OEP-től kapott "támogatás" elszámolása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az egészségügyi alapellátást folytató társas vállalkozások folyamatosan, havi rendszerességgel kapják az OEP-től a támogatást. Bár a „támogatás” szó egyértelműen számviteli elszámolást jelentene, az orvosok esetében ez nem ilyen egyértelmű…

A számviteli előírások szerint minden társas vállalkozás (még az egészségügyi alapellátást folytató is!) a kettős könyvvitel szabályai szerint köteles könyvviteli nyilvántartást vezetni, az Szt. tételes előírásait, a számviteli alapelvek követelményeit betartva a tárgyévi eredményét megállapítani, vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét bemutatni.
 
A problémát az okozza, hogy az egészségügyi alapellátást folytató vállalkozás nem támogatást kap havi rendszerességgel, hanem az általa ellátott szolgáltatás díját a betegek helyett a társadalombiztosítás (az OEP) fizeti meg. Éppen ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztárból különböző jogcímeken igényelt és kapott egészségügyi szolgáltatási díjakat a vállalkozásnak az OEP felé számláznia kell. Miután az elszámolás a ténylegese időszakhoz képest később történik, felmerülhet a kérdés, hogy mikor történjen a számlázás?
 
A válaszhoz nézzük végig az események láncolatát…
 
Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól a többször módosított 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet rendelkezik. E szerint a különböző egészségügyi alapellátást végző társaság az OEP-pel kötött finanszírozási szerződés alapján az általa elvégzett egészségügyi szolgáltatásnak a jogszabályi előírásoknak megfelelően megállapított - az OEP által visszaigazolt - díját (alapdíj, fix díj, teljesítménydíj, kártyapénz, eseti díj, egyéb díj), mint az egészségügyi szolgáltatás díját köteles elszámolni, és az Szt. 72. §-ának (1) és (2) bekezdése szerint árbevételként kimutatni.
 
Mindebből következik, hogy az egészségügyi szolgáltatás díja nem támogatás, hanem ellenérték, amelyet árbevételként kell elszámolni. Az árbevételkénti elszámolásnak bizonylata a számla, amelyet az egészségügyi szolgáltatást nyújtó társaságnak kell kiállítani.
 
Tehát, az OEP számára havonta számlázni kell a társaságot megillető egészségügyi szolgáltatás díját, még akkor is, ha azt az OEP nem kéri. Az árbevételkénti elszámolásnak feltétele, hogy az OEP a számlázott ellenértéket elfogadja, és a díjat visszaigazolja. Elfogadásnak, illetve visszaigazolásnak minősül az, ha az OEP a számlát ugyan nem fogadja, a számlázott érték helyességét a számlán nem igazolja, de a számlázott összeget a társaság bankszámlájára átutalja, még a mérlegkészítés időpontját megelőzően.
 
Az egészségügyi alapellátás díját árbevételként, számla alapján lehet könyvelni (T 311 - K 91-92). Amennyiben a számlázott érték visszaigazolása az OEP által megküldött kimutatásokból, illetve a ténylegesen átutalt (jóváírt) összegekből, a társaság számvitel-politikájában meghatározott mérlegkészítés időpontjáig nem állapítható meg, akkor a számlázott értéket helyesbítő számla kiállításával korrigálni kell.
 
Az összemérés számviteli alapelv nem teszi lehetővé, hogy a társas vállalkozás csak a pénzügyileg is rendezett bevételeit számolja el. A bevételeknek és a költségeknek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódniuk, amikor azok gazdaságilag felmerültek. Így a pénzügyileg csak később rendezett, de a decemberi időszak bevételét időbelileg el kell határolni, és azt decemberi bevételként el kell számolni.


Hozzászólások

Brendus Lászlóné  -  

T.Bereczkyné, Zsuzsanna!
Orvosi BT-nek könyvelünk. Gyermekorvos. OEP finanszírozásból működik a BT-nek.
Kérem szives tájékoztatását, hol tudok pontosan az elszámolással kapcsolatos változásoknak utánanézni.
Köszönettel.Brendus Lászlóné

Kacsala Kriszta  -  

Én gyógyszertárakat könyvelek és minden hónapban négy darab OEP elszámolás alapján könyvelem le az árbevételbe a "támogatás" összegét áfabontás szerint és külön főkönyvi számokra a 91-esben.
Én úgy gondolom ez a helyes ..mivel a könyvvizsgáló is így fogadja el.

Esztok  -  

Az általam könyvelt társaságok orvos tagjai nem állítanak ki számlát,a finanszírozásról,
mert azt mondják, hogy előre nem tudják, hogy mennyit utal az OEP. Még nem volt Orvosi bt ellenőrzésem. Vajon ezért megbüntetnek?

csak a keresztnevét...  -  

A havi rendszerességgel érkrző csoportos átutalás a bankba "szerződés szerinti finanszírozás" címszó alatt érkezik.

Megtalalálható a banki átutalásokon.

A finanszírozás nem magyar szó,magyarul TÁMOGATÁST jelent.

Afennti eszmefuttatás pedig agyrém.

              

Mária  -  

A fentiek szerint mivel az OEP finanszírozás bevétel, véleményem szeint  akkor alapja az iparűzési adónak is. A megigényelt ellátásokról az OEP felé kell-e valamilyen pénzügyi elszámolást készíteni.?Az alapellátásra eső bérköltség mentes -e a szakképzési hozzájárulás alól?A magánrendelésre jutó bérköltség viszont szerintem szakképzési kötelezett.

ANIKÓ  -  

Tisztelt Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna!

Kérdésem, hogy az Oep által kiállított és számvitelileg helyesen elszámolt bizonylatot, elfogadja e az Apeh, akkor is, ha a Bt nem állít ki számlát?

Válaszát megköszönve:

Tisztelettel:

 

Endrődy Anikó

dren08@invitel.hu

 

 

Györgyi  -  

Az OEP "támogatás" időbeli elhatárolásával van problémám. A vállalkozás megkezdésekor havonta megkapták a támogatást, tehát ha az év végi 2-3 hónap bevételét még elhatárolnám az indulás évére, akkor az esetleg 14-15.havi bevételt tartalmazna egy januári kezdéskor. Ugyanakkor, ha a vállalkozás megszünteti működését és új szolgáltatóval köt szerződést  az OEP, akkor már nem a régi, hanem az új szolgáltató fogja megkapni az OEP "támogatást", és a régi szolgáltató nem kapja meg az elmaradt, előre elszámolt, leadózott elhatárolt bevételét. A működés kezdetekor kapott előfinanszírozást vissza kellett fizetni?

Molnár Erika  -  

Nekem is ez lenne a kérdésem

laci  -  

Gazdasági társaságként működő kórház az OEP finanszírozást árbevételként mutatja ki? És teljesítés vagy pénzforgalmi szemlélet szerint? De ha teljesítés szemlélet akkor a tavalyi évre vonatkozó bevétel rendkívüli bevétel?

B.Zsuzsi  -  

Kérdésem, ha a körzeti orvos az OEP-től megkapja az összeget ki kell

állítani arról a számlát, majd elküldi az OEP-nek aki ezt visszaigazolja.

De minek kell visszaigazolnia ha ugyan arról az összegről állítja kiaz orvos a számlát ami a bankban megérkezett.

Ha 2008.01vagy02 hóban megérkezik az összeg a bankba akkor az

még 2007.évi árbevétel le kell számlázni?

Én még nem láttam ilyen elszámolást. Ezt el kell kérni az orvotól, hogy lássam mit kell neki 2007.évre leszámlázni?

 

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsi!

Az eü. szolgáltatások finanszírozásával kapcsolatban: nem csupán a decemberi árbevételről van szó! A finanszírozás az OEP részéről 3 havi csúszásban történik, legalábbis a kórházak esetében. Nem tudom a gazdasági társaságoknál hogy történik, de a kórházaknál ez év januárjában a tavaly októberi teljesítmény alapján kapják a finanszírozást!

üdv:Tercsi

Judit  -  

Bocsi a nevet mindig elfelejtem beírni a fejléchez.

csak a keresztnevét...  -  

Szia Piroska!

Az OEP-től kapott támogatás bizonylata az az elszámolás, amin látod, hogy az átutalt összeg milyen tételekből áll össze, illetve a bankkivonat az utalásról a párja. Te hova tennéd, ha nem EV lenne? Árbevétel, vagy egyéb bevétel ?

Piroska  -  

Mi a helyzet az SZJA-s egyéni vállalkozó háziorvossal? Ő is ugyanígy havonta, bankszámlára kapja a  "támogatást" elszámolás, ill, megállapodás alapján. Eddig nem számláztunk!

édesné ary  -  

Közönet....

Ica  -  

Köszönöm a tájékoztatást, érdekelt vagyok a könyvelőként a témában.

Új információt kaptam, mivel eddig nem készítettem az OEP támogatásról számlát illetvet számlát helyettesítő okmányt.

 

pani  -  

Köszönöm az infót.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm Zsuzsi! Nekem új az információ, de túl egy APEH vizsgálaton, úgy tűnik nekik is az, illetve az OEP is érdekesen áll a témához. A házi betegápolás is ide tartozik, gondolom. Köszi, Zsuzsa

Judit  -  

Erzsébet

Az optikai Kft-nek is van területi ellátási kötelezettsége (orvos, vagy GYSE forgalmazó?), mint a háziorvosnak, vagy csak a vényelszámolása alapján kapja az OEP-től a havi, vagy heti elszámolás alapján az átadott gyógyászati segédeszköz beteg által meg nem térített (támogatás) összegét.

A GYSE forgalmazás egyértelműen árbevétel, de mi van a területi ellátási kötelezettség miatt OEP által betegszám, forgalom alapján utalt összeggel (nem a vizitdíjra gondolok). Árbevétel, vagy egyéb bevétel?

Valaki elovasta már az OEP-el kötött szerződést ?

Nem kötözködök, csak győzzetek meg, hogy a területi ellátási kötelezettség miatti OEP átutalás a háziorvosnál nem az egyéb bevételekhez tartozik.

 

ERZSÉBET  -  

Egyetértek a cikkben leírtakkal. Optikai kft-nek könyvelte.  Az OEP felé minden hónapban szálát készített egy előzetes elszámolás alapján,  az elszámolás képézte a teljesítés igazolását. A számlát természetesen a tevékenység árbevételeként számoltuk el.

Üdv.  

zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi és Kollégák!

Vitatkoznék a felvetett problémával.

Elképzelhető, hogy ismereteim hiánya miatt, de én úgy ítélem meg, hogy a háziorvosoknak az OEP-től kapott - nevezzük árbevételnek, delehet támogatás tartalma is a havonta megkapott összegnek(pl. hiteltámogatás) nincs számlakibocsátási kötelezettségük megfelelő belső szabályozás esetén. Állításomat az alábbiakban két törvényből idézettekre alapozom:

Szt 166.§ (1) Számviteli bizonylat minden olyan ......gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló ....vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány....- amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását (nyilvántartását) támasztja alá.

Új ÁFA tv. 165§ (1) Menetesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha

a)Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása a 8.§ (1) bekezdése és 86§ (1)bekezdése szerint mentes az adó alól, feltéve, hogy gondoskodik olyan, az ügylet teljesítését tanúsító okirat kibocsátásáról, amely a Számv. tv. rendelkezései szerint számviteli bizonylatnak minősül.

Megkülönböztettjük egymástól a társaság keretében működő és az egyéni vállakozó orvosokat.

Számomra a fentiekben idézett tv-i előírásokból a Szt. hatálya alá tartozó adóalanyok estében az következik, hogy ha az OEP-től kapott táblázatot számviteli bizonylatnak tekintem, ennek alapján könyvelem a bevételt nemek szerint(lehet támogatás tartalma is, pl. hiteltámogatás)

Egyéni vállalkozó esetében a pénzforgalmi szemlélet alapján az összeg jóváírásakor könyvelem a bevételt (nemét a táblázat alapján különítem el)

Mindezek alapján úgy gondolom, hogy külön számlát nem kell kibocsátaniuk az OEP által finanszírozott bevételeikről.

Más kérdés az időbeli elhatárolás problémája, ahol a teljesítés időpontjának meghatározása külön fejtörést okoz.

Fogorvos esete: a teljesítmény finanszírozását két hónapos csúszással számolja el az OEP és a lejelentett "pontok" Ft-ra átszámított értékét az országos átlag alapján határozza meg.  A januárban jóváírt, decemberben elszámolt októberi teljesítmény összegét mikori teljesítési dátummal kellene figyelembe venni a számviteli elvek figyelembe vételével????

 

Magdi  -  

Fogtechnikával foglalkozom, Amikor kiállítottam az OEP felé a gyógyászati segédeszközök támogatásáról a számlát nem fogadták el. Próbáltam állasfoglalást kérni az Oep-től, de nem kaptam választ. Az elmúlt években a támogatásról csak összesítő készült, melynek áfa tatalma is volt. Ha kellett volna kiállítíni számlát ezt hogyan lehet helyrehozni?

Mária  -  

Teljesen új  és hasznos információt kaptam! Köszönöm! További munkájához sok sikert kívánok!

Zsike  -  

Köszönöm a tájékoztatást. A számla kiállítása az egyéni vállalkozóként végző orvosra is vonatkozik?

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Nem értek egyet veled az OEP-től kapott támogatás árbevételkénti kezelésében, szerintem nem árbevételként, hanem egyéb bevételként kezelendő az OEP kifizetése. A praxis tulajdonosa az önkormányzat, a háziorvos "csupán" a vagyon kezelője. Az alapellátást az önkormányzati törvény az önkormányzatok kötelező feladatává tették, így ők gyakorolják a tulajdonosi jogokat.

A háziorvos csak vagyonkezelő, mely jogot az önkormányzat felmondhat.

Az átvett idegen pénzeszözt egyéb bevételként kell lekönyvelem, bár E-alappal szembeni kötelezettség növekedése lenne talán a könyvelési mód. A kifizetett összegeket (bér, rezsi, tisztítószer) pedig mint kötelezettség csökkenés könyvelném. Ami megmarad az az E-Alapé, melyet mivel a praxis finanszírozására kap a körzet, vissza kellene fizetnie, vagy ott lóg száz évig a kötelezettségek között. (eddig szerintem még senkitől nem vonták vissza)
Árbevétel szerintem csak a privát rendelések, látlelet, jogsi stb. ami nem a praxis kötelező alapfeladata és térítésköteles.

A helyi önkormányzati tulajdonban lévő vagyon vagyonkezelésbe adása során a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 80/A. §-a, az önkormányzati közfeladatot szabályozó külön törvény és e törvény rendelkezései szerint kell eljárni.

Mivel nem volt régebben háziorvosom, akinek könyveltem volna, csak egyéb vállalkozó orvosok, így elég nehezen indult rá az agyam, mert vállalkozási szakon nem nagyon merültünk bele a költségvetési elszámolásokba.

Sok segítséget kapok hozzá a jelenlegi háziorvosomtól, aki az egyik orvosi fórumról ollózgat nekem is törvényi hivatkozásokat, aztán olvasok értelmezek (időnként ezzel káoszt okozva a fejemben ).

Ezen a fórumon szokott sokszor igen értelmesen, és általában tájékozottan hozzászólni egy Dr. Balla Zsolt nevű orvos.

Szívesen venném, ha esetleg a háziorvosokhoz kapcsolódóan tudnám bővíteni ismereteimet, gondolom, vannak közttünk, akik régebben foglalkoznak ennek a körnek a könyvelésével mint én.

Ha egyéb bevétel és támogatás akkor ugyebár különadónak sem alapja. Iparűzési adó ügyben pedig akkor mi is van ?

Köszi, hogy előhoztad ezt a témát, várom a hozzászólásokat, és a végkifejletet.

Üdv mindenkinek: Takács Judit

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos tájékoztatást.

Azt tapasztalom, hogy az alap, illetve járóbeteg ellátásban közreműködő társaságok, illetve egyéni vállakozók nem a cikkben is ismertetett módon számolnak el. Ez annyiban érint, hogy az OEP elszámolás későbbi, mint a ténylegesen megvalósult teljesítés, így a szerződés szerint az egyéni vállkozó is kéőbb számol el a megbízójával. Tehát az elszámolás szerint nem az OEP által is visszaigazolt, vagy átutalt összeg után állítják ki a számlájukat, mivel erősen tartanak a "teljesítést követő 15-napig számlázni kell szabálytól", bár mind az új Áfa tv. 55.§-ában szereplő tényleseges megvalósulás (ha a szolgáltatást igénybevevőjének jóváhagyása szükséges ez a nap), mind az 58.§ szerinti határozott idejű elszámolás a fizetési határidővel, mint adófizetési kötelezettséggel azt eredményezné, hogy az elszámolásnak nem szükségszerű következménye a tényleges tárgyhónapot követő 15. nap mint számlázási kötelem. Megjegyzem Áfa szempontból nem is igazán izgalmas a kérdés, mivel a szolgáltatás a 85.§ alapján menetes, de a számlázás elhalaszthatósága ilyen formában érinthet más, adófizetési kötelezettséggel járó szolgáltatásokat is, im-ígyen nem teljesen tisztázott ez a 15. napos szabály a számomra.

Szívesen veszem a témában más kollégák véleményét is a fórumon.

Üdvözlettel:

Lajos

Zsuzsa  -  

Köszönöm azt, hogy egy régóta bizonytalan helyzet tisztázása került napirendre. Két dolog jutott eszembe vele kapcsolatban:

1. A számla értékét nem tudom, hogy előre a társaság, vagy egyéni vállalkozó meg tudja-e határozni, hiszen eddig ki volt szolgáltatva az OEP-nek: annyi lett a bevétele amennyit utalt az OEP /és arról kapta az elszámolást/.

Felmerül itt még például a kettős könyvvitelt vezető EVA-s társasoknál a társaságiadó feltöltés anomáliája is. El nem számolt időszak meg nem jött pénzét fizesse be.

2. Az egyéni váll. orvosoknál mi a helyzet?

Köszönöm a tájékoztatást!

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a tájékoztatást.

József  -  

Nem tudom előre kiszámolni,hogy az Oep felé havonta mekkora összeget kéne számlázni. Elfogadható az a megoldás,hogy miután átutalta a pénzt állítom ki a számlát?

Nagyon jó az írás

Judit  -  

Köszönöm Zsuzsa!

Sz. Miklós  -  

Egyetértek az írással. Ugyanakkor ez a "szolgáltatás - támogatás" vita számos más problémát is felvet. Nem véletlenül nem kéri az OEP a számlát és nem véletlenül emleget mindig "támogatást"... De ezek a problémák alapvetően nem számviteli gondok, hanem politikai természetűek és nem a cikk témájához tartoznak.

 

Az egészben egyébként csak azt nem értem, hogy az OEP hogyan utalhat számla nélkül? Rájuk nem vontkoznak a hatályos jogszabályok?

Gulyásné  -  

Az OEP minden hónapban megküldi az orvosok részére B300 jelentések alapján a támogatás ésa vizitdíj visszaigazolt tételeit, amelynek neve Elszámolás a társ. bizt. támogatás kiutalásáról. Tehát van bizonylat a kiutalt támogatási tételekről. Ez alapján simán könyvelhető a bevétel és a visszaigazolt vizitdíj is.

Alapdíjtól- teljesítmányarányos díjig 91- be könyvelünk és  IPA alap is, a vizitdíj viszont 96 egyéb bevétel , tehát nem IPA alap.

Dr. Keszthelyi Gyula  -  

Mint orvos, felelelős vagyok a könyvelő betegemen végzett minden beavatkozásért, mert ez a szakmám/hivatásom, és a könyvelő ehhez értelemszerűen nem érthet.

Ennyi ellentétes vélemény láttán azt gondolom, hogy ugyanilyen logika szerint nem lehet a könyvelőt alkalmazó ( a számvitelhez nem értő) orvoson számonkérni azt, ha a könyvelő hibázik a könyvelés során. Hiszen megbízás alapján ő végzi el a szakfeladatot, ahogyan én is a magamét. És azért én felelek, és nem a megbízóm, a könyvelő.

Rosszul gondolom?