Szakértői blog

Munkahelyvédelmi akcióterv – első felvonás

2013-tól számos munkavállaló után fizethetünk kedvezményes szociális hozzájárulási adót. Lesznek olyan esetek is, ahol teljes adómentességet élvez a kifizető oldaláról a foglalkoztatás.
A kedvezményezett esetek közül az egyik azonban már 2012-ben hatályba lép: a FEOR 9-es munkavállalóink utáni kedvezmény.
Bővebb információ >

Érdemes lesz-e a KIVA-t választani?

2013-től több új adózási lehetőség kerül bevezetésre. A KIVA nem csak a legkisebb vállalkozások számára lesz elérhető, de kérdés: érdemes lesz-e választani. Te már számolgattál?
Bővebb információ >

Hogy aludtál? Én gyorsan, és mélyen...

Köszönjük, hogy velünk voltál a tegnapi Adónavigátor Konferencián!

Gratulálok a kitartásodhoz, hogy végigülted a programot! Sok tekintetben a tegnapi volt a leg-leg-leg konferenciánk - ez volt a leghosszabb, itt voltatok a legtöbben, ezen fáradtunk el a legjobban.
Bővebb információ >

Nálatok minden cégnek van ügyvezetője?

Fura kérdés, igaz? Hiszen a hatályos törvény szerint minden cégnek kell, hogy legyen ügyvezetője. Az ügyvezetők körül kialakult járulékváltozás azonban sok cégnél nagyobb meglepetést okozott, mint azt gondoltuk. Kiderült, hogy a korábbi ügyvezetői státusza lejárt, és azóta nem gondoskodtak „utánpótlásról”. Azonnal cselekedni kellett.
Bővebb információ >

Termékdíj-előleg

A környezetvédelmi termékdíj folyamatosan változó szabálya 2012-re bevezette a termékdíj előleg fogalmát. Bár a határidő a mai nap, azért nézz rá a bevallásra, hogy a harmadik negyedévi kötelezettség mellett a negyedik negyedévre vonatkozó előleget is bevallottad-e!
Bővebb információ >

Alapítványi támogatások elszámolása

Sok cég támogat valamilyen „szívéhez közel álló” alapítványt. Vagy egy nemes cél érdekében, vagy egyszerűen azért, mert szeretnénk, hogy a gyermekünk iskolájának alapítványa többet fordíthasson a vállalt feladataira. A kérdés, hogy elszámolhatók-e a társasági adó terhére ezek a kiadások?
Bővebb információ >

Kaptál már KOCKERD kérdőívet?

Ha igen, akkor különösen tudod értékelni az adóhatóság újabb fejlesztését, a kitölthető nyomtatványt. Ha nem, akkor is jó, ha tudsz róla, hogy milyen esetekben küldi ki az adóhatóság ezt a kérdőívet.
Bővebb információ >

Köszönetnyilvánítás

Nagy fába vágtuk a fejszénket a 2012-es Könyvelők Országos Találkozójával. Ha mindenkit összeszámolunk, akkor több száz ember előkészítő munkájának eredményét láthattad a találkozón. Remélem, nem üres kézzel, hanem sok hasznos tanáccsal, ajándékkal, inspirációval és nagy tervekkel tértél haza!
Bővebb információ >

Kapuk zárodnak a Könyvelők Országos Találkozóján

Ma lezárjuk a jegyrendelést a konferenciára és börzére. Akik jegyet váltottak a találkozóra, azok szakértelmükkel nemcsak ügyfeleik vállalkozását segíthetik, hanem saját vállalkozásuk fejlesztésére is könnyen hasznosítható ismeretekre tesznek szert.
Bővebb információ >

A bérkompenzáció és az áfa

A folyamatosan érkező bérkompenzációs támogatások kapcsán egyre gyakrabban kerül elő ismét a támogatások áfabeli megítélése. Az áfatörvény 5. számú mellékletének megfelelően kell-e arányosítani emiatt a levonható áfát?
Bővebb információ >

Ki tud befogadni és kiállítani e-számlát?

Az utóbbi hónapokban, az elektronikus számlázással kapcsolatban rengeteg kérdést kapok. Hiába próbáltuk elhárítani ügyfeleink e-számlázással kapcsolatos igényeit, úgy látszik utolért minket a probléma.
Jó hír, hogy van egyszerű és szerethető megoldás…
Bővebb információ >

Változások az új Munka Törvénykönyvében

Nemrég beszélgettem egy kávéházban Dr Horváth Istvánnal, az új Munka Törvénykönyve módosításairól. Januárban egy egész napos előadást tartottunk ebben a témában. Az előadás és a törvény hatálybalépése között néhány helyen módosították a törvényt.
Bővebb információ >

Éjszakai egyszerűsített foglalkoztatás buktatói

Itt a nyár, Balaton, fesztiválok, éjszakai klubok és bulik szezonja. Ilyenkor több az olyan szórakozóhely, ami nem zár be éjfél előtt, hanem hajnalig nyitva tart. Ha az itt dolgozó az alkalmazottakat egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerint jelentjük be, akkor vajon 1 vagy 2 napot dolgoznak?
Bővebb információ >