Irodai kávéfőző áfája

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az áfatörvény egyik legfontosabb szabálya, hogy csak olyan mértékben vonható le az adó, amilyen mértékben az adott beszerzés adóköteles célokat szolgál. Vajon hogyan kell ezt érteni a kávéfőző esetében, különösen úgy, hogy a reprezentációs kiadásokat a vállalkozások többsége megszüntette, és a kávéfőzőhöz kávét már nem vásárol?

kave2.jpgAnnyit tudunk még a törvényből, hogy ha vegyesen adóköteles és nem adóköteles célokat is szolgál a beszerzés, akkor az adózó saját maga által kreált mutatók segítségével is megállapíthatja a levonható arányt vagy használja a törvény adta képletet. Ugyanezt kell végiggondolni az irodába vásárolt kávéfőző áfájánál is. Ha egy olyan kávéfőzőről beszélünk, melyen kizárólag a dolgozók főznek kávét, az áfa nem levonható, ugyanis a kávét a dolgozók isszák meg. A törvényi szövegben ugyan nincs benne, hogy közvetlen adóköteles célt kell a beszerzésnek szolgálnia, de azzal megindokolni az adóköteles használatot, hogy a megivott kávé a munka hatékonyságát, tempóját javítja – elég nyakatekert.

Persze bonyolíthatjuk a történetet, és mondhatjuk azt, hogy az ügyvezető titkárságán lévő kávéfőzőn olykor-olykor a főnökhöz érkező vendégek részére is főznek kávét. Na, itt már lehet úgy gondolkodni, hogy a sikeres üzletkötés, tárgyalás kelléke a kávé, tehát adóköteles a hasznosítás, és itt az se zavarjon minket, hogy önmagában a beszerzett ital áfája nem lenne levonható (ha pl. a kávét főzötten vásárolnánk). Az arány meghatározása persze nem könnyű feladat, és akármilyen megoldást is választunk, azt nyilvántartással kellene dokumentálni. Mivel tárgyi eszközről van szó, 5 éves intervallumon belül kellene folyamatosan nyomon követni a beszerzéskor levont adó esetleges változását.

Az előzőekben leírt, nehézkes logikát kellene alkalmazni minden más hasonló esetben

Az irodákba dekorációként vásárolt virág áfája levonható, ha az irodát üzletfelek is látogatják vagy tárgyalásokat tartanak benne. Azzal viszont már nem kell foglalkozni, hogy az iroda „üresjárati” idejére eső áfa esetleg nem levonható.
A sort folytathatjuk egy cégautóba vásárolt telefonkihangosítóval is. Az adó levonhatóságához itt elegendő azt bizonyítani, hogy a kihangosítót céges érdekben is kell, hogy használják. Ez nem lesz nehéz.

Sajnos minden munkahelyen előfordulhat haláleset. Az elhunyt dolgozó temetésére vásárolt koszorú áfája nem helyezhető levonásba, hiszen itt az adóköteles célt közvetve sem lehet levezetni.
Szintén hétköznapi beszerzésnek számítanak a mellékhelyiségekbe vásárolt folyékony szappanok, WC-papírok, kéztörlők. A normál üzemi működésnek feltétele a higiénia, az áfa itt tehát gondolkodás nélkül levonásba helyezhető. Csak akkor kell a kérdést jobban boncolgatni, ha mondjuk a cég székhelye az ügyvezető lakóhelye. Ez utóbbi esetben szerintem jobb nem levonni az áfát, mint valamilyen – külön tanulmányt megérő – nyilvántartást vezetni néhány forint érdekében.

Van itt azonban még egy anomália

Ha úgy döntenénk, hogy az áfatörvény melléklete szerinti arányt választanánk, és nincs tárgyi mentes tevékenységünk, akkor 100%-os levonható adót fog a képlet adni. Nyilván nem ez volt a jogalkotó szándéka, és az adóhatósággal való vitát senki nem vállalja be apróbb tételekért. Az üzleti és magáncélú használat miatti arányosítás esetén tehát az általunk „kreált” mutató használata indokolt.


Hozzászólások