Szemüveg adómentesen?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Néhány évvel ezelőtt slágertéma volt: mikor, kinek, milyen szemüveget lehet adómentesen juttatni. Azóta nem sokat hallunk a témáról, miért? Mert az ide vonatkozó szabályozás évek óta nem változott. Azért javaslom, elevenítsük fel ismereteinket ezzel kapcsolatban.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló szabályokat az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet tartalmazza.

Az alaprendelet megfogalmazta a "képernyős eszköz" és a "képernyős munkahely" fogalmát, a rendelet hatályát pedig olyan, a szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatott munkavállalókra terjeszti ki, akik napi munkaidejükből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használnak. Tehát nem folyamatos használatról van szó, a munkában megszakítások lehetségesek, a tevékenységnek összességében kell legalább 4 órát kitennie (a folyamatos munkavégzés kívánalma az alaprendeletben a 10 perces szünetek beiktatásának feltételeként szerepel).

A rendelet 6§-a egyértelművé teszi a munkáltatói kötelezettséget.
"Ha szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel."

A jogszabály a "képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg" fogalmát határozza meg:
"a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét."

Ha tehát a munkavállaló már használ szemüveget, és az a képernyő előtti munkavégzéshez is megfelelő, akkor nem kérhet a munkáltatói költségtérítést, vagy hozzájárulást a szemüveg biztosításához. A jogszabály szerinti "képernyő előtti éleslátást biztosító szemüveg" fogalmába ugyanis nem tartozik a munkavállaló által egyébként is használt szemüveg.

Az szja törvény. 1. sz. melléklet 8.8. pontja szerint a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg adómentes természetbeni juttatásnak minősül (a törvény 1. számú mellékletének 8. pontja a természetbeni juttatások közül az adómenteseket sorolja fel, a 8.8. alpontjába pedig "a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszközök").

Nem adómentes (2011-től a felek jogviszonyának megfelelően adózik) tehát az, ami nem a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges...


A bejegyzés címkéi

szja, cafeteria


Hozzászólások

Melinda  -  

Ezt találtam elsőre

Mányoki Talita  -  

Kedves Érintettek!
Nekem is rengeteg gondom volt a túlérzékenységgel, manuálisan nyomkodtam a monitort körbe ölelő műanyag foglalatot(tehát ami még a "monitortesthez" hasonlít, ott rápötyögtettem a színbeállításra, és a kéket levettem 86%-ra, a pirosat100-on, és a zöldet 100-on hagytam! Már jóval pihentetőbb!
Üdv? Tali(egy barátnőm mondta,

Kovács Ágnes  -  

Kedves Zsuzsi!
2012.-től az SZJA 1.sz. melléklet 8.8-ban adómentesként már nem nevesíti az éleslátást biztosító szemüveget.
Egészségvédelmi eszköznek "beillik" a szakorvos által elrendelt több mint 4 órát monitor előtt dolgozónak a szemüveg?
Egyébként személyi jellegű egyéb kifizetések közt 55-ös főkönyvi szám alá való költség?
Üdvözlettel:Kovács Ági

Brilmlekbrink  -  

:)

Jucus23145  -  

Üdv mindenkinek!

Nekem nem adtak támogatást a munkahelyemen!!!! A kórlapomon az szerepel, hogy a szemüveg viselése javasolt, monitorhoz is => megkaptam a választ a munkáltatómtól, hogy a szemüveg viselése nem indokolt, így támogatni nem tudjuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nagyon rosszul esett, mivel rengeteget dolgozom, napi 10-12 órát, és elgondolkoztató, hogy csak ennyit érnék? Ennyire becsülnek???

Véleményetek :)

dr Ván Lajos  -  

 Azt nem értem, hogy ha már van szemüvege és a szemvizsgálat azt eredményezi, hogy változtatnia kell +v.- akkor miért nem adhat a munkaadó szemüveget?

Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon jól nézel ki a fényképen. :-) Szép napokat minden kollegának!

Gyöngyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Mi van abban az esetben, ha a dolgozó alapban szemüveges, de a képernyő előtti munkavégzés miatt tovább romlik a szeme, illetve erősebb/más szemüvegre van szüksége?

A választ előre is köszönöm.

Edit  -  

Kedves Zsuzsika! Erre a kérdésre jó választ kellene kapni, mert ez sok mindenkit érdekelne. Köszi

Marcsi  -  

Köszönöm a hasznos cikket

Gaby  -  

Ha az alkalmazott részére biztosítunk képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget (különben napi használatra nincs szemüvege), nos a számlára mit kell íratni, hogy az biztosan adómentes természetbeni juttatásként kerülhessen kimutatásra?

A választ előre is köszönöm!

Nanita  -  

Én ezt a kérdést még annyival szeretném kiegészíteni, hogy milyen összeghatár az ami még belefér az elfogadható értékbe? Sokszor találkozom 50-60e Ft-s számlával,amin védőszemüveg van feltüntetve.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Véleményem szerint a számlán feltüntetett termék megnevezése elegendő. Ennél fontosabb ennek a "háttér" dokumentációja. A szemészeti szakrendelés és az üzemorvos egyöntetű véleménye arról, hogy a munkakör betöltéséhez szükséges szemüvegről van szó.

A törvény összeghatárt nem említ, mindösszesen annyit, hogy a "minimálisan" szükséges keret. Ha túl drága, akkor esetleg az adóhatóság kifogásolhatja. (kérdés persze, hogy mihez képest túl drága....)

Gaby  -  

Köszönöm a gyors és korrekt választ!

Gondoltam, hogy nem olyan egyszerű!

Nanita  -  

Köszönöm Zsuzsi a gyors választ O:)

Ági  -  

Ez nem "elszállt" összeg, ugyanis a normális lencsék 10-20 eFt/db+ egy közepes keret is ott van 20 körül.

Kati  -  

Köszi az emlékeztetőt mert a ritkábban előforduló dolgokat hamarabb elfelejti az ember .

Kata  -  

 köszi az infót..

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsi!

A hangunkat nem merjük felemelni.

Lassan kezdünk megvakulni, mit tehetünk. A jogi osztály a felettesünk?

Szép estét: Edit

csak a keresztnevét...  -  

atyf