Változások az adó- és járuléktörvényekben

  |   írta: Forrás: MTI   |  

A személyi jövedelemadó törvénybe bekerül a kiküldetési rendelvény, a bevallást pedig az adózó mellett elkészítheti a munkaadó és az adóhatóság is - egyebek mellett ezt tartalmazza a parlament előtt lévő, az adó- és járuléktörvényeket módosító törvénycsomag.
Forrás: MTI


A kiküldetési rendelvény tartalmazza a magánszemély nevét, adószámát, a használt autó gyártmányát típusát, rendszámát, a hivatalos utazás célját, időtartamát, útvonalát, és a futásteljesítményt. A költségtérítésnél külön kell számba venni a kocsi után járó és az élelmezési költséget. A kiküldetési rendelvény két példányban készül, az egyiket a kiküldött kapja, amit öt évig meg kell őriznie.

Az adóhatóság annak készítheti el az szja-bevallását, akinek csak a munkaadójától, illetve ingó dolog vagy ingatlan eladásából van jövedelme. A munkaadó akkor vallhatja be az adót, ha az alkalmazottjának jövedelme csak munkaviszonyból van, viszont a jövedelem származhat több - egymást követő - munkaadótól is.

Az adókedvezmények közé bekerült a háztartással kapcsolatos szolgáltatások számlázott ellenértéke. Ez az összevont adókedvezmény részeként 100 ezer forintig vonható le - a teljes adókedvezmény lehet ekkora összeg, de a teljes 100 ezer forint is egészében csak 3,4 millió éves jövedelemig érvényesíthető. A háztartási szolgáltatásba beszámít a lakásfelújítás, -korszerűsítés, a gyermekfelügyelet, a háztartásvezetés és a házi betegápolás, valamint a háztartási nagygépek javítása is.

Az áfa törvényben új szabály, hogy az utazási iroda az egyedi nyilvántartáson alapuló módszer helyett pozíciószámonként is fizetheti a forgalmi adót. Ekkor a pozíciószámonkénti árrés tömeg az áfa alapja, de az árrést csökkenteni lehet magával az adóval.

Az illetéktörvénybe bekerült az ingatlanokkal kapcsolatban a feltűnő értékaránytalanság. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az ellenszolgáltatás - vételár - nem éri el a forgalmi érték felét, akkor az első 50 százalékra a vagyonátruházási, míg a második 50 százalék vételárrészre a magasabb ajándékozási illetéket kell alkalmazni. Ha a vételár azért alacsonyabb a forgalmi értéknél, mert a vevő hitelt vállalt át, akkor a vételárhoz hozzá kell adni az átvállalt hitelt, és így kell vizsgálni a feltűnő értékaránytalanságot.

A cégautó adó új szabályait úgy lehet értelmezni, hogy csak azon kocsik után kell ezt fizetni, amely után költséget számol el a tulajdonos. Az adó havonta 1.600 köbcentiig 7 ezer, afelett 14 ezer forint. Nem kell cégautó adót fizetni a megkülönböztető jelzést viselő, az egyházi és karitatív feladatokhoz kapcsolódó, a halott-, illetve a betegszállító kocsik után.

(Forrás: MTI)


A törvénytervezet persze más módosításokat is tartalmaz, a teljes szöveg kb. 180 oldal.
Ön mit gondol, a mostani tervezet segít átvészelni a mélyülő gazdasági válságot?
Egyáltalán - az adótörvényeknek kell, hogy ilyen célja is legyen?


Hozzászólások

Judit  -  

Nevemen levő kisteherautó forgalmiban megjegyzésként egyénivállalkozó.Kétéve visszaadtam a vállalkozást,kell cégautóadót fizetni utána?

Anita  -  

Kedves Zsuzsi!

Az én problémám az,  hogy a lezárás után a pénztárkönyv két oldala nem egyezik meg, ha  beírom a jövedelemkivétet is/ kötelező min2% az árbevétel után /az adózás utáni részét. Ez esetben ez adózás után 57000 Ft, de ha a kiadások oldalra beírom, az oldal így  30000 ft-tal több lesz.Hogyan tudom azt elérni hogy ne legyen több a kiadás oldal, lehet pl -előjellel írni. Előre köszönöm kedvességét.

Sok sikert kívánok Önnek továbbra is munkájában és a magánéletében egyaránt.  Üdvözlettel:Anita

 

 

csak a keresztnevét...  -  

NUB

éva  -  

Ezek a törvények nem segítik a gazdaság fellendülését. Pl. cégautóadót egy összegben kellene megállapítani, ha valaki Trabanttal megy mert a cége csak azt tudja fenntartani, az is ugyanolyan kell legyen, mint aki Mercedesszel jár. Ugyanis aki drágább autót tart. az más adónemekben is nyilván többet fizet. A személyautó magánhasználata az egy szegényebb cég vezetőjének is ugyanazt jelenti, mint egy menőbb vállalkozásnak. Lehet persze hogy ezzel a törvénnyel több bevételhez jut az Állam kassza, de nem lesz több munkahely, sőt kevesebb. És a végeredmény sokkal rosszabb. Bedőlhet a nyugdíjrendszer, a munkanélküli ellátási rendszer, stb., stb.. Ez az szja. 100000 Ft kedvezmény a lakásszolgáltatásra nem fogja eredményezni, hogy a házvezetőnő fehéren dolgozzon, a tulajdonos számlát kérjen, de az amúgy is érthetetlen, túlbonyolított szja. tv-t sikerül még bonyolultabbá tenni, hogy már senki ne tudjon egyértelműen eligazodni rajta. Sokkal inkább kellene honatyáinkat is a mezei polgárok mércéjével mérni, és nem 15 %-os adókulccsal, hanem egyéb jövedelem forrásadó kulcsával számítani a juttatásaikat!

Bea  -  

A céges autók utáni adó is e mértékben változik. Vagy csak a magánszemély autója aki a saját cégébe utnyilvántartást számol el?

V Ica  -  

Kedves Zsuzsi!

Csak most olvastam el ezt az e-mailedet és már egy hete túl vagyunk az adókonferencián. Már 1993 óta dolgozom mérlegképes könyvelő - adótanácsadóként, Megtanultam elfogadni a változtatásokat, és nem kritizálni, de az utóbbi év változtatásait nagyon nehéz elfogadni, ügyfelekkel elfogadtatni.  Sok minden még nincs kellően megfogalmazva:

1. Mit csináljon az a KFt akinek pl. számítógép szaküzlete van országon belül 3 városban. Napi pénzforgalma  a központi pénztárban összegződik. Minden nap 18 óráig nyitva van és még szombaton is. Kft szintjén miként lehet megtartani az 500 000,- Ft-os maximalizált határt??  Kötelezve vannak este postára menni, mert bankjuk már nincs nyitva, másnap pedig áruvásárlás céljára ismételten felveheti a pénzt magas készpénzfelvételi költségek kifizetésével. Postai befizetéssel másnap még meg sem jelenik bankszámlájukon a befiztés ténye.   Nagy forgalmú boltoknál mi a teendő??

Ez az intézkedés szándéka jó, de nem old meg semmit. Nem fogja a gazdaságot kifehéríteni. Éppugy nem mint a többi sem.

Vica  -  

Könnyebb lenne a munkánk, ha minden egyes témával kapcsolatban ilyen tájékoztatást kapnánk, mint az adónavigátor.hu-n.Nagy segítség!Köszönöm.

László  -  

Alkalmazott vagyok egy Kft-ben, saját szgkmat használom, és kiküldetési rendelvénnyel számolom el az utakat. Vonatkozik-e rám a cégautó adó, ha igen ki fizeti én, vagy a KFT? 

  -  

A tervek szerint a kiküldetési rendelvény alapján, valamint a munkába járás címén történő térítés nem számít költségelszámolásnak.

Mária  -  

Cégautó adó a Kft tulajdonában lévő ill.a Kft által bérelt  sze-mélygépkocsi után fizetendő, ha magáncélú használat is történik.

csak a keresztnevét...  -  

Tehát EVA-s fizeti, egyéni vállalkozó akkor is fizeti, ha magántulajdonában lévő gépkocsit számol el (pl.500km/hó vagy útnyilvántartás).

Mi lesz a gépjármű kereskedőkkel? Tulajdonukban van, költséget számolnak el a gépkocsikra.

Edit  -  

 

Már nagyon régen azt gondolom, hogy az adó mértékén kellene változtatni és csökkenteni.

Csökkenteni azért, hogy ne érje meg az ügyeskedőknek kijátszani-ne érje meg feketén fizetni és minimál béren alkalmazni a dolgozókat.

És az hogy az ingatlanforgalomban a piaci ár az illeték alapja-igen talán jogos- de az ár érték aránytalanságot nyílván egyedileg és nem taxatíve kellene szabályozni.

Az adóbevallás készítését, én úgy gondolom már nyugodtan át lehetne ruházni a magánszemélyre-és legyen az Ő dolga kivel készítteti!

Most talán ennni...

 

Zsu  -  

Az SZJA tv. szerinti "cégautó adó" helyesen természetbeni juttatás után fizetendő személyi jöv. adó. A tv. ezt a fogalmat nem is használja.

A jelenleg bevezetendő adó egy új vagyoni típusu adó, a helyi adókról szóló tv. szabályozza. Tehát nincs miért örülni.

IRÉN  -  

Ildinek üzenem, hogy ez midig is így volt, hogy 400-an döntik el a 10 mill.ember sorsát hiszen mindig Mi bízzuk meg  Öket ezzel. (lehet, hogy mérgedben elfelejtetted)

Ne legyünk ennyire pesszimisták, higgyük el egyszer, hogy több vállalkozástól szeretnének kevesebb adót beszedni. ( cégautó adóra gondolok)  

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsika!

Köszönöm az  új információt!

       Marika

Vera  -  

nem a témával kapcsolatban szeretnék kérdezni, de nekem nagyon sürgős lenne. Van egy cég ahol a munkavállalók egyik héten 36 órát, a másik héten 40 órát dolgoznak, de heti 5 napban, hány nap szabadság jár nekik, mert az ügyvezető órában akarja kiadni a szabadságot

csak a keresztnevét...  -  

 Kedves Zsuzsi, az evásokra hogy vonatkozik vajon az új cégautóadó? Ugyanis az eva eredileg tartalmazza a cégautó után fizetendő adót is. Erről még nem olvastam eddig sehol. üdv Pucsek Anikó

  -  

Igen. Ez a cégautó a gj. adó része lesz, az éva csak az szja tv.-ben lévőket váltja ki.

Ilona  -  

Mitől szigorúbb ez a cégautó adó a korábbinál? A megánszemély tulajdonában álló után is fizetni kell, ha költséget számol el rá a vállalkozás? Az összeg ugyanis kevesebb, mint az eddig hatályban volt bekerülési értéktől függő adó. Eho-t kell az adó után fizetni?

Ha tudjátok köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Véleményem, hogy nem.

A járulékok változásával kapcsolatosan még nincs pontos információm.

Zuzsa

 

Pani  -  

A cégautó adó jelentősen kedvezőbben alakul a tervezetek szerint, ennek többen örülnek, mert a jelenlegi szabályozás szerint  magas terheket kellett fizetni a személygépkocsi magáncélú használatáért ez jó, de  gyanakvóan nézünk elébe, feltételezve, hogy más  területről fogják majd pótolni az így keső bevételeket, a háztarsási célú kiadásokkal kapcsolatos adókedvezmény nevetségesen alacsony, így szerintem nem fogja elérni azt a célt amit szeretnének, ettől nem fog a gazdaság rövid távon fehéredni és az emberek sem fognak jobban oda figyelni arra, hogy kérjék a számlát az általuk igényelt szolgáltatásokért ösztönzőleg nagyobb arányú kedvezmény igénybevételi lehetősége biztosan hatásosabb lenne.

Kedves Zsuzsi: Köszönöm a tájékoztatást, minden jót kívánok neked. Pné. K.A.

Vali  -  

Legjobban az illetékekkel kapcsolatos változtatás háborít fel, mivel sokan azért adják el az ingatlanjukat piaci árnál jóval alacsonyabban, mert sürgősen kell a pénz. Milyen jogon adóztatják meg azt a részt, amit sokan ténylegesen meg sem fizettek? Ezzel nem fogják kifehéríteni a gazdaság ezen részét és nem korrekt, hogy becsületes embereken átgázolva akarják "megadóztatni" azokat, akik nem a tényleges vételárat írják bele az ingatlan adás-vételi szerződésbe.

Anikó  -  

Ildikóhoz társulva a cégautó adó ilyen mértékű csökkentése számomra is meglepő. Az utazási irodához kapcsolódó bekezdést viszont nem igazán értem. Az hogy egyedi nyilvántartásnak vagy pozíciószámos nyilvántartásnak vagy akár munkaszámos nyilvántartásnak nevezek is valamit nem ugyanaz? Lényeg (szerintem), hogy egyedi megkülönböztetést takarjon. 

 

Ildi  -  

Hümm ! Kb 400 ember dönt 10millió ember sorsáról.
Ennek a 400 főnek, a válság nem okoz nagy gondot !
Az adótörvényekkel a bevétel oldalt vizsgálgatják. Nem csak erre kéne nagy hangsúly fektetni, inkább a kiadás oldalt kellene jobban megvizsgálni.
Sajnos nincs tartalékunk és nem is volt már nagyon régóta. Viszont azt is észre kellene venni, hogy nekünk kisembereknek sincs, sőt már csak adóságunk, de az egyre több.
A kiadás oldal mellett a bevételi oldalon, nem a közterhek növekedésével érnének el nagyobb „hasznot”. Abból nem lesz több az állam bevétele, ha ellehetetleníti a vállalkozásokat. Ezzel csak csökkenti. Több lesz az a vállalkozó, aki képtelen lesz kitermelni a közterheket és még mellette a saját megélhetését is. Mit tehet ilyen esetben ? Hát visszaadja a vállalkozását. Mi ennek a következménye ? Nem biztosít munkát és megélhetést mások számára , ergo Ő és az alkalmazottai is munkanélküliek lesznek. Növelve ezzel az államkiadásait. Ezzel, még kevesebben lesznek, akik effektív termelő munkát végeznek. Az adótörvény célja pont az ellenkezőjének kellene lenni. Ha ilyen szemszögből vizsgáljuk a dolgokat, akkor én azt mondom, hogy igen az adótörvénynek is van ilyen célja. Vagyis jó lenne, ha az lenne.
Rengeteg olyan emberről tudok, aki külföldön vállal munkát. Ezek javarészt a fiatalok. Kimenekülnek és kint is maradnak. Már így is elöregedett az ország. Mi lesz ezután ?
Egyenlő közteher. Ez folyik már a vízcsapból is. Akkor miért van, és miért hagyják, hogy az egyik ember 1milliót keres egy hónapban a másik meg még a minimálbért, vagy azt sem ?
Ha kisembernek van köztartózása, akkor még az otthonát is elvehetik, ha multicégnek van köztartózása ….. Persze a képviselőket egyik sem fenyegeti ! Most minket képviselnek, vagy magukat ?

 

Erzsi  -  

Szerintem a törvény egyetlen célja, hogy mindenki kérjen számlát.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Szerintem a mostani tervezet nem segít átvészelni a mélyülő gazdasági válságot. Üdv.Magdi

Ildikó  -  

Nem merem elhinni, hogy a cégautó adót ennyire csökkentenék, csak ha

valami más rovására.

Csaba  -  

A gazdasági válság alapvetően hatással van az államháztartás költségvetésére (szűkíti annak mozgásterét, mivel a kiadások növekedésének és a bevételek csökkenésének irányába hat).

 

Ezt az állam elméletben kénytelen lehet szabályozni az adótörvényekkel, mivel a ktgvetés bevételi oldala első sorban adókból tevődik össze.

Ebben a tekintetben tehát összekapcsolódik a válságkezelés az adótörvényekkel.

 

  A mostani adótörvény változások azonban csak az állami költségvetésben keletkező zavarokat segít átvészelni. Nekünk, adózóknak semminek az átvészelésében nem segít.

 

 

A mostani tervezet elméletben annyiban pozitív, hogy koncentrál a jövedelmek fehérítésére és a jogszabályi kötelezettségek teljesítésének az egyszerűsítésére, egyéb érdemi "adópolitika" azonban nincsen benne.

 

Annyiban erősen negatív, hogy az állam a fehérítést nem elősegíti, hanem erővel kikényszeríti, ezzel azonban csökkenhet az adózásra kötelezettek jövedelmezősége, beruházási hajlandósága, munkaerő alkalmazási hajlandósága, vagyis végső soron a gazdasági növekedés. Ezzel az állam a saját farkába harap, mivel a csökkenő gazdasági növekedés csökkenti az adóbevételek alapjául szolgáló GDP potenciált, így legfeljebb az adóterhelés fog nőni (az állam a kisebb tortából eszik meg többet).

 

Az okos államok a válságokra a bőség idején készülnek fel. Az adótörvényeikkel nem választási csatára készülnek, hanem bőség idején nagyobb a terhelés és ezzel a tartalékolás, míg ínség idején ezen tartalékok felszabadításával segítik a lakosság és a vállalkozások érdekeit.

Marika  -  

 a gazdasági szabályzókat politikusok helyett  gazgasági, ill. megfelelő szakembereknek kellene  megalkotni. Ki vagyunk szolgáltatva a  mindenkori politikusok kényére, kedvére.  Ők a gazdasági válságot  nehézség nélkül átvészelik.  Nem ugy, mint mi kis emberek.

Ildi  -  

Valóban olyan szabályt akarnak behozni, hogy 250 e. forint feletti számla esetén azt csak utalással lehessen fizetni?

Üdv.

ÉVI  -  

A gazdasági válságot ezekkel a  törvényekkel nem lehet kikerülni.A háztartási szolgáltatások adókedvezményének bevezetése sem valószínű, hogy kifehéríti a magyar gazaságot.

 

Zsóka  -  

Jól értem a cégautó adó ezek szerint kedvezőbb lesz? Eddig egy pl.7M Ft értékű autó után az első 5 évben havi 42000Ft volt a cégautó adó havonta + járulék, akkor ezután max. 14000Ft/hó és járulék?

Mária  -  

A mélyülő gazdasági válságot nem lehet adótörvényekkel megoldani.

Ha az állam egyszer végre tudná, hogy milyen feladatokat kell az adókból megoldani,akkor talán kialakíthatná a végleges adótörvényeket.