Újra a számlázásról - de biztos, hogy nem utoljára

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

„A számlával kapcsolatos előírások 2008-tól” címû előző bejegyzésem hozzászólásai egyáltalán nem meglepő módon – komoly indulatokról tanúskodnak. Az utóbbi napokban minden, könyvelők által látogatott internetes fórum, vagy a szakma szereplőinek személyes beszélgetése is erről szól. Az új áfa törvény számlázásra vonatkozó szabályozása – hogy finoman fogalmazzak - nem egyértelmű.

Az adóhivatal telefonos tájékoztatása, a vonal végén ülő kolléga saját értelmezését tükrözi, ennek megfelelően nem egységes álláspontot mutat (nem irigylem őket, szeretnének segíteni, de eddig nem kaptak támaszt az illetékesektől).
 
Az elmúlt hetekben neves szakembertől is olvashattunk kétféle véleményt e témában. Az általa (is) jegyzett könyvben leírt értelmezés eltér a napokban tett nyilatkozatától.
 
Végre itt egy „majdnem hivatalos” álláspont!
 
Egy olvasónk konkrét kérdésére Karácsony Imréné adott választ, teljes idézet fog következni. Ez az értelmezés ellentmond az én korábbi cikkemnek, de remélem, a törvény hivatalos alkalmazása ezt az értelmezést fogja támogatni.
 
Idézet:
 
„A 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfa-törvény) 165. § (1) bekezdés b) pontjának elõírása arra az esetre vonatkozik, amikor a vevő a teljesítéskor készpénzben fizet, és nem kér számlát – következésképp nyugtát kap. A 165. § (3) bekezdésének előírása szerint az előbbiek szerinti nyugtaadás csak  magánszemély felé történhet, mert az adóalany, vagy nem adóalany jogi személy felé számlát kell adni.
A 176. § (2) bekezdés b) pontja visszautal a 165. § (1) bekezdés b) pontjára azzal, hogy ha az ott tárgyalt esetben a vevõ mégis számlát kér, akkor az egyszerûsített adattartalommal is kibocsátható. A számla egyszerűsített adattartalommal tehát kibocsátható, ha a teljesítéssel egyidejűleg készpénzzel fizető vevő (aki lehet adóalany, nem adóalany jogi személy vagy magánszemély egyaránt) és nyugta helyett névre szóló bizonylatot kér. A 165. § (1) bekezdés b) pontra történő visszautalásban az ott említett személy, szervezet a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére utal, és mivel a visszautalás nem terjed ki a 165. § (3) bekezdésre, semmi sem zárja ki azt, hogy  az egyszerűsített adattartalmú számlában vevőként adóalany szerepeljen.
Továbbította: Karácsony Imréné/HAC/P-M dátum: 2008.01.07 18:03 „
 
Továbbra is fenntartom korábbi cikkem megállapításait, én a törvényből betű szerint mást is ki tudok olvasni – de ez nem az én hibám…

APEH tájékoztatás 2008. január 10-én:
http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/afa_176_165.html


Hozzászólások

Éva  -  

A témával kapcsolatban: a teljesítés idejéről szeretnélek kérdezni benneteket. Mi a helyes?

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!  Azt olvastam valahol, hogy a bérbeadással kapcsolatosan továbbszámlázott építményadó ÁFA köteles, ha a vállalkozás is ÁFA körbe tartozik. Valóban így van ez, vagy csak valamit rosszul értelmeztem. Előre is köszönöm: Én is  Zsuzsa vagyok

 

Brigi  -  

Jól értelmezem,hogy az egyszerűsített adattartalmú számla egy és ugyanaz az egyszerűsített készpénzfizetési számlával?

Magdi  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm a sok hasznos információt!  A számlázással kapcsolatban lenne kérdésem:

Könyveléssel foglalkozó cég szerződés alapján havonta a hó utolsó napján számláz. Teljesítés időpontja: 01.31., fizetési hatádidő: 02.28.

2008.évi ÁFA tv. módosítása alapján  valóban a fenti tevékenység folyamatos szolgáltatásnak számít-e és a befizetés és levonás joga az esedékesség időpontjában lehetséges?

Válaszát előre is köszönöm.

MÁRTA  -  

KEDVES ZSUZSA!

HOGYAN LEHET AZ ÖN ELŐADÁSAIRÓL ÉRTESÍTÉST KAPNI?

LESZ- E A KÖZELJÖVŐBEN ELŐADÁSA AZ UJ ÁFATÖRVÉNYRŐL

KECSKEMÉTEN?

A DECEMBERI ÁFA ELŐADÁSÁN VOLTAM (NAGYON JÓ VOLT),   AKKOR    AZT MONDTÁK,HOGY ANNAK AZ ANYAGA MEGTALÁLHATÓ LESZ A HONLAPJÁN, DE ÉN NEM TALÁLTAM.

KÉREM SEGÍTSEN A KÉRDÉSEIMRE ADOTT VÁLASZÁVAL.

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

Péter  -  

T. Cím!

Szíves segítségét kérném az alábbi esetben alkalmazható helyes számlázással kapcsolatban:

A bérlő hosszútávú bérleti szerződés alapján, beruházást végez a bérelt ingatlanon, melyet a Bérbeadó a bérleti díjba beszámít az elkövetkezendő évek során egyenlő részletekben. A Bérbeadó ragaszkodik a fenti megoldáshoz: a Bérlő a munkák elkészültét követően kiszámlázza a Bérbeadó felé az építési költséget, míg a Bérbeadó kiszámlázza a Bérlő felé, az ugyanezen összegnek megfelelő bérleti díjat. Helyes ez?

A bérlő csak abban az esetben számlázhat építési költséget, ha az építési tevékenységet, mint tevékenységi kört bejelentette?

Ki, mikor és mi után fizeti meg az áfát, a fenti helyzetben?

Tisztelettel várom válaszát!

Anna  -  

Köszönöm.

Judit  -  

Köszönöm az információt

Zsanett  -  

Köszönöm a pontos tájékoztatást. Megerősítést kaptam az egyszerűsített számla használatához.

Handi  -  

Na én még mindig nem látok tisztán egyszerűsített adattartalmú számla ügyben. Nyugta helyett ugye kiállítható adóalanynak is ez tiszta sor. De a 166 § (2) bekezdés visszafordítja a dolgot, így aztán kvázi az is kiállíthatja aki egyébként nem ad nyugtát, azaz bárki bárkinek készpénzfizetésnél. Szerintetek?

Zsuzsa  -  

Le a kalappal az APEH állásfoglalása előtt! Kiállítható adóalanynak is egyszerüsített adattartalmú számla. És mi a helyzet a befogadójával, elszámolhatja kölségként, levonásba helyezheti az előzetesen felszámított ÁFA-t? No ezt kellene végre egyértelműen a szerencsétlen adózónak elmondani, mert az idő telik. Vagy nincs semmi gond, legalább lesz olyan bizonylat, amit a revizornak ki lehet emelni és adóbírságot megállapítani, mivel nem felel meg a "törvény"-ben megfogalmazott(???)feltételeknek.

Kovács Gyuláné Nusi  -  

Kedves Zsuzsa !Ha ön vagy Sorstársaim hozzászólásaikban tudnának a 2008-tól érvényes árréses idegenforgalmi szolgáltatás előleg és végszámláról szóló számlamintát közzétenni sokunknak nagy segitség lenne,az apeh semilyen felvilágositást nem tud adni,a PM azt csak annyit mond,hogy az árrés áfát FEL KELL tüntetni.Én a jogszabályban ilyet nem találok a 169§ szerint csal fel kell tüntetni,hogy a XV.fejezet szerinti 210& SZERINTI áFA.Előre is köszönöm Nusi

Klára  -  

Hálás köszönet

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm, de nagyon érdekes információt kapunk a számlázással kapcsolatban,ember legyen a talpán aki tudja mit is kell csinálni. Ki hogyan számlázik, kinek stb. Eszter

Kecskés Csaba  -  

A cikkben egyébként van logika, hiszen arra épül, hogy a 176. § (1) b), amikor visszautal 165§ (1) b)-re, akkor azt az esetet nézi, ha kér számlát a vevő, míg a 165. § (3) azt mondja ki, hogy nem úszhatja meg az eladó a számlakibocsátást, ha a vevő adóalany vagy nem adóalany jogi személy. Vagyis adóalany hiába nem kér számlát, nem alkalmazható az a szabály, hogy elég neki a nyugta, de ha nem nyugtát ad, hanem számlát egyszerűsített adattartalommal (aminek kötelező adattartalma erősen hajaz a régi áfa törvény egyszerűsített számla definíciójára), akkor nem áll fenn a 165.§ (1) b) esete (hiszen kért számlát), tehát nincs mit nem alkalmazni. :) Ha úgy fogalmazna a 165.§(3), hogy "...továbbá nem alkalmazható a 176.§ (1) b) pontja sem", akkor 100%, hogy nem fogadhatnánk be a számlát. Én azonban így sem teszem, hiszen amit Karácsony Imréné mond odafent a PM-ben, az csak sokára válik gyakorlattá az APEH igazgatóságokon, márpedig ők még jó ideig a Zsuzsi szerint bemutatott módon fognak eljárni... Szóval számla, számla, és megintcsak számla, abból baj nem lehet.

Kecskés Csaba  -  

A BKV is bizonytalan, már kb. 50.000 kp-s számlát kiállítottak az új évben az adómentes bérlet elszámoláshoz munkáltató nevére kért számla helyett... Felhívtam az APEH-ot, azt mondták, hogy ezt az egyszerűsített kp-s "számlát" az APEH nem fogadhatja el, beszéljem meg a BKV pénzügyi osztályával. Felhívtam őket (a menetdíjas osztály foglalkozik ezzel) és csak annyit hebegtek, hogy ők is tudnak róla, de még nem volt lehetőségük feltölteni a pénztárakat számlatömbökkel... kemény... Mellesleg az APEH-es ügyintéző is azt mondta, hogy ő sem látja reálisnak, hogy miért nem lehet elfogadni s szerinte még akár az is lehet, hogy majd egy hónap múlva bemódosítják az ÁFA-törvényt. Üdv: Csaba

Andi  -  

Köszönöm a friss információt. Tehát lehet kiállítani és befogadni egyszerűsített kpszámlát adóalanyok részére is? Miért nem lehet "érthetően és egyszerűen" megfogalmazni ilyen komoly dolgokat?

eta  -  

Ezt olvastam az APEH honlapon persze "egyszerűen" a 176§(2)bekezdése határozza meg a kötelezö tartalmi elemeket, pontosan azt amit a hatályon kívül helyezett 1992. évi LXXXIV. tv 13§ (1) 17. pontja szerinti egyszerűsített számla, következés képpen kiadható. Logikus igaz? De könyörgöm kinek adható ki, és miről? Ez itt a kérdés?

H. Zsuzsi  -  

Ezt írtam délben én is. Csak azt nem tudom, hogy a délutáni állásfoglalásukban, miért nem képesek azt írni, hogy így a befogadott számla költségként elszámolható, áfa visszaigénylésre jogosít. Illetve azt, hogy az adott számla költségként elszámolható, de áfa visszaigénylésre ALKALMATLAN. Megint nem akar senki felelősséget vállalni. Megint a törvény §.- a magyarázat. Ha a gyerekem esetleg lopna a boltban én sem azt mondanám neki, hogy a Ptk. xy §-a szerint járj el gyermekem, és olvasd el a vonatkozó részt, hanem azt mondanám neki, hogy ez törvénybe ütköző cselekedett, ami büntetést von maga után. Vagyis meg ne próbálj legközelebb lopni. Szeretném már végre megérni azt, hogy az apeh is ilyen választ adjon a kérdéseinkre.

Ani  -  

Az APEH honlapon- legelöl- van erre vonatkozó "frissítés"

Ani  -  

Éppen ma volt a nyomtatványkereskedésünkben ezirányú ellenőrzés, ahol direkt rákérdeztünk erre a témára. Adóellenőr válasza: az egyszerűsített, ill. készpénzfizetési számla /az új sorszámma/ továbbra is befogadható, de az ÁFA-alany, levonási jogot nem formálhat ezután a számla után. Vagyis költségként simán le lehet írni, de az ÁFA-levonási jog nem érvényes rá.... Na, ehhez mit szóltok?

BZsuzsa  -  

Kedves Magdi! A gyűjtőszámla nekem is fejtörést okoz,szerintem is úgy van, ahogy írod. Egyébként a gyűjtőszámláról a 164. és a 171.§ ír még. Én a 171-ben azt nem értem, hogyan kell a jogalapot teremtő ügyleteket tételesen elkülöníteni? Az elszámolási időszakra eső azonos termékeket összevonhatom, ugye?

Ica  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a szivéjes tájékoztatásod egyszerűsített számla kiadásával kapcsolatban. Én a használat lehetőségét még mindég nem tudom kiolvasni a tv. soraiból. Katasztrófa, hogy törvényt ilyen szerkesztésben adjanak ki. Az APEH ma reggel még megerősítette az egyszerűsített számlák használatának tilalmát adóalanyok között. Véleményem szerint a tv-i megfogalmazás és értelmezhetetetlenség kétségbe ejttő. Szép reményekkel kezdjük az Új Évet. Mégegyszer köszönöm, és továbbiakban is várom leveleidet. Minden elismerésem a tied.

Zsuzsa  -  

Köszönöm Zsuzsi, de én már kitöltött mintaszámlát is adtam az ügyfeleimnek fénymásolatban, és ott feltüntettem a következőt: A számla Végösszegéből ÁFA adóalap összege... HUF, ÁFa összege....HUf. Az üres számlanyomtatványokat típusonként (kp, egysz. szla, szla) számokkal, dátumokkal, egyéb adatokkal kitöltve minden variációt külön-külön kidolgoztam, magyarázatokat írtam mellé, lefénymásoltam, és így adtam át az ügyfeleimnek. Úgyhogy én is az óvatosság elve alapján járok el. Másnak is, hozzád hasonlóan ezt ajánlom. Köszönöm

Csilla  -  

Egyszerűsített adattartalmú számla adóalany vevő részére is kiállítható 2008.01.10. A 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 176. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint a 169. §-tól eltérően a számla egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható, ha a 165. § (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott esetben az ott említett személy, szervezet az adóalanytól számla kibocsátását kéri, feltéve, hogy a számlán szereplő adatok egyébként forintban kifejezettek. Az áfatörvény 165. § (1) bekezdés b) pontja alapján pedig mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, haa termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb a 163. § a) pontjában, illetőleg a 164. § (1) bekezdésének a) pontjában említett időpontig készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri. Az áfatörvény idézett 165. § (1) bekezdés b) pontjának előírása arra az esetre vonatkozik, amikor a vevő a teljesítéskor készpénzben fizet, és nem kér számlát - következésképp nyugtát kap. A 165. § (3) bekezdésének előírása szerint az előbbiek szerinti nyugtaadás csak magánszemély felé történhet, mert az adóalany, vagy nem adóalany jogi személy felé számlát kell adni. A áfatörvény 176. § (2) bekezdés b) pontja visszautal a 165. § (1) bekezdés b) pontjára azzal, hogy ha az ott tárgyalt esetben a vevő mégis számlát kér, akkor az egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható. A számla egyszerűsített adattartalommal tehát kibocsátható, ha a teljesítéssel egyidejűleg készpénzzel fizető vevő (aki lehet adóalany, nem adóalany jogi személy vagy magánszemély egyaránt) és nyugta helyett névre szóló bizonylatot kér. A 165. § (1) bekezdés b) pontra történő visszautalásban az ott említett személy, szervezet a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére utal, és mivel a visszautalás nem terjed ki a 165. § (3) bekezdésre, semmi sem zárja ki azt, hogy az egyszerűsített adattartalmú számlában vevőként adóalany szerepeljen. (PM Forgalmi Adók, Vám és Jövedéki Főosztály: 227/1/2008; APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály: 1559595296)

Mária  -  

Köszönöm az információt,a véleményemet nem mondom ki mert leheet hogy nem bírná el a papír, A vállalkozók is mondják hogy nem lehet hogy nem tudunk nekik mondani valami ami megállja a helyét legalább 1 hónapig,A kérdésem a fordított áfa fizetéssel kapcsoaltban: építőiparban alvállalkozó, mondja, hogy ő nem hajlandó áfa mentesen kiállítani a számlát ilyenkor ki felel. nagyaon szépen köszömöm a tájékoztatást és te marad meg mindij ilyen jónak

CILI  -  

ÉN A VÁLLALKOZÓIMNAK AZT MONDTAM, HOGY KP-ES SZÁMLÁT NE ÁLLITSON KI ÉS NE FOGADJON EL.PONTOSAN AZ ÁFA VISSZAIGÉNYLÉS MIATT. TALÁN KÖLTSÉGKÉNT A KÖNYVELÉSE ELFOGADHATÓ, DE AZ ÁFA???? EZ EGY SZÖRNYŰ ÁLLAPOT. A TÁJÁKOZTATÁST KÖSZÖNÖM.

Magdi  -  

Köszönöm az infót!Ez már megnyugtatóbb a valóságban azt jelenti,hogy olyan számlatömböt kell használni amire az van nyomtatva, hogy számla és nem készpénzfizetési számla.? Lenne egy kérdésem ,hogy jól értelmezem-e az áfa tv.58§-át ez nem a készpézessel kapcsolatos. Hogyha megállapodás lesz két vállalkozás között arról,hogy gyűjtó számlát állít ki az eladó és a napi szállításokat hetente egyszer számlázza (ez kb. 10-12 szállítmány 3-4millió ft értékben) nyolc napos fizetési határidővel,a megrendelő felé ,akkor a hónap utolsó hetének számlázásakor a "teljesítés időpontja" a számla esedékessége , még akkor is ha a heti utólsó szállítás az adott hónap utolsó munkanapja ezáltal a fizetési határidő a következő hónap nyolcadikája. Tehát az utolsó heti szállítás áfáját így a következő havi bevallásba kell beállítani?Természetszerüleg a vevő is csak akkor állíthatja be levonásba miközben lehet,hogy Ő azt már kp-be értékesíti a vevőinek,és ezáltal megkell fizetnie korábban az áfát.Nagyon köszönöm a segítséged várom válaszod!

fbl  -  

AZIMEX PAPIR- ÉS NYOMDAIPARI KFT. Számla-tömb AJ7S-D000001 AJ7S-D999950 2006.12.28 2007.05.03

László  -  

Köszönöm az új infót. Én is arról tájékoztattam az ügyfeleimet,hogy a"kp"-s számlát adóalanyi viszonylatban felejtsék el.De ezt az idézetet és a törvényt olvasva[ szerintem 176.§ (1) bek.!), elbizonytalanodtam. Mert a 168.§(1) bek. szerint:"számla minden olyan okirat, mely az e fejezetben meghatározott feltételeknek megfelel". Márpedig az "egyszerűsített adattartalmú" számla is ebben a "fejezetben" van.Kérdés, hogy a 165."(3)bekre vonatkozik-e a kiterjesztés vagy sem.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! December végén vásároltam egy számlatömböt hogy januártól legyen a törvényi előírásoknak megfelelő számlám.Legnagyobb megdöbbenésemre amikor itthon leellenőriztem az Apeh számlatartományában nem találtam meg pedig a sorszáma megfelel az új előírásoknak betűjele: AJ7S-D a nyomda is aki gyártotta fenn van az Apeh honlapján.Direkt úgy kértem a számlát az üzletben, hogy az 2008.01.01-től érvényes legyen.Ilyenkor mi a teendő? Jelentgetni nem szeretnék senkit.Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel: Magdi

Margit  -  

Én a törvényből továbbra is azt olvasom ki, hogy egy másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére egyszerűsített számla nem adható. A 165. § 3. bekezdése azt mondja, hogy a 1. bekezdés b. pontja nem alkalmazható egy másik adóalanyra vagy nem adóalany jogi személyre és a 176.§ 2.bek. b. pontja csak a 165.§ 1. bek. b. pontjára utal, így adóalanyra ez nem érvényes, hisz a 3. bekezdés kizárja.

Zsóka  -  

Tegnap a miskolci Apehban az előző cikkel azonos tartalmú felvilágosítást adtak. Teljes sötétség uralkodik...

Győző  -  

Én Őket félteném a legkevésbé. Azokat a gépeket szerintem online lehet programozni. Onnantól meg már nem nagy dolog.

judy  -  

Köszönöm az infókat,a nagy cégek Tesco,Penny stb számlái is egyszerűsitett számlák áfa tartalom nélkül.Ők mikor állítják át a gépeiket azt a pár ezret,hogy megfeleljenek ennek a káosznak ??

Győző  -  

Egy érdekesség. Próbából beütöttem egy kézpénzfizetési számlatömb számát az APEH honlapján a keresőbe. Meg is találta és egyszerűsített számlatömbként azonosította. Talán ez eldöntheti a kérdést. Talán...

Aranka  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a gyors információt, mert ezzel kezdett sok baj lenni. Egyébként nem értelmezni kellene a adótörvényeket és ott pontosítani, hanem sokkal egyszerűbben fogalmazni, hogy érthető is legyen és úgy mindenki ugyanazt tudja belőle kiolvani. Ezt a cikket kinyomtatom és elteszem,ha ellenőrzésnél gond lesz a befogadott számlákkal elő tudjam venni.

H. Zsuzsi  -  

Ez alapján úgy gondolom, hogy így a befogadott egyszerűsitett számla lekönyvelhető, de visszaigénylésre nem jogosít. Kvázi nyugta.. Tehát nem büntethető a befogadása, költséghelyre könyvelhető, azaz adóalapnövelő tételnek nem minősül. Viszont egyszerűsített adattartamára tekintettel gyakorlatilag nyugta!!! áfa tv. 166. §. alkalmazására jó. " Nyugta helyett az adóalany számla kicsátásáról is gondoskodhat. Ebben az esetben mentesül a külön jogszabályban előírt gépikiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség alól." Érdekes mondat vagy csak nekem az? Azt viszont valaki megírhatná, hogyha az egyszerűsített számlára kézzel rávezetem az alapot, áfa mértéket, adó összegét pl. a szöveges részbe, akkor az miért nem jó? Mert szerintem el kell fogadnia az apehnak, ha történetesen áfa ellenőrzésre hív. Hiszen a törvény szövege azt mondja ki, hogy számla az, ami az alább leírt adattartalommal rendelkezik, (áfa tv.168,169.§ ). Formai követelményt nem ír elő. Vagyis, ha a számla szöveges részébe a szükséges adattartalmat beleírom, akkor mindegy, hogy egyszerűsített számlának, számlának, vagy " habos süteménynek" nevezem a szöveges részen ezt a dokumentumot. Egyszerűsített számla elnevezés ugye nincs, egyszerűsített adattartalom van. Ha pedig az ilyen tömbbe több információt írok, akkor eleget tettem a számla adattartalmi elemeinek. Erről mit gondoltok? Várom az érveket, s ellen érveket.

Andi  -  

Kedves Zsuzsi! Gyöngyihez hasonlóan én is azt olvasom ki a törvényből, amit te írtál. A "félhivatalos" állásfoglalás annyit említ, hogy a 176.§ (2) b pontjának visszautalása nem terjed ki a 165.§ (3) bekezdésre. Viszont a 165. § (3) bekezdésében teljesen egyértelműen megfogalmazták, hogy a 165.§ (1) bekezdés b) pontja nem alkalmazható abban az esetben sem, ha a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása egy másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik. Úgyhogy én továbbra sem értem.

Gyöngyi  -  

Kedves Zsuzsi! Sajnos én is azt olvastam ki a törvényből, amit Te írtál az előző leveledben. Ma voltam az APEH ÁFA Ellenőrzési Osztályán (IX., Vaskapu. u.), gondoltam, megkérdezem, ők egész biztosan tudni fogják. Nos, ők azok, akik még semmiről sem tudnak, mondván, hogy ők még a 2007-es évet vizsgálják. Ez azért elkeserítő egy kicsit. További jó munkát!

Manna  -  

Nagyon szépen köszönöm az új információt, megnyugtató számomra.Manna

Gabi  -  

Kedves Zsuzsa, kérem tájékoztatását, hogy 2008-tól a storno, illetve helyesbítő számla tényleg megszűnik, és mi lesz helyette? üdvözlettel

BSan  -  

Én is ezt olvastam ki a tvből... nem találtam arra utaló hivatkozást sem, hogy az egyszerűsített adattartalmú számláról ne lehetne levonni az áfát... persze minden ügyfelemnek mondtam hogy hivatalos állásfoglalásig felejtsék el a kp-s számlát, de az elmúlt 1 hétben kb 15 embert kellett megtanítanom áfát számolni... brrrrrrrr....... én nagyon remélem hogy mehet továbbra is a "kp-s" számla mert az emberek folyamatosan bakiznak... gondoljunk csak bele egy nagytudású bolti eladó fejével... nem akarom bántani őket ,de egy 10 tételes számla kézzel történő kiállítása fogyasztói árakból némi rutint igényel ami nincs meg náluk... és nem is várhatjuk el tőlük a napi munkájuk mellett... nagyon bízom benne hogy valami arra érdemes ember állást fog foglalni ez ügyben<br> Ami pedig a kps számlák áfa számolgatását illeti sztem minden könyvelő prg ezt megoldja... Üdv BSan

Magdi  -  

Köszönöm az információt. Lassan már odajutunk, hogy csak törvényeket boncolgatunk és mire megfejtünk valamit addigra már meg is változik. Mikor fogunk már végre dolgozni is? Most van a legnagyobb hajrá a mi munkánkban.

Csilla  -  

Kérlek benneteket, hogy a vevő adószámára vonatkozó - számlán való feltüntetési - kötelezettséget is egyértelműsítsük. Csak a fordított adózásnál kötelező a vevő adószámát a számlán feltüntetni!. Sajnos ezt sem egyformán értelmezik.

Ilona  -  

Köszönöm az információt, teljesen kétségbe vagyok esve. Itt dolgozni effektíve nem lehet csak állandóan a tv.-t bújni.

Julika  -  

Köszönöm az értesitést.Az a helyzet, hogy a vállalkozóknak már elmondtam, hogy csak számla alkalmazható, én már nem tudok változtatni, mert hülyének néznek.De hát ha egyszer ilyenek a rendelkezések ! Már jogász kell az értelmezéshez. Üdvözlettel

Irén  -  

Köszönöm! A szörnyű az, hogy lassan minden paragrafushoz értelmező magyarázat tartozik és mindenféleképpen lehet értelmezni! És ugye ez nem az értelmező, hanem a törvényhozó hibája. Valóban többféleképpen lehet ezt is értelmezni. Szép napot kívánok!

Julika  -  

Köszönöm az újabb információt

Gabi  -  

Hát igen itt már semmi sem biztos. Sajnos!!

Feri  -  

Az "egyszerűsített számla" megszűnt. Már csak "SZÁMLA" van. [ÁFA. tv. 168.§ (1)] Így természetesen az "egyszerűsített adattartalommal kiállított számla" is számla, vagyis az ilyen számla ÁFA-ja is levonható.

Kati  -  

Teljesen támogatjuk abban, hogy a törvények -főként most ezek az újak - sajnos többféleképpen értelmezhetőek. Holott egy törvény célja az lenne, hogy egyértelmű, szabatos iránymutatást nyújtson a felhasználóinak.

csak a keresztnevét...  -  

Bennem is ez a gondolat merült fel, mint Miklósnak. Kp-s szla adható, de biztos, hogy vissza lehet igényelni az áfát? Zsóka

Molnár Anikó  -  

Minden érintett szakember tudja,hogy óriási a káosz. A számlát érintő bizonytalanság - lévén,hogy az élet nem állt meg és nem tudunk a számla kiállításával várni - a legakutabb probléma. Ezek után kérdezem: miért nem tudják ezt a több millió embert érintő kérdést mielőbb hivatalosan közzétett állásfoglalással segíteni?

Miklós63  -  

Jó.. lehet "kp-és" számlát kiadni, de szerintem ez alapján nem lehet ÁFÁ-t levonásba helyezni. ÁFA tv. 127 § (1) a) pontja: "Az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy az adóalany személyes rendelkezésére álljon a.) A 120 § a) pontjában említett esetben a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító SZÁMLA. " Egy szó nem esik az egyszersített adattartalmú számláról... (Én egyébként utálom a kp-és számlákat... Egy csomó idő elmegy az ÁFA kiszámolgatásával... )