Nem akar adózni? - Csak kérnie kell...

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az szja bevallások utolsó napjaiban még egy lehetőségre szeretném felhívni a figyelmet. Mit tehet az, aki ingatlaneladásból származó jövedelme utáni adót nem, vagy csak nehezen tudja megfizetni? A 2008-ra megváltozott szabályok nem ismerik a lakásszerzési kedvezményt, van azonban valami más, ami segíthet…

Tavaly januárban megváltozott a lakások eladásának hosszú évek óta megszokott adószabálya. A változás két ponton jelentős:
- a korábbi 15 év helyett 5 éven túli értékesítések adómentesek
- megszűnt a lakásszerzési kedvezmény.

Az új szabályok szerint az adómentességet más alapokra helyezték… de erről később. Először az elméleti háttér.

Az értékesített lakásoknál a korábbi tizenötről öt évre csökkent az az időtartam, amikortól szja-mentesen lehet lakást értékesíteni, függetlenül attól, hogy az eladó mit kezd a vételárral. Vagyis aki 2008-ban adta el a lakását, amit 2004 előtt szerzett, annak már akkor sem kell az ebből származó jövedelme után adót fizetnie az idei szja-bevalláskor, ha a vételárat nem másik lakásra költötte.

Az, hogy a jövedelem után kell adózni – 25 százalékos kulccsal –, azt jelenti, hogy nem az eladási ár negyedrésze az adó, hanem az eladási és a beszerzési ár közötti különbség. Másfelől az adótörvény szerint ez a jövedelem tovább csökkenthető a szerzéstől számított évek számától függően akár harminc százalékra is.
Rosszul jártak tehát azok, akik tavaly olyan lakást adtak el, ami 2003 után került a birtokukba – akár vásárolták, cserélték, akár örökölték, ajándékba kapták, akár más módon lettek tulajdonosok –, mivel a tavalyi adóváltozás miatt nekik elvileg akkor is adót kell fizetniük az így szerzett jövedelem után, ha a pénzből másik lakást vettek.

De mit tehetnek ekkor a magánszemélyek?
Az szja-törvény 63. § (7) bekezdése a múlt évtől lehetőséget ad arra, hogy ilyen esetekben méltányossági alapon teljes vagy részleges mentességet kapjon az adó megfizetése alól.

63§ (7):
„Az állami adóhatóság az adó fizetésére kötelezett magánszemély kérelmére jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire, valamint az ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem felhasználási körülményeire figyelemmel (különös tekintettel, ha a felhasználás saját maga, közeli hozzátartozója, a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra történik), az (1) bekezdés szerinti adót mérsékelheti, vagy elengedheti.”

Fontos, hogy a kedvezményt vagy mentességet nem elég szépen kérni. Egyrészt az adózónak igazolnia kell a jövedelem lakáscélú felhasználását (adásvételi vagy építkezés esetén vállalkozási szerződéssel, illetve kapcsolódó számlákkal), másrészt az apeh vizsgálni fogja a vagyoni, jövedelmi és szociális körülményeket is.

Utóbbi azt jelenti, hogy arra is kíváncsiak, mennyiből él a kérelmező és családja, havonta milyen kiadásai vannak, és hogy ezek alapján „az adó megfizetése megterhelést jelent-e az adózó számára, ennek hiányában ugyanis a kérelem nem engedélyezhető”.

Ha még mindig elszántak vagyunk a kérelem beadása mellett, akkor 2200 Ft-os illeték befizetése mellett töltsük ki az apeh honlapján található kérelmet.
http://www.apeh.hu/bevallasok/adatlap/adatlap_m.html


Hozzászólások

István  -  

 Az Apeh Dél-alföldi Igazgatóságával keveredtem nézeteltérésbe, mert a cikkben érintett kedvezményt kértük ügyfelemnek. A 2008.évi teljes bevétellel és nem az ügyeleten keletkezett  jövedelemmel akrnak elszámoltatni, azaz: 9 M Ft eladási ár- 6 M Ft szerzési érték esetén nem elégszenek meg a 3 M Ft  számla bemutatásával ( építkezésbe kezdett az ügyfél ), hanem a 9 M Ft értékű számla bemutatását kérik.

A törvény szerint a jövedelemmel kell elszámolni, nem a kapott teljes bevétellel, vagy már törvényi szöveget sem tudunk olvasni ?

 

 

   

 

Széphalmi Miklós  -  

Uyganezt csinálja a győri igazgatóság is. Valószínűleg központi ukáz.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!Köszönöm az új információt.Üdv. Évi

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb tájékoztatást.Üdv.Magdi

 

csak a keresztnevét...  -  

Ilyen sok munka közepette még velünk is tudsz törödni. Köszi Irén

Balázs  -  

Nagyon köszönöm az információkat és a segítségét.

Balázs

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt!

  Simonné

Zoli  -  

Hát most beadtam az első ilyen kérelmet és kiváncsi vagyok hogyan fogják elbírálni.

 

Móni  -  

Köszönöm az új infót.

Ha nem tájékoztatsz erről, magam nem ajánlottam volna az adózóknak ezt a lehetőséget.

Köszi

Erzsi  -  

Köszönöm az új infót, kár, hogy csak a lakás eladásra vonatkozik, garázs eladás esetén nem alkalmazható! Gondolom jól értelmezem.

Magdi  -  

Jó, hogy gondolsz ránk. Köszi, Magdi     

EMI1954  -  

Köszi szépen, már megint segítettél valamiben. Szép napot Nektek! Emi

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az új információt!

Nagyné