Késve érkezett számla

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Sokszor előfordul, hogy egy számlát későn kapunk meg. Miután elévülési időn belül bármikor élhetünk adólevonási jogunkkal, valójában nem is definiáljuk a késett számla fogalmát. De mi van, ha egy fordított adózású számla érkezik későn?

Előfordulhat, hogy mondjuk egy áprilisi teljesítésről még ebben a hónapban kiállították a számlát, viszont ezt csak szeptemberben kapja meg a vevő, aki elvileg az adófizetésre kötelezett.
Vajon melyik hónapban kell szerepeltetni a fizetendő és a levonható adót?

depositphotos_13755526_original_2.jpgA gond az, hogy a fordított adózás miatt nem a szokásos válasszal fogunk találkozni. Azaz, nem az a válasz, hogy amikor átvettük a számlát akkor kell bevallani. A hármas feltételt tartalmazó szabály alapján a válasz függ attól is, hogy az ellenértéket megfizette-e a vevő vagy nem.

Tegyük fel, hogy a vevő számla nélkül nem fizetett, tehát marad az a szabály, hogy a tényszerű teljesítést követő hónap bevallásában kell szerepeltetni az ügyletet.
Így a vevő – példánk alapján – május hónapban az ügylet fizetendő adóját mindenképpen bevallja.
Cserébe ezért a fizetendő adóért a jogszabály tesz egy olyan gesztust, hogy a levonható adót is megengedi, akár számla hiányában. Persze csak azzal a kikötéssel, hogy a számla helyett legalább egy olyan dokumentum rendelkezésre álljon, amiből a megrendelés ellenértéke kiderül.
Egyébként az eladói oldal is az áprilisi bevallásában köteles az ügyletet szerepeltetni.

Ha a vevőnél „nem esik le a tantusz”, hogy neki legkésőbb májusban be kellett volna vallani az adóját, és a megérkezett számla alapján szeptemberben derül csak ki, hogy lett volna egy ilyen kötelezettségünk, akkor nincs mese, a májusi bevallást önrevíziózni kell, mind a fizetési, mind a levonható oldalon.

Abban az esetben, ha a számla áprilisban kiegyenlítést is nyert, csak a könyvelés a számla fizikai hiánya miatt „felejtette” el bevallani, akkor az áprilisi bevallást kell megönellenőrizni.
Ilyen akkor fordulhat elő, ha a számla nem érkezik meg a könyvelésre, a bankkivonatok könyvelésével meg el van maradva a könyvelés… És akkor sehonnan nem érkezik az információ.
vonal2.jpg

webbanner.png
vonal2.jpg


Hozzászólások