Vége az uborkaszezonnak...

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Tegnap, a legnagyobb fiam évnyitó ünnepségén tudatosult bennem: ennek a nyárnak is vége, dolgosabb idők jönnek.

Emlékszik, május végén együtt örültünk annak, hogy a zárási feladatok és az évközi adótörvény változások után végre kicsit fellélegezhetünk.
Akkor figyelmeztettem, töltődjön fel a nyáron, ősszel ismét komoly kihívásokkal kell szembenéznünk!

Az iskolai tankönyveket csomagolva arra gondoltam, hogy vajon mi, mikor kapjuk meg a következő évre vonatkozó „tankönyvünket”, a jövő évi adótörvény változásokat?

Ön mire számít? Milyen módosításoknak örülne, ami megkönnyítené munkáját?
Írja meg a hozzászólásokba!


FIGYELEM! Korlátozás:

Bizonyára tapasztalta már, az adónavigátoron a napi munkájához, könyvelési feladataihoz találhat megoldást. Ezért kérem, hagyjuk meg más fórumoknak a politizálás csábító lehetőségét.

Mi könyvelők egy csónakban evezünk, ne engedjünk az indulatainknak!

Különben is, a nyáron kipihentük magunkat, feltöltődtünk, kisimult, derűs, mosolygós arccal várjuk az újabb feladatokat. Meg aztán, nemsokára itt a karácsony...

Tehát, jöhet a kívánságlista (hátha olvassa egy illetékes és talál köztük megfontolandót):


Hozzászólások

Erika  -  

Nemsok változást kívánok. Mondhatnám magánjellegűek. Szeretném, hogy jövőre is ki tudjam fizetni a "verzál " klubtagságot, hogy az előadásaidat tudjam hallgatni. A Te felkészítéseddel minden akadályt símán veszek. Kívánom, hogy a cég tulajdonosa ahol dolgozom, tolerálja azt , hogy (még a HVG.t is saját pénzemen vásárolom) képzem magam, és ne kelljen harcot vívnom, hogy elmehessek az előadásokra a saját szabadságom alatt. És a legfontosabb, hogy jövő májusban tudjam mondani:  idézlek " ..Hé gazemberek! Még mindig élek!"

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a tájékoztatásokat, a fontos információkat.

Mielőtt azonban  a küszöbön álló módosításokkal foglalkoznék, egy helyi iparűzési adó ellenőrzéssel küzdök.

Az iparűzési adó alapjába - a Htv. szerinti éves árbevételbe - az MVH által folyósított terület alapú - un. földalapú - támogatásokat az önkormányzat beszámítja SZJA-ban tételes költségelszámolást alkalmazó egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező családi gazdálkodónál.

Ezt a tételt a környezetemben dolgozó könyvelőkkel egyetértésben egyéb bevételnek tekintettük.

Kérem véleményét. Alapja-e a fenti támogatás a helyi adónak ?

Válaszát előre is köszönöm.

Czirokné Kati

Kati  -  

 

Jó lenne, , ha a T1041 és a többi jogviszonyt bejelentő nyomtatványok adatait is megnézhetnénk az Apeh vagy az OEP honlapján, természetesen az ügyfélkapun keresztül. Sokszor jó lenne ellenőrizni magunkat és az előző munkatársakat. Főleg ha sok az ügyfél.  Olyat, mint az EMMA volt, csak nem olyan minőségben.

Vagy van ilyen, csak én nem tudok róla.

csak a keresztnevét...  -  

ZSUZSA minden egyes szavával teljesen egyetértek! Illetve mindenki hozzászólása teljes egészében a helyén van. De akkar mi van?- mi leírjuk , mi panaszkodunk  és évek óta semmi sem változik !

Kívánságom, hogy ezek a kívánságok illetékes fülek vagy szemek elé kerüljenek  és gyakorlati szakemberek véleményét is kérjék ki törvényhozás előtt!.És ha lehet valami érdekvédelmi szervezet álljon ki mellettünk.

 

Edit  -  

Az én kívánságaim:

- ne legyen évközi módosítás, legyen megint úgy, mint az "őskorban": változás csak jan.1-vel,

- legyen korrekt, egyértelmű a törvény és ne kelljen várni a magyarázatokra (lásd fordított áfa)

- legyen kiszámítható, tervezhető és mindenképpen kevesebb adónem. Szörnyű ez a kb. 50, amit ma fejben kellene tartani, mint jogkövetőnek.

- ami már egyszer jól működött az ne változzon (pl. környezetvédelmi tdíj szerintem addig volt követhető, míg a gyártó illetve az importőr vallotta, fizette az eladásai után, ez az APEH rendszerben is jó volt.

A többi azt gondolom már csak részletkérdés........

Eta  -  

Blasi 09.01-i" ébren álmodásohoz"  csatlakozom és köszönöm a sok körmölést mert ezeket én is úgyanígy tudnám csak leírni. Hallja valaki?Kellene!!! Köszönöm és szó szerint úgyanezt érzem. Eta

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon sok kérdés merül fel bennem újabban a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban és hiába szereztem már be sok hasznos szakmai kiadványt, ez még mindíg nem tanított meg. Sajnos szakmai előadásról sem tudok a környéken ebben a témában, pedig sokunknak kellene. Kívánságom lenne: a nem mindennapos adókkal, kötelezettségekkel kapcsolatban szakmai segítség és időnként alapos "az újszülöttnek munden régi vicc új" Ne csak kötelezettségünk legyen, tanulhassuk is meg a megoldást!. Köszi, Eta

 

Manka  -  

Kedves József,

egy tegnapi cikk a TEÁOR-ral kapcsolatban.

http://www.vallalkozoinegyed.hu/20080901
/kedvezo_valtozas_kikerul_a_teaor_a_cegjegyzekbol

no comment...

Manka

józsef  -  

Kedves Zsuzsi,

már azt hittem,hogy simán tudom küldeni ügyfélkapun át a járulékok bevallását ( dolgozóim után), mindent úgy csináltam,mint eddig,- ugyanis nem volt változás-erre az elmult havi bevallás után jön a jelzés "hibás". Kitöltés közben nem jelzett hibát és el is küldtem simán az ügyfélkapun át. De hogy mi a hiba azt nem árulnák el. Most várok!

Igényeltem a 0,5%-os nyugdíjemelést. Jön a válasz,hogy a járulékbevallásomat nem találják Tb-nél.

Hogy lehet ez, amikor én ügyfélkapun át küldtem az adóbevallásomat, melynek egy lapja a jérulékról szólt.

Nincsennek jóba ? Minek a hirdetett "átjárhatóság"?

Természetesen én külön bevallást nem küldtem erről.

Nem értik.

Ez a gyors ügyintézés.

Üdv.

józsef  -  

Kedves Segítőm!

Mi van most a TEAOR számokkal?

Én 2009.januárra kaptam sorszámot!?

Felületesen hallottam valami változásról, eltörlik ? más lesz helyette?

Üdv. és szép őszi napsugarakat kívánok.

Marika  -  

Kedves Zsuzsi !

Elöször is köszönöm  a figyelmeztetést vagy felhívást?!

De görcsbe rándulok, ha rágondolok az újabb változtatásokra, mert mindig azt hangoztatják, hogy egyszerűsödik, csökken az adminisztráció, de csak azt tapasztalom, hogy beadtam a bevallást hibátlanul és majd jön az értesítés "hibás".

12.-e; 15.-e; 20.-a; 30.-a.... adóalap- adó, mindenféle kód, befizetés az töménytelen számlára.

Kívánságom csak annyi, hogy hozzáértő szakember tenné rendbe ezeket a kuszaságokat és ne magukból induljanak ki akik a milliárdokat csalják büntetlenül.

Fásultan, de derűs és mosolygós arccal várom az újabb feladatokat, főleg a szívonalas

ELŐADÁSAIDAT  amikért köszönet !!!!

.

 

csak a keresztnevét...  -  

Én még arról is szoktam álmodni, hogy nem kell  többé könyvelnem.  /bocs/. Talán inkább gyémánttal kellene kereskedni. De azt ki és hogy könyveli le??? :)

Éva  -  

Blasi hozzászólásához:

Szívesen segítek álmodni, mert ez tényleg egy szép álom. Az 1. pontnál én már azzal is nagyon elégedett lennék, ha szabadságra nincs is időm, de legalább ne lennék folyton elmaradva a munkámmal. Ugyanis vagy jogszabályt és módosításait tanulmányozol, vagy könyvelsz, vagy adatot szolgáltatsz. Ha keresni is akarsz, ezekhez már nem elég a 24 óra plusz egy éjszaka.

Ilona  -  

Kedves Zsuzsi!

Végigolvastam a hozzászólásokat és az előttem szólók szinte minden olyan "álmot" leírtak ami teljesen egyezik az én kívánságaimmal is, de azt gondolom ez abból adódik, hogy azonos munkavégzés esetén azonos problémák fogalmazódnak meg. Egy dolog "bosszant" a leírtakon kívül amin véleményem szerint viszonylag egyszerűen lehetne változtatni. Biztosan előfordult már mindenkivel legalább egyszer egy ügyfelével kapcsolatban, hogy az adóhivatal egyszerűen leemelt a bankszámlájáról adótartozás címén valamilyen összeget az art. 156 § vagy a vht. bizonyos paragrafusaira hivatkozva. Rendkívül bosszantó tud lenni ha a számlán tartott összeget egészen másra szánta a vállalkozás és mivel minden nap nem ellenőrzi az adófolyószámláját miért ne fordulhatna elő kissebb összegű tartozás egy-egy adónemben ideiglenesen. A legbosszantóbb az, ha ugyanakkor több adónemben jócskán túlfizetés is van, mégis "lenyúlják" a pénzt a számláról. Miért nincs átvezetési joga a saját maga kezelt összes adónemszámla között az APEH-nak ha inkasszót van joga benyújtani egy idegen által kezelt bankszámla ellen?Még az is jobb megoldás lenne, mint újabb összeg megvonásával sújtani a vállalkozást. Vagy nem jól gondolom?

Ica.  -  

Kedves Zsuzsi!

Az előbb már lendületből leírtam véleményem, ezt követően elolvastam az előttem lévők hozzászólását is és megerősíteni tudom Mária hozzászólását a 08t1041-es nyomtatványokkalk kapcsolatban. Hasonlóképen jártam, ügyfelem Gyát igénylésekor. Bejelntés módosítását kérték, mivel a nyomtatvány első oldalán bárkódot a kitöltési utasítás szerint, csak a kiértesített hibás bevallásokra lehet felírni, a módosításra bárkódot nem írta javításkor, ügyfelem csak nem kapta megy a várt GYát összegét, Felhívtam őket (1,5 hónappal később) közölték a bevallás hibás, ekkor az ügyintézővel együtt javítottuk bárkóddal feltüntetve, mert ők állítólak a kitöltési útmutatóval ellentétben csak így tudják javítani. Elküldtem a javítás javítását immár bárkóddal is.  Eltetl pár hét - ügyfelem még mindég nem kapott gyást. Ismételten felhavtam őket ( első javítás januárban történt, most már májust írtunk.) közölték annyira sok bent a 08T-1041-es, hogy töröljem le az egészet várjak pár napig míg leszedik és ekkor ujként jelentsem be.  Valóban nem kapunk semmilyen értesítést mi került feldolgozásra, és mi a hibás. Sajnos még telefonon történt OEP nyilvántartási osztályon dolgozó segítséggel kitöltött 08T1041-est is hibásnak minősítettek utólag. Kérdem én kivel van a baj velünk vagy egy rossz nyilvántartási rendszerrel??????????

Szabadság nyáron igen ez marad a végső álmunk, a megvalósulatlan álmunk.

Blasi  -  

Ébren álmodom:

1. Azt remélem, hogy jövőre el tudok menni minimum két hét szabadságra, nem remegve attól, hogy közben milyen bevallások beadását mulasztom el (bérszámfejtés+könyvelés a profil, alkalmazottakkal). Abban reménykedem, hogy egyszer a könyvelők érdekképviselete hangot tud adni annak az igénynek, hogy egy hónap bevallása kihagyható legyen, esetleg előre bejelentve, hogy az melyik hónap (mint pl. az áramszámla esetében, ami nyáron egyszer dupla összeggel jön, mert előtte egy hónapig a szabadságolások miatt ott sem tudják megoldani a korrekt kiküldést. Pedig ott is hatalmas lehet az ÁFA kiesés...)

2. Abban bízom, hogy ha előveszek egy jogszabályt, azt különböző jegyzetelések, plusz jogszabályok megnyitása nélkül úgy tudok elolvasni, hogy ha belecsörög a telefon a közepén, nem kell újra kezdenem az egészet felgöngyölíteni, és nem kell doktori és gyorsolvasási tanfolyam egy sima adójogszabály értelmezéséhez.

3. Azt szeretném, hogy az Adóhivatal végre értse meg, hogy nem csak náluk dolgoznak EMBEREK hanem a másik oldalon is, így ha a saját ügyintézőjük esetében elfogadja azt, hogy kizárólag egy adónem tekintetében sem tud az ügyintéző SOHA 100%-ot nyújtani, mert nem naprakész a felkészültségük, (és mindig van egy főnök, akit meg kell kérdeznie...) akkor ne lehessen elvárni, és főleg nem azonnal bírságolni, ha a könyvelő - a béna, potenciális adócsalósegéd állatfajta - huszonakárhány adónemben nem tud minimum 100%-ot nyújtani saját kútfőből, ja és azonnal...

4. Mámorító volna, ha az átszervezések miatti telefonszám változások az Adóhatóságnál végre publikusak lennének a honlapon, és nem kellene egy sima ügyben 6-8 telefonszámot végighívni, mire végre az illetékeshez eljuthatunk.

5. De a legfőbb álmom, amit már előttem többen is megfogalmaztak: legalább az érvénybe léptetés előtt 180 nappal elfogadott törvények, amelyekhez mind a végrehajtási utasítások, mind a majd kötelezően használandó VALAMENNYI bevallás rendelkezésre állja, hogy ennek ismeretében tudjuk a könyvelési anyagokat feldolgozni, kiszolgálva nem csak az ügyfelek, hanem a nyomtatványok információ igényét, nem utólag toldozva, foldozva azt.

6. És már csak hab lenne a tortán, ha minden ügyfél tudná, hogy nélkülünk nem boldogul, de ahhoz, hogy mi éljünk, és dolgozzunk, sajnos ki kell fizetni határidőben a könyvelési számlát, méghozzá nem abban a nagyságrendben, ahogy azt ők, hanem abban a nagyságrenben, amekkorában MI gondoljuk. Erre is kellene egy minimum díjra vonatkozó előírás, mint ahogy ez már hosszú évek óta nyugati szomszédainknál bevált gyakorlat. Így az otthon "kisszéken" számla nélkül, szerződés nélkül és így természetesen felelősség nélkül könyvelő barkácsoló ne orozhasssa el pár ezer forint csökkentést beígérve az ügyfelet, aki majd saját bőrén megtapasztalva a minőségi különbséget egy év múlva visszakullogjon, vagy új könyvelőt keresve bevallja, hogy a sok bírság miatt inkább mégis olyan szakemberrel dolgozna, aki ugyan többet kér, de többszörösen többet nyújt szakmailag, mint amit az a pár ezer forint megér.

Na, felébredtem....

Mária  -  

Az adótörvény módosításban töröljék el a nyugdíjasok 4350-ft eü.szolg.járulékát, és a nyugdíjjárulékát . Mindkettőt etikátlannak tartom. Ők egy életen át fizették a járulékokat, hova tette ezt a pénzt a kormány?

Mária  -  

Az adótörvény módosításban töröljék el a nyugdíjasok 4350-ft eü.szolg.járulékát, és a nyugdíjjárulékát . Mindkettőt etikátlannak tartom. Ők egy életen át fizették a járulékokat, hova tette ezt a pénzt a kormány?

Kati   -  

Egyetértek. egy vidéki mesterember, akinek alkalmanként van egy kis bevétele, nem tudja kitermelni az évi 52 200.- Ft-ot. Dolgozzon feketén ???

Ez egy értelmetlen és igazságtalan adónem. Tööbek között ezeket a  " kis "adókat kellene egyszerűsíteni, és igazságossá, egyértelművé tenni.

Mária  -  

Nekem csak egy kívánságom van, ne büntessék a könyvelőket 0-ás bevallás elmulasztása miatt , és főleg ne irreálisan magas összegre.

Igy is van elég gondunk, egy törvény módosításkor időre van szükség, hogy megértsük hogy mit is kell tennünk, mely bevallást mikor kell elküldeni. tehát a büntetés összegét csökkentsék a törvényben, mert az ember kedvét igy elveszik attól a munkázól, amit eddig szeretett csinálni.

Ica.  -  

Kedves Zsuzsi!  Amire mi könyvelők vágyunk, az már évek óta csak álom, de remélem nemcsak álom marad.

1.)  Adózási stabilitást, kiszámíthatóságot. ( Időben tudjunk felkészélni a bevallási időszakra, időben álljon rendelkezésünkre a változások információjának halmaza. Bevallási programok állandósulását, egyszerűsítését.  Egy dolgozó utáni adók munkaviszonyra vonatkozó információk  gyakorlatilag 1 lapra is ráférnének. mégis 12 oldalas 1-1 dolgozó 0808M-es lapja. Nehezen átlátható  a sok lap.   

2.) Nagyon tudnám értékelni, ha a társasági adó bevallás nyomtatványa nem április végén lenne elérhető számunkra, hanem már március első napjaiban is.   Sok olyan cég van akinek hitel igénylés miatt év elején elkészül a mérlege, de a társasági adóbevallás megtételére nincs lehetőségünk..  A Szja bevallások áttételre kerülte máj.20-i határidőre, hiába hírdetjük meg, hogy nem az utólsó nap kell szja bevallást tenni, mindenki ekkor kopogtat az ajtón. így  májusra összezsúfolódott a bevallások halmaza. 

3.) Nagyon jónak tartom, hogy a 2008-as évtől az APEH elektronikus levélben tájékoztattak minket ki milyen bevalló. Bízom benne, ez  a tájékoztatás szokássá válik.

4.)  Jó lenne, ha minden típusú bevallás megjelölésre kerülne az E-bevhonlapján, ha  hibás. 

5. Az elektronikus adóigazolás megkönnyíti munkánkat, azonban bankok többsége még nem fogadja el, ezért a lahetőség bírtokában feleslegesen kell fél napokat sorba állnunk az ügyfélszolgálaton. Jó lenne a bankokat is kötelezni az elektronikus igazolás elfogadására, annál is inkább mert a kiadott ellenőrzési kódokkal megbízhatóbb is.

6.) Várom a bevallási nyomtatvány egyszerűsítését, mert bizony amit nekünk könyvelőknek tudni kell az már nemcsak számvitel, nemcsak adóügyi ismeretek, hanem kreaitivitást is igényel.  Kódokkal, "X"-el és számos megjelöléssel próbálkozunk, hogy a bevallási nyomtatványon azt a számítási módozatot nyissuk meg, jelöljük be amire egy-egy cégnél szükségvan. 

7. Várom, hogy tegyen valamit a törvényhozás a körkörös tartozások megszüntetésére. Bár törvényt módosítottak már ez ügyben, mégis lehetőség van ma még tartozással eladni, felszámolni cégeket.  Elfogadott vállalkozásoknál, hogy nagyösszegű tartozása van több milliós és eladja, csődöt jelent a cég büntetlenül. Meddig mehet ez még így?  Meddig tehetnek "gazdasági csalást" egyesek bűntetlenül??    Keményebb törvényi változásra van szüksége ennek az orszának.

9. Helyeslem, hogy segélyt ne adjanak ingyen, közmunka ellenértékeként igen. Akkor nem fordulna elő, hogy alkalmi kiskönyves, ha munkaviszonyt kívánnak vel létesíteni másnap már nem is jön dolgozni, mert akkor az neki nem éri meg, mert nem kap segélyt, elveszíti a gázár tármogatás is.  Kialakult az országban, hogy segélyekből és támogatásokból is meg lehet élni.  Ez megengedhetetlen.

 

8. Legutoljára, és talán legjobban várom a valóságos adócsökkentést, mérséklést, mert a vállalkozói kör széles rétege "Tiborc panaszaként" kimerítette adózási lehetőségét, fizetési nehézségekkel, hitelekkel küszködik. 

Hírtelen ennyi jutott eszembe, de rengeteg elhibázott lépés van még mögöttünk.

 

Mária  -  

Kedves Zsuzsi!

a napokban történt velem és nem akartam hinni a fülemnek. Leirom. Könyvelek egy társaságot ahol az alkalmazott GYÁS-re menne. Azért csak menne mert  a jogviszonyában és a munkaidejében volt változás, összesen kb 3,4-szer változtatni kellett. Beadtam ügyfélkapun keresztül a T1041-es nyomtatványt és megvoltam róla győződve hogy minden rendben, visszajelzés hogy bármi hiba lenne nem érkezett. Most amikor intéztem a Gyás-t jelentkezett a probléma, ugyanis valahanyadik nyomtatványt a TB hibaágra tette (senkinek nem szólnak) ami ezután lett leadva nyomtatvány, természetesen ott állt feldolgozatlanul és a fiatalasszony gyás-a intézetlen maradt amig ezt ki nem javitottuk. Egész eddig semmiről nem tudtunk. Még most sem egyszerű a dolog, ugyanis kinomban egy mozdulattal töröltem az összes 1041-est és leadtam ujra az egészet , remélve hogy mostmár minden jó. Hát nem . A tb programja ha azonnal leadom a módositást a törlés után akkor nem dolgozza fel az utóbbit, vagy valami ilyesmi (nem szeretném minősiteni a program alkotóját, a történet megteszi ezt helyettem) az biztos, hogy a szerencsétlen könyvelő az egészről semmit nem sejt, megvoltam róla győződve, hogy most minden jó végre. Nem irom tovább! Nemtudom mi van a gépükön, mi a jó az én millió bejelentőmből, a szegény anyuka meg nemtudja, nemérti miért nem halad az ügye! Ja, még mindig nem tudom rendben van-e a bejelentése:-))))

Nem lehetne, hogy a TB, egyformán az APEH módszerével kiértesitene bennünket ha hibázunk? Egyébként engem sikerült úgy megkavarniuk, hogy mostmár azt sem tudom hogyan töltöm ki helyesen a T1041-est.

Marcsi  -  

 

Én annak örülnék, ha a nyomtatványokat békén hagynák, nem frissítenék állandóan, én inkább javítgatást mondanék sok esetben.  És ezáltal az év elején kiadott útmutató évvégén is használható lenne. Egyértelműbb lenne, nem kellene matematikai logika, nem kellene nyelvész hozzá.  Lsd 0801nél a félév 04.01-06.30-ig-et jelentett.  Start plussznál, a gyes utáni munkavégzés nem jelölhető, ha pld. 26án lejár a gyes és 27-től már munkába akar állni.Mert az apehos szerint, 26-án ez esetben nem jogosult még, hogy kiállítsa, 27-én már igen, de a kártya viszont csak a kiállítást követő naptól él. Tehát egy nap mindenképpen kiesik. Megoldás??:: jelölje, hogy a gyerek egyéves kora után gyes alatt kívánja használni. Ami így nem igaz.

De leginkább azt szeretném, ha tudnánk rutint szerezni, mint a matek tanár, vagy fodrász, vagy bárki, aki mondhatja, hogy úgyanúgy tanítja a logaritmust mint 20 éve, és álmában is le tudja vezetni, a fodrász is (náhány alapanyag változásától eltekintve) úgyanúgy vág, tupíroz, ezáltal mindegyik sugall egy biztonságot a gyakorlatával. De mi hányszor pirulhatunk, hogy tegnap még úgy tudtuk... és állásfoglalás is van, ma meg a vállalkozónk jön, hogy bizony nem jól tudjuk. Vagy csak széttárni tudjuk a karunk, hogy ne haragudjon ennek utána kell járnunk, mert nem vagyunk benne biztosak. De hányszor előfordul, hogy egyik esetben meg lehet úszni, a másikban más ellenőrrel már nem. Egyszóval iránymutatás helyett egységes állásfoglalást, de leginkább egyértelműbb törvényeket és nem tonnányi kérdés-válaszol több ezer fórumon.  A magabiztosság és ezáltal az átaludt éjszakáink is így nőnének meg egy egészséges szintre.

 

Knapig györgyné  -  

Annak örülnék a legjobban,ha nem változtatnák állandóan a különböző adóknál,járulékoknál a százalék kulcsokat.Mire megszokja és megtanulja az ember jön a különböző variáció.Nem hiszem,hogy sok értelme van neki a munkában nem segít.

ZSUZSA  -  

Semmi jóra nem számítok. Eddig a kormányok egyszerűsítési törkvései

mindig bonyolultabbá tették a munkakörünket. 08-as és az 58-as

bevallások negyedévenkénti feladása, igy lehetnene szabadságot tervezni .De legalább a nyári hónapokban lenne így.

Hiszen a hivatalokban állandóan arra hivatkoznak, hogy szabadságolások miatt  késik ez, késik az.

Lakást azért nem utalnak ki, mert szabadságon van aki a határozatot iktatja.

Orvosnál szepteri időpontakat adnak a fájdalmas betegségekre, mert

szabadságolási időszak van?

Csak a könyvelő az az igavonó állat akit nem illet meg a szabadság,

a szűk határidők miatt. Sokan vagyunk akik egyedül vagy házastárssal 

dolgozunk.  

Bejelentéseknél az egyéni vállalkozónál miért nem elég 

a 1041-es nyomtatványon a bejelentés és a változás bejelentése.

Az áfa törvény világosabb megfogalmazása, vagy legalább végrehajtási utasítás, mely az egész országra érvényes lenne.

jogszabályok összehangolása / pld. száviteli törvény,adó törvény, társasági törvény/ 

átgondoltabb jogszabály alkotás, mellyet nem kell visszavonni 2 hónap múlva, vagy félév múlva, akár egy év múlva sem.

lásd TEAOR ! eltörölték vagy csak bizonyos körökben?

Mellyek ezek a körök?  Hogyan kell majd bejelenteni az új tevékenységet az Apeh-nak. Ismét homály van az agyamban!

Végrehajtható törvények alkotása a mikrovállalkozásoknál is

Pld. nem tudom , hogy lesz vérehajtható az alkalmi munkavállalók

bejelentése!  A szóban benne van ,hogy alkalmi ! Ez lehet éjjel , hajnalban ,szombat, vasárnap, ünnepnap . Ha a könyvelő feladata lesz akkor állandó készenléti állapotban kell lenni! Ha a vállakozó feladata, akkor a postán fognak ügyeletet tartani, hogy el tudja 

küldeni a bejelentést? A vállalkozó addig amig elmegy a postára csukja be az üzletét , ha egyébként egyedül viszi az üzletet?

Vagy környezetvédelmi termékdij?!

Máskép értelmezi  a VPOP a törvényt és máskép Mi?!

Teljes a zürzavar. Ilyen esetben igen is igyenes felvilágositást kellene adni a VPOP-nak akár az első ellenörzéskor. Nem csak kiszálni és 

és jó magas birsággal megvágni a vállalkozót, aki természetesen rögtön áthárítja a könyvelőre, mert annak minden törvényt, és annak 

akárhány módosítását  tudnia kellene A-z-ig. Csak akkor mikor Könyveljünk?!  Vagy már az éjszakai pihenés sem jár meg?!

A hatalmas összegü birság tételeknél különbséget kellene tenni munkahiba és szándékos csalás között, hiszen ha a hivatal téved akkor még egy elnézést kérő szót sem kapunk.

Az állandó stersz lassan, de biztosan felörli az ember idegeit.!

Egy adónem bevallásának elmaradása figyelmeztető felszólítása,

ha arra nem lép az ügyfél , akkor minősíthető szándékos mulasztásnak.

A februári vállalkozói bevallás határidéjét legalább 02.28.-ra kellene

kitolni , ha a járulék  bevallás hatáideje követő hó 12.

Biztos van még , de nagy hirtelen ez jutott eszembe.

JA!!!!    HA BEMEGYEK AZ APEHOZ SEGÍTSÉGÉRT AKKOR

NE AZT A VÁLASZT KAPJAM, HOGY KÉRDEZZEM MEG A KÖNYVELŐT!!!  ÉN MEG SZEMLESÜTVE  VÁLASZOLOM, HOGY

ÉN VAGYOK A KÖNYVELŐ!!!!

VA GY KERESSEM MEG A GOOGLE-BA!

Egyébként nagyon örülök a hogy a honlajjukra találtam, sok segítséget nyújt!

 

  

 

  

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm Evelin a segítséget!

Judit

csak a keresztnevét...  -  

Szeretném megrendelni a könyvelők kézikönyvét, ha valaki ebben tudna segíteni, hogy hol lehet, és mennyibe kerül, azt kérem írjon.

Előre is köszönöm

Judit

Evelin  -  

www.adonet.hu   Szerintem itt lehet megrendelni. De a honlapjuk is jó  és az Önadózó újság is . Evelin

Andrea  -  

 Judit!

KIváncsi lennék a véleményedre A Könyvelők kézikönyvével kapcsolatba. Egy mosinduló kezdőnek, és általában, mennyire gyakorlatias és használható, hasznos. 

Válaszod előre is köszönöm

Egy kezdő

Kati  -  

 

Na és még valami az előző mondandómhoz: 

Hagyják békén az EVA-t és az átalányadókat. Inkább bővítsék az igénybevevők körét, egyszerűsítsék a szabályait.,  Ezektől  talán fehéredne a gazdaság. Amire egy egyéni  vagy társas vállalkozó ki tudja venni a jövedelmét, majdnem 70-80 %-os adóteherrel kell számolnia. Hacsak nem gyűjti a család összes kiadásáról a fiktív számlákat. Így nem lehet megélni egy vállalkozásból. Elgondolkodtak-e már azon a jogalkotók, hogy a mesteremberek miért nem fizetnek többségében adót ? Azért mert nagyon magasak.  ( ismeritek a sort: Adómértékek: 10-16+25+14+35 % stb- na és plussz a járulékok )   Ezt kellene egyszerűsíteni. nem is olyan nagy dolog lenne. És mindenki nyugodtan aludhatna.

 

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Én személy szerint olyan módosításnak örülnék a legjobban, ami tényleg lecsökkentené ezt a sok adminisztrációt, csökkentené az adózók terheit és nem kellene kitöltögetni 14 oldalt a bevallásokon hanem maximum 2 oldalon elférne minden.Nagyon fontosnak tartanám azt is, hogy ha elfogadnak egy törvényt akkor évközben ne változtassanak rajta és lehetőleg a mi nyelvünkön íródjon amit első olvasásra  vagy hallásra meg is lehet érteni.Üdv.Magdi

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

A hideg hajnalok már tényleg jelzik, hogy vége / sajnos/ a "hosszú, forró nyárnak" és következnek nekünk a véget nem érő bevallások, zárások. Jó lenne, ha  az új adócsomag, vállalkozói barát jellegű lenne. A terheket kellene enyhíteni, mert egyre több kicsi vállalkozás szünik meg a mi megyénkben. / Jász-Nagykun-Szolnok/. Igéretek persze vannak, de a megvalósításuk késik. " Ember küzdj és bízva bízzál"

Mindenkinek jó egészséget kívánok  és "türelmet" kívánok: Erzsi

 

 

 

 

Kati  -  

Kedves Zsuzsa !

Igen, egy kicsit kipihentük magunkat. A kérdésre válaszolva nagyon sok mindent  kellene módosítani az adótörvényekben, hogy jól alkalmazható, érthető legyen számunkra. Nagyon fontos lenne az egyszerűsítés. A kis adók körének szűkítése, a járulék kötelezettségek egyszerűsítése a különböző jogviszonyokban. Lassan már  követhetetlenek,  mikor, milyen jogviszonyokban milyen járulékokat kell fizetni. Pld. az EHO.

Ha nincs jövedelme, bevétele a vállakozónak ne kelljen fizetnie, csak azért mert pld. nyugdíjas vállalkozó és néha van egy kis jövedelme.  ( Havi EHO ) Nagyon hosszú lenne a listám, ha jól belegondolnék.

Jó munkát és követhető, alkalmazható jogszabályokat, korrekt megrendelőket kívánok mindenkinek.

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsi!

Felkeltette nagyon az érdeklődésemet a könyvelők kézikönyve. Meg is rendelném, csak  jó lenne bele nézni, mert már annyi könyvet, kiadványt és egyéb dokumentumokat gyűjtöttem össze, hogy nem szeretnék még egy olyat megvenni ami már megvan. Lehetőség lenne e arra, hogy esetleg egy-két oldalt bemutatnál itt az interneten.

Előre is köszönöm

Eszti Tiszajenőről.

Magdi  -  

Kedves Eszti! Én mostanában olvastam a könyvelők kézikönyvét és nagyon tudom ajánlani. Még ilyen tartalmas és jól érthető kiadvánnyal sohasem találkoztam. Bármikor feltudom lapozni, itt van állandóan az asztalomon és nagyon nagy segítség a munkámban. Csak gratulálni tudok a könyv készítőinek. Üdv.Magdi

Evelin  -  

Kedves Eszti !

 

 A könyv nagyon jó én is csak ajánlani tudom. Evelin

Evelin  -  

   Én annak örülnék a legjobban , ha azok akik törvényt alkotják és majd a végrahajtásában részt vesznek - most még van annyi idejük-, hogy ideüljenek erre a pár hónapra az én helyemre , hallgassák meg a vállakozók sirámait és bajait , használják az elektronikus bevallási rendszert  ( bavallások és javítások ) és az Apeh nyomtatványokat , aztán a tapasztalatok birtokában alkossák meg a könnyebben érthető Adótörvényt és a könnyebben kezelhető adminisztrációs rendszert . És néha mosolyogjanak is ....:-) . Köszönöm Zsuzsa amúgy az emailjaidat , egy kicsit mindig pozítiv energiával töltenek fel, hogy nem csak én "küzdök" nap mint nap.....és mindig eszembe jut: .....hé gazemberek, én még élek.....:-)  Szép napot mindenkinek!  Evelin

Mammy  -  

De: még valamit! Nyertem magamnak egy sportegyesületet, akiknek egy csomó 1% felajánlás is volt - csakhogy én még ilyet sohase csinálta! Ha egy jótündér megsúgná, hogy mire vigyázzak... ó be szép volna! :o)

Mammy  -  

Mit is kívánhatnék magunknak? Stabil, igazságos, értelmezhető törvényeket... együttműködő, fizetőképes (és szándékozó) ügyfeleket... munkáját értő, de kukacmentes (pardon) revizorokat... egy hétnyi telefon- és laptopmentes szabadságot... családjainknak türelmet hozzánk az adószezonra... más most hirtelen nem jut eszembe, mert épp bérszámfejtek! Nem, ébresztőórát semmiképp nem kívánok!!! Legalább had álmodozzam... :-)

 

Ui.: na jó: talán azt, hogy az ellenőrzések jó része ne 12.-én, 20.-án vagy május 30-án legyen! :P

Tünde  -  

Azt szeretném, várnám, hogy olyan törvényt hozzanak ami emberi nyelven írodott, ne kelljen mindig visszalapozni előző paragrafusokra. egyszerübb és éthető legyen és ne csak hónapokig legyen érvényes, hanem évekig. Ez megkönnyítené az adózók, könyvelők életét,. Pontosabb munkát tudnánk végezni

 

Vicus  -  

Mindenkinek, de főleg Zsuzsinak: Derűs és mosolygós könyvelői arc? Én nem látok ilyet a tükörben... Na persze én bérszámfejtek is. Ha ettől a 08-astól megszabadítanának, esküszöm örömtáncot lejtenék és 7 méteres vigyor varázsolódna az orrom alá.

Illetékesnek, és akit érdekel: Szerintem az adminisztráció csökkentés felé vezető út megtalálása lenne a legtöbb, amit tehetnének, de azt nagyon gyorsan, és nem csak modani kéne, hanem valahogy megvalósítani! Természetesen én is örülnék, ha egy picit kevesebbet kellene törvényértelmezéssel foglalkoznom, és spórolhatnék a telefonon, ha nem kéne annyiszor az APEH kék számon lógni. Bár az sem mindig segít, mert ott is csak emberek ülnek, akik néha ugyanúgy elvesznek a mai adótörvények káoszában. Szóval az én kívánságom: egyszerűbb, érthetőbb, betarthatóbb jogszabály rengeteg!!!

Üdvözlettel: kis vállalkozásokat családi vállalkozásban könyvelő, adótanácsadó, tb-s, pénzügyes, statisztikus, tervező, jósnő

 

 

Ica  -  

Például nagyon örülnék, ha az APEH nyomtatványok ritkábban változnának és ha már változnak legalább az ügyfélszolgálaton tudnák, hogyan kell kitölteni. Pl.: júliusban a 801-es bevallást az EVA alany nem tölthette ki, mert a program nem fogadta a 3-as jelű adószámot. Kérdeztük telefonon és személyesen is, azt mondták be kell adni. Ott helyben próbálták megcsinálni, nem lehetett, de azt mondták az nem számít, akkor is be kell adni.(hogyan ? Kit érdekel?) Most aug. végén kijavították, elfogadja, csak éppen senki sem tudja kell e az EVA-snak félévre szakképzésit vallani. Ha beadom hiba, ha nem adom be hiba. Ugyanakkor akiknek be kellett adni az sem volt egyszerű, mert ha beikszelted a szakképzésit nem jó, ha nem ikszelted akkor negyedéves vagy bár ez nem igaz. És ez csak egy eset. No comment.

 

Magdi  -  

Kedves Ica! Én úgy tudom, hogy az EVÁS-nak félévkor nem kell beadni a szakképzésről bevallást, hanem majd a 0843-as bevalláson kell bevallani 2009. február 15.-ig.

Mária  -  

Személy szerint : A JÓZAN ÉSZRE SZÁMÍTOK!!

Politizálás és rossz indulat nélkül!

Szép Napot!

 

Márti  -  

Sziasztok!

Én pedig azt szeretném, ha egyszer végre már nem öt percenként változnának a törvények, vagy ha igen, akkor minden regisztrált könyvelőnek ingyen megküldené a pénzügyminisztérium a 187. variációt is egy törvényre, ráadásul egységes szerkezetben. Hogy ne kelljen 2-3 havonta vagyonokat kifizetni a szakmai anyagokra és a konzultációkra. Ha egyszer megérném, hogy felhívom az APEH-ot egy kérdéssel, és ne össze-vissza kapcsolnának, és kézről-kézre adnák a telefont úgy, hogy érdemben senki nem tud válaszolni. Ugyanakkor két egyforma válasz sincs, csak annyi, hogy döntsem el, de ha rájuk hallgatok, akkor azt csinálok, amit akarok. Viszont mikor büntetni kell, akkor rögtön tudják, hogy mit csináltunk helytelenül. És végül, ha mikor állásfoglalást kérek, mert szeretném a legjobban végezni a munkám, akkor adnának a konkrét kérdésre egy konkrét választ, nem csak egy nesze semmi, fogd meg jól részletet a törvényből, amit egyedül is el tudok olvasni. Még tudnám folytatni, de beleért a kezem a bilibe :-)

Marika  -  

Kedves Zsuzsika!

Pár napja Én is küldtem neked kérdést a természetbeni adománnyal kapcsolatban, szertném, ha arra válaszolnál.

Az adótörvények állandó változása nekem is dondot okoz.

Hol van már az 1987 évi 5-6 oldalas ÁFA és SZJA törvény?

Üdvözlettel: MARIKA

mARI  -  

ZsuZsa! Én küldtem még aug.-ban egy emailt, a szabályos euróval való készpénzes fizetéssel kapcsolatosan vártam válaszodat, véleményed. Szerintem ez ma másokat is érint. Ha nem érkezett meg, kérlek jelezz vissza. Lakatár Mária

 

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsa! Én elküldtem aug.-ban egy számomra fontos kérdést, amiben várom a véleményed. Remélem odaért, mert nálam azt jelezte. Az euróval  való készpénzes, ill. kártyás fizetés szabályos voltával kapcsolatosan. Szerintem másokat is érdekel. Ha mégsem találod, akkor jelezz vissza légyszíves

Manka  -  

ÁMEN!

Én erőt, egészséget, kitartást kívánok magunknak a munkához!!!! :)

vesszentrianon  -  

Áldjon meg az Isten bennünket, olyan ügyfelekkel, akik az alábbiak sorolt problémákat meg is értik, hogy nem mi tehetünk arról, hogy ekkora a káosz ezen a területen is az országban. Akik megértik, hogy nem mi szórakozunk velük, és elfogadják azt is, hogy az állandó változások lekövetésének ára is van, amit hajandóak is megfizetni.

 

csak a keresztnevét...  -  

Reméljül hogy az uj adótörvények  időben jelennek meg, és lesz idónk megemészteni  öket.  Fejesné-Lenke

Nóra  -  

Kedves Zsuzsi!

Én annak örülnék legjobban, ha végre olyan egyértelmű szövegezéssel látnának napvilágot az adójogszabályok, hogy azokat maximum kétszeri olvasás után a gyakorlati alkalmazhatóság szintjén megértenénk! Úgy gondolom ma ez nincs így.

További szép napot!

Gábor  -  

Örülök, hogy mások kipihentek és simaarcúak esetleg.

Én nem tartozom közéjük, a nyarat is véghajtottam, atalakulások, végelszámolások, hitelkérelmek...

vera  -  

Szeretnék már végre egy olyan adózási rendszert amibe az ember nem hülyül bele, és hibátlanul tudna dolgozni, mert igy esélyünk sincs arra, hogy nyugodtan tudjunk dolgozni mi könyvelők. Aztán jön az APEH felől a kioktatás, pedig sokszor még az ott dolgozó emberek sem tudnak azonnal válaszolni és jól válaszolni kérdésünkre.

 

Kati  -  

Szeretnék világosan és egyértelműen megfogalmazott törvényeket, melyeket nem mindenki úgy értelmez ahogy éppen kedve tartja, melyekben nincs hivatkozás paragrafus paragrafus hátán, visszautalgatások más törvényekre. Amit ott egyszer elolvasok, abból egyértelműen tudjam, mi a teendőm...

Gabci  -  

Én egy olyan adócsomagot szeretnék, amiben valódi adminisztráció csökkentés szerepet kap és amit fél kézzel adunk azt nem két kézzel veszik vissza ugyanakkor más adónem formájában. Ja és csatlakozom az előttem szólóhoz. Szeretnénk megérni, hogy felkészülhessünk a munkavégzésre, tehát mind a törvények mind az egyéb utmutatók és természetesen az agyonvariált bevallás garniturák is időben érthetően valamint kitölthetően rendelkezésre állnának. Na de ne álmodjunk nagyot, mert ez az ország  - ahol a birság költségvetési tervezett tétel - csak arról szól kit mikor és hogyan lehet megbirságolni. Szóval ha álmom valóra válna akkor erre kisebb esélye lenne a hatóságoknak.

FYGureout  -  

Szeretnék olyan adócsomagot, amit most elfogadnak, mondjuk összel, és 2010. január 01-vel lép hatályba, és 2009. március 31-ig minden útmutatót, nyomtatványt, állásfoglalást kiadnának hozzá. :)

Könyvelőzóna Pécs