Újra nekifutunk - egyszerűsített foglalkoztatás

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az úgynevezett „egyszerűsített” foglalkoztatással kapcsolatban éppen a harmadik féle szabály lépett hatályba augusztus 1-től. Az egyszerűsített foglalkoztatás augusztus 1-től hatályos szabályaival kapcsolatban az APEH honlapján megjelent 46-os tájékoztatóban sok részletszabályt olvashatsz, ezért ezt most nem szeretném részletezni. Van azonban egy teljesen új rész a foglalkoztatással kapcsolatban...

Arról van szó, hogy az a munkáltató, aki a tárgyhónapban 300 ezer forint, vagy ezt meghaladó összegű adótartozást halmoz fel a következőkben felsorolt adónemekben, az további egyszerűsített foglalkoztatásra nem jogosult mindaddig, míg adótartozását ki nem egyenlítette.

Ezek a kötelezettségek:
  • az 500, illetve 1000 forint összegű közteher és/vagy
  • társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja.tv.-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg (tehát nem a teljes szja tartozás, mert itt el kell különíteni a magánszemélyhez köthető és nem köthető szja tartozást.)

A jogszabály augusztus 1-én lépett hatályba, tehát ezekben az adónemekben adótartozást e törvény alapján eddig nem lehetett felhalmozni. Tulajdonképpen mindenki augusztus 1-én ebből a szempontból tiszta lappal indul, és csak az augusztus 1 után keletkezett tartozásokat kell halmozni (legalábbis a hivatal mai álláspontja szerint...). Azt viszont már a következő hónapokra tovább kell vinni.

Ha valaki augusztusban 250 ezer forintos tartozást halmoz fel a fent felsorolt kötelezettségekből, majd szeptemberben ezt több mint 50 ezer forinttal növeli, akkor szeptemberben attól a naptól nem jogosult egyszerűsített foglalkoztatásra addig, amíg adótartozását nem egyenlíti ki.

Fontos, hogy ezeket a tartozásokat adónemenként kell vizsgálni. Tehát el kell felejteni a nettó adótartozás fogalmát.

Tételezzük fel, hogy egy adott cég a 12-én esedékes tartozását az áfa adónemben fennálló túlfizetéséből kívánja rendezni. Tehát, ezeknél a cégeknél 12-étől tartozás van, majd 30-40 nap múlva, amikor az átvezetést feldolgozzák, akkor fog a hátralék megszűnni. Elvileg ezen időszakaszban nem jogosult egyszerűsített foglalkoztatásra. A fordított áfásan számlázó (ide értem az exportosokat is) cégeknél ez hatalmas probléma lesz.

Különösen nagy gondot fog jelenteni például az építőiparban, ahol mind a fordított áfa következtében fennálló folyamatos áfa visszaigénylés, mind pedig az „alkalmi” munkavállalók foglalkoztatása gyakran előfordul.

Úgy tűnik, a törvényalkotók nem látták ezt a gyakorlatban jelentkező problémát...


Hozzászólások

NAPKELET  -  

Kérdésem lenne azzal kapcsolatban ha egy magánszemély háztartási munkára / kertész, betegápoló / fel vesz  egy másik  magánszemélyt nyilván bejelenti minden hónapban  11T 1043 H nyomtatványon fizet utána  1OOO Ft.-os regisztrációs dijat  ezen regisztrációs összeget  hová kell utalni és  hol  van nyilvántartva, Mert  az alkalmazott magánszemély APEH  folyószámláján nincs előirva és  a befizetés sem.Ez valami már nyilvántartás alatt  van nem  APEH .-nél ?Hogyan lehet ezt  követni ?Nem értem  a logikáját  mert ez miatt aggódom, hogy esetleg  betehetik  a kifizetett  bért  járulék alá, mert  lehet látni  most hogy áll a  nyilvántartása  valahol. Miért nem  az APEH  folyószámlján jelentkezik  a fenti  esemény      "NAPKELET"

 

 

Mészárosné Ördög Erika  -  

Kedves Zsuzsanna!

Könyvelési szempontból hogyan lehet lekönyvelni az alkalmi munka összegét és járulékát? Pl.

A cég vezetője felvett alkalmi munkásként  6000,- Ft / nap bérért 4 napra egy raktári kisegítőt.Az összes bére 24.000,- Ft lesz, de csak napi 4.000,- Ft-t jelentek be az Apeh-nak.

Könyvelése: T54 - K 471   24.000,- Ft alkalmi bére

                       T55 - K 46 ? alkalmi bér köt. 4.000,- Ft

Ez így helyes lesz?

Köszönöm a válaszát.

 

  -  

Mi ez?

csak a keresztnevét...  -  

 Köszönöm Zsuzsa !

De én szeretnék egy más kérdésre választ kapni ha nem zavarom ezzel.

A keresztfian egyetemista de mellette szerene oktani küzdősportot, de ehhez ki kell váltani adószámot ,hogy tudjon számlát adni.

Nem igazán tudom mi lenne neki a legjobb ha 7-es adószámot  kér az milyen adóvonzattal rendelkezik mi az amit fizetni-e kell. 

Egyébként  temet bérel, utazik igen sokat emiatt. Ha tudna valamit ajánlani nagyon megköszönném de az is érdelek hol tudok erről többet megtudni . nagyon köszönöm   Schóbert Mária

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm szépen az új információt; Ilona

Ildikó  -  

 Köszönöm az infromációt.

csak a keresztnevét...  -  

Egyetértek az egyszerűsített foglalkoztatás újra csak problémás megoldást hozott. különös tekintettel a mezőgazdaságban.

Sajnos még a törvény szövege sem modható egyértelműnek.

Üdv.mindenkinek Mária

Eta  -  

Szerintem nem nulláról indulunk augusztus 1-el a tartozások miatt. Ha valamelyik vállalkozónak korábbi, a megengedettnél magasabb "TB" trtozása van rá is vonatjókozik, vagy félre értettem? ETA

Anna  -  

Köszönöm, új infót kaptam.

Márti  -  

Szia Zsuzsa

Egyetértek veled abban, hogy nem egyértelmű a törvéby szövege. Annyit szeretnék hozzátenni, hogy mivel érdekelt voltam az adótartozás értelmezésének kérdésében már én is beszéltem az APEH-al, amelyre másnap visszahívással válaszoltak, mely szerint több jelzést kaptak az adótartozás értelmzésével kapcsolatban... és a PM-hez fordultak... várhatunk egy közös áálásfoglalást az APEH honlapra. A kérdés csak az, hogy mikor....

További szép napot

Márti

 

Erzsi  -  

Kedves Zsuzsi!

Akár újnak számít-e az információ  akár nem, a TE magyarázatod nekem mindig a LEGÚJABB információ. Sajnos kevés időm van most ennek  kifejtésére, de tudd, nagyon jó hogy "közöttünk" vagy és nagyon sokat segítesz. Köszönöm!!!

 

csak a keresztnevét...  -  

Most nézetm meg az APEH 46. tájékoztatóját az egyszerűsített foglalkoztatásról.Döbbenten látom, hogy szerintük a turisztikai idénymunka:  "... az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység."

Vajon a strandos büfések, pultosok, eladók, mosogatók, konyhai kisegítők, kabinosok, vizibicikli kölcsönzők,  úszógumi, gumimatrac és napszemüvegárusok miért estek ki ebből a kategóriákból?

Idegenvezetni szerintem simán lehet egész éveben, a lovas szolgáltatást is illik éves szinten művelni, hiszen a lovakat minden nap etetni kell, nem csak a szerzonban, utazásszervezői  és utazásközvetítői tevékenységet is általában az ezzel foglakozó vállalkozások egész évben végzik, viszont próbáljon meg kinyitni mondjuk egy Balaton parti büfés az októbertől áprilisig terjedő időszakban, nem sok  turista menne oda.

  

  

Sirack  -  

Szeretném megtudni, hogy szerintetek a turisztikai idénymunka mit takar?

Kikerestem a kereskedelemről szóló törvényt, az értelmező rendelkezésekben kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet nem találtam, csak kereskedelmi szolgáltatást és turisztikai tevékenységet külön-külön.

 

Alex Raps  -  

Csak tudnám ki volt az az IQ bajnok aki összefüggésbe hozta az adótartozást a foglalkoztatás eme lehetőségével, ugyanis semmiféle logikus kapcsolat nincs a két dolog között, ha már egyszer a gazdaság kifehérítése a cél... :(

Attila  -  

"....Tulajdonképpen mindenki augusztus 1-én ebből a szempontból tiszta lappal indul, és csak az augusztus 1 után keletkezett tartozásokat kell halmozni (legalábbis a hivatal mai álláspontja szerint...)"           Leírta valahol a Hivatal ezt az álláspontját ????? Kérdezem ezt azért, mert a jogszabálylyal egyidejűleg csak a jelen korlátozás lépett életbe, a szöveg nem említi a halmozódás kezdő időpontját. Szép is lenne, hogy az aki több 10millióval tartozik, nyugodtan élhetne a lehetőséggel mindaddig amíg, aug.1-től számolva el nem éri a 300e forintot. Szerintem az APEH sem fogja ketté bontani a folyószámlákat.

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsi és a többiek!

 

Én abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás befejezésekor milyen munkáltatói igazolásokat kell kiadni? Ugyanazokat amelyeket rendes munkaviszony létesítésekor vagy van valami speciális nyomtatvány?Mi van akkor ha egy turisztikai idénymunkást alkalmazó naponta dönti el hogy kit alkalmaz egy adott napon pl. van hat diák aki felváltva végez munkát egy nap 2 főre van szükség és váltogatják egymást .Minden nap új igazolásgarnitúrát kell kitöltenem?Enikő

csak a keresztnevét...  -  

Vicának! A tv.nem alkalmazottat, hanem stat. áll. létszámot ír. Abban pedig benne van a tulajdonos is.

Marjan  -  

Az átvezetéssel kapcsolatos feltevéssel nem értek egyet. Én mindig a már  átvezetett összeget kalkulálom bele a másik adónemek befizetésekor. Lehet, hogy lemaradtam, s az Apeh a nettó adótartozás alapján számol késedelmi pótlékot?! Amúgy szerintem tényleg egyszerűbb lett a rendszer, nincs tblevonás, adó- nyilatkozatok, s régi rendszer szerinti jegymizantéria sem jött vissza. Nekünk vidéken sajnos ilyen gondjaink is voltak, az eltérő jogértelemezésekről ne is szóljak!  

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az átvezetéssel kapcsolatos felvetések teljesen jogosak, a probléma az, hogy az APEH nem így értelmezi. Az átvezetést nem azzal a nappal dolgozza fel, ahogy beadtuk, tehát az adótartozás fennáll. Amikor nettó adótartozást kell figyelni (pl adóigazolás, adókedvezmény, pótlékszámítás stb.), akkor nem gond, hogy nincs feldolgozva a 17-es, de itt sajnos nem erről van szó. Persze elképzelhető, hogy az APEH elnéző lesz, és ha valaki ilyen szituációban foglalkoztat "egyszerűsített" módon, akkor később elfogadják, és nem minősítik át normál foglalkoztatássá. De a hivatali gyakorlat megismerésére még várni kell...

Egyébként a késedelmi pótlékot mindig az összevont egyenleg után számolják, tehát talán ezért nem foglalkozott még vele senki.

Vica  -  

Igen sok kellemetlenséget okoz az egyszerűsített munkavállalás mindenkinek.  A  módosítás okára hivatkoztak, a könyvelők miatti egyszerűssítésre is.  Hát ez nem igazán jött be.  Elkészítettem egy bejelentés az új   10T1042E-n.  később elő akartam keresni cég névre. Nem hozta fel a program. Nem mivel a cég nevét sem kell feltüntetni. De a bevallásban a bejelentett dolgozó nevét sem kell feltüntetni.  Hip-Hip hurrá!    Jöhet a kódfejtés később: Kié  is eze az adószám és tajszám.  Esetleg több foglalkoztatást jelentünkbe egyidejüleg - eddig lapozgatva láttuk a neveket,  most azonosítgathatjuk a számokat.   

Az APEh azt mondja: a jogszabály a név megjelölését nem kéri.  Vajon miért tikos a foglalkoztatott neve???   Nekem minden esetre azért nagyon hiányzik a bevallásról a Név.   

Olyan szinten szeretnék megszüntetni az alkalmi munkát, hogy azt teljesen ellehetetlenítsék. 

 

Van egy ügyfelem, akik főállásban dolgoznak. Plussz jövedelem szerzés céljából vállalkozást alapítottak, szabadidejükben hétvégeken vásárokba járnak  amerikai hotdogot készítenek és árulnak.   Ha elmarad a rendezvény nem tudnak megjelenni - ez a mostani esőzések miatt gyakran előfordul. Két hotdog-os kocsi beruháztak.  Akikkel együtt dolgzotak- alkalmi kiskönyvesek voltak - mindnek főállásu munkahelye van, és a hétvégéjét áldozná fel  alkalmanként elfoglaltságuktól függően.. Hát ennek már vége.    Főállású dolgozójuk nincs, egy alkalmi munkavállalót alkalmazhatnak.    Fix idejő állandó bejelentés sem jöhet szóba, mert a vállalkozó nagyon beteg szkrelózis munltiplexje van és van úgy hogy derül ki másnap nem tudja felvenni a munkát. 1 Fő a kiszolgáláshoz nem elég  azonnal  kellene valaki aki be tud állni, de a törvény nem teszi lehetővé.  

Becsülettel megfizetnék a járulékokat, de tv. nem ad rá lehetőséget.  A hiteleik, betegségük, kis gyermekeik vannak - igen nagy szükség van a  főállás melleti kereseti lehetőségre.  Rendezvények sem rendszeresek, hogy akár rész munkában bejelentsenek valkit.  Van olyan hónap, hogy sehova nem mennek el. Van olyan amikor minden hét végén.

A jogszabály a becsülettel küszködő vállalkozásokat is ellehetetleníti a szükségtelen korlátokkal.

Csak ennyit akartam mondani.

 

 

 

 

Anna  -  

BIU

 

csak a keresztnevét...  -  

Eszembe jutott valami, de azt leírni nem lehet!!!!

Zoli  -  

Még szerencse hogy "egyszerűsített" ehhez képest folyamatosan bonyolódik, de a médiában meg úgy kommunikálják, hogy milyen egyszerű. A vállalkozó meg nem érti hogy a könyvelő miért bonyolítja???

Marcsi  -  

Köszönöm az  információt, az átvezetést én is úgy gondolom attól a naptól kell/ kellene figyelembe venni, amely időponttól kérik az átvezetést.

csak a keresztnevét...  -  


Én úgy tudom, hogy az átvezetési kérelem akkortól ér, amikor bérkezett a visszaigazolás az APEH-tól, nem pedig amikor felkönyvelik.

Kaptam 0-s igazolást úgy, hogy nem volt feldolgozva az átvezetési kérelem. Ilona

Anitakomárom  -  

Sziasztok.

Csak én gondolom ugy,hogy ezzel az 1000 Ft-os közteherrel hatalmas pénztárkisöpréseket lehet végrehajtani? Mert maximumot nem ír a tv,csak hogy a minimálbér duplája után már adóalapnövelő a kifizetés. De attól még a pénztárbol kiadhatom,nemde?

Zsuzsanna  -  

Nekem is megfordult a fejemben, esetleg valakik "pénztárkisöprésre" használhatják, de azért vannak korlátok a tv.-ben, mindent figyelni kell. :-)

Nekem sokkal nagyobb dilemmám, a minimálbér kétszerese (bérminimum is) ugyan szűzen a napi 6760 és 8240 - nettó/bruttó/100%, vagy kell számítást is végezni ahhoz, hogy költségként elszámolható legye a közteherrel együtt. (korlát).

Mivel napi közteherről van szó, az órabért, ledolgozott órákat nem is érinti a törvény vagy igen?? A minimálórabér dupláját is figyelni kell? Ugye nem?  

Zsóka  -  

Köszönöm a figyelmeztetést! Az átvezetési kérelemre nem is gondoltam! Ez fájdalamasan rossz!