Vállalkozóvá válási támogatás

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A Munkaügyi Központ igazolása alapján a magánszemélyek szja bevallásában kell szerepeltetni a vállalkozóvá válási támogatás, még akkor is, ha azt a megalapított társaság bankszámlájára utalják…

Vállalkozóvá válási támogatást az az álláskereső, vagy rehabilitációs járadékban részesülő személy kaphat, aki munkaviszonyon kívüli tevékenységgel gondoskodik önmaga foglalkoztatásáról. Azaz vállalkozást indít, vagy vállalkozáshoz csatlakozik.
 
A vállalkozóvá válási támogatást a magánszemélynek kell a bevallásában feltüntetnie még akkor is, ha azt a Munkaügyi Központ a társas vállalkozás bankszámlájára küldi el. (Ekkor érdemes azt rögtön a magánszemélynek továbbadni.)
 
Ha a magánszemély egyéni vállalkozás alapításához kapott támogatást, akkor az szja törvény 19 §-a szerint kell kezelni a támogatás elszámolását.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az minősül bevételnek, mellyel szemben a felmerült és elismert kiadásokat költségként elszámoljuk.

Az önfoglalkoztató egyéni vállalkozó tehát vállalkozási bevételnek számolja el a kapott összeget és ezzel szemben érvényesíti költségeit. (pl a járulékokat.)
 
Nem kell az összeget az egyéni vállalkozói bevételének tekinteni, amennyiben a támogatás célja szerinti költségeit a magánszemély nem érvényesíti (pl. a kötelezően fizetendő járulékok, egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos adminisztrációs kiadások, könyvelő munkadíja, stb.).
Véleményem szerint ez a ritkábban előforduló eset.
 
Amennyiben a támogatást olyan magánszemély kapja, aki gazdasági társasághoz csatlakozik, vagy azt alapít, akkor esetében a támogatás összege a magánszemély egyéb bevétele lesz.


Hozzászólások

Varga Margit  -  


Szeretném megkérdezni, hogy mi van akkor ha a vállalkozó a

KATA szerint adózik. Akkor a Katás bevételhez kell hozzáadni

vagy külön SZJA-as /53-as/ bevallásban kell szerepeltetni és adóztatni

Köszönöm a választ.

Beáta  -  

A KATA-s árbevételt a 14KATA nyomtatványon kell bevallani, amire nem kell mást írni, csak a bevételt és kész.

Takács Ibolya  -  

Tisztelt Cím!

Azt szertném kérdezni, hogy a vállakozóvá válási támogatást igénybe veheti-e az egyetemista unokám és a munka nélküli párja. Lakhelyük Komló és a pécsi egyetemre jár az unokám!

Üdvözlettel: egy nagyi

Orsi  -  

Ezt olvastam:

Nem kell az összeget az egyéni vállalkozói bevételének tekinteni, amennyiben a támogatás célja szerinti költségeit a magánszemély nem érvényesíti (pl. a kötelezően fizetendő járulékok, egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos adminisztrációs kiadások, könyvelő munkadíja, stb.).

 

De akkor minek számoljuk el? Ha nincs számla a másik oldalon? egy leendő vállalkozó

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm szépen az infót! Akaratlanul is jól gondoltam, de ez a megerősítés nem ártott.

Eszti

Anna  -  

Köszönöm az információt!

Ujicz Emőke  -  

Mi a véleményed a tételes áfa bevallás bevezetéséről 2012-től? Ha jól értem Ruszin Zsolt kezdeményezése.

 

rozsa  -  

Köszi az infót!

Kata  -  

 

 KÖSZI,

csak a keresztnevét...  -  

Na de mi van az átalányadós egyéni vállalkozóval. Akkor mivel ktg-et nem számol el, neki nem kell bevallani.

Hajnal  -  

Zsuzsától kérdezném!

Milyen SZJA-ra gondolsz olyan ev. esetén akinek egy peták bevétele sincs?

Marcsi  -  

Köszönöm a cikket, mindig jól jön egy kis megerősítés

zsuzsa  -  

nagyon jó ez a cikk, én is ebben a támogatásban részesültem, örültem, neki nagyon jól jött a segítség. sajnos nem sokáig élvezhettem, mivel szünelteltetni kényszerülök a vállalkozásomat,  mivel az új rendelkezés szerint akkor is kénytelen vagyok szja-t fizetni, ha egy peták bevétel sincs, csak azt nem tudom kitermleni, tehát egy jó kérdésem van az állambácsihoz,  hogy most akkor hogy képzelte el a továbbiakban miképpen vállakozzunk??????????

Judit  -  

Csak egy kis korrekció: szja-t nem vagy köteles fizetni, ha nincs bevételed, csak sajnos a kötelező TB-terheket. Ami ugyancsak nem kevés!!!

Érdeklődő  -  

Az hol van leírva, hogy mindenképp kell az ev-nak szja-t fizetni, mégha nincs is bevétele??

Érdeklődő  -  

Az hol van leírva, hogy mindenképp kell az ev-nak szja-t fizetni, mégha nincs is bevétele??

C.R.M. Könyvelőiroda Kft  -  

 
 
 
 
Egyéni vállalkozó támogatást kapott 10 mFt-ot, le akarja kötni, de mivel az EV-nek 40% az össz adója a kamat után (mert ugyebár költséget nem tud érvényesíteni vele szemben), ezért azt találta ki hogy magánszemélyként "kivenné" az egyéni vállalkozásból és a magánszemély lakossági folyószámláján kötné le, mert akkor csak 20% forrásadó van, és kész...
Lehetséges ilyen szerinted?
 

Hajni  -  

Kedves Zsuzsi!

Cikked utolsó bekezdéséhez kapcsolódóan kérdezném: A magánszemély gazdasági társaságot alapít a kapott összegből (250 EFT értékben), akkor egyéb bevétellel szemben "költségként" elszámolhatja-e a tagi betét összegét (250 EFT) , és csak a külöbözet után fizeti meg az SZJA-t?

Ez újabb kérdést vet fel: ha az üzletrészét eladja majd, akkor szerzési érték lehet-e a tagi betét (250 EFT), amihez ingyen jutott .

Avagy az egész összeg után most kell az SZJA-t megfizetni????

Köszönettel.