Szja köteles-e az alkalmi munkabér?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Nem szokásos az idei év az alkalmi munkavállalással kapcsolatban. Az idén már a harmadik törvény van hatályban ezek szabályozására. De kell-e a magánszemélynek adóznia az alkalmi munkavállalás során kézhez kapott „nettó” fizetése után?

Nézzük az idei év kronológiája szerint a törvényi szabályozást.


2010. jan 1- márc 31

 


1997. évi LXXIV. Törvény az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről

8. § (6) Az (1) bekezdésben említett bérjövedelmet nem kötelező bevallania annak a magánszemélynek, akinek ez a jövedelme kevesebb, mint a munkabér mindenkori legkisebb összegének (minimálbér) éves összege, és az Szja alkalmazásában adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmén kívül más, Szja szerinti adóbevallás alá eső adóköteles jövedelme nem volt.

 

2010. ápr 1- júl 31


2009. évi CLII. Törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról

10. § (1) E törvény alkalmazásában a 7. § (2) bekezdésében említett foglalkoztatásból származó jövedelemnek a kifizetett (nettó) munkabér száz százalékát kell tekinteni.

(2) A 7. § (2) bekezdésében említett foglalkoztatásból származó jövedelemről a természetes személynek nem kell bevallást benyújtania, kivéve, ha

a) külföldi személy vagy

b) egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 ezer forintot meghaladja vagy

c) az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme mellett az Szja.tv. alkalmazásában adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmén kívül más, az Szja.tv. szerinti adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.

 

2010. aug 1- dec 31


2010. évi LXXV. Törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról

9. § (1) E törvény alkalmazásában a 7. § (2) bekezdésében említett foglalkoztatásból származó jövedelemnek a kifizetett (nettó) munkabér száz százalékát kell tekinteni.

(2) A 7. § (2) bekezdésében említett foglalkoztatásból származó jövedelemről a természetes személynek nem kell bevallást benyújtania, kivéve, ha

a) külföldi személy vagy

b) egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 ezer forintot meghaladja vagy

c) az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme mellett az Szja.tv. alkalmazásában adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmén kívül más, az Szja.tv. szerinti adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.

 

Azaz…


Ha valaki alkalmi munkavállalóként szerzett jövedelmet, akkor ez is bérjövedelemnek minősül.

Nem kell bevallani, ha az így megszerzett jövedelem a törvényben szabályozott korlátot nem éri el és emelett

  • más összevonás alá eső jövedelme nincs a magánszemélynek, vagy
  • csak adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmet szerzett.

Amennyiben a magánszemélynél az alkalmi munkavállalás során megszerzett jövedelem a korlátot meghaladja, akkor azt be kell vallani. Viszont fontos, hogy a kifizetett munkadíj után fizetett közteher nem tartalmaz személyi jövedelemadó előleget, így azt a magánszemélynek kell a bevallásakor befizetnie.

Ugyanakkor, a törvényi feltételek megléte esetén, a kapott igazolásban feltüntetett hónapok számának figyelembe vételével adójóváírást lehet érvényesíteni.

Azaz elképzelhető olyan helyzet, hogy az alkalmi munkavállalásból származó jövedelem adómentes marad, de ez nem mindig igaz!


De mennyi is az a korlát 2010-ben, amit még nem kell bevallani?


Amennyiben a magánszemélynek alkalmi munkavállalói jogviszonyából és az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az egyes időszakokat önállóan vizsgálva nem haladta meg az adott időszakra vonatkozó korlátot, és emellett nem szerzett jövedelmet vagy kizárólag adóterhet nem viselőjárandóságban részesült, abban az esetben mentesül a 1053. sz. bevallás benyújtási kötelezettsége alól. Ezért az adóbevallási kötelezettség vizsgálatakor figyelemmel kell lenni az egyes törvények időbeli hatályára:

 

  • 01.01 – 03.31-ig maximum 882.000 Ft
  • 04.01 – 07.31-ig maximum 840.000 Ft
  • 08.01 – 12.31-ig maximum 840.000 Ft.


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Tisztelt Zsuzsa!

Szeretném megkérdezni, hogy magánszemély takarításra egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazna egy másik magánszemélyt. Hogyan jelenti be a foglalkoztató magánszemély a takarítót, illetve hogyan vallja ezt be és hogyan fizeti meg utána a járulékokat?

Válaszát előre is köszönöm: Emese

Magdi  -  

Köszönöm !

Cili  -  

Kedves Zsuzsa !

Más témában szeretném a segítségedet kérni.

A társaságunk irodát bérel a jövő hónaptól Budapesten. Be kell-e jelenteni telephelyként a Cégbíróságon és az Önkormányzatnál?

Előre is köszönöm!

Brigitta  -  

Kedves Zsuzsi!

Lehet, hogy nem teljesen értem, de ha valakinek április 1-je után egyszerűsített munkavállalóként számfejtettem munkabért, szja-t nem kellett volna számolnom?

Aki megközelítően havi 15 mnapot dolgozott nálunk nyilatkoztattuk adójóváírás kéréséről, így náluk figyelembe vettük az adójóváírást bérszámfejtéskor. 

Akkor nem helyesen jártunk el?

 

Anti  -  

Az alábbi kérdések megválaszolásában kérném a segítségeteket:
Egy belföldi illetőségű társaság munkavállalóit, megbízásos jogviszonyban lévő magánszemély és egyéni vállalkozó partnereit szeretné képezni, továbbképezni, átképezni 2010-ben. Milyen törvényes keretek között teheti ezt meg?
1./ Iskolarendszerű képzésben a vállalkozás tevékenységéhez szorosan kapcsolódó tanulmányok elsajátítására küld olyan személyt, aki munkaszerződéssel van foglalkoztatva, és olyan személyt is aki (kívülállóként) megbízásos jogviszonyban van, vagy egyéni vállalkozóként számláz be.
2./ Nem iskolarendszerű képzés kereteiben szervez a vállalkozás tevékenységéhez szorosan kapcsolódó oktatást, nyelvtanfolyamot az 1. pontban felsorolt személyeknek.
Az oktatásokról, tankönyvekről és jegyzetekről a cég nevére szóló számlát állítanak ki. Milyen költségeket számolhat el a társaság? Milyen költségeket kell a társasági adóbevallásban adóalap-növelőbe tenni? Mely költségeket lehet a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolni? A képzésben résztvevő magánszemélyek(alkalmazott és megbízásos jogviszonyos) után keletkezik-e a cégnek SZJA illetve járulékfizetési kötelezettsége, ha az egy főre kiszámlázott oktatási költség:
a) 150.000-Ft/év
b) 250.000-Ft/év ?
Ha van SZJA és járulékfizetési kötelezettség, akkor mikor kell ennek eleget tenni, az oktatás megkezdésekor, az oktatás végén, vagy az erről szóló számlák kiállításakor?
A társaság a vele megbízási jogviszonyban lévő vállalkozó részére nem kívánja továbbszámlázni a képzés költségeit. Helyesen jár el? Milyen adófizetési vagy egyéb kötelezettsége keletkezik a társaságnak és az Egyéni vállalkozónak.

Köszönöm

Anti

gné zsuzsa  -  

Szeretném megkérdezni, hogy ha fiam 18 éves még tanuló, a  nyáron dolgozott a KSH kérdőivelet töltött ki, volt szerződése és a munka bérét augusztusban kapta meg  bruttó 74650 Ft-ot, nettó 49.731  Ft-ot   mindent levontak belőle jövedelemadó előleg: 14505 Ft. MNYP: 5375, MNYP TAG NYUGDÍJJÁR.: 1008 Ft TERM.EGÉSZSÉGBIZT.JÁR: 2687 Ft., PÉNZ. EGÉSZSÉGBIZT. JÁR.: 1344 Ft.. Most neki kelle adóbevalást leadnia a 2010 évről ?

marka  -  

Be kell vallania.

gné zsuzsa  -  

Köszönöm a választ !

Éva  -  

Köszönöm szépen!

Terezia  -  

Igen kaptam új információt , nagyon köszönöm ezt a tájékoztatást.Nem tudtam hogy bérjövedelemnek kell tekinteni.Ez  már 2009 ben is így volt?

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt

Ilona

Bobe  -  

Nagyon köszönöm a tájékoztatást. Na nem tudom hogyan fog érvényesülni , hogy söralátét lesz a bevallás! További jó munkát!

Judit  -  

Köszi ezt a nagyon precíz összefoglalást! Szeretnék töled más témában is segítséget kérni: Gépjárműadó (volt cégautó adó) - többször átolvastam a törvényt, de sehol sem találtam a taxisokra vonatkozó mentességet (a régi tv.-ben benne volt). Pedig úgy emlékszem egy Apeh állásfoglalást olvastam róla de már azt sem találom. Tudnál Nekem segíteni? Gondolom ez mást is éríntő téma!

köszönettel: J.

zsolt  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a mostanival együtt az összes kapott infót Részedről, sok

mindenben segített.Én már elég öreg róka vagyok  e szakmában.

A főiskolán volt tanárom Dr.Tétényi úr, aki nagyon sokszor eszembe jut. Többször említette, hogy "aranyoskáim, fogadják meg, ha egyszer

vállalkozást szeretnének indítani, kockás papíron szinte mindet előre

öt évre átgondolva tervezzenek" szinte a holnapot sem lehet...

Nagyon nehéz így normálisan vezetni, illetve segíteni egy céget. Én azt

vallom és úgy kezelem a cékeket, mintha a sajátomat csinálnám.

Nagyon nehéz, de megéri a nyugalmam.

Üdvözlettel: zsolt

Mari  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm az információkat. Ebből is látszik a szakértelem hiánya,mert egy törvényt ahogy tetszik ugy módositgatnak. Ez a felkészületlenség hiánya.  M

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt!

Marika

Tilda  -  

Kedves Zsuzsi !

Ismét nagyon aktuális témával foglalkoztál, nagyon szépen köszönöm, sok hasznát vehetjük az infónak

Köszönettel Tilda

 

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az információt.

rózsa  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a napra kész információt!

kata  -  

 köszi

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Így egy helyen leírva még nem találkoztam a témával. Nagyaon köszönöm.

Kérdésem: csinálsz az idén könyvelőknek továbbképzést ?

Kösz.    Ica

 

Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Ha jól értem, akkor az egyetemista gyermekemet is foglalkoztathatom így, és neki nem kell adóbevallás, ha a fenti intervallumokban lévő összeget nem keresi meg.

A munkáltatónak kell valamit fizetni utána, vagy csak bejelentési kötelezettség van?

Köszönöm.

anna  -  

Van fizetési kötelezettség is, új, önálló számlaszámokra, attól föggően, hogy van-e magánnyugdíjpénztári tagsága vagy nincs a munkavállalónak.

1.000,-Ft/nap.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi! Ismét köszi az új infót. Munkáltatóként azonban nyomban felmerül a kérdés bennem, hogy az adójóváírást csak akkor lehet figyelembe venni a számfejtésnél, ha a dolgozó kéri. Ezek szerint azonban minden esetben nyilatkoztatnom kell az egyszerüsitett foglalkoztatás keretében foglalkoztatott alkalmi munkást, hogy kéri az adójóváírás figyelembevételét. Jól gondolom?

Elöre is köszönöm szépen és további szép napot kívánok Mindenkinek!

Üdv,

Anikó

 

 

 

 

anna  -  

Szerintem a nyilatkoztatás nem járható út. Amennyiben egyetlen hónapban 3 különböző hétvégén van foglalkoztatva, akkor csak az elsőnél tehet nyilatkozatot az adójóváírásról, a többinél már nem választhatja. Ha pedig az egyiknél van, a másiknál nincs, akkor a végére jól összezavarodsz. Tehát ne nyilatkozzon arról, hogy kéri, mivel a leigazolt hónapok úgyis jogosulttá teszik, így szinte okafogyottá válik a nyilatkozat. Feltételezem, a fent taglalt sávok között mozog egyébként az ebből adódó keresete.

Én nem nyilatkoztatom az alkalmi munkavállalókat. Ha kispénzű a munkavállaló, akkor az év végén úgyis jár neki, tehát pénzénél van, ha nagyobb pénzű a munkavállaló, akkor pedig az alkalmi munkavállalás kezdetén már ezzel tisztában kell lennie neki is és nem nyilatkozhat arról, hogy kéri az adójóváírás figyelembe vételét.

Böröczky Zsuzsi  -  

Szerintem nincs szükség nyilatkozatra, hiszen a munkáltatónak nincs adóelőleg levonási kötelezettsége. Tehát a magánszemélynek év végén akár kell fizetnie szja-t, akár nem, azt a bevallásakor kell rendezni.

Marcsi  -  

Zsuzsi!

Nagyon köszönöm, ezt így még nem láttam összefoglalva, és még én sem merültem bele. Ezt megjegyzerm. Azért bosszantó, egyetemi matematika professzor legyen a talpán, aki ezt követi, számolja.