- Áfás vagy? - Nem, én katás vagyok.

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Ebből a rövid párbeszédből egy könyvelő rögtön leveszi, hogy a vállalkozó nincs teljesen tisztában a saját adóügyeivel. Ugyanis egy katás vállalkozás ugyanolyan áfaalany mint a többiek. Ha egy vállalkozó a közösség más tagállamában nyilvántartott céggel üzleti kapcsolatba kerül, akkor az ügylet adózási vonatkozásait ajánlatos átbeszélnie a könyvelőjével!

hirdetes.jpg

Probléma leggyakrabban olyankor merülhet fel katás cégeknél, amikor online szolgáltatást vesznek igénybe, pl. Facebook, Google hirdetéseket. Ugyanis a külföldi cégektől igénybe vett szolgáltatások után áfát kell fizetni a katás cégeknek is de ezt sokan nem tudják. Az áfatörvény minden vállalkozóra vonatkozik, még azokra is, akik egyébként áfamentességet élveznek.

Hogy lehet ez? Mi a teendő?

Ha egy adóalany – ide értve tehát az alanyi adómentességet választó adóalanyokat is -, igénybe vesz más országbeli adóalanytól szolgáltatást, akkor számolnia kell azzal, hogy ennek áfavonzata van. Egy áfaalany cég ezt pénzügyileg nem érzi meg, de egy alanyi mentességet választó adóalanynak csak fizetendő adója lesz, melyet nem helyezhet levonásba. A fizetendő adót ráadásul köteles soron kívüli, havi bevallás formájában rendezni.

Ilyenek a Google- vagy a Facebook-hirdetések számlái. Ezek a cégek Írországból számláznak, melyre egy magyarországi adóalanynak, aki igénybe veszi a szolgáltatásokat, itthon kell az áfát megfizetni. A számla tehát áfa nélkül van kiállítva, a vállalkozók pedig külön örülnek annak, hogy megspórolták az áfát, de ez nem igaz!

Az ilyen számla nem mentes az áfa alól!

Sokan gondolják úgy, hogy a katás vállalkozás annyira egyszerű, hogy könyvelő sem kell hozzá, nincs más dolga a vállalkozónak, mint havonta befizetni az átalányt. Sajnos ez egy olyan tévhit, amely, sok esetben akár milliós bírságokat is okozhat. Egy katás vállalkozásnak is érdemes rendszeresen konzultálni könyvelővel, hogy elkerülje az ilyen hibákat.
Előfordulhat olyan eset is, hogy egy közösség területén kívülről származó partnerünk szolgáltatását EU kezdetű közösségi adószámmal számlázza le. Mi lehet ez? Közösségen kívülről közösségi adószámmal?

A terület, amiről szó van, az az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások esete, ahol valójában nincsenek határok. Például olyan szoftver esetében, amelyet az internetről lehet letölteni, vagy tárhely rendelkezésre bocsátása esetén könnyen vásárolhatunk akár egy Amerikában bejegyzett cégtől is.

A lényeg itt is az, hogy ha adóalanyként (vállalkozóként) fogadjuk be a számlát akkor Magyarországon keletkezik az adófizetési kötelezettség, amit alanyi mentesként nem helyezhetünk levonásba.

Ha katás vállalkozó vagy, rengeteg hasznos tippet, tanácsot olvashatsz a Kisadózók ABC-je című könyvemben.

Megtsizetelő, hogy ebben a témában írt cikkem az alábbi online hírszolgáltatóknál is megjelent:
megjelenesek.jpg


A bejegyzés címkéi

kata


Hozzászólások