Újonnan alakuló társaságok adóellenőrzése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az adózás rendjéről szóló törvény 90 § (7) bekezdése alapján az állami adóhatóság minden naptári évben az adott évben jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok legalább 20%-át kockázatelemzés alapján ellenőrzésre választja ki. A kiválasztott adózóknál az adóhatóság az adószám megállapítását követő 90 napon belül helyszíni ellenőrzés keretében az adózó által bejelentett adatok valóságtartalmát, hitelességét, valamint az egyes adókötelezettségek teljesítését vizsgálja.

A vizsgálat a törvény alapján különösen

- a székhelyre,
- a központi ügyintézés helyére,
- a szervezeti képviselőre vonatkozó adatokra
terjed ki.

Amennyiben az adóhatóság megállapítja, hogy a vállalkozás bejelentett székhelyére, telephelyére, vezető tisztségviselőjére vonatkozó adatok fiktívek, úgy a vállalkozás adószámát felfüggeszti, illetve később - amennyiben annak feltételei fennállnak - törli.

Az újonnan alakuló társaságok esetében a helyszíni vizsgálat során az alábbiakra is kiemelt figyelmet fordítanak:

- a társaság a vállalkozás székhelyét cégtáblával megjelölte-e: ha nincs cégtábla könnyen feltételezhetik már a kapuban, hogy itt nincs vállalkozás, azaz a székhely fiktív…

- a székhely-jogosultság ellenőrzése kapcsán vagy a székhely tulajdonjogát kell igazolnunk, vagy pedig a bérleti szerződést kell bemutatnunk.

- a társaság a bejelentési kötelezettségének időben eleget tett-e: fontos, hogy valamennyi bejelentőlapot leadjunk a hivataloknak, de legalább ilyen fontos, hogy ezt az adószám kiadását követő 15 napon belül tegyük meg!

- Ha a társaság valakivel kapcsolt vállalkozási viszonyban van, akkor ezzel kapcsolatban bejelentési kötelezettsége van. Az ellenőrök aziránt érdeklődnek, hogy van-e bejelentési kötelezettségünk, és ha igen, eleget tettünk-e neki. (Bejelentési kötelezettségünk akkor van, ha a kapcsolt vállalkozással szerződéses kapcsolatban állunk, az első szerződés megkötésétől számított 15 napon belül.)

- Érdeklődnek a már megvásárolt tárgyi eszközökről, illetve meg kell lennie a tárgyi eszköz egyedi nyilvántartó kartonjának.

- Számlatömb vásárlása esetén be kell mutatnunk a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartását, számlázó program vásárlása esetén pedig a beszerzést tanúsító számlát. Fontos, hogy a program jogtisztasága az ellenőrzés pillanatában megállapítható legyen.

- Kiemelt figyelmet kap az ügyvezető személye. Érdeklődnek, hogy hol és milyen formában biztosított. Ha az ügyvezető pl. más társasággal munkaviszonyban áll, akkor tudnunk kell a foglalkoztató adószámát.

- Ha a társaság pénztárgép használatára kötelezett, akkor az ezzel kapcsolatos adatok, engedélyek is ellenőrzés alá kerülnek.

- A számviteli politikára irányuló kérdésre bátran állíthatjuk, hogy még nincs kész, hiszen ezt az alakulást követő 90 napon belül kell elkészíteni. Ha az ellenőrzés ezen időponton belül van, akkor nincs gond abból, ha még nincs kész.


Hozzászólások

Erzsi  -  

Kedves Zsuzsi!

Kérlek segíts, hogy milyen bevallásokat kell adni egy új egyszemélyes Kft esetében. A 08T180. beadtam. Milyen további bevallásokat és mikor kell teljesíteni.

Köszönöm az egész évi segítséget is.

Katalin  -  

Nagyon szeretek e honlapon olvasgatni. Van sok új információ,de amit  már úgy gondol az ember hogy  tud arra is nagyon jó, hogy biztosan jól értelmezi-e. Az igazsághoz meg az is hozzátartozik, hogy az ismétlés a tudás atya!!!! A munkádhoz kivánok sok kitartást.

Evicsek  -  

Vigyázat ...keményen mulasztási bírságol ez ügyben is az Apeh....ez a cél szerintem  ( a fiktív ellenőrzés mellett ) ....:-).

Erika  -  

Kedves Zsuzsi!

Nem a témához kapcsolódva Írok. A környezetvédelmi termékdíj bevallással kapcsolatban lennének kérdésem:

A KT08-BJ1 bejelentőlapon szereplő kódszámok nekem nem világosak.

A cég, akinek a vezetője kiadta, hogy csináljam meg a környezetvédelmi bevallásait nylon táskákba teszi a vevő által megvásárolt terméket. a fenti bejelentésen szereplő kódszámok közül melyiket kell bejelölnöm. Tudnál ebben segíteni?

Előre is köszönöm

Bognár Lászlóné

Andi  -  

Még egy: kint van-e a cég székhelyét jelölő cégtábla? A postaládára ki van-e írva a cég neve?

 

(Nálunk már az ellenőrzést megelőző héten kint voltak, és akkor sajna még nem volt kint a cégtábla. Csak figyelmeztettek az ellenőrök, szerencsére nem volt bünti)

Andi  -  

Nálunk az ellenőrök legelső kérdése ez volt: van-e szabályzat?

Betty  -  

Köszönöm az infot,további szép napot.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm.

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

Zsuzsa  -  

Köszönöm szépen az újabb információt!

 

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm, pont a napokban fogok menni ellenőrzésre....!

Manka

Csaba  -  

Egy fontos dolgot még kérnek, amit feltétlenül elöl kell tartani:

 

"Társasági szerződés"

 

Amúgy velünk nagyon korrektek voltak, ha a bejelentésben adott meg a cég telefonszámot, ügyintézőt, akkor azon is keresik a céget, nem fordulnak egyből sarkon a jegyzőkönyvvel. Ha a cégvezető akadályoztatva van, korrektül meghatalmazhat vakakit, hogy ellássa helyette a feladatot, az az ember pedig lehet akár a kapcsolt vállalkozás (pl. tulajdonos) alkalmazottja is.

 

A számviteli politikával nem ajánlom a pilinckázást, mivel az APEH ügyesen kiszámolja, mikor kell jelentkeznie, kb. a 89. napon felkeresik a székhelyet, de nem mennek be, csak bejelentkeznek (hiszen mindenkinek joga van pár naphoz, hogy rendezze az iratait, ld. ART.). Eztán jönnek ki, azonban addigra már eltelt a 90 nap...

 

Üdvözlettel:

 

Csaba

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb információt. További sok sikert kívánok a munkájához. Üdv.Magdi

Edina  -  

Ha evas bt. ügyvezetője vagyok, beltag - alakíthatok-e egy másik kft-t? és ott lehetek-e résztulajdonos?

Bejelentkezhetem e oda, mint alkalmazott /részmunkaidős?.

Lehetek-e ügyvezető?Vagy cégvezető ?

Ahány könyvelőt megkérdeztem, mindenki mást mond.

Az evas bt-t meg szeretném tartani - de a fiamra nem hagynám egyedül az új céget..:((

köszönettel

csak a keresztnevét...  -  

Igen, eszembe jutott, hiányzik a felsorolásból az ügyfélkapu létesitése a cégbejegyzést követő 8 napon belül, mert nálunk birságolnak érte. Üdv Gabci

Balla Katalin  -  

Számunkra az induló cégekkel kapcsolatos bejelentési, ügyintézési, adminsztratív tennivalók alapdokumentuma. Az „alapdokumentumot” az új ügyféllel lépésenként áttekintve az ügyfél számára is világossá válik, hogy szüksége van a szolgáltatásunkra, ezért minket választ. Ezt figyelembevéve számunkra az e-jegyzet egyrészt szakmai alapdokumentum, másrészt egy semmi mással jobban nem helyettesíthető marketingfogás.