Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásról

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Igazi káosz alakul ki minden évben, amikor az összesített igazolásokat kell kiállítani? Mi a helyzet a kilépettekkel? Kell-e az előző munkáltatótól származó jövedelmet feltüntetni? Kérdések sora, melyekkel biztosan fogunk még januárban sokat foglalkozni. Most azonban egy másik örökzöld. Mi a helyzet az egyszerűsített foglalkoztatással?

efo2.jpg

Mit mond az efo?

  • A nav a 46-os információs füzetében (melyet 2016. január 7-én adott ki újra, tehát friss) ezt írja:
6. Igazolás kiadása az adókötelezettségek teljesítéséhez

Az Efo tv.-ben nem szabályozott adózást érintő kérdésekben az Art. rendelkezéseit kell alkalmazni. Ebből következően az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott magánszemély számára a munkáltató olyan bizonylatot köteles kiállítani és a kifizetéskor átadni, amelyből kitűnik a magánszemély bevételének teljes összege és jogcíme, ugyanakkor nem kell alkalmazni az Art. 46. §-ának azon előírását, hogy a munkáltató az elszámolási évet követő év január 31-éig összesített igazolást ad a magánszemélynek.”

Egyértelmű. Az M30-as jelű nyomtatványra, amin az éves jövedelmet igazoljuk, nem kell felírni.
Az év közben kiadott igazolásokat kell gyűjteni a dolgozóknak, és az alapján bevallást készíteni. (Sok sikert... vagy inkább sok szerencsét hozzá!)

  • Nézzünk most egy idézetet a 15M30-as nyomtatvány kitöltési útmutatójából:
1. sor: Munkaviszonyból származó bérjövedelem érdekképviseleti tagdíj nélkül

Ebben a sorban kell feltüntetni a munkáltató által kifizetett munkaviszonyból (közfoglalkoztatási jogviszonyból, egyszerűsített foglalkoztatásból) származó belföldön adóköteles, az érdekképviseleti tagdíjjal csökkentett bérjövedelmeket, ideértve a munkaviszonyra tekintettel kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátást is, ha azt a munkáltató fizette ki.”

Most akkor mi van? Mégsem egyértelmű, hogy az M30-ra nem kell feltüntetni? Vajon hogyan kezelik a problémát az egyes bérprogramok? És hogyan döntenek a munkáltatók? Ráírják az efo-s jövedelmet vagy sem?

Az is kérdésessé teszi az igazolások valós felhasználhatóságát, hogy azt mondja az utasítás, hogy "belföldön adóköteles" jövedelmet kell felírni. Ami az efo-nál a mentesített keretösszeg feletti rész lenne.
Annak, akinek több kifizetőtől van ilyen típusú jövedelme, már kibogozhatatlan káosz okozhat ki a jövedelemigazolások terén.


A bejegyzés címkéi

efo


Hozzászólások

Kovácska  -  

Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy 2016-ban mekkora a napi adómentes egysz.fogl. díja szakképzettre és szakképzetlenre?
Az interneten sehol nem akadok a nyomára.
Köszönöm előre is.

ÁGI  -  

szakképzettséget nem igénylőnél 5.110/nap
szakképzettséget igénylőnél 5.940/nap

ÁGI  -  

NAV honlapján megtalálható az

"Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételről"

Kovácska  -  

Sziasztok!
Én úgy oldottam meg a problémát, hogy kiállítottam az M30-ast, annak ellenére, hogy nem kell. Ennek az aljára kiegészítő információként feltüntettem a napok számát és odaírtam, hogy azokat szakképzett vagy szakképzetlen foglalkoztatásra fizettem-e ki.
A partnereim ezt tudják kezelni, az M30-ast már évek óta ismerik, értik és tudják, hogy be kell vallani. SEnki nem rakosgatta félre az évközbeni igazolásokat.
Ajánlom nektek is az M30-as kitöltését, mert úgy is benneteket fognak zaklatni, hogy mennyi jövedelmük is volt évközben.

Piroska  -  

December 31-én de-től du 3-ig próbálkoztam egy vállalkozó szüneteltetésének bejelentésével, mivel nem fogadta a rendszer. Mi lenne, ha a dátum megjelölésével, de nem csak előző nap lehetne bejelenteni bármilyen változást?
Ismerősöm rosszabbul járt, egyetemista unokája vállalkozását szerette volna megszüntetni, de csak 01.01-én sikerült. Tehát az egy nap miatt idén két bevallást is le kell adnia.

MMagdi  -  

Szerintem nem kellett volna a kiskönyvet megszűntetni csak át kellett volna alakítani a mostani lejelentgetéshez. A NAV vagy a munkaügy kiadná, hogy hivatalos legyen és vigyázzanak rá az alkalmi munkások. A lejelentéskor a munkáltató beleírná, hogy mikor kezd, munkavégén pedig, hogy mikor végzett. A közterhet és a munkabért is beleírná és mindenki látná, hogy hány napot dolgozott. A munkás is látná, hogy mennyi volt a bére. Ezt követően nem kellene több igazolást kiadni. A többi része pedig menne, ahogy most (08). A kiskönyvre valahogy tudtak vigyázni.

Judit  -  

Az én tapasztalatom, hogy a munkáltatók olyan kis jövedelmet adnak az alkalmi munkavállalóknak, amelyek után nem is kell szja-t fizetni a jogszabály értelmében. Ezért én az EFO-val kapcsolatos adókötelezettség teljesítését nem érzem problémásnak.
A foglalkoztatási rendszer problémás - azt én is így gondolom.

Pásztorné Kati  -  

Én 2 féle igazolást adtam ki, a program remekül kezeli, egyiken a napok egyesével fel vannak sorolva, bér, járulék a másik egy összesített, amin egy összegben szerepelnek a Ft-ok efo napjainak száma, és fel van tüntetve a legalább középfokú végz. igénylő fogl. napjainak száma.

Istvan  -  

A probléma okáról nem beszél senki.
Az EFO célja valaha az idénymunka - mezőgazdaság stb. - volt,helyette lett a munkaszerződés , járulékfizetés kikerülése legálisan, embereket kisemmizve. Pincér, szakács,
és sok más szakma tudója nem véletlenül menekül Nyugatra,
közben lehet szakmázni a semmire való igazolásokról.
Inkább rá kéne venni Ügyfeleinket az embertelen törvényeket
figyelmen kívül hagyva, a tisztességes foglalkoztatásra.
Legalább minimálbéren, amíg ez az uzsora járulék-adó spirál
nem csökken. Ha ezen túllépünk, elérhetjük valós értékeket.
Ha egy vállalkozás a minimálbért se bírja, hagyja abba.

Siket Mária  -  

Felháborító, hogy ennyi év alatt nem módosították a törvényt, hogy igenis ki kell adni az alkalmi foglalkoztatottnak is az igazolást, és nemcsak az adóköteles részről, hanem az adómentesről is, mert munkaügyi központ kéri napokra lebontva, hogy mikor dolgozott. Az alkalmi munkavállaló, miből adja be az adóbevallását?
Hogyan adjunk ki igazolást, ha a programok erre nincsenek felkészülve. Kézzel gyűjtögessük ki??? Akkor ez nagy egyszerűsítés volt. Kezdeményeznünk kellene könyvelőknek, hogy kerüljön módosításra a törvény, mert így áldatlan állapot van. Arról nem is beszélve, hogy naponta kell számfejtenünk az egyszerűsített foglalkoztatottak által ledolgozott napokat.
Ez minden, csak nem egyszerűsítés.

clairess  -  

Szerintem ezt a problémát hivatott áthidalni a NAV honlapján található igazolás nyomtatvány már 1 éve. Az én bérprogramom el is készíti ezt automatikusan. Tartalmazza az időszakot a számfejtett napok alapján (pl. 01.05-12.15), összesen mennyi bért kapott, hány napot dolgozott, és ebből mennyi a középfokú végzettséget igénylő munkakörben eltöltött nap.
Én ezt akinek pl év közben már elfogyott a 90 napja, az utolsó napon kiállítottam, és átvetettem vele (mint egy kilépő papírt). És így minden infó megvan 1 db A4-es lapon :-)

Marcsi  -  

Az M30-as nyomtatványon történő feltüntetéssel nekem csak az a "nagy" problémám, hogyan fogom tudni jelölni azt, hogy a megszerzett jövedelem középfokú végzettségre vagy szakképzettségre tekintettel került kifizetésre illetve a foglakoztató által befizett közteher mértékét hová - melyik sorba - kell beírni. Az elmúlt évi kalamajka után azt gondoltam, hogy a következő évben ezek a problémák megoldódnak, hát ezt rosszúl gondoltam, isten malmai nagyon lassan őrölnek..........

Ági  -  

Az ilyen jövedelmeket ha az M30-ason igazolnánk, akkor abból honnan derülne ki a napok száma? És akkor hogy állapítja meg az adózó az adómentes részt? És akkor nem beszélve hogy mennyi a szakképzettséget igénylő napok száma. A mi programunk ad ki éves igazolást, de akár egy Wordben megírt igazolás is megteszi helyette. (de nem az M30-as.....)