Szakértői blog

Kata és a bérbeadás

A kata bevezetésekor szinte minden cikk, tájékoztatás szólt arról, hogy nem választhatja ezt az adózási módot, aki ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Erre az a megoldás született, hogy egyéni vállalkozóként választjuk a katát, és magánszemélyként adunk bérbe. A módszert a nav is megerősítette, és ezzel azt hittük, minden problémát megoldottunk…
Bővebb információ >

Veszteségelhatárolás

A következő napokban részleteket fogunk közölni a most megjelent Tao-kedvezmények kézikönyve című kiadványunkból. Most a Veszteségelhatárolás című fejezetet mutatjuk be a fejezet tartalomjegyzékével és egy rövid részlettel:
Bővebb információ >

Lakásáfa: 5%

A lakáspiacon csökkenő árakat (?) eredményező törvénymódosítást nagyon gyorsan, megkockáztatom, hogy csekély előkészítés után fogadta el a jogalkotó. A november végi adócsomagban még nem is tudtunk róla, de aztán decemberben mégis törvénybe került.
Bővebb információ >

Szakképzettség bejelentése, de hogyan?

Már mindenki számára ismert, hogy 2016-tól az újonnan bejelentett munkavállalóknál meg kell adni a szakképzettségre vonatkozó adatokat. De mi a helyzet, ha az a munkába állás előtt nem áll rendelkezésre?
Bővebb információ >

Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásról

Igazi káosz alakul ki minden évben, amikor az összesített igazolásokat kell kiállítani? Mi a helyzet a kilépettekkel? Kell-e az előző munkáltatótól származó jövedelmet feltüntetni? Kérdések sora, melyekkel biztosan fogunk még januárban sokat foglalkozni. Most azonban egy másik örökzöld. Mi a helyzet az egyszerűsített foglalkoztatással?
Bővebb információ >

Tőkeemelés követelés apportjával

A tőkeemelések során vannak cégek, akik a tulajdonos tagi kölcsönével emelnek jegyzett tőkét. Több közösségi oldalon is felmerült kérdésként, gondoltam talán másnak is segít, ha végigmegyünk a könyvelési tételeken.
Bővebb információ >

Tao-s támogatási rendszer változása

Sokat foglalkoztam korábban is a témával, mert ezen a területen a legkisebb hiba is nagyon sokba kerülhet. És most újra történt egy változás, amit december 17-től már alkalmazni is kell, és ráadásul ez is a szigorúan betartandó kategóriába esik.
Bővebb információ >

Újabb feladat: EGYKESZ

Erről az új nyomtatványról már mindenki hallott, de az interneten keringő hírek hatására szinte senki nem tudja mitévő legyen.
Bővebb információ >

Mit kell tenni, ha nem költöttük el a fejlesztési tartalékot?

A cégek év végi zárása folyamán minden évben menetrend szerint megérkezik az a kérdés, hogy mit kell tenni, ha nem költöttük el a fejlesztési tartalékba átvezetett összeget beruházásra. Cikkemben most nem részletezem a fejlesztési tartalék képzésének szabályait, hiszen a bevezetőben felvetett probléma esetében ezen már régen túl vagyunk.
Bővebb információ >

Tegyük tisztába az EKÁER-t egyszer s mindenkorra!

- Vannak, akik úgy érzik, már mindent tudnak az ekáer-ről, rengeteget olvastak a témában, és előadáson is voltak.
- És vannak, akik azértbosszúsak, hogy annyi mi ndent megtanultak korábban, és március 1-től egy csomó dolog megváltozott.
Bővebb információ >

Nyugta helyett számla

Év elején nagy port kavart a pénztárgépet nem üzemelőkre kivetett adatszolgáltatási kötelezettség. Aztán március 1-jétől sok cég mentességet kapott, de ez a mentesség csak átmeneti. Nézzük mi a teendő január 1-jétől!
Bővebb információ >

Kapcsolt vállalkozások szabályainak változása

Számos törvény tartalmaz valamilyen külön szabályt azokra az esetekre, ha a cégek között kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn. Bejelentés, együtt számítás, adóalap-emelés és még számos egyéb különleges szabályt kell alkalmaznunk. 2015-től bővül a kapcsolt vállalkozások száma, hiszen egy új esetet tartalmaz az adócsomag.
Bővebb információ >

Mi a baj a vállalkozásokkal?

A következő gondolatok nem vonatkoznak minden vállalkozóra és könyvelőre. Viszont, amennyiben a leírtak és saját tapasztalataid között hasonlóságot vélsz felfedezni, akkor az NEM a véletlen műve...
Bővebb információ >

Itt a legújabb adónemünk, a REKLÁMADÓ

A reklámok adóztatását szabályozó tíz paragrafusból álló törvény rendesen borzolja a kedélyeket. Elvonatkoztatva attól, hogy ez is egy újabb elvonás, maga a szabályozás bonyolultsága is feladja a leckét.
Bővebb információ >