Újabb feladat: EGYKESZ

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Erről az új nyomtatványról már mindenki hallott, de az interneten keringő hírek hatására szinte senki nem tudja mitévő legyen.

Mi az az EGYKESZ?

2016 januárjától a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egységes folyószámlán tartja nyilván az adó- és a vámszakmai tevékenységéhez kapcsolódó adózókra, illetve ügyfelekre vonatkozó adatokat. Ez még egy hasznos változás, hiszen ha visszaemlékszünk a folyószámla lekérdezhetősége előtti időszakra, akkor biztos vagyok benne, hogy azt már nem sírja vissza senki.

Ezzel egyidőben az egységes, egy felületen lekérdezhető folyószámla rendszer bevezetésével egyidejűleg a jelenlegi folyószámlák elkülönült hozzáférése megszűnik, így nav-os folyószámla is.
Az EGYKESZ nyomtatvány benyújtására azért van szükség, hogy az egységes folyószámlához hozzáférjünk 2016. január 1. után is.
egykesz.jpg

Feladatok

Az EGYKESZ nyomtatvány 1. pontját azoknak kell bejelölni, akinek vagy adóágon (T180, VAMO), vagy vámágon (R01) van már folyószámla elektronikus megtekintésére joga. Ilyen esetben nem kell a nyomtatványhoz semmit csatolni, és 2016. január 1-től az egyesített folyószámla elektronikus megtekintéséhez lesz joga az állandó meghatalmazottnak. (Ez ugyan ellentmond a kitöltési útmutatónak, de a gyakorlatban működik.)

Az EGYKESZ nyomtatványon a 2. pont szerepe véleményem szerint kiüresedik, hiszen csak annak kell ide jelölést tenni, akinek sem adó, sem vámágon nincs elektronikus folyószámla megtekintéséhez joga. Ebben a ritka helyzetben kell csatolni a kiterjesztett meghatalmazást (ami kötetlen formájú). Pont a meghatalmazás formátumának kötetlen volta miatt ajánlott inkább az EGYKE benyújtása, majd utána az EGYKESZ beadása 1. pont jelölésével.

Update!!!!!

Bár a meghatalmazás kiterjesztését törvény írja elő, az NGM sajtóközleménye szerint a törvény módosítását fogják kezdeményezni annak érdekében, hogy a nyomtatványt NE kelljen benyújtani!
http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/januartol-egyszerubben-kezelhetok-a-nav-nal-vezetett-folyoszamlak


Hozzászólások

Tilda  -  

Kedves Kollégák !

Mielőtt a NAV 80-424242-ót felhívtam meg kellett volna néznem Zsuzsi tegnapi bejegyzését, akkor nem idegesítettem volna magam ezzel az újabb "adminisztráció csökkentés"-sel, ugyanis a hölgy szerint mindent az eredeti elképzelés szerint kell végrehajtani. Na erről ennyit !
Zsuzsi nagyon szépen köszönöm !

Decsi Zsuzsa  -  

Mégsem kell az EGYKESZ-el bajlódni
Az járt jól, aki nem nyújtotta be az EGYKESZ-t, mert az NGM közlemény szerint a törvény automatizálja a hozzáférést. Hála a szakmai szervezetek határozott fellépésének az NGM az alábbi közleményt jelentette meg: Januártól egyszerűbben kezelhetők a NAV-nál vezetett folyószámlák

Tilda  -  

Kedves Zsuzsi !
Most olvastam 2015.11.09.15:41dátummal, hogy törvénymódosítást javasolnak, a korábbi meghatalmazások kiterjesztéséről. Szerintük csak azoknak a cégeknek lesz teendője, amelyik nem szeretné, hogy korábbi képviselője láthassa az egysége folyószámlát ?
El lehet ezt hinni ?
Kérem segítségetek Üdvözlettel Tilda

Györgyi  -  

Tilda. Törvénymódosítási ötlet mindig akad. Az EGYKESZ vihar a lavórban, de be kell küldeni. 1-es, ha volt már dolgod a vámhatósággal, 2-es ha csak az adófolyószámla lekérdezéséhez volt jogosultságod. Ez utóbbinál kötetlen formájú állandó meghatalmazás kell. Én így csinálom.

Edina  -  

Az NGM honlapján valóban fent van a mai hírek között, bízzunk benne, hogy nem kell leadni:

"A javaslat szerint a cégek legtöbbjének semmit nem kell tennie, ezzel a „ráutaló magatartással” a cég meghatalmazottja 2016-tól is automatikusan hozzáfér az egységes folyószámla adatokhoz. Csak annak a vállalkozásnak van teendője, - a korábbi meghatalmazását vissza kell vonnia - amelyik nem szeretné azt, hogy korábbi pl. vámügyekben meghatalmazott képviselője rálásson az egységes folyószámlára, ahol már az adóbefizetések adatai is láthatóak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)"

Zatik László  -  

Zsolt! Már a csapból is Te folysz.
Egyébként gratulálok.
Reméltük, hogy így lesz, de azt hittem várnak vele november 16-ig.

Ruszin Zsolt  -  

Sikerült! jelen formájában megszűnik az EGYKESZ!

A Nemzetgazdasági Minisztérium jogalkotással szállítja a félmegoldást a témában cselekvőképtelenséget mutató NAV számára!

Az járt jól, aki nem nyújtotta be az EGYKESZ-t, mert a közlemény szerint a törvény automatizálja a hozzáférést. Ez persze nem végső megoldás, hiszen a megbízók, munkáltatók joggal hivatkozhatnak arra, hogy nem adtak jogosultságot rá. Egyedül nekik kell jelezniük, hogy a könyvelő, vámügyintéző ne láthassa az adófolyószámlát. Az a gond, hogy ekkor azt se láthatja majd, amit eddig látott, merthogy az adófolyószámla - a NAV informatikusai miatt (Pillér Kft) - egy és sérthetetlen.

Az MKOE által sürgetett panelezés a magyar olimpia megrendezéséig meg is valósul!...

Karácsonyné György Ágnes  -  

Az EGYKESZ 1. pont jelölésével korábban beküldtem meghatalmazás nélkül.
Visszaigazolás érkezett, hogy rendben,feldolgozva.
Zsuzsi által ajánlott módszer ezek szerint működik.

Judit  -  

Én a NAV-ot hívtam fel,hogy mondják már el melyik esetben mit kell jelölni.
Azt mondták: ha van VAMO és R01 akkor a C1 pont, ha csak sima T180 akkor a C2 pontot kell megjelölni. A kötetlen formában írt meghatalmazást viszont minden esetben csatolni kell, csak annyi különbséggel hogy a C1 vagy a C2 megfelelő szövegét kell ráírni.

Teca  -  

Érdekes, mert a 40 42424242-n éppen azt mondta a hölgy, hogy c2-es és meghatalmazás. Lesz káosz januárban az tuti, eddig én is a c1-et töltöttem, de elbizonytalanodtam. Talán az lesz a legjobb, ha karácsonykor folyószámlát töltögetünk kalács helyett.

Tica  -  

Mi is leadtuk minden ügyfél nevére a nyomtatványt, vissza is igazolta a NAV mindegyiket. Több ügyféltől is érkezett visszajelzés, hogy megkapták az értesítést. Ez egy újabb plusz munka, de érdemes még most év vége előtt megcsinálni, hogy január 1. után ne legyen fennakadás a munkában.

Pandur Kati  -  

Én már elküldtem mindem ügyfelem részére a Zsuzsi által ajánlott EGYKESZ nyomtatványt, mivel mindenkinek már volt meghatalmazással kiegészített EGYKE nyomtatványom. A mai napon már megkaptam azt a visszaigazolást is, hogy feldolgozták a nyomtatványt, sőt "olvasó" ügyfelem jelezte, hogy felé is ment értesítés, hogy jogosult vagyok a folyószámla rekérdezésre, és, ha esetleg ezt az Ő tudomása nélkül történt, akkor jelezze a NAV felé.
Sőt van olyan is Aki levélben is megkapta ugyanezt az eértesítést.

Tehát szerintem Zsuzsi által ajánlott módszer működik.
Bár a puding próbája .... 2016. január, amikor rá tudok látni az ügyfelem folyószámlájára!

István  -  

Érdekes megközelítés, én pont fordítva értelmezem.
Egyébként semmi értelme az egésznek, mivel a T180 alapján
valamennyi elektronikusan intézhető ügyre van meghatalmazásom, + a VAMO-k. Pont azért találták ki ezt
a nyomorult Egykesz-t, mert az R01-el kevesen foglalkoztunk,
az ügyfelek kis százalékának van vámmal dolga, így külön
meghatalmazást óhajtanak a vám folyószámlához való hozzáférésre. Baromság, de beadtam már meghatalmazást csatolva vagy 40 darabot, feldolgozták, visszaigazolták.
Ez az adminisztráció egyzserűsítése, amitől mentesen meg
bennünket az Isten !

Szép Henriette  -  

Én már egy rakattal beküldtem múlt hét közepén C1 jelöléssel. Két nap múlva mindegyikre megjött az értesítés, hogy feldolgozták.

Ruszin Zsolt  -  

Ez így nem lesz jó. A C1-es nyilatkozat tartalmát a NAV le fogja ellenőrizni, hiszen a nyilatkozatot nem az adózó, hanem a képviselő állítja, önállóan.

Koczorné Raj Ibolya  -  

De az első pontot, hogy jelölheti be "magától" a meghatalmazott és küldheti be a saját ügyfélkapuján,az ügyfelére vonatkozóan?? Ez teljesen életszerűtlen. Ezt a NAV el fogja fogadni?

Én már mindenkinek csináltam meghatalmazást és várom őket vissza aláírva, mert úgy gondoltam,hogy a 2.pontot kell ikszelni és csatolni a meghatalmazást a nyomtatványhoz.
Kb. ráment egy fél napom, mire legyártottam őket.

A meghatalmazásban viszont csak az szerepel, hogy az "Egységes folyószámla információinak lekérésére, megtekintésére hatalmaz meg engem a megbízó és ezt csatolnám a nyomtatványhoz.
Akkor ez mésem lenne jó? Akkor a korábbi meghatalmazás többi része érvényét veszti és például adóbevallást sem tudnék elküldeni 2016.01.01-től?

...és mi van, ha az 1.pontot jelölöm és a biztonság kedvéért a meghatalmazást is csatolom?
Miért nem egyértelmű??

Zeffer Zsuzsanna  -  

Mi is két napig gyártottuk a meghatalmazásokat, írattuk alá, szkenneltünk.... nem mondom tovább. Én úgy küldöm be, hogy csatolom és az van benne, hogy az újra van meghatalmazás.... remélem így a további bevallásokat is be tudjuk majd küldeni!

Igaz nálunk még gond az is, hogy sok cégnél régi a T180-as és pl a telefonos ügyfélszolgálat nem azonosítja be hiába van kódunk. Most mindent frissítünk, közel 100 ügyfél EGYKESZ, EGYKE.... nem unatkozunk!

Csilla  -  

Köszi Zsuzsi,

mint mindig, most is jókor jön az info.
Éppen most kezdtem el gyártani a meghatalmazásokat, hogy majd aláírassam, de akkor küldöm úgy ahogy leírtad.