Szakértői blog

Éjszakai egyszerűsített foglalkoztatás buktatói

Itt a nyár, Balaton, fesztiválok, éjszakai klubok és bulik szezonja. Ilyenkor több az olyan szórakozóhely, ami nem zár be éjfél előtt, hanem hajnalig nyitva tart. Ha az itt dolgozó az alkalmazottakat egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerint jelentjük be, akkor vajon 1 vagy 2 napot dolgoznak?
Bővebb információ >

Készpénzforgalom visszaszorítása – első felvonás

Már mindenki az új „csekkadóként” elhíresült tranzakciós adóról beszél. Ha azt gondoljuk, hogy akkor a jövőben majd mindent készpénzben teljesítünk, akkor csalódnunk kell. A júniusban megjelent 74-es Magyar Közlöny 2013. január 1-jétől módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt is.
Bővebb információ >

Korábban jóváhagyott osztalék elengedése

Vannak olyan cégek, akiknek korábban bőven volt nyereségük, de ma már a válság áldozatai. Az évekkel ezelőtt jóváhagyott osztalékot szinte biztos, hogy nem tudják kifizetni. Sőt. Nemcsak pénzük nincs a kifizetésre, hanem a saját tőkéjük is negatívba fordult. Megoldás ilyenkor, ha a tulajdonos lemond az osztalékról?
Bővebb információ >

Ex-evások nyitó mérlege

A téma szinte minden évben visszatér. 2011 végén viszont sokan döntöttek úgy, hogy kilépnek az evából. Ha van olyan bt vagy kkt ügyfeled, aki tavaly év végén az eva hatálya alól kijelentkezett, és a bevételi nyilvántartás alól visszatért a számviteli törvény hatálya alá, akkor nyitó mérleget kell készítened, melyet könyvvizsgálóval is ellenőriztetni kell. Mire figyelj, ha még nem vagy kész teljesen ezzel a feladattal?
Bővebb információ >

Miért jó a START Bónusz kártya?

A START programok lehetősége az adótörvényekben már nem új. Célja a „kezdők” és „újrakezdők” munkaerőpiacra történő elhelyezkedésének segítése. 2012-ben a korábbi 3 féle start-kártyából kettő kiváltása megszűnt, de jött helyette egy újabb lehetőség. Ráadásul a kedvezmények halmozódhatnak.
Bővebb információ >

VAKÁCIÓ! Te melyik betűnél tartasz?

Gratulálok! Szép munka volt! Büszke lehetsz magadra!
Ez a május sem volt könnyű, de túl vagyunk rajta. Néhány napot pihenjünk, de még ne dobj el mindent, később hálás leszel magadnak, ha néhány apróságot még melegében elintézel!
Bővebb információ >

Módosult határidő: június 30!

Nem, sajnos nem a beszámolók közzétételének határidejét hosszabbították meg. Május 31-ig egy új közteher bevallásával kapcsolatosan lettek volna teendőink, de a NÉBIH közleménye szerint késhetünk.
Bővebb információ >

Mi lesz a telefonadó hatása?

Újabb adó kerül bevezetésre, amely elképzelhető, hogy a telefonálási szokásaink megváltoztatására ösztönöz. Már egy ideje rendelkezésünkre állnak azok a technikai megoldások, amelyekkel jelenetős összeggel csökkenthetjük telefonköltségünket.
Bővebb információ >

Teendők az EU jelzésű közösségi adószám esetén

FRISSÍTÉS: 2018. május 3.
Az utóbbi időben egyre több kérdés érkezett a közösségi adószámokkal kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy ez a korábban íródott, de még mindig aktuális cikk felelevenítése hasznos lesz mindenki számára.

Előfordulhat, hogy egy közösség területén kívülről származó partnerünk szolgáltatását EU kezdetű közösségi adószámmal számlázza le. Vajon ezt hogyan kell kezelni az áfa rendszerében? Közösségi szolgáltatásként vagy import szolgáltatásként?

Bővebb információ >

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük.
Bővebb információ >