Tagi kölcsön elengedése miatti kedvezményes osztalék

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

2008-tól a tagi kölcsönök elengedése kapcsán a vagyonszerző társaságnak illetéket kell fizetnie. Ennek következtében a tagok a kölcsön elengedése helyett más módon próbálták a saját tőke elemeit növelni. Az adótörvény módosítások között egy átmeneti rendelkezés lehetőséget ad arra, hogy kedvezményes osztalékadó megfizetésével legalizálhatók a korábban adott, és most elengedett  tagi kölcsönök… A kedvezményes osztalékadóhoz illetékmentesség is társul, de ennek feltételei vannak...

A kedvezményes osztalék feltételei:
  • Ki kell számítani a 2008. adóévi adózott eredmény terhére megállapított összes osztaléknak az elengedett tagi kölcsön összegével egyező részéből az osztalékra jogosult tag vagyoni betétje (részvény, üzletrész, vagyonjegy stb.) arányában rájutó részt.
  • A kedvezményes adókulcs feltétele, hogy a kifizetés a beszámoló letétbe helyezésére előírt határnapot követő 30 napon belül megtörténik.
  • A megállapítás évében megszerzett bevételként igazolt osztalékból az előző pont szerint megállapított összeggel megegyező rész adója 10%
  • Az Szja tv. szerinti 25%-os osztalék alapja a tag számára a megállapítás évében megszerzett bevételként igazolt osztalékból a kedvezményes összeggel csökkentett rész.
  • A kifizető az adót az osztalék kifizetésére nyitva álló határidőn belül megállapítja, és a 25%-os adóval terhelt részt és a 10%-os adóval terhelt részt elkülönítve, igazolást ad a tagnak.
  • Az adó levonására választható, hogy az adót a kifizetőtől kapott igazolás kiállítása napjának negyedévét követő hónap 12.napjáig a magánszemély fizeti meg; vagy a kifizető az adót levonja, bevallja és megfizeti.

Fontos tudni, hogy az így teljesített adókötelezettség alapján a magánszemélynek az elengedett tagi kölcsönnel azonos vagyona tekintetében vagyongyarapodás nem vélelmezhető.

Még egy nagyon fontos információ az átmeneti rendelkezésekben, mely nem meglepő módon 12.01-én került be a törvénybe. Ha a társas vállalkozás ilyen körülmények között a tagi kölcsön elengedéséből származó vagyont szerez, akkor az mentes az ajándékozási illeték alól.

A módosító törvény átmeneti rendelkezésével egyidejűleg változik az illetéktörvény is. Az egyre gyakoribbá váló nemzetközi ügyletek miatt szükségessé vált rögzíteni, hogy a törvényt mely esetekben kell alkalmazni.

Ennek megfelelően az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 2. §-a alapján:

„(4) Követelés elengedése, engedményezés, tartozásátvállalás útján vagy más hasonló módon történő vagyonszerzés esetében e törvényt akkor kell alkalmazni, ha a vagyonszerző a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti belföldi illetőségű magánszemély, illetve belföldön bejegyzett szervezet.”

A továbbiakban tehát a nemzetközi ügyletekben nem lesz illeték, viszont a belföldön bejegyzett gazdálkodó szervezetek vagyonszerzése illetékköteles, akár egy elengedett követelés kapcsán is.

Összegzésül:

  • 2008.01.01-től az elengedett tagi kölcsönök kapcsán a vagyonszerző társaságnak illetékfizetési kötelezettsége van.
  • Ha 2008 végén elengedett tagi kölcsön a 2008-as beszámolóban osztalékként jóváhagyásra kerül és azt 30 napon belül ki is fizetik, akkor az 10%-kal adózik, és illetékmentességet élvez.
  • Ha a 2008 végén elengedett tagi kölcsön kapcsán kimutatott eredmény osztalékként nem kerül jóváhagyásra, vagy azt 30 napon belül nem fizetik ki, akkor a társaságnak, mint vagyonszerzőnek illetéket kell fizetni.


A bejegyzés címkéi

tagi kölcsön, osztalék


Hozzászólások

Számvető  -  

A 10%-os osztalékadóval kapcsolatosan kérdezném, hogy jól gondolom-e?

A tagok lemondanak pl. 4 millió tagi kölcsönről. Az adózás előtti eredménye így pl. 4,2 millió. Adózás utáni eredmény pl: 3,8 millió. Saját tőke: 150 ezer ft. Jegyzett tőke: 40 ezer. Kifizethető osztalék: 110 ezer.

Ezt a 110 ezer ft-ot vehetik ki 10% forrásadóval+14% eho-val?

Az elengedett 4 millió után kell-e illetéket fizetni, vagy csak az abból ki nem fizethető "osztalék" (4 millió -110 ezer osztalék) után? Vagy egyáltalán nem kell?


Hozzászólás jelentése

András  -  

Tisztelt Könyvvizsgáló Asszony!

A téma érdekes és szakszerű fölvetése során nem pontosan érzékelhető, hogy amikor az illetékfizetés alóli mentességről, illetve annak kötelezettségéről van szó, ez alatt ajándékozási és/vagy vagyonszerzési illeték értendő?

Álláspontom szerint vagyonszerzési illeték csak visszterhes szerzésnél merülhet föl, a tagi kölcsön elengedése azonban visszteher mentes, így ott csak az ajándékozási illeték értelmezhető.

 

 

ANDREA  -  

"AZ ÍGY ELENGEDETT TAGI KÖLCSÖNNEL KAPCSOLATBAN VAGYONGYARAPODÁS NEM VÉLELMEZHETŐ.." TÖRVÉNYRÉSZLETTEL KAPCSOLATBAN KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ, HA ÉVRŐL - ÉVRE TAGI KÖLCSÖN BETÉTRE VOLT SZÜKSÉG,  AKKOR ELDÖNTHETI-E AZ ADÓZÓ, HOGY MELY ÉVBEN RENDELKEZÉSRE BOCSÁJTOTT TAGI KÖLCSÖNÉT ENGEDI EL, VAGY A LEGKORÁBBAN RENDELKEZÉSRE BOCSÁJTOTTAL KELL KEZDENI?

KÖSZÖNETTEL: ANDREA

Kata  -  

A tagi kölcsönt igénybevevő kft. veszteséges. A tagi kölcsön véleményem szerint "pótbefizetésre" is elszámolható, a Gt. tv. és a társasági szerződés szabályai, valamint a taggyűlés határozata alapján. Számszakilag: 3 mio Ft. törzstőkéjű kft. 1.000.000 Ft tagi köcsönt kapott két tagjától, fele-fele arányban. A visszafizetési határidő dec.31-ével lejárt, de a cég nem képes a visszafizetésre. A tagok nem kívánják a kölcsönt "quasi osztalékként" elszámolni, hanem pótbefizetést teljesítenek. A pénzük ígyis, úgyis elvész, de legalább nem keletkezik adóalap, és adózási kötelezettség.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa és Zoltán.

Megköszönöm az egész évi értékes munkátokat.Nektek és kedves családotoknak eredményes, békés boldog új esztendőt kívánok:

Juhász Erzsi

Trudi  -  

Kedves Zsuzsi!A kedvezményes adókulcs feltétele, hogy a kifizetés...megtörténjen. Mit lehet tenni, ha a vállalkozás évekig veszeteséges volt és a pt. tagi kölcsönnel volt rendezve. (Pl. jtk. 20e, stk -8050e tagik 13m, pént. 200e) Az osztalékot nem lehet kifizetni. Van erre vmi megoldás?Köszönöm válaszát.

 

Rózsa  -  

Kedves Zsuzsi!

Ugye jól értelmezem, hogy a 2008-ban képződött adózott eredményt az utolsó fillérig osztalékként ki kell venni, nem csak a 10 % alá eső részt.

Köszönettel:

Rózsa

 

Ali  -  

Szerintem nem.

Mária  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az egész évi információt és Kellemes Karácsonyt, Boldog Új Évet kivánok. Jövőre ismét várom az információkat.

Éva  -  

Kedves Zsuzsi !

Köszönöm az egész évi hasznos információidat.

Mindenkinem Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kivánok. Éva

Ali  -  

Az elengedett tagi kölcsön összege a TA alapját csökkenti, de a különadóét nem. Jól gondolom? Tehát 4 % + 10% a teher és 14 % EHO nincs?

Saci  -  

Jól gondolod, 4% különadó van, és szerintem eho is.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm! j-ó , hogy a fontos  dolgokra ismételten felhivod a figyelmet!!

Józsi  -  

Én nem találkoztam olyan rendelkezéssel és értelmezéssel, hogy a tagi kölcsön elengedése kapcsán csak akkor mentesül a társaság az ajándékozási illeték alól, ha az így keletkezett eredmény osztalékként kifizetésre is kerül. Véleményem szerint ez a kedvezmény akkor is megilleti a társaságot, ha nem kerül sor osztalék fizetésre.

Topi  -  

Ez egy szemétség! - röviden.

Most hivatalosan is tisztára moshatja "elit"-ünk az elmúlt 18 évben összelopott vagyonát. - bővebben.

Éva  -  

Nem értem, miért jó nekem, ha a tagi kölcsönt elengedem, és nem veszem ki? Azt a pénzt befizettem az adózott jövedelmemből, jogomban áll visszaenni, ha a társaság úgy áll anyagilag.

Saci  -  

Mint alant szó volt róla nem is a tisztességeseknek,  a játékszabályokat betartóknak szól. Mint már nem először, csináltak maguknak egy menekülési (fehéritési) lehetőséget.  És nem ez az egyedüli. Az adózás elől külföldre menekitett pénzedet is hozzad csak haza, vegyél belőle állampapirt, és minden a legnagyobb rendben van,  (Lehet, hogy még szobrot is állitanak a tiszteletedre) De, ha Te tévedésből a 2628 féle nyomtatványból, egyet is nem határidőre küldesz be, vagy nem alaposan tanulmányozod át a "Háború és béke"-t megszégyenitő terjedelmű kitöltési utasitást, és valamit rossz sorba irsz, akkor az sajna 500 e ft jóesetben!:-))

Márti  -  

Kedves Zsuzsi !

Nagyon szépen köszönöm a mindig fontos hasznos információkat ! Mindenkinek szeretetteljes békés, boldog Karácsonyt s BUÉK  Márti

 

Marika  -  

Kedves Zsuzsa !

Szeretném megköszönni az egész éves segítő, nagyon hasznos leveleit.

Boldog Karácsonyt, Eredményekben gazdag Boldog Új Évet kívánok

Marika

piros  -  

Kedves zsuzsa

Köszönöm az egész évi hasznos tanácsokat.

Békés, boldog karácsonyt és új évet kívánok.

József  -  

A korábban nyújtott tagi kölcsön visszafizetésekor a magánszemélynek adómentes bevétel. Elengedni akkor szokták, ha a vállalkozás likvidítási helyzete nem engedi meg a visszafizetést. Ezen nem változtat a mostani törvénymódosítás. Ha valakinek nincs pénze, az nem tudja 10%-osan leadózni és kifizetni. Ennek a törvény-módosításnak egyetlen értelme van: a korábban nyújtott tagi hitelekkel kapcsolatosan el lehet kerülni a vagyonosodási vizsgálatot egy kis adófizetés révén. A törvény pont azokat mentesíti a vagyonvizsgálat alol, akiknél a legjobban indokolt. Ezek a vállalkozások a beszerzéseikről elszámolják a számlát, visszaigénylik az áfát. A bevételt "feketén" szerzik. Az áfát nem fizetik be. A "házipénztárban" lévő hiányt tüntetik el tagi kölcsönnel. Tehát a nyújtott tagi kölcsön nem csak szja eltitkolást tartalmaz, hanem be nem fizetett áfát is.  Az igazi adócsalók most amnesztiát kaptak a jogkövetkezményekre. Ennyit a fekete (szürke) gazdaság elleni küzdelemről. Angyal József okleveles adószakértő  

Edit  -  

Ez arculcsapás egyrészt. Másrészt ki fogja tudni ezt használni ? Hiszen, aki tagi hiteles, az jellemzően veszteséges is. Nem valószinű, hogy lesz 25 %-os és 10 %-os  osztalékadó alap.

Saci  -  

A 10%-os osztalékadó alapját pont az elengedett tagi hitellel teremted meg. Olvass vissza! Leirtam, hogyan kell könyvelni.

Erika  -  

Ha a 2008 végén elengedett tagi kölcsön kapcsán kimutatott eredmény nem kerül osztalékként jóváhagyásra, akkor mennyi időn belül kell bevallani - és milyen nyomtatványon - , megfizetni a társaságnak és hány % illetéket?

Várnám a választ, mivel aktuális lenne.

Köszönöm az információt nagyon hasznos ez is és az év folyamán küldött többi is.

rózsa  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon szépen köszönöm a napra kész információt, és csodálom, hogy van még ideje a feszített munkatempóban mindenre figyelni, mert ez bizony most elkerülte volna az én figyelmemet.

Minden jót kívánok a következő napokra és sok-sok pihenést!!

László  -  

Nem értem. Ha a tag elengedi a tagi kölcsönének a visszafizetését akkor nem értem a kifizetésről szóló feltételt. ( Ki fizet kinek és mit ? )

Tisztelettel:

Horváth László

Kaposvár

saci  -  

Ne haragudj, ha nem érted, akkor ez a hirlevél nem is Neked szól!:-)

cili  -  

Sajnos ez az intézkedés is az árbevételt eltitkolólnak jó. Legalizálni tudja az eddigi "fekete munkát". (elég olcsón ) Az aki ténylegesen a működés miatt kényszerül betenni, nem tud vele élni mert nincs annyi pénze , hogy a kedvező adózással osztalékként kivegye.Elég rövid időn belül már másodszor kaptak lehetőséget a "fehérítésre"

Köszönöm az egész évi pontos preciz tájékoztatást kellemes ünnepeket és békés boldog uj esztendőt kivánok

cili

csak a keresztnevét...  -  

Ez azt jelenti, hogy nem lehet vizsgálni

egy esetleges vagyonosodásinál...

Marika  -  

Köszönöm a hasznos és mindig időben érkező információt.

Üdv.Bné Marika

Melinda  -  

"Fontos tudni, hogy az így teljesített adókötelezettség alapján a magánszemélynek az elengedett tagi kölcsönnel azonos vagyona tekintetében vagyongyarapodás nem vélelmezhető."
Ez a fenti mondat azt jelenti, hogy egy vagyonosodási vizsgálatnál nem tekinthető bevételként?

Válaszukat előre is köszönöm.

Melinda

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm ezt a hasznos és érthető információt.

Mária  -  

Köszönöm, ismét nagyon aktuális és hasznos segítség!

Gabika  -  

Örvendetes, és valószínűleg jól kihasználható az új rendelkezés főleg a kitalálójának személyreszabott helyzetében. Kár, hogy átmeneti és nem a médiákban is -a vállalkozók helyzetének könnyítése érdekében- publikált és magyarázott végleges határozat. Zsuzsanna cége nagy szolgálatot tesz összes hozzánk hasonló partnerének.

Kívánjuk és reméljük , hogy a Karácsony és az új esztendő megajándékozza mindezért Őt és munkatársait.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen ezt a jól érthető magyarázatot, és az egész évi tájékoztatást.További jó munkát és az ünnepekre jó pihenést kívánok. Üdv.Magdi

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm Judit

Csilla  -  

Nagyon hasznosnak találom ezt az információt-mint az eddigi összes Zsuzsitól jövő útmutatást.

Eszembe jutott egy-a mi két családi cégünket érintő-kérdés,nagyon örülnék,ha választ kaphatnék rá.

2006-2007 években elengedett tagi kölcsön után ugye nem volt illetékfizetési kötelezettsége a társaságnak?

Ezeket az összegeket eredménytartalékba tettük,s most ott "álldogálnak",nincs-e valami kedvezményezett lehetőség a "kivételükre"??

Gondolom nem csak engem érint.Mert ugye most növeli a saját tőkét,de nem volna rossz valahogy viszontlátni....

Köszönöm az eddigi jól használható információkat.,kellemes Ünnepeket mind Zsuzsának,mind minden kedves olvasónak.Csilla

Saci  -  

Köszi a cikket Zsuzsika!

Tudod az jutott eszembe, hamár kérdezed, hogy nagyon tisztességtelen ez az X-ik adóamnesztia a játékszabályokat betartó (16+4% az eredmény után) majd ami marad 25% (35%) szja, és 14% eho) adózókkal szemben. Mert miért is kell a tagi hitel?

zsóka  -  

Saci tökéletesen igazad van!

Marika  -  

Mindez rendben van így, de kinek jó ez ? Ha egyszer betettem a tagi kölcsönt és lesz pénz a kasszában , akkor folyamatosan kiveszem, mindenféle adó és illeték részéről.

Úgy dönt, hogy elengedi, leadózza, aztán , ha nincs pénz, újabb tagi kölcsön? Ha van pénz a visszafizetésre, akkor meg  miért kell leadózni ? Valaki világítson már meg legyenszíves?

Nagyon kelles karácsonyt kivánok: Marika

 

 

 

  -  

Az alap esteben igy is van, ahogy irod, megszorul a cég, kell egy kis forrás, berak a tulajdonos, és ahogy lesz fedezet kiveszi.  De, ha árbevétel eltitkolása miatt forráshiányos a cég, és ezért  kell a tagi hitel, akkor az veszteséges is, és a saját tőkéje negativ, ami ugye egy hitelkérelemnél, pályázatnál, nem előnyös.  Ha elengedi a tagihitelt akkor az rendkivüli eredményen keresztül bekerül a mérlegszerinti eredménybe, és igy igen jó hatással lesz a saját tőkére. (Adóalapot nem érint). 

  -  

Viszont semmilyen hitelkérelemnél nem fogadják el a rendkívüli eredményt, mert az üzemi-üzleti tevékenység eredményét nézik, én osztalékot engedtem el, de a hitelkérelemnél szóba sem álltak a céggel. Pedig van pozítív mérleg szerinti eredmény és saját tőke jóval a jegyzett tőke felett.

Nagyon köszönöm a megvilágítást, tökéletesen értem.

Nagy Györgyné Marika

 

Pani   -  

Kedves Zsuzsi ! Köszönöm a nagyon hasznos és nagyon jól érthető tájékoztatást. Munkádhoz további sok sikert kívánok. Kellemes karácsonyt és boldog új évet Neked és teljes családodnak, az év végére jó pihenést. Üdvözlettel: Püskiné K. Anna

zee30  -  

Az rendben van hogy illetéket kell fizetni, de arról nem szól a cikk, hogy mennyi annak a mértéke.

  -  

Erről már Zsuzsa írt egy korábbi cikkében!