Ügyvezetők munkaviszonyban

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A 2006. július 1-én hatályban lépett 2006 évi IV. törvény alapján az ügyvezetők ezen megbízatásukat munkaviszonyban nem láthatják el. Ez a szabály azonban bő egy év után újra megváltozik, így előfordulhat, hogy egyes vezető tisztségviselők kapcsán egyáltalán nem kell alkalmazni.


A törvény az ügyvezetést ellátó személyeket vezető tisztségviselőknek nevezi. Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet, aki e minőségében csak személyesen járhat el a társaság ügyeiben.

A vezető tisztségviselői jogviszony polgári jogi, illetve munkajogi jellege tekintetében igen széles körű elméleti és gyakorlati viták folynak. Ezt a vitát kívánta a 2006-ban hatályba lépett törvény lezárni azzal, hogy kimondta: a Ptk megbízási szerződésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

Ebből következik, hogy a vezető tisztségviselő e minőségében nem állhat munkaviszonyban, de nem következik az, hogy egyéb feladatok elvégzésére ne létesíthetne munkaviszonyt.

A tavaly hatályba lépett törvény megfogalmazta ennek átmeneti rendelkezését is. Azok a munkaviszonyok, melyek 2006. július 1 előtt köttettek vezetői tisztségviselői megbízatásra, továbbra is fennmaradhatnak. Egészen addig, amíg a munkaszerződés le nem jár (határozott idejű szerződés esetén) vagy pedig a vezető tisztségviselői jogviszony meg nem szűnik (megválasztástól számított maximum 5 év).

A 2007. június 11-én elfogadott 2007 évi LXI. törvény módosítása alapján ezen szabály azonban megváltozott. Az indoklás alapján a törvényalkotók belátták, hogy bár a munkaviszony elemei részben nem egyeztethetőek össze a vezető tisztségviselőkre vonatkozó szabályokkal, szükségtelennek látszik egy társaságon belül az ügyvezetési és egyéb irányítási feladatot ellátók jogviszonyának mesterséges szétválasztása.

A törvény ezért kimondja, hogy a Gt-nek a vezető tisztségviselőre vonatkozó szabályai speciális szabálynak minősülnek mind a Ptk-val, mind a Munka Törvénykönyvéről szóló törvénnyel szemben.

Tehát, a törvény nem zárja ki a munkajogviszony létrehozását.

Így elképzelhető az az eset is, hogy a tavaly hatályba lépett törvény átmeneti rendelkezése kapcsán még nem szűnt meg a munkaviszony, melyet ennek megfelelően a következő ügyvezető választáskor is fent lehet tartani.

Garanciákat fogalmaz meg azonban olyan esetekben, ahol a működés természeténél fogva nem tud megvalósulni az alá-fölérendeltségi viszony.

Ezért a vezető tisztséget nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes társaság tagja, illetve a közkereseti és betéti társaság üzletvezetésére egyedül jogosult tagja.

A változás 2007. szeptember 1-én lép hatályba.


Hozzászólások

Péter  -  

"Ezért a vezető tisztséget nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes társaság tagja, illetve a közkereseti és betéti társaság üzletvezetésére egyedül jogosult tagja."

Kivéve - ugyanezen jogszabályhely alapján - ha a társasági szerződés ettől eltérően megengedi.

Edit  -  

Kedves Zsuzsi! Egyszemélyes Kft. ügyvezetője milyen fomában végezhet tevékenységet a társaságnál. Azt tudom, hogy munkaviszonyban nem, mert ez nem szerepel a társasági szerződésben. Az ügyvezető mindenképpen ragaszkodik hozzá, hogy be legyen jelentve a cégbe. Hogyan tudom ezt megtenni? Köszönöm. Edit

 

 

 

Marika  -  

Kedves Zsuzsi! Kifejezetten jók az előadásai,szakmai publikációi a segítőkészsége az előadásokon, de hogyan tudom az itt feltett kérdésekre a választ is elolvasni? Mert van ami érdekes, vagy hasonló az én problémámmal.Válaszát köszönöm.

Zsuzsa  -  

A kft 3 tulajdonosa közül az egyik többségi részesedésben van a többiekkel szemben elláthatja munkaviszonyban a Kft ügyvezetését

margo  -  

Üdvözlöm! Egyszemélyes kft-t alapítottam, amelynek ügyvezetője vagyok. A társasági szerződésbe bekerült egy mondat, miszerint "az ügyvezető a tevékenységét munkaviszony keretében látja el", mivel a 2007.évi LXI.tv-ben a következőt találtam: (3) A Gt. 22. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki és ezzel egyidejűleg a (3)-(5) bekezdés számozása (4)-(6) bekezdésre változik: „(3) A vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.” Tehát a tásasági szerződés rendelkezik a témában - így állhatok munkaviszonyban a saját kft-mel ügyvezetőként? Érvényes lesz a munkaszerződés? Válaszát előre is köszönöm.

Erzsi  -  

Konkrétan ez azt, jelenti,hogy pl.egy Kft két munkaviszonyban lévő tagja ügyvezetést cserél,elkészült a társasági szerződés módosítás is, maradhat az új ügyvezető munkaviszonyban?(A boltvezetést is ő látja el) megerősítést szeretnék. Köszönöm!

Tom  -  

az itteni kérdésekre ad valaki választ?

Szabó Ildikó  -  

Szeretném azt megtudni, hogy a Kft 3 fő természetes személy alapítói közül a 60 %-os üzletrésszel rendelkező tag elláthatja e az ügyvezetői teendőket munkaviszony keretében ? /Természetesen 2007.szeptember 1- től/ Köszönettel várom a választ : Szabó Ildikó

kati  -  

Az a kérdésem lenne hogy többségi 95%-os tukajdonos lehet a munkaviszonyban ügyvezetőként. Állítólag van egy apeh-os állásfoglalás hogy nem lehet, de ezt nem sikerült megtalálnom. Köszönetel

Böbe  -  

Nagyon érdekes a fenti téma és engem speciál érint is mivel egyedül vagyok beltag a saját Bt-émben és nem végzek más munkát csakk annyit hogy a bevalásaimat magam nyujtom be ,más tevékenység egyenlöre nincs ez egy 5 éve alvo cég, igy nem igazán látom ogy ezért a havi 3-4orás munkáért mennyi jövedelemre kénne megamat jelenteni,iker gyesen vagyok egyenlöre nem is akkarok ezen változtatni.Ha valaki megtudná nekem esetleg mondani mennyi jövedelemre kell igy jelenteni havonta magam meg kösszöném.

Vera  -  

A kft ügyvezetője németh állampolgár,de magyarországon létesített Kft-t, a Kft-ben végzendő feladatokat ő végzi, másik 2 alkalmazottal, hogyan számoljam a megbízási díját, hova kell bejelentenem Válaszát előre is köszönöm

Margit  -  

Kérdésem a következő: Ügyvezető, aki megbízás alapján vezeti a Kft-t, kaphat-e étkezési utalványt a munkavállalói feltételeknek megfelelően?

CILA  -  

Úgy szeretném a válaszaid olvasni amelyet a kérdésekre adsz. Nincs-e olyan lehetőség hogy itt belelássak?

MARI  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm a tájékoztatást.További jó munkát, üdv. Mari

Éva  -  

Kft 99%-ban tulajdonos ügyvezetője nyugdijba vonul.Tisztségét tagi jogviszonyban látta el. 15000ft-os adómentes ajándék elszámolható-e neki? Gyors választ kérek.

ancsa  -  

Ezek szt. a Bt beltagja nem lehet mviszonyban. Ő továbbra is csak tag lehet? Nem megoldható az ő esetében, hogy ügyvezet-megbizással, és dologzik alkalmazottként? Bár valóban nem tudom ilyenkor ki gyakorolná a munkáltatói jogokat....Vélemények?

csak a keresztnevét...  -  

János

András  -  

Egy dolg még mindig nem tiszta, ha az ügyvezető megbízásos jogviszonyban végzö az ügyvezetést az időbeszámítás(évmegállapítás nyugdíjhoz)illetve társadalombiztosítás szempontjából minek számít, például havi 290.000,-Ft-os megbízási díj után mennyi a nettó megbízási díj amit a megbízott kap és mennyi terheli a megbízót és milyen járulékokból tevődik ez össze. Kösz a választ

Móni  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az információt. A kérdésem a témával kapcsolatban még annyi lenne, ha 2007. januárjában az ügyvezető megbízási jogviszonyban lett foglalkoztatva, akkor ezt a jogviszonyt 2007. szept. 1-vel munkaviszonyra lehet-e módosítani? Előre is köszönöm! Vargáné Móni

Goór Mónika  -  

Köszönöm a tájékoztatást, ez által végre pontot tehetek ennek a kérdésnek a végére is. Érthető és világos amit leírt.

Ildikó  -  

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a tájékoztatást. Önnek köszönhetően nem késöbb értesülök a változásokról ! További jó munkát és szép napot kívánok !

Regina  -  

Köszönöm az tájékoztatást, erről a változásról nem volt tudomásom.

csak a keresztnevét…József  -  

Köszönöm az információt! Szeretném megkérdezni ha egy kft-ben 3 ügyvezető van/három tulajdonos/akkor 1 ügyvezetöt ki kell jelölni a munkáltatói jogok gyakorlására?Ebben az esetben a munkáltatói jogok gyakorlója az egyéb feladatok elvégzésére nem létesíthet munkaviszonyt?

csak a keresztnevét…  -  

Köszönöm az információt . Orbánné Anna

csak a keresztnevét…Kati   -  

Minden ilyen információt jól tudok használni az ügyfekek tájékoztatása során remek segitség ! Köszönöm

Mariann  -  

Köszönöm az infókat, nagyon jók.

csak a keresztnevét…Zsolt  -  

Mindíg aktuális és fontos az információ. Köszönöm.

csak a keresztnevét…  -  

Már megint igazán hasznos információval lettem gazdagabb ! Köszönöm Csilla

csak a keresztnevét…Mona  -  

Nagyon köszönöm az eddigi és ezutáni tájékoztatókat. Nagy segítség, hiszen nem kell állandóan keresgetnem az új törvényeket, változásokat, mert itt mindig megtudom a legfontosabb dolgokat. Mégegyszer köszönöm.

csak a keresztnevét…Emőke  -  

Lakásszövetkezet,ebben lakom,most váltjuk le idő előtt a szövetkezeti elnököt.Az újjal munkaszerződést kell kötni?Igy is magas a közös költség!Válaszoljatok,mert én továbbra is a megbízásra szavazok,szerintetek jó?

csak a keresztnevét…Marika  -  

Mire jó ez?! Miért nem lehet munkaviszony? Most lesz kettős jogviszony, megbízás az ügyvezetésre, és munkaviszony az egyéb feladatok ellátására? Komolyan bele lehet ebbe lassan zavarodni! Köszönöm a tájékoztatást!

PANNI  -  

Nagyon jók a hírlevelek, köszönöm szépen a segítséget.

Aranka  -  

Nagyon köszönöm! Egyébként ugyanaz jutott eszembe, mint az előző esetben, hgy ha a jogszabály alkotók ennyire nem biztosak a dolgukban - pl. mint a társasági szerződések módosításának időponjával kapcsolatos téma is - miért kell a jogalkalmazónak azt maradéktalanul betartani.Ez is azt erősíri, hogy nem is olyan fontos az előírásokat betartani.

Zsuzsanna  -  

Nagyon köszönöm a figyelem felhívó leveleket, sokat segítenek.

csak a keresztnevét…Zsuzsanna  -  

Annyi gondot okoznak a jogviszonyok(lehet, hogy csak nekünk?) Jó lenne, ha egyértelművé tennék, mert a bérprogramozóknak is gondolom sok feladatot okoz, ha 1 fő esetleg 3 féle viszonyban áll a cégével, hogyan kerül számfejtésre? Zsuzsanna Egerből

ANNA  -  

Köszönettel vettem ezt az infot, és az előbbieket is. Szeretem olvasni és értelmezni őket.Sokat segítenek.

Ica…  -  

Köszönöm az infót. Nagyon sokat segítenek.

Mária  -  

köszönöm tájékoztatását.

csak a keresztnevét… Rózsa  -  

köszönöm az információt nagyon sokat segített

csak a keresztnevét…Magdi  -  

Hálás köszönet az előzőkért is !!!

csak a keresztnevét…Ágnes  -  

Köszi az új imformációt és az eddigi segítséget is.További jó munkát!

Judit  -  

Köszönöm a tájékoztatást

csak a keresztnevét…Julika  -  

Végre talán tisztázódik ez a helyzet.Köszönöm az infót.

orsi  -  

köszönöm az új infot és a többit is! sokat segített

Zsuzsa  -  

Köszönöm!!! Ez nekem mindig fejtörést okozott. Szerintem nagyon sokunknak megoldást jelent az ügyvezetőkkel /tagokkal/ kapcsolatban. További jó munkát kívánok!

csak a keresztnevét…Gabi  -  

Ami problémát okoz,az az, hogy ahol egy ügyvezető van, /KFT/ ott szerintem nem léhet,mert a munkáltatói jogokat sajátmaga felett nem gyakorolhatja. Jól gondolom?

Ili  -  

Egy Kft-nél mit jelent a "Tagi jogviszony"? Az ügyvezetés tagi jogviszonyban a jelenlegi törvény alapján ellátható? Előre is köszönöm a válaszod: Ili Nagyon jónak tartom az adónavigátor információit, közönöm a segítséget más könyvelők nevében is.

Juca  -  

Köszönöm!!!!!

Dia  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm szépen az infot, én most még azzal a fogalommal vagyok zavarba, hogy ha KFT-nél a tulajdonosoknak még aláírási joguk sincsen, a megbízott ügyvezető milyen jogviszonyba lehet. (egyáltalán ki írja alá az ő szerződését) Bt-nél is találkoztam hasonlóval, de ott a beltagnak mindenképpen van képviseleti joga. olyan egyszerűnek tűnik..

csak a keresztnevét…László  -  

Köszönöm a tájékoztatást.Szerintem így visszaáll ill.megmaradhat a korábbi gyakorlat, hiszen az egyszemélyes társaságok és az egy beltaggal működő BT-k üzletvezetői eddig sem lehettek munkaviszonyban.

csak a keresztnevét…Erzsébet  -  

Köszönöm az információt, betéti társaságnál a képviselő csak tagi viszonyban lehet ? Ez elég hátrányos több szempontból is.

Judit  -  

Köszönöm az infót, nagyon hasznos, ráadásul éppen jókor jött. További jó munkát kívánok!