Szakértői blog

Készpénzforgalom bejelentése ügyletenként?

A készpénzforgalom korlátozására már sok kísérletet tett a jogalkotó. Volt, amelyik elbukott, de van olyan, ami jelenleg is hatályban. Így érdemes ezeket a szabályokat akkor is folyamatosan fejben tartani, ha éppen nem beszélünk róla a változások között.
Bővebb információ >

Mikor kell bejelenteni egy könyvelőirodát?

"A könyvelőirodát csak abban az esetben kell bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), ha iratőrzési helyként funkcionál" - közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére.
Ez a kérdés borzolja a kedélyeket egy ideje, amióta egy adóellenőrzés hiányosságnak tárta fel a bejelentés elmulasztását. Nézzük hol tartunk.
Bővebb információ >

Mi minősül elektronikusan tárolt iratnak?

Az iratőrzés helyének bejelentése nem újdonság a könyvelők számára. Azt azonban már nem sokan tudják, hogy az elektronikusan tárolt bizonylatokat és nyilvántartásokat is be kell jelenteni. És amit még ennél is kevesebben tudnak, hogy mi is az az elektronikusan tárolt nyilvántartás.
Bővebb információ >

Kata és a bérbeadás

A kata bevezetésekor szinte minden cikk, tájékoztatás szólt arról, hogy nem választhatja ezt az adózási módot, aki ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Erre az a megoldás született, hogy egyéni vállalkozóként választjuk a katát, és magánszemélyként adunk bérbe. A módszert a nav is megerősítette, és ezzel azt hittük, minden problémát megoldottunk…
Bővebb információ >

Veszteségelhatárolás

A következő napokban részleteket fogunk közölni a most megjelent Tao-kedvezmények kézikönyve című kiadványunkból. Most a Veszteségelhatárolás című fejezetet mutatjuk be a fejezet tartalomjegyzékével és egy rövid részlettel:
Bővebb információ >

Lakásáfa: 5%

A lakáspiacon csökkenő árakat (?) eredményező törvénymódosítást nagyon gyorsan, megkockáztatom, hogy csekély előkészítés után fogadta el a jogalkotó. A november végi adócsomagban még nem is tudtunk róla, de aztán decemberben mégis törvénybe került.
Bővebb információ >

Szakképzettség bejelentése, de hogyan?

Már mindenki számára ismert, hogy 2016-tól az újonnan bejelentett munkavállalóknál meg kell adni a szakképzettségre vonatkozó adatokat. De mi a helyzet, ha az a munkába állás előtt nem áll rendelkezésre?
Bővebb információ >

Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásról

Igazi káosz alakul ki minden évben, amikor az összesített igazolásokat kell kiállítani? Mi a helyzet a kilépettekkel? Kell-e az előző munkáltatótól származó jövedelmet feltüntetni? Kérdések sora, melyekkel biztosan fogunk még januárban sokat foglalkozni. Most azonban egy másik örökzöld. Mi a helyzet az egyszerűsített foglalkoztatással?
Bővebb információ >

Tőkeemelés követelés apportjával

A tőkeemelések során vannak cégek, akik a tulajdonos tagi kölcsönével emelnek jegyzett tőkét. Több közösségi oldalon is felmerült kérdésként, gondoltam talán másnak is segít, ha végigmegyünk a könyvelési tételeken.
Bővebb információ >

Tao-s támogatási rendszer változása

Sokat foglalkoztam korábban is a témával, mert ezen a területen a legkisebb hiba is nagyon sokba kerülhet. És most újra történt egy változás, amit december 17-től már alkalmazni is kell, és ráadásul ez is a szigorúan betartandó kategóriába esik.
Bővebb információ >

Újabb feladat: EGYKESZ

Erről az új nyomtatványról már mindenki hallott, de az interneten keringő hírek hatására szinte senki nem tudja mitévő legyen.
Bővebb információ >

Mit kell tenni, ha nem költöttük el a fejlesztési tartalékot?

A cégek év végi zárása folyamán minden évben menetrend szerint megérkezik az a kérdés, hogy mit kell tenni, ha nem költöttük el a fejlesztési tartalékba átvezetett összeget beruházásra. Cikkemben most nem részletezem a fejlesztési tartalék képzésének szabályait, hiszen a bevezetőben felvetett probléma esetében ezen már régen túl vagyunk.
Bővebb információ >

Tegyük tisztába az EKÁER-t egyszer s mindenkorra!

- Vannak, akik úgy érzik, már mindent tudnak az ekáer-ről, rengeteget olvastak a témában, és előadáson is voltak.
- És vannak, akik azértbosszúsak, hogy annyi mi ndent megtanultak korábban, és március 1-től egy csomó dolog megváltozott.
Bővebb információ >

Nyugta helyett számla

Év elején nagy port kavart a pénztárgépet nem üzemelőkre kivetett adatszolgáltatási kötelezettség. Aztán március 1-jétől sok cég mentességet kapott, de ez a mentesség csak átmeneti. Nézzük mi a teendő január 1-jétől!
Bővebb információ >

Kapcsolt vállalkozások szabályainak változása

Számos törvény tartalmaz valamilyen külön szabályt azokra az esetekre, ha a cégek között kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn. Bejelentés, együtt számítás, adóalap-emelés és még számos egyéb különleges szabályt kell alkalmaznunk. 2015-től bővül a kapcsolt vállalkozások száma, hiszen egy új esetet tartalmaz az adócsomag.
Bővebb információ >