Hamarosan eljön az idei év első cégautóadó-bevallása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A cégautóadó rendszere nem új 2012-ben, de változásokat ezen a területen is meg kellett ismernünk. Hamarosan be kell adni az első negyedévre vonatkozó bevallást, melyhez foglaljuk össze a legfontosabbakat.

cegauto.jpgAz adóköteles autók köre nem változott, illetve az adófizetésre kötelezettek személye sem.

Nem új az a szabály sem, hogy adómentes az a személygépkocsi, melyet kizárólag az OEP által finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátása érdekében üzemeltetnek.
Felhívnám a figyelmet azonban a „kizárólag” szóra. Amennyiben az orvosnak egyéb bevétele is keletkezik (pl. üzemorvosi szerződéseket is ellát) akkor az adómentesség nem alkalmazható.

A cégautóadó mértéke a korábbi évben kizárólag annak teljesítményétől függött, és mindössze kétféle mértéke volt.
2012-ben a cégautóadó mértéke a teljesítményen kívül a környezetvédelmi besorolástól is függ. Elő kell hát venni újra a forgalmi engedélyeket, hogy meghatározhassuk, mennyi adót kell fizetni.

tab.jpg

A teljesítményt a forgalmi engedély P.2. jelzés mellett találjuk, a környezetvédelmi besorolást pedig a V.9. jelzés mellett.

A környezetvédelmi besorolásnál a 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet 5. melléklete az alkalmazandó jogszabály. Persze a forgalmi engedélyben feltüntetett értéket is kell figyelni. A rendelet legutoljára 2011. augusztus 15-én módosult, konkrétan megváltoztak benne a kategória besorolások.

A cégautóadók besorolása kapcsán derült ki, hogy vannak személygépkocsik, amelyeknek a környezetvédelmi besorolása pl. 11-es. Ilyen pedig nincs a táblázatban. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem kell adót fizetni. Feltételezhetően egy téves besorolásról van szó, tehát kérni kell a hatóságot a helyesbítésre.

A bevallás nyomtatványa a 1201-es. Újdonság, hogy a főlapon nem kérdezik meg, hogy a vállalkozás milyen gyakoriságra kötelezett az egyéb adók tekintetében.
Az éves és a negyedéves bevallóknál az időszakhoz a 2012.01.01 – 2012.03.31 intervallumot kell írni.
Jelölni kell továbbá, hogy a bevallást a cégautóadó miatt adjuk be, mert ekkor válik aktívvá a 1201-02-es lap.

update:

A korábbi évekkel ellentétben a havi bevallók márciusi bevallására „nem fér fel” az első negyedéves cégautóadó. Az autók miatti bevallásukban nekik is a 2012.01.01 – 2012.03.31 időszakot kell feltüntetni, míg a márciusi bevallást 2012.03.01 – 2012.03.31 jelöléssel kell küldeni.  A két bevallás ellen megoldás lehet, hogy a negyedéves időszaki bevalláson kitöltjük a 01-es lap márciusi oszlopát is (például a rehab. járulékhoz beírunk egy nullát). Illetve továbbra is megoldás, hogy a teljes évre vonatkozó 01-es bevallást lefedjük egy NY-es nyilatkozattal, és akkor már csak a cégautóadó miatt kell a bevallásokat negyedévente benyújtani.

Az a szabály változatlan, hogy a negyedévre fizetendő adóból levonható a személygépkocsi után az adóalany terhére az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó. Levonásra a negyedév azon hónapjaira jutó gépjárműadó esetén van lehetőség, amelyben:
- a személygépkocsi utáni cégautóadó- és gépjárműadó-kötelezettség egyaránt fennállt, illetve
- az adóalany a gépjárműadó fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.

A gépjárműadó első félévi részletét az idén 2012.03.19-éig kellett megfizetni.



abc_2012.jpg
Kisvállalati adómegtakarítás ABC-je 2012

Több információ, megrendelés itt >>


A bejegyzés címkéi

cégautóadó, bevallás


Hozzászólások

Ildi  -  

Köszönöm az információt. Igen tapasztaltam, hogy a havisok is negyedérvre kell az időszakot írniuk.:-)

Ildi Kiss  -  

Háziorvos esetében, ha nem csak OEP által finanszírozott tevékenységet végez, az alábbi esetben kötelező cégautóadót megfizetni?
Van egy szgk a vállalkozásban, használatát útnyilvántartással bizonyítja.
Egyéb célokra bérleti szerződéssel egy magánszemélytől bérel szgk-t, ez után nem számol el semmi költséget.
Mivel az "egyéb", OEP-en kívüli feladatok ellátására a bérelt autót használja, mentesül a cégautó adó megfizetésealól?

Enikő  -  

Sziasztok!
Szerintetek jól járunk-e el?: Bt-nek nincs autója, a kültag kölcsönadja a saját gépkocsiját, amivel a Bt beltag jár ügyintézni (útnyilvántartást vezet). Mivel a cég számol el költséget, cég vallja és fizeti a cégautóadót, nem az egyébként tulajdonos kültag.
köszönöm a választ!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az adót a tulajdonosnak kell fizetni, így ha a bt-nek nincs autója, akkor nem alanya az adónak.
Megoldás lehet, hogy a beltag kiküldetési rendelvénnyel jár el üzleti utakban, és akkor senkinek nem kell cégautóadót fizetni.

Enikő  -  

Szia Zsuzsa!

Köszönöm szépen a választ; ami felvetette a továbbiakat:
Bt-nek nincs t.eszköze, beltag saját személykocsijával megy üzletet kötni. Ekkor kiküldetési rendelvényt kiállítva senki nem fizet cégautóadót. Ez alapján Bt-ben a NAV által közzétett üzemanyagár és a norma szerint kiszámolt fogyasztás alapján elszámolom az üzemanyagköltséget + 9 Ft/km-t fenntartási költésget? EZt kifizetem a beltagnak; és a beltag sem adózik utána? M30-ason igazolom, hogy költségtérítést kapott; ugyanannyi a bevétel, mint a költség?
Köszönöm szépen a segítséget!
Enikő

Vali  -  

Nagyon köszönöm a hasznos tájékoztatást,ami ráadásul még időben is van.
Azt hiszem eze igen nagy segítség a munkánk során.
Még egyszer nagyon köszönöm.
További szép napot kívánok.
Üdvözlettel: Vali

kugler béláné  -  

Szia Zsuzsi! Felvetődött az egyik bt keretében müködő háziorvosunknál a cégautó kérdése.Az autó nincs a bt tulajdonában, vagyis a magánszemély nevén van. Eddig utnyilvántartás alapján számoltattuk el és mint magánszemély bevallotta és megfizette a cégautó adót.Mivel 2 db autó van a magánszemély tulajdonában ugy gondolja, hogy az egyikket kinevezi "csak"a háziorvosi szolgálatnál használatosnak, és igy ez után nem fizet cégautó adót, de a használatról útnyilvántartást fog irni.Megteheti-e, ill igy elszámolható-e?Köszönöm a választ Zsóka

Zubora Ágnes  -  

A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy már nem kell a 0-ás 01-es bevallásokat még NY-esen sem beküldeni. Hivatkoztak a 01-es bevallás kitöltési útmutatójára. És tényleg.

Ezért mindenkinek (még a havi bevallóknak is) a cégautó adó bevallásakor a tárgynegyedévet kell időszaknak feltüntetni a 1201-es bevalláson.


EMI1954  -  

Köszi az információt, Ági. Végre valaki ezt is lefixálta. Az a hír keringett ugyanis, hogy 0-val is be kell adni a bevallásokat Ny-s nyomtatványon. Szép napot mindenkinek. Emi

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ez idáig rendben, de én nem lepődök meg, ha nem kap adóigazolást ez a cég, mert nincs beadva minden bevallása...

Orsi  -  

Kedves Zsuzsi és kommentelő kollégák!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy szerintetek hogy kell meghatározni az adó mértékét azoknál a külföldről bérelt, hatósági nyilvántartásban nem szereplő autóknál, melyek érthető módon nem rendelkeznek magyar környezetvédelmi osztály-jelzéssel?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ez egy nagyon jó kérdés....
Én azt javaslom, hogy az autó típusától függően tudjátok meg, hogy belföldön egy ilyen autó milyen besorolás alá esik, és első körben eszerint kell 20-áig a bevallást beadni. Aztán hivatalosan a Közlekedési Hatóságtól kellene megtudni, hogy konkrétan ennek az autónak mi a besorolása, és ha rossz a bevallás, akkor önellenőrizni kell.

Györgyi  -  

Apehhal egyeztetve a havi bevallónál IS a bevallási időszak 2012. 01. 01-2012. 03. 31 ha cégautóadóról van szó! A többi infó jó és köszönöm Zsuzsi!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Szinte elképesztő most már az "adminisztráció egyszerűsítésének" folyamata...
Igazatok van, én is beszéltem az apeh-hel, és azt mondták, hogy a cégautóadó bevallását tekintsük egy teljesen önálló bevallásnak a 01-eshez képest. Valójában egy külön nyomtatványt kellett volna rá csinálni, de ez nem történt meg. Tehát az egyéb adók bevallásának gyakoriságában kell leadni a 01-est mindenkinek és negyedéves gyakoriságban a cégautóadót.
Köszönöm az észrevételeket, a cikket ennek megfelelően javítottam.

Simon Anikó  -  


Kedves Zsuzs!
Teljesen össze vagyok zavarodva. A lenti szöveg a 01-es bevallás kitöltési útmutatójában szerepel. Az én értelmezésem szerint "nullás" bevallást nem kell beküldeni.
Most kell vagy nem kell

"A '01-es bevallást csak annak az adózónak kell benyújtania, aki/amely a bevalláson szereplő bármely adónemnek (rehabilitációs hozzájárulás, cégautóadó…) alanya, és az adott bevallási időszakban keletkezett kötelezettsége.
Amennyiben az adózó a bevalláson szereplő bármely adónemnek alanya, akkor az adott adónemre vonatkozó bevallási gyakoriság szerint kell kitöltenie a bevallást."

"A fentebb említettekre tekintettel kérjük az adózókat, hogy amennyiben az adózónak nem keletkezett egyik adónem tekintetében sem adófizetési kötelezettsége az adott időszakban (hónap, negyedév, év), akkor ebben az esetben nem kell benyújtania (pl.: havonta) az NY jelzésű nyilatkozatot sem."


Magdi  -  

Kedves Anikó!
Tavaly ugyanígy gondoltam én is, és nem küldtem NY-t, ezért felszólított az APEH, hogy pótoljam a hiányosságot. Javaslom, hogy küld el a NY-t, elkerülvén a későbbi bosszúságot.

Bándi Magdolna   -  

Mi van akkor ha külföldi telephellyel ( DEU) rendelkezik a cég, a gk -t ( 2 db ) ott lízingeli ( vásárolta) utánuk ott fizet adót biztosítást,de itthon( Magyarországon)is használja?

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

Kiss Erzsébet  -  

T. Böröczkiné Verebély Zsuzsa!

Rendszeresen olvasom információit ami számomra nagyon nagy segitség a munkám során.
Most van egy kis fenn akadásom azt szeretném kérdezni kinek kell cégautó adót fizetni, lehet-e kiküldetési rendelvényre is üzemanyagot elszámolni egyénivállalkozónak és cégnek ha nem a vállalkozásban illetve a cégben van az autó hanem magántulajdon. Köszönöm válaszát

Tisztelettel:

Kiss Erzsébet

bjanos  -  

gépjárműadó befizetés

Egyes önkormányzatok késéssel bocsájtják ki a gépjárműadó fizetési határozatot. A kézhezvételtől számitott 15+15 nap a befizetési határidő. Ha addig a napig befizetésre kerül, akkor véleményem szerint határidőben teljesitettnek számit akkor is ha ez márcis 29 vagy április 8.
János

Nóri  -  

Köszönöm az információt!Kérdésem lenne, hogy járok el szabályosan az alábbi esetben: a vállalkozástól lefoglalták az autót,a foglalási jegyzőkönyv 2012 03.01-én készült, 03.14-én átadásra került a végrehajtó részére az autó,kulcsok és a forgalmi, aki még aznap kivonatta a forgalomból az autót. Az átadásról van egy jegyzőkönyve. Márciusra kell-e mindezek ellenére cégautóadót bevallanom? Várom segitő válaszotokat, Köszönettel:Nóri

Ágnes  -  

Sajnos a cégautó adót továbbra is meg kell fizetni. Én állásfoglalást is kértem az APEH-től. Amíg a tulajdonában van addig fizetni kell, nem lényeges, hogy kivonták a forgalomból.

Valéria  -  

Szia Ági!
Szeretnlek megkérni arra, hogy ha megoldható elküldenéd nekünk az állásfoglalást emailbe, mellékletként.

Nagyon köszönjük segítségedet előre is.

Magonyné Melinda  -  

Kedves Zsuzsi!
Már beadtam a 1201-est a cégautóadó miatt, persze hibás is lett. Én is úgy gondoltam, hogy ugyanúgy, mint tavaly a havi bevallónak a márciust kell feltüntetni, amit nem is jelzett hibásnak a nyomtatványkitöltő, azonban az Apeh bevallásfeldolgozó jelezte, hogy a havi bevallónak is a negyedévet kell feltüntetni a cégautó tekintetében, és amennyiben nincs egyéb bevallási kötelezettsége a 1201-es bevalláson, akkor a 1201-est egyéb adók vonatkozásában be sem kell adni, és nem is kell jelezni a cégautóadó mellett az előleg bevallási kötelezettséget, hiszen az nulla lenne, és 2012-től a nulláról nem kell bevallást beadni, még NY-s bevallást sem. Bár megjegyezte, hogy inkább adjuk be a NY-s bevallást a 1201-es havi kötelezettségről,persze külön bevallásban mert nem lehet tudni, hogy nullás igazolás kérése esetén nem hiányolják-e majd. Persze akkor, ha a bevallási időszak megegyezik a cégautóadó bevallási időszakával, akkor be lehet adni a cégautóadóval egy bevallásban pl. a rehabilitációs hozzáj. előleg miatti bevallást is, de akkor is a havi bevallónak a negyedévet kell feltüntetni.
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget
Melinda

Katona Szilvia  -  

Kedves Melinda!
Nullás kötelezettségre is mindig be kell adni az NY nyomtatványt, mert adóigazolás kérése esetén csak ezzel tekintik beadottnak a bevallásaidat. Én gyakran kérek nullást, néha ad-hoc kell és személyesen intézem, és mindig nézik az NY-est. Szép napot!
Szilvia

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsa!
Mi a helyzet abban az esetben, ha az illetékes Önkormányzattól 03.19-én érkezett meg a határozat, tartalmazva a 15 napos jogerőre emelkedést is. A határozat kelte 2012. március 02.
Ez esetben értelmezhető úgy a "határidőben elegett tett" kitétel, hogy az a gazdasági társaság, aki a kézhezvételt követő néhány napon belül illetőleg a jogerőre emelkedést követő néhány napon belül (tényleg ez ? nap lehet ebben az esetben?) eleget tett a kötelezettségének még jogosult a gépjárműadó időarányos beszámítására az I. negydévben?
Köszönöm a segítséged/segítségeteket.