Szakértői blog

Mi a baj a vállalkozásokkal?

A következő gondolatok nem vonatkoznak minden vállalkozóra és könyvelőre. Viszont, amennyiben a leírtak és saját tapasztalataid között hasonlóságot vélsz felfedezni, akkor az NEM a véletlen műve...
Bővebb információ >

Itt a legújabb adónemünk, a REKLÁMADÓ

A reklámok adóztatását szabályozó tíz paragrafusból álló törvény rendesen borzolja a kedélyeket. Elvonatkoztatva attól, hogy ez is egy újabb elvonás, maga a szabályozás bonyolultsága is feladja a leckét.
Bővebb információ >

Pótbefizetés a számvitelben

Ez a cikk a májusi Irányadó magazinban jelent meg, és úgy gondoltam, itt is közzéteszem, mert hasznos lehet olyan kollégák számára is, akik még nem tagjai az Irányadó Könyvelői Klubnak.

Egy másik Irányadó cikkben olvashatunk a pótbefizetés szabályairól az új Ptk. előírásai alapján. Tudjuk tehát, hogy ez a jogintézmény a jövőben is lehetőséget ad egyes cégeknek, nézzük meg tehát, hogyan kell könyvelni.
Bővebb információ >

Csekklista a látványcsapatsport adókedvezményéhez

A napokban egy adóellenőrzésen jártam, ahol a korábbi években adott látványcsapatsport- támogatás miatti adókedvezményt ellenőrizték. A dokumentumok ellenőrzése kapcsán nagy segítségemre volt az a csekklista, amit ezekhez szoktam készíteni. Gondoltam megosztom veletek.
Bővebb információ >

Részsikerek az adatszolgáltatással kapcsolatban

Az elmúlt hetekben több szakmai szervezet fejezte ki elégedetlenségét az NGM-nek címzett levelében, vagy nyilatkozatában, a pénztárgépet helyettesítő számlázásra vonatkozó adatszolgáltatással kapcsolatban. Közöttük volt az Adótanácsadók Egyesülete és a Minőségi Könyvelők Klubja is.
Szerinted, mire jutottak a szakmai szervezetek?
Bővebb információ >

Ptk-ról könyvelőknek - konferenciabeszámoló

Tegnap csaknem 400 könyvelő és cégvezető számára tartottuk meg az új Ptk-ról szóló előadásunkat.
Dr. Németh Gabriella ügyvéd volt az előadó, aki közérthető módon, barátságos stílusban tálalta a legfontosabb cégjogi változásokat, amelyeket március 15-étől már az új Ptk tartalmaz.

Bővebb információ >

Elérkezett a katások első adatszolgáltatása

Február 25-én első alkalommal kell a kata-alanyoknak bevallást adniuk. Az adatszolgáltatás tejesítése körül számos kérdés vetődik fel. Sőt. Ennek most nem is lesz vége, hiszen a katástól számlát befogadó vállalkozásoknak március 31-ig kell teljesíteni az egymilliót meghaladó kifizetésekről. A következő „kérdés-válasz” a márciusi Irányadó Magazinban lesz olvasható, de a katások közeledő határideje miatt közkinccsé tesszük.
Bővebb információ >

Ha nincs online pénztárgéped, akkor szolgáltass adatot!

Ha nincs online pénztárgéped, akkor most valószínűleg hátradőlve olvasgatod azokat a közleményeket, melyek a pénztárgépek beüzemelésével, visszavonásával, határidejével kapcsolatosak. És kifejezetten örülsz, hogy neked ezzel nem kell foglalkozni. De vajon meddig?
Bővebb információ >

Munkáltatói igazolások

Mint minden évben, most is január 31-ig kell kiadni a magánszemélyeknek a jövedelmükről az igazolást, hogy adóbevallásuk elkészítéséről gondoskodhassanak. A kitöltési útmutató szerint ezt azonban másképp kell elkészíteni, mint ahogyan azt eddig csináltuk. Pedig ez ügyben semmilyen törvénymódosításról nem hallottunk.
Bővebb információ >

Csekklista adókedvezményre jogosító támogatáshoz

Az év végén van annak a szezonja, hogy támogatásokat nyújtsunk az olyan szervezeteknek, amit később a fizetendő adóból is le tudunk vonni. Ennek két, elterjedt formája van: az előadó-művészet támogatása és a látványcsapatsport támogatása.
Bővebb információ >

Apportálható követelések

A tagi kölcsönök apportálása kapcsán merült fel a kérdés a Könyvelők Országos Találkozóján, hogy vajon az osztalékkal kapcsolatos követelés is apportálható-e. Érdekes kérdés, nézzük vajon tiltja-e valamelyik törvény.
Bővebb információ >

Pénztárgépek a könyvelésben

Mára már mindenki elindult azon az úton, hogy a hagyományos pénztárgépeket online eszközökre cserélje. A csere még az év végéig folyamatosan zajlik, de lassan elkezdődnek üzembe helyeződni az új gépek. Lássuk, hogyan kell a számlát, illetve az abban levő támogatástartalmat könyvelni.
Bővebb információ >

6+1 lehetséges ok, amin elvérezhet a könyvelőirodád

Sok könyvelővel találkozom a munkám során - különböző konferenciák résztvevőivel, és az Adónavigátor Mesterkurzus tagokkal. Az előadások utáni beszélgetéseken mindig felmerül egy-egy olyan téma is, amely pl. munkakörülményekkel, problémás ügyfelekkel vagy egy másik könyvelő munkájával kapcsolatos. Összegyűjtöttem ezek közül néhányat.
Bővebb információ >

Tagi kölcsön kamata

Bár a tagi kölcsönszerződések zöme kamatmentes, a benyújtott törvényjavaslat kapcsán ismét érdemes tisztázni, hogy ha a magánszemélyt kamat illeti meg a társaságnak nyújtott kölcsöne után, akkor milyen adókötelezettség keletkezik.
Bővebb információ >