Szakértői blog

Felkészülés a 2022-es adóévre - ADÓ 2022

  • Magyarország legnépszerűbb, mindig telt házas könyvelői rendezvénye
  • 2007 óra minden évben megrendezésre kerül
  • Az egész napos előadáson Böröczky Zsuzsi közérthető és a való életből vett példáin keresztül ismerteti meg a résztvevőkkel a jövő évi adóváltozásokat

Bővebb információ >

Kisadózók ABC-je 2021

Napjainkban a könyvelői szakma izgalmas átalakuláson megy keresztül. Az online számla adatszolgáltatás és a könyvelőirodai digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelők munkáját. A korábbi fő feladat, az adatrögzítés, most eltolódik a tanácsadás felé, amellyel az ügyfeleinket segítjük üzleti döntéseik meghozatalában, gazdasági események adózási vonzatainak megtervezésében.
Bővebb információ >

Kérdőív könyvelőknek

Talán tudod, mi is üzemeltetünk könyvelőirodát, ezért ugyanúgy, mint te, mi is a bőrünkön érezzük a szakmánkat sújtó nehézségeket.
Bővebb információ >

Kiva-alap az egyes meghatározott juttatásoknál

Szemfüles olvasóink észrevehették, hogy a Kisadózók ABC-je című könyvben az egyes meghatározott juttatások utáni adókötelezettség eltér a nemrég az Irányadó Magazinban megírt állásponttól. Pedig mindkét írás tőlem származik. Vajon mi változott meg?
Bővebb információ >

Kisadózók ABC-je 2019

Megjelent az Adónavigátor legújabb szakkönyve, a Kisadózók ABC-je 2019.
Szerző: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
Megjelenés: 2019. január

Bővebb információ >

Kell egy könyvelőirodának informatikai rendszergazda?

Sok könyvelőiroda működik (vagy nem működik) úgy, hogy nincs kontroll alatt az informatikai rendszere. Pedig a digitális világban elkerülhetetlen, hogy jól megtervezett, stabilan működő könyvelőirodai rendszert használjunk, amelyet megfelelő szakember felügyel.
Bővebb információ >

Módosuló nyilatkozatok

A családi kedvezmények szempontjából fontos dátum a július, hiszen az érettségizett gyerekek után már nem jár a kedvezmény. Továbbtanulás esetén azonban fontos lehet még a létszám meghatározásánál.
Bővebb információ >

- Áfás vagy? - Nem, én katás vagyok.

Ebből a rövid párbeszédből egy könyvelő rögtön leveszi, hogy a vállalkozó nincs teljesen tisztában a saját adóügyeivel. Ugyanis egy katás vállalkozás ugyanolyan áfaalany mint a többiek. Ha egy vállalkozó a közösség más tagállamában nyilvántartott céggel üzleti kapcsolatba kerül, akkor az ügylet adózási vonatkozásait ajánlatos átbeszélnie a könyvelőjével!
Bővebb információ >

Irodai kávéfőző áfája

Az áfatörvény egyik legfontosabb szabálya, hogy csak olyan mértékben vonható le az adó, amilyen mértékben az adott beszerzés adóköteles célokat szolgál. Vajon hogyan kell ezt érteni a kávéfőző esetében, különösen úgy, hogy a reprezentációs kiadásokat a vállalkozások többsége megszüntette, és a kávéfőzőhöz kávét már nem vásárol?
Bővebb információ >

Úristen, egy marslakót vettem fel!

Mostanában egyre több könyvelői állásajánlattal találkozom, és könyvelőiroda vezetőkkel folytatott beszélgetéseken is gyakran felmerülő téma a megfelelő munkaerő felkutatásának kérdése.
Bővebb információ >

Exit stratégiák könyvelőirodáknak

Lehet, hogy megfordult már a fejedben, hogyan fogod majd ”abbahagyni az ipart”. Sokan viszont meglepő módon egyáltalán nem tervezik meg a vállalkozásuk befejezését, és csak akkor szembesülnek a morális és anyagi veszteségekkel, amikor már nem tudnak tenni ellene semmit.
Bővebb információ >

Merre tart a könyvelőirodád?

A napokban készítettünk egy felmérést, melyre ezer könyvelő válaszolt.
Arra voltunk kíváncsiak, milyen hosszú távú terveik vannak a könyvelőirodáknak. Csupán egy munkahelyet teremtettek maguknak, amikor könyvelő vállalkozásba fogtak, vagy szeretnének létrehozni valami önálló értékkel bíró dolgot?
Bővebb információ >

Késve érkezett számla

Sokszor előfordul, hogy egy számlát későn kapunk meg. Miután elévülési időn belül bármikor élhetünk adólevonási jogunkkal, valójában nem is definiáljuk a késett számla fogalmát. De mi van, ha egy fordított adózású számla érkezik későn?
Bővebb információ >

Áfa visszaigénylés 45 napra

2017-től két esetben fordulhat elő, hogy az adóhatóság a visszaigényelhető áfát a 45. napon utalja ki:
- ha megbízható adózó, vagy,
- ha minden levonható adót tartalmazó számla ki van fizetve.
Az előbbi viszonylag egyszerű, kizárólag a besorolás a kérdéses. Az utóbbi viszont annak ellenére, hogy egy sokéves szabályról beszélünk, mindig vet fel kérdéseket.
Bővebb információ >

Számlázzuk-e a kártérítést?

A kártérítés bizonylatolásáról lesz szó. A vállalkozóink fejében a bizonylat általában egyet jelent a számlával. Nekünk, könyvelőknek a feladatunk, hogy elmagyarázzuk nekik, mi a különbség számla és bizonylat között.
Bővebb információ >

Mire számíthatsz, ha céges autót vezetsz?

Nem, most nem a cégautóadó-kötelezettségről írok. Mert azt már szinte mindenki tudja, hogy ha cég tulajdonában van a személygépkocsi, akkor adót kell fizetni. Most olyanról fogsz olvasni, melyre bármikor, a nap bármely szakában számíthatsz, ha céges autót vezetsz.
Bővebb információ >