Szakértői blog

A KATA választásának menetrendje

A kisadózók tételes adója alá történő bejelentkezés bár egyszerűnek tűnik, az évközi választási lehetőség sok kérdést vet fel. Vegyük sorra mit kell tenni, ha a KATA alá szeretnénk bejelentkezni.
Bővebb információ >

Munkahelyvédelmi akcióterv – első felvonás

2013-tól számos munkavállaló után fizethetünk kedvezményes szociális hozzájárulási adót. Lesznek olyan esetek is, ahol teljes adómentességet élvez a kifizető oldaláról a foglalkoztatás.
A kedvezményezett esetek közül az egyik azonban már 2012-ben hatályba lép: a FEOR 9-es munkavállalóink utáni kedvezmény.
Bővebb információ >

Érdemes lesz-e a KIVA-t választani?

2013-től több új adózási lehetőség kerül bevezetésre. A KIVA nem csak a legkisebb vállalkozások számára lesz elérhető, de kérdés: érdemes lesz-e választani. Te már számolgattál?
Bővebb információ >

Hogy aludtál? Én gyorsan, és mélyen...

Köszönjük, hogy velünk voltál a tegnapi Adónavigátor Konferencián!

Gratulálok a kitartásodhoz, hogy végigülted a programot! Sok tekintetben a tegnapi volt a leg-leg-leg konferenciánk - ez volt a leghosszabb, itt voltatok a legtöbben, ezen fáradtunk el a legjobban.
Bővebb információ >

Nálatok minden cégnek van ügyvezetője?

Fura kérdés, igaz? Hiszen a hatályos törvény szerint minden cégnek kell, hogy legyen ügyvezetője. Az ügyvezetők körül kialakult járulékváltozás azonban sok cégnél nagyobb meglepetést okozott, mint azt gondoltuk. Kiderült, hogy a korábbi ügyvezetői státusza lejárt, és azóta nem gondoskodtak „utánpótlásról”. Azonnal cselekedni kellett.
Bővebb információ >

Termékdíj-előleg

A környezetvédelmi termékdíj folyamatosan változó szabálya 2012-re bevezette a termékdíj előleg fogalmát. Bár a határidő a mai nap, azért nézz rá a bevallásra, hogy a harmadik negyedévi kötelezettség mellett a negyedik negyedévre vonatkozó előleget is bevallottad-e!
Bővebb információ >

Alapítványi támogatások elszámolása

Sok cég támogat valamilyen „szívéhez közel álló” alapítványt. Vagy egy nemes cél érdekében, vagy egyszerűen azért, mert szeretnénk, hogy a gyermekünk iskolájának alapítványa többet fordíthasson a vállalt feladataira. A kérdés, hogy elszámolhatók-e a társasági adó terhére ezek a kiadások?
Bővebb információ >

Kaptál már KOCKERD kérdőívet?

Ha igen, akkor különösen tudod értékelni az adóhatóság újabb fejlesztését, a kitölthető nyomtatványt. Ha nem, akkor is jó, ha tudsz róla, hogy milyen esetekben küldi ki az adóhatóság ezt a kérdőívet.
Bővebb információ >

Köszönetnyilvánítás

Nagy fába vágtuk a fejszénket a 2012-es Könyvelők Országos Találkozójával. Ha mindenkit összeszámolunk, akkor több száz ember előkészítő munkájának eredményét láthattad a találkozón. Remélem, nem üres kézzel, hanem sok hasznos tanáccsal, ajándékkal, inspirációval és nagy tervekkel tértél haza!
Bővebb információ >

Kapuk zárodnak a Könyvelők Országos Találkozóján

Ma lezárjuk a jegyrendelést a konferenciára és börzére. Akik jegyet váltottak a találkozóra, azok szakértelmükkel nemcsak ügyfeleik vállalkozását segíthetik, hanem saját vállalkozásuk fejlesztésére is könnyen hasznosítható ismeretekre tesznek szert.
Bővebb információ >

A bérkompenzáció és az áfa

A folyamatosan érkező bérkompenzációs támogatások kapcsán egyre gyakrabban kerül elő ismét a támogatások áfabeli megítélése. Az áfatörvény 5. számú mellékletének megfelelően kell-e arányosítani emiatt a levonható áfát?
Bővebb információ >

Ki tud befogadni és kiállítani e-számlát?

Az utóbbi hónapokban, az elektronikus számlázással kapcsolatban rengeteg kérdést kapok. Hiába próbáltuk elhárítani ügyfeleink e-számlázással kapcsolatos igényeit, úgy látszik utolért minket a probléma.
Jó hír, hogy van egyszerű és szerethető megoldás…
Bővebb információ >

Változások az új Munka Törvénykönyvében

Nemrég beszélgettem egy kávéházban Dr Horváth Istvánnal, az új Munka Törvénykönyve módosításairól. Januárban egy egész napos előadást tartottunk ebben a témában. Az előadás és a törvény hatálybalépése között néhány helyen módosították a törvényt.
Bővebb információ >