Exit stratégiák könyvelőirodáknak

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Lehet, hogy megfordult már a fejedben, hogyan fogod majd ”abbahagyni az ipart”. Sokan viszont meglepő módon egyáltalán nem tervezik meg a vállalkozásuk befejezését, és csak akkor szembesülnek a morális és anyagi veszteségekkel, amikor már nem tudnak tenni ellene semmit.

Jobb felkészíteni a könyvelőirodádat, és még időben gondoskodni a céged jövőjéről, mint „kapuzárási pánikban” meggondolatlan, és elhamarkodott döntésekkel elpazarolni annyi év befektetett munkáját!

letrak.jpg


Nézzük, milyen lehetőségek vannak!


1. Egyszerűen abbahagyod a munkát, bezárod a céget

Van, aki elküldi az ügyfeleket, hogy keressenek más könyvelőt, a munkatársaikat kiteszik az utcára, végelszámolják a cégüket. Aztán várják az állami nyugdíjat, vagy ha még aktív korúak, akkor új életet kezdnek a nulláról.
Meglepő, de aki nem tervezi meg előre alaposan a kiszállási stratégiáját, az ezt választja. És nem csak sajátmagával tol ki alaposan, hanem kellemetlen helyzetbe hozza az ügyfeleit, és nagyon méltatlanul bánik el a munkatársaival. Szerinted mit érdemel az a bűnös, aki így tesz?

2. Kinevelheted az utódodat

Ha van gyermeked, aki szintén érdeklődik a szakma iránt, akkor még életedben ráhagyhatsz egy értékes, bevételt termelő vállalkozást, és esélyetek nyílik egy tradíciókra épülő családi vállalkozás, könyvelő dinasztia megalapozására. Ráadásul az „örökösöd” kezdetben sem marad magára, mert az átmeneti időben segíteni tudod őt a tapasztalataiddal, és később is ott lehetsz neki, mint bölcs tanácsadó.

Ha nincs hadra fogható vérszerinti utódod, akkor a munkatársaid közül is kinevelhetsz, mentorálhatsz valakit, aki később majd átveheti a céget. Hogy ez formálisan hogyan valósul meg, az rajtatok múlik: tulajdonostárssá teszed az illetőt, és te csendestársként jövedelem kiegészítést, osztalékot veszel ki a cégből, vagy eladod az illetőnek a tulajdonrészedet egyben, esetleg apránként. A későbbi segítségnyújtás itt is ugyanúgy működik, mint az öröklés esetében.

3. Eladhatod a céget

Olyan szintre fejlesztheted az irodádat, hogy önjáró módon képes legyen működni. Ilyenkor arra mész rá, hogy a könyvelőiroda cégértéke növekedjen.
Más iparágakban gyakori megoldás, hogy az új tulajdonos egy átmeneti időre az „előző tulajjal együtt” veszi meg a céget, vagyis működés közbeni átadás-átvétel folyik maghatározott ideig.

Ha jól sikerül az önműködősítés, és olyan ügyfélkört tudsz kialakítani, akikezt értékelik, és lojálisak az irodához, akkor már messziről, szabad szemmel nézve is jól látható összeget érhet a könyvelőirodai vállalkozásod!
Ha valaki, hát mi, könyvelők tudjuk, milyen az, amikor folyamatosan változnak a munkafeltételek, hiszen állandó adótörvény változások között éljük életünket. Nehogy már mi ne tudjunk olyan változtatásokat megtenni, amelyek saját hasznunkat szolgálják!

Ha úgy érzed, messze még az idő, akkor csak arra kérlek, zárd ki azt a lehetőséget, amelyiket semmiképpen nem szeretnéd választani! Akár nyugdíjba vonulásról legyen szó, akár más foglalkozást, hivatást találnál magadnak, érdemes előre megtervezni a kiszállást.

Ha ez a téma jobban érdekel, akkor gyere el a Könyvelők Országos Találkozójára, mert több előadás is foglalkozik vele! Részletek, jelentkezés itt>>


https://www.adonavigator.hu/images/stories/konferencia/kot2017logo.png

2017. szeptember 27.
Lurdy Ház - Budapest



Hozzászólások