Áfa visszaigénylés 45 napra

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

2017-től két esetben fordulhat elő, hogy az adóhatóság a visszaigényelhető áfát a 45. napon utalja ki:
- ha megbízható adózó, vagy,
- ha minden levonható adót tartalmazó számla ki van fizetve.
Az előbbi viszonylag egyszerű, kizárólag a besorolás a kérdéses. Az utóbbi viszont annak ellenére, hogy egy sokéves szabályról beszélünk, mindig vet fel kérdéseket.


Egyszer volt, hol nem volt…

afa_vissza_2.jpgTalán van még, aki emlékszik rá, hogy a negatív elszámolandó adót csak akkor lehetett visszakérni, ha minden számla ki volt fizetve. Ezt azonban uniós előírások miatt törölni kellett, így most már a számlák kifizetettségét nem kell vizsgálni, cserébe a visszaigényelhető adót csak 75 nap múlva utalják ki. Ezzel szemben, ha a bevallásban arról nyilatkozunk, hogy az összes számla ki van fizetve, akkor ez 45 napra – ha az áfa kevesebb mint egymillió, akkor 30 napra – csökken.

Minden számlára alkalmazni kell?

Ezt a problémát nagyon egyszerűen meg lehet válaszolni: csak azokat a számlákat figyeljük, amelyek áthárított adót tartalmaznak. Kiesnek tehát az adómentes, a fordított adós (bármelyik oldalon is vagyunk), az áfa hatályán kívüli számlák, illetve a közösségen belüli beszerzések.

Mit kell kifizetettség alatt érteni?

Ez a kérdés már egy komolyabb probléma, ugyanis a szabályozás nem sok segítséget ad. Kezdjük ott, hogy ezzel csak annak kell foglalkozni, aki hamarabb akar a pénzéhez hozzájutni. Akinek ez nem probléma, vagy eleve tudja, hogy tele van kifizetetlen számlákkal, akkor náluk marad a 75 napos szabály és kész.

afa_vissza.jpgNagyon fontos időbeli szabály, hogy a bevallás benyújtásának napján (és nem a bevallási határidőben!) kell vizsgálni a kifizetettségi feltételek teljesülését, tehát óvatosan a hamar benyújtott bevallásokkal.
Vannak azonban speciális helyzetek, melyeket lehet kivételesen kezelni. A jó teljesítési garancia visszatartása miatt nem rendezett ellenértéket elengedi a szabályozás, illetve a megelőző időszakról áthozott követelés miatti számlákkal sem kell foglalkozni. Minden más esetben, így például pénzügyi lízingnél sincs mentesítés.

Van még egy olyan áfaszabályunk, ami szerint a levonási joggal elévülési időn belül lehet élni. Adódik egy játéktér arra az esetre, ha csak néhány apróbb számla ki nem fizetése „mérgezi” az egész visszaigénylést. Ilyenkor megoldás lehet, hogy kivesszük ezeket a számlákat a bevallásból, majd valamikor később egy másik bevallásba betesszük.

Végül még egy fontos dolog: bárhogy is nyilatkoztunk (tehát az „x” jelölésével kértük a 45 napos szabály alkalmazását vagy nem), a nyilatkozatot nem vonhatjuk vissza, és utólag sem módosíthatjuk.

Az ellenérték speciális pénzügyi rendezésére hasznos lehet a következő összefoglaló táblázat:


Pénzügyi művelet megnevezése Kifizetettnek minősül-e a számla? Egyéb szabály
A vevő tartozását átvállalják IGEN Jogosult írásos hozzájárulása szükséges
A követelés engedményezése NEM
Eladó kölcsönt nyújt a vevőnek a tartozása rendezésére NEM
Saját váltó NEM
Idegen váltó IGEN
Beszámítás (egymás követelésének összevezetése) IGEN
Áruk vagy szolgáltatások cseréje IGEN Minden forint rendezve legyen a vevő szempontjából

vonal2.jpg

Aktuális kiadványaink

aktualais_kiadvanyaink.jpg
Kattints ide a részletekhez >>

vonal2.jpg


Hozzászólások