Szakértői blog

Év végi átértékelés, mint adóalap

Korábban már írtam arról, hogy a 2011-es év zárásánál már minden vállalkozás számára kötelező a devizás eszközök és kötelezettségek átértékelése. Az év végi euró-árfolyam kiugróan magas volt, ami kihatással lehet a társasági adó alapjára is.
Bővebb információ >

Saját dolgozók képzése

Február 25-ig kell elkészíteni a tavalyi évre vonatkozó szakképzési hozzájárulás bevallásokat. Aki a kötelezettséget részben a saját dolgozók képzésére fordította, neki a Munkaügyi Központ felé is van kötelezettsége.
Bővebb információ >

Határidő: február 13.

Az év első hónapjának bérszámfejtése mindig nagy kihívás a könyvelők és bérszámfejtők számára. Figyelem! Az idén új szabályok alapján kell bevallani a szakképzési hozzájárulást.
Bővebb információ >

Kamarai regisztráció

A korábbi hírekkel ellentétben nem kötelező a kamarai tagság, de mindenkinek regisztráltatni kell magát a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. A már működő vállalkozásoknál a határidő 2012. február 29. !
Bővebb információ >

Te hova könyveled a baleseti adót?

A 2011. évi CIII. törvény alapján 2012-től baleseti adót kell fizetni.
Az adóról a biztosítóknak kell elszámolni, az adóhatóság felé, ezért ők szedik be a biztosítási díjjal együtt. A törvény szerint az adó alanya az a személy vagy szervezet, akit vagy amelyet a Kgfb. tv. szerinti biztosítási kötelezettség terhel.
Bővebb információ >

Kiegészítés a „Devizás ügyletek adózási és számviteli útmutatója” című könyvhöz

A könyv kéziratát 2011. szeptember 15-én zártuk le, és bíztunk benne, hogy az év végi módosítások nem változtatják meg alapvetően a már megszerzett tudásunkat. Persze az egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök, mert csak kisebb módosítások történtek, ráadásul ezek mindegyike az egyszerűsítés irányába mutat. És egy kicsit szomorú is vagyok, mert szívesen beszámolnék további egyszerűsítésekről. Összességében a számviteli törvény módosítása a könyv három fejezetét érinti.
Bővebb információ >

Kiegészítő tevékenység 2012-ben

Az egyik legtöbb kérdést generáló változás, hogy a korábban nyugdíjas vállalkozók 2012-ben nyugdíjasok-e. Persze jó lenne, ha ez fiatalodással is járna, ezt azonban még az adójogszabályok sem tudják elérni.

Bővebb információ >

Magánnyugdíj decemberben?

A korábbi ismereteink szerint a 2011. decemberi nyugdíjjárulékot a magánnyugdíj-pénztári tagokat fenntartó munkavállalók esetében már a pénztárnak kell utalni. A december 30-án megjelent 164-es Magyar Közlöny azonban megváltoztatta ezt.
Bővebb információ >

Év végi saláta

Az ünnepi készülődés idején, olyan törvényeket is elfogadott az Országgyűlés, amelyek miatt lehet, hogy könyvelőként még az idén lépnünk kell.
Bővebb információ >

Ezt várja tőlünk a szakvezetés...

Régen, igazolt sportolóként gyakran hallottam a csapattal szemben támasztott egyesületi elvárások után a következő mondatot: " Ezt várja tőlünk a szakosztály vezetése!" A novemberben megjelent SZAKma újságban olvastam egy riportot dr. Matolcsy Györggyel, aki megfogalmazta a könyvelőkkel, adótanácsadókkal, könyvvizsgálókkal szembeni elvárásokat.
Bővebb információ >

Még mindig az eva a téma...

Közeledik december 20-a, amíg dönteni kell, hogy maradunk vagy kilépünk az evából. Ha úgy döntünk, hogy kilépünk, akkor milyen nyomtatványt és meddig kell beadni?
Bővebb információ >