Támogatom, hogy mindenki időben fizesse meg az adóját, de azért az sem normális, hogy 20 ezer forint tartozás miatt lefoglaljanak egy 20 milliós autót. De még egy 2 milliósat sem, szerintem.

Éva  -  

Sajnos nem hiszem, hogy túllihegik a dolgot, bárcsak úgy lenne.
A mi sofőrünket is megállították, s a nem frissített adatbázisukra tekintettel nem akarták továbbengedni, mert aszerint tartozása volt a cégünknek. Amikor kértem őket alkalmazottam által a telefonhoz, hogy beszéljek velük, hogy nincs is tartozásunk, s hogy nem jó az adatbázisuk, "nem szabad beszélniük velem" volt a válasz. :( Ez felfoghatatlan volt számomra!!!! Aztán a sofőröm fél órás várakoztatása után elengedték (mire az adatbázisukat ellenőrizték), hogy "nincs tartozás". Elnézést természetesen nem kértek a kiesett időért sem kollegánktól, sem cégünktől, a jóvátételről már nem is beszélve.:)
Hogy mi lett volna, ha mégis van akár pár ezer forint is, azt most nem tudtam meg (bár ha telefonon tudtam volna beszélni ott velük, akkor ez is kérdésem lett volna).
Ha valaki van itt NAV-os vonalról, őt kérném- jelezze az illetékeseknek, hogy ez nem az ígért vállalkozásbarát politika érvényesülése. :)
Szóval, sztem jobban járunk, ha komolyan vesszük a jelzést.

Szilvia  -  

Kedves Zsuzsi,
ez már vicc. Egyik ügyfelem EKAER bejelentési adatai változtak a szállító jármű cseréje miatt. Elfelejtették módosítani, megállították a kamiont Mosonmagyaróvárnál és kb. ilyen összegű adótartozást kellett rendezni ÉS LEVINNI A CSEKKETT(!) Mosonmagyaróvárra, mert csak személyesen lehetett bemutatni.
1. Ma, amikor már a sofőr cipőméretét is tudják miért nem lehet ezt mailben vagy kőkorszaki módon faxon intézni?
2. Miért nincs ilyen esetben egy értékhatár, amit még tolerálnak? A KATA-snak 100e, az EFO bejelentés 300e .... csak nekik van joguk renitenskedni?
Néha észre sem vesszük, hogy hibásan utalunk valamit. A következő hónapban kompenzáljuk és kész.

Völgyi János  -  

A leírtakhoz két megjegyzést fűznék:
1./ az ellenőrzés csak a tartozás rendezésére hívta fel a figyelmet, szó sem volt a leírtak alapján a gépkocsi lefoglalásáról;
2./ úgy gondolom, hogy megint túllihegik a dolgot, a lefoglalás tekintetében a törvényi hivatkozást szeretném megkérdezni, mert a NAV füzet egyenlőre még nem jogszabály, csak tájékoztató.
Tisztelettel:
Völgyi János
2016.11.21.