Soron kívüli áfa bejelentési kötelezettség

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Amióta a 08-TAFA jelű nyomtatvány megjelent, és az új áfa törvény paragrafusainak részleteit próbáljuk megérteni, rengeteg problémát okoznak a jövő évre vonatkozó nyilatkozatok leadásának szabályai. Valójában az adóhivatalok telefonos tájékoztatása sem mindig egyértelmű. Most két bejelentésről adok egy rövid tájékoztatót, de napokon belül egy újabb Prémium Levélben, az alanyi mentesség szabályait is megvilágítom.

Az új áfatörvény szerint néhány speciális esetben bejelentéssel kell élni az adóhatóságnál. Ha a társaság 2007. december 31-ig nem tette meg az erre vonatkozó bejelentést, az újévtől egyes esetekben nem kívánt áfa kötelezettsége keletkezhet. E bejelentések céljára az adóhivatal két nyomtatványt rendszeresített, attól függően, hogy az adózó egyéni vagy társas vállalkozó:

- 08-TAFA-E: Áfa-nyilatkozat egyéni vállalkozók, továbbá az áfa hatálya alá tartozó vagy adószám kiváltására kötelezett magánszemélyek részére

- 08-TAFA-T: Áfa-nyilatkozat jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb társaságok és szervezetek, külföldi vállalkozások, valamint tulajdonostársak közössége részére


Ingatlan értékesítése és bérbeadása

Az új áfatörvény szerint mentes az adó alól
- a két évnél régebbi épületek értékesítése,
- a beépítetlen földterület értékesítése, illetve
- az ingatlan bérbeadása.

Ugyanakkor ezen ügyletek esetében az adóalany dönthet úgy, hogy azokat adóköteles ügyletként kezeli 20 százalék áfa felszámításával. E döntését az adózónak előzetesen be kell jelentenie az adóhatósághoz, és öt éven keresztül nincs lehetősége ismét áfamentességet választani. Ha az adózó elmulasztja 2007. végéig bejelenteni döntését, úgy a fenti ügyletek 2008-tól kezdődően adómentesség alá esnek, mely az adólevonási jog csorbulásával jár.
Eltérőek az álláspontok atekintetben, hogy akik 2007-ben adókötelesen adtak bérbe, meg kell-e ismételniük 2008-ra a választást. Éppen ezért azt javaslom, hogy még azok a társaságok is adják le a nyilatkozatot, amelyek már a régi törvény alapján is bejelentették, hogy az ingatlan-bérbeadási tevékenységre áfa-kötelezettséget választanak!
A választás lehetősége ingatlanonként külön-külön nem lehetséges, de a tevékenységek alapján lehet eltérő döntést hozni.
Ha tehát a bérbeadásra adókötelezettséget választunk, akkor valamennyi ingatlant adókötelesen kell bérbe adni. Ettől függetlenül azonban maradhat adómentes az ingatlan értékesítése, mint bérbeadástól eltérő tevékenység.

Bejelentés az MNB-árfolyam használatáról

Az új áfatörvény előírja, hogy az adózó, a kiállított devizás számláinak áfatartalmát bármely magyarországi pénzintézet devizaeladási árfolyamán számítsa át forintra. Ha azonban az adózó a jelenlegi szabályokat kívánná a jövőben is alkalmazni (azaz a fizetendő áfa összegét az MNB devizaárfolyama alapján számítaná), úgy e döntését előzetesen be kell jelentenie az adóhatóságnak. Ha bejelentését nem teszi meg 2007. végéig a már említett nyomtatványon, 2008-tól a fizetendő áfát kereskedelmi banki árfolyamon kell számítania, mely akár magasabb adófizetési kötelezettséget is eredményezhet.

Megjegyzendő, hogy ha az adózó ugyan az MNB árfolyam alkalmazása mellett dönt is, a levonható áfa bevallásakor mindenképpen a szállító által alkalmazott, a befogadott számlán jelzett árfolyam alkalmazása kötelező.
Ennek érdekében minden devizában kiállított számlán kötelező feltüntetni az áfa összegét forintban is!


Hozzászólások

böbe  -  

hogyan könyvelem a szállitó kötelezettséget.

Zsóka  -  

Inkább kérdés! 2009 évre is újból be kell-e jelenteni, hogy milyen árfolyamot kívánok használni, ill. a Magyarországon regisztrált külföldi cégekre is vonatkozik-e a bejelentési kötelezettség?

Előre is köszönöm a választ!

Ilike  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon-nagyon köszönöm a tájékoztatást.

Köszönöm a fáradozásodat. Olyan jó, hogy van egy szakember akihez lehet fordulni bizalommal. Bizony van olyan ismerősöm akitől kérdezek valamit azért is másat mond. Ehhez a sok munkához erőt egészséget kivánok.

Gábor  -  

Kedves Zsuzsi! 2008.évben a Lakásszövetkezet fő tevékenysége bérbeadás ami a fő szabély szerint mentes nem választotta,hogy e tevékenységet áfásan akarja folytatni alanyi mentes körbe van. Az alanyi mentes összeghatár meghatározásánál a bérbeadásból származó bevételt ami a fő szabály szerint mentes bele kell e venni. A fordított adózás miképp érinti a szövetkezetet ha érinti. Mielőbb Várom válaszod . Gábor

Gyöngyi  -  

Sajnos, az egyik cégünk nem jelentette be dec 31-ig, hogy az MNB árfolyamot kívánja használni, ami esetünkben igen nagy probléma. Mit tehetünk?

B.Judit  -  

Megjelent az APEH honlapján a főlapon egy cikk,hogy márc.31-ig ugymind az APEH nem kifogásolja,ha pótoljuk a bejelentést,csak nem a TAFA-n,hanem a  08T101,08T101E bevallásokon.Rájöttek,hogy egy csomóan nem észlelték a változást.Vagyis azt,hogy ha nem változik semmi,csak a  mult évi rendelet alapján akarsz dolgozni akkor is be kell jelenteni.Megjegyzem februárban került fel a cikk.Ha már más is válaszolt  előbb,bocsi.

Mária  -  

Járóbeteg ellátás egészségüzyi szolgáltatás mardt-e tárgyi mentes tevékenység 2008-ban?

ZSÓFI  -  

Ha valaki tud segitsen Kérdésem.hogy ha van egy ingatlana a társaságnak amit egyenlőre nem szándékozik eladni,de esetleg pénzügyi gondok miatt rákényszerül.Szükséges már most dec.31-ig bejelenteni, hogy áfa kötelezettséget választ. UTÓLAGOS áfa korrekció számitást kell végezni, ha nem választ áfa kötelezettséget, még a régi épületeknél is.

Tamás  -  

Kedves Zsuzsanna ! Az ingatlan bérbeadásával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy 2008.évre választható e az alanyi mentesség. Eltérő véleményekkel találkoztam

Aranka  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm a tájékoztatást. A kérdésem csak az, hogy ha egy ingatlannal rendelkező társaság előre nem tevezetten mégis el szeretné adni az ingatlanát (például pénzügyi gondok miatt) van-e lehetőség szerinted előtte beküldeni a nyilatkozatot, vagy célszerű azt most beküldeni, akár lesz ingatlan értékesítés, akár nem?

irén  -  

Kedves Zsuzsa! Válaszodat várom.Köszönöm. Kérdésem: fordított AFA adózás körébe tartozik a következő három tevékenység: 1. EVÁS kiegészítő tev egyéni vállalkozó, tevékenysége műszaki ellenőrzés, 2. EVÁS Ügyvédi Iroda ( kettős K.) tevékenysége jogi szolgáltatás, 3. BT tevékenysége: értékbecslés. Be kell-e nyújtani a 08TAFA-T illetve a 08TAFA-E Nyilatkozatot, ha igen melyik sort kell "X"-el jelölni?

Magdi  -  

Köszönet az egyértelmű, érthető megfogalmazásért. A találd ki formában megfogalmazott jogszabályi és egyéb leírásokkal ellentétben így egyszerűbb.

Judit  -  

Köszönöm az infót,minden évkezdés káosz, az évvégi zárás mellett.

Regina  -  

Zsuzsi! Köszönöm a tájékoztatást, nagyon örülök mindig, ha látom, hogy jön tőled a hírlevél, mert biztos mindig fontos, és éppen aktuális dologra hívod fel a figyelmünket! Kellemes ünnepeket kívánok!

Csoki  -  

Kedves Zsuzsa ! Tanácsodra lenne szükségem, garázst adok bérbe, számlával ÁFA mentesen. Szeretném tudni, hogy nekem be kell-e adnom 08TAFA-E nyilatkozatot, mert számomra nem egyértelmű. Válaszodat előre is köszönöm

MARIKA  -  

Köszönöm a számomra új információt, de nem egészen tiszta számomra a bejelentés az MNB árfolyam használatáról. Egyrészt azért, mert ezt a számviteli politikában kell meghatározni, hogy milyen árfolyamon számol a társaság, most ha jól értem, aki az MNB árfolyamot jelölte meg, azt még külön be is kell jelenteni!? Másik problémám az, hogy a levonható áfa bevallásakor mindenképpen a szállító által alkalmazott árfolyamot kötelező alkalmazni. Én még ezidáig nem találkoztam olyan szállító számlával, amire ráírták volna az árfolyamot, eddig én a saját számviteli politkámban megjelölt árfolyammal számoltam az ÁFA-t. Ez csak a belföldi szállítóktól kapott számlákra vonatkozik, hogy a külföldi szállítókra is?

ETELKA  -  

KÖSZÖNÖM A TÁJÉKOZTATÁST

cili  -  

zsuzsi köszi a nagy-nagy segítséget. békés pihenésben gazdag ünnepeket és boldog új évet kivánok

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

Márta  -  

Köszönöm. Úgy érzem elolvastam és megértettem a törvényt, de mindíg van apró dolog, ami elkerüli a figyelmemet.

csak a keresztnevét...  -  

Csak megerősítésként: Fényező műhely (gépekkel felszerelésekkel) bérbeadása ugye nem tartozik a fordított adózási módhoz? Köszi. Kellemes Ünnepeket!! Erika

Kata  -  

Köszönöm a nagyon hasznos infót.

Andrea  -  

Köszönöm az infót, nagyon hasznos

Mária  -  

Ha jól értettem, akkor ha valamely adóalany ezelőtt, és a jövőben is az általános szabályok szerint állapítja meg az ÁFA-t, akkor nem kell beadnia a 08TAFA bejelentőt? Előre is kösz.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt, sokat segítenek az időben érkező "levelek". Vajon a különbözet szerinti adózás további folytatását is be kell jelenteni? Marcsi

Nóra  -  

Köszönöm az információt, Zsuzsi! Ma hallottam a Klubrádió adótanácsadóitól, hogy az EVA alanyoknak is kell ÁFA adatmódosítót beadni. Ezt sajnos nem tudom miért! Te tudod?

Andi  -  

Köszönöm a korrekt tájékoztatást.

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi!! Ahogy a konferencián mondtad, úgy tettem. Pont ma adtam le az összes Ügyfelem 087AFA-T-E-ket a Haller u-i APEH Üszin-n. Azét is leadtam, akinél nincs változás, illetve ott +MNB-t jelentettem le.Mindet átvették! Még az EVA-st is.:-)) Köszönöm!!

János  -  

köszönöm,a témák összefoglalása és kiválasztása nagyon jó.

Ica  -  

Köszi. Eddig ez kínai volt.

margo  -  

köszönöm!!

Zsuzsa  -  

Én még az halottam, hogy aki tárgyi mentes tevékenységet végzett idáig és 2008-ban is ezt a tevékenységét folytatja akkor neki is be kell jelentkezni az alanyi mentes státusz alá ezen a nyomtatványon. Ez igy van?

Mariann  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az infót, és ha megkérhetlek légyszíves tegyél közzé egy infót a fordított ÁFA-val kapcsolatban is, /EVÁ-sokra is kitérve). Nagy-nagy köszönettel! Békés, boldog ünnepeket kivánok!

Kecskés Csaba  -  

Zsuzsi igen fontos tanácsaihoz még annyi kiegészítést ajánlok a kedves olvasók figyelmébe, hogy az APEH-nál való faggatózásomra elárulták, hogy amennyiben valaki jövőre az alanyi adómentes körben szeretne maradni, abban az esetben is célszerű benyújtania a nyilatkozatot. Amennyiben eddig nem az volt, de most választja, abban az esetben is természetesen be kell adni a lapot. Az MNB árfolyam alkalmazásával kapcsolatban annyi kalkulációs segítség, hogy a kereskedelmi banki eladási árfolyamok jellemzően magasabbak, mint az MNB középárfolyam (ha nem így lenne, az arbitrázst okozna), így egy jellemzően devizában értékesítő adóalanynak az MNB árfolyam, míg egy jellemzően devizában beszerző adóalany esetében pedig az eladási árfolyam alkalmazása a kedvezőbb. Példával szemléltetve, amennyiben egy adóalany beszerző pozícióban van, euróban történő vásárlása esetén a mai napon az MNB kurzus (254,82) helyett az ING Bank kurzusát (256,90) alkalmazva eurónként 2.08 Ft-tal fizet "többet", ami miatt ennek áfa-tartalmával nagyobb összeggel növelheti a levonható áfájának nagyságát. Ez nettó 10.000 eurós magyarországi teljesítési helyű beszerzés (szolgáltatás igénybevétel) esetén 4.160 Ft többlethasznot hoz a vállalatának. Fordított esetben nem feltétlenül olyan kiugró a haszon lehetősége, mivel van olyan kereskedelmi bank (K&H), aminek a mai árfolyama éppen csak hogy az MNB közép felett van (254.83). Ez persze holnap már nem feltétlenül lesz így. Mégis jó eséllyel még a nyilatkozatot sem feltétlenül szükséges benyújtani, hiszen közel olyan árfolyamot találhatunk a devizapiacon valamelyik banknál, mint az MNB közép. Jelen napon egy nettó 10.000 eurós hazai teljesítési helyű értékesítés esetében a haszon összege mindössze 20 Ft. Üdv: Kecskés Csaba

Irén  -  

Köszönöm az új információt. Éppen erre voltam kiváncsi.

Kati  -  

Köszönöm Zsuzsi ! Épp most tettem le a telefont, az Apeh ügyfélszolgálata semmit nem tudott ebben a témában feltett kérdésemre válaszolni. Az alanyi és a tárgyi mentes választásokat be kell -e jelenteni újra. ? Nem tudtak rá válaszolni. Nagyon köszönöm a segítséget és várom a prémium hirleveledet is. Lényegesen többet érsz az APEH-nál.

Bodnárné Éva  -  

Remekül összefoglaltad, köszönöm. Már csak egy kérdésem marad: A számla kiállíáskor honnan fogjuk tudni a későbbi teljesítéskori árfolyamot - hogy fel tudjuk vezetni az áfa forintosított összegét??? Évi

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm TÜNDÉR vagy!!! Jaj!,Akinek importja van és az egyszerűsített vámkezelést megbízott spediciós cég végzi,de a VPOP veti ki határozattal azokra is vonatkozik? ?

Márti  -  

Köszönjük, jó hogy Te vagy nekünk!!

Böbe  -  

Köszönöm Zsuzsi az információt! Jó, hogy van egy iránytűnk ebben a dzsumbulyban.... Szép Napot! Böbe

ZSUZSANNA  -  

KÖSZÖNÖM AZ INFORMÁCIÓT, AZ MNB-ÁRFOLYAM BEJELENTÉSÉRŐL TUDTAM, DE A SZÁMLÁZÁS ÚJ SZABÁLYA IGEN FONTOS! KÖSZI!

jutka  -  

Köszönöm a figyelemfelkeltést, ez egy kis biztonságot ad a változások dzsungelében.Nagy szükség van rá.Kedves könyvelőtársaim, hogy bírjátok? -ez csak egy költői kérdés volt, úgysem foglalkozik ezzel senki.

Anikó  -  

Köszönöm az információt. Ebben a mostani őrületben mindig jól jön egy kis ismétlés nehogy kimaradjon valami. Kellemes ünnepeket kívánok!

Erzsi  -  

Köszönöm az értékes tájékoztatásokat, most már csak az a kérdés, hogy a számlázó programok hogyan fogják ezt kezelni, vagy kézzel kerül a devizás számlára az áfa forintosított összege rögzítésre.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az infot. Nagyon jól jött. Kellemes ünnepeket és sok-sok pihenést

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az értékes információt, sokat segít. Békés ünnepeket kívánok üdvözlettel Vali

csak a keresztnevét...  -  

köszi.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm és Nagyon kellemes meghitt ünnepe- ket kívánok. Ildi

Böske  -  

Csak ismételni tudom az előttem szólókhoz. Valóban nagy a káosz és valóban nagyon nagy segítség, amit Tőled kapunk. Köszönjük!!!!

Magdi  -  

Nagyon köszönöm a tájékoztatást.

Éva  -  

A tájékoztatás nagyon jól jött. Mindíg nagyon szivesen olvasom ezeketa tájékoztatókat, mert sok segítséget nyújt. Köszönettel: M Éva

Ilona  -  

Nagyon köszönöm!

Éva  -  

Köszi az infót!

Klára  -  

Köszönöm az infot.

Teréz  -  

Köszönöm szépen a tájékoztatást.

Emi  -  

Olyan jó, hogy ilyen érthetően informálsz minket ebben a káoszban. Köszi!

Timi  -  

Ez az infó a legjobbkor jött, tényleg nagy a káosz!Egy kérdés.Ha áfásan akarok bérbeadni, és leadom a nyilatkozatot, akkor a lakóingatlant is áfásan kell számláznom?Úgy veszem észre a tv.nem tesz különbséget lakó és egyéb célú ingatlan között.Csak rosszul látom?

Zsuzsa  -  

Hála és köszönet az információért ebben a kegyetlen káoszban!

Ica  -  

Köszönöm az információt

Márta  -  

Köszönöm a hasznos tanácsot.

Mariann2  -  

Nagyon szépen köszönöm az infot.