Szakértői blog

Év közben is választható a KIVA

Április 8-án elfogadta az országgyűlés az évközi adóváltozásokat, ami többek között tovább „finomítja” a kisvállalati adó szabályait. Az évközi belépés lehetősége mellett a tárgyi eszközökkel, készletekkel kapcsolatosan olvashatunk új szabályokat.
Bővebb információ >

Melyik fejezetet szeretnéd elolvasni? - SZAVAZÁS

Ha nem vagy benne biztos, hogy Neked szól a Kisvállalati adómegtakarítás ABC-je 2013 című könyv, esetleg nem vagy könyvelő, és vállalkozóként azt gondolod, hogy túlságosan szakmai a nyelvezete, akkor olvass bele a könyvbe, és utána dönts róla!
Bővebb információ >

Stop az új fordított áfának

A mezőgazdasági termékek területén 2013.04.01-jétől újabb termékek estek volna a fordított adózás hatálya alá, de hiába fogadta ez a módosítást a magyar parlament, az Európai Unió elutasította az erre irányuló kérelmet.
Bővebb információ >

Legyen-e tagi kölcsön a beszámolóban?

Sokan azt az elméletet vallják, hogy ha van is év közben tagi kölcsön, azt az év végére mindenképpen meg kell szüntetni, hogy a beszámolóban ne „árulkodjon”. Természetesen mindenki a valós szükségleteknek megfelelően támogatja a cégét tagi kölcsönnel, de most nem biztos, hogy azokat év végén meg kell szüntetni.
Bővebb információ >

Egyszerűsített számla

Már megszokott, hogy minden év elején a számlák kiállításával kapcsolatban felröppen valami rémhír. A vevő adószámának kötelező feltüntetésén már meg sem lepődünk. Szerencsére hamar bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Az idén a 100 euró alatti számlák okozták a pánikot. Alaptalanul…
Bővebb információ >

Személygépkocsi és az áfa

Az utóbbi években mindig volt valami téma, ami miatt a személygépkocsik áfa-szabálya előtérbe került. Sokszor foglalkoztunk már az értékesítéssel, a tavalyi év pedig a nyílt végű lízingekről szólt. Az idei évben a fenntartási költségek áfája a kiemelt terület.
Bővebb információ >

Határidő: február 20. vagy február 25.

Már az ügyfelek is teljesen összekeveredtek, hogy milyen kötelezettségnek meddig kell eleget tenni. Foglaljuk össze, hogy a következő néhány napon belül, milyen bevallásokat kell elkészíteni. Ha már készen vagy, akkor legyen ez egy ellenőrző csekklista.
Bővebb információ >

Egyéni vállalkozók és a fejlesztési tartalék

Most az egyéni vállalkozók bevallásai vannak napirenden, bár ez nem sokban különbözik a társaságokra vonatkozó szabályoktól. Ha a nyereség után fizetendő adót az ügyfeled sokallja, lehetősége van fejlesztési tartalékot képezni. Ehhez 4 éven belül valamilyen beruházást kell végrehajtania. De mit kell most tennie, ha korábban élt ezzel a lehetőséggel, de nem történt meg a beruházás?
Bővebb információ >

Böröczky Zsuzsi könyvelőt keres?

Sokan tudjátok, az Adónavigátor mellett egy könyvelőirodát is működtetünk. Rengeteg blogbejegyzés született már a könyvelőirodában felmerülő problémák megoldásából.
Most megüresedett egy könyvelői állás az irodánkban, úgyhogy...
Bővebb információ >

Tavalyi számla, idei bevétel?

Amikor egy új adózási rendszerbe tér át valaki, mindig felmerül a kérdés, hogy a korábban kiállított, de ki nem fizetett számlákat melyik évben kell bevételként leadózni. Nézzünk most két példát.
Bővebb információ >

Helyi adó a kata választása mellett

A kisadózó vállalkozás az állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén választása szerint jogosult az adó alapjának egyszerűsített meghatározására. Fontos azonban, hogy ehhez ezt az adóalanyiság kezdetétől számított 15 napon belül be kell jelenteni.
Bővebb információ >

Egyszerűsített foglalkoztatás

A törvényalkotók gondoskodtak arról, hogy az év elejét is Magyar Közlöny olvasásával töltsük. Az év utolsó módosításai között is van olyan, ami már a 2012-es bevallásokat is érintheti. Ilyen az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem bevallásának változása.
Bővebb információ >

Szakképzési hozzájárulás elszámolása

Elérkezett a 2012-es év elszámolása, így ha minden a tervek szerint halad, akkor az utolsó 12-es bevallás is. 2013-ra már a 08-as bevallásban valljuk be a szakképzési hozzájárulásról szóló kötelezettségünket.
Bővebb információ >

Ez még nem a világvége...

Az új szabályok még hatályba sem léptek, mégis végtelen számú megválaszolatlan kérdés merült fel az elmúlt hetekben. Néhány esetben törvénymódosítás történt, illetve megszületett néhány adóhatósági álláspont is.
Bővebb információ >

A KATA választásának menetrendje

A kisadózók tételes adója alá történő bejelentkezés bár egyszerűnek tűnik, az évközi választási lehetőség sok kérdést vet fel. Vegyük sorra mit kell tenni, ha a KATA alá szeretnénk bejelentkezni.
Bővebb információ >