Mostanában postázza az APEH a nyereségminimum ellenőrzésekről szóló leveleit

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Ön mit javasolt veszteséges ügyfelének a nyereségminimumra vonatkozó bevallással kapcsolatban? Van aki inkább megfizeti az adót, arra gondolva, hogy nem kap ellenőrzést és van akinek esze ágában sincs még adót is fizetni a vesztesége után.

Véleményem szerint egy könyvelő nem dönthet az ügyfél helyett ilyen helyzetben. Feladata annyi, hogy mindkét lehetőség előnyét és hátrányát összegyűjti, és segíti az ügyfél döntését.

Azok, akik a veszteségüket vállalva kitöltötték a 0829-es bevallás 10-es lapját, azaz a nyilatkozatot, azok közül már kiválasztották azokat, akik az elkövetkezendő 1 évben ellenőrzésre számíthatnak. Ez a levél még nem az ellenőrzés megkezdését jelenti, csak azt, hogy hamarosan megkezdődik az ellenőrzés.
Még most érdemes még egyszer alaposan átnézni a könyvelést, nyilvántartásokat, bevallást, mert ha hiba csúszott a bevallásba, akkor még most be lehet adni önellenőrzést.

Az önellenőrzés pedig olcsóbb, mint ha azt az adóhivatal találja meg.
Az ellenőrzés során mindenképpen figyeljünk a következőkre (a teljesség igénye nélkül)
  • az elszámolt bevételek, költségek valódiságára
  • a bizonylatok megtalálhatók legyenek eredetiben
  • A költségeket a megfelelő költséghelyre könyveltük-e: anyagköltség, elábé, közvetített szolgáltatás… mind-mind befolyásolja az adó kiszámítását. Ellenőrizzük, hogy jó csoportba soroltuk-e ezeket.
  • Bevételek elszámolását. Pl. az árfolyam változásoknál külön nyereség és veszteség legyen megállapítva.
  • Adóalap csökkentő tételek jogossága. Pl. az iparűzési adó kedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha nincs köztartozás. Előfordulhat, hogy 1-2 ezer forintos pótléktartozás miatt veszítjük el a kedvezményt.

Mire számíthat ellenőrzés alatt?
Esetleg szemet szúr-e a hatóságnak az, aki inkább adót fizet a vesztesége után is csak, hogy ne kapjon ellenőrzést?
Megtudhatja, ha eljön szeptember 30-án A Győztes Könyvelő Konferenciára és meghallgatja Bertalan Rudolf (módszertani szakreferens, APEH Ellenőrzési főosztály) előadását.
Egy másik előadás is érinti majd ezt a témát, Dr Szabó Tiboré a könyvelői felelősség kapcsán.


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a tájékoztatást!Sajnos az előadásra nem tudok elmenni,de a hanganyagot megvenném szívesen!

Üdvözlettel Marika

csak a keresztnevét...  -  

Én egy Bt  tagja és könyvelője vagyok. Az első  a 2007 év volt amikor  számolni és fizetni kellet a minimum adót.  Mi is a nagyságunkhoz mérten elég nagy veszteséget produkáltunk, és  én kitöltöttem a 0729-esbevallás 10-es lapját. Nagyom hamar , 2008 június 20-a körűl megkaptam  az értesítést, hogy kijelölték a cégünket ellenőrzésre, amely az elkövetkezendő egy éven belűl történik. Az ellenőrzésre végül is 2008 október 28-án került sor. A záró jegyzőkönyv  és az anyag átadására november 20á-n került sor,  észrevételezés nélkül - tehát semmi hibát nem találtak. A két APEH-os hölgy velem szemben korrektnek tűnt. Én bátran merem mondani ha valaki veszteséges, igenis töltse ki azt a 10-es lapot, mert ha mégis befizeti akkor az éppen olyan "gyanus" lehet .                                                                   Lehet, hogy nekem is szerencsém volt ?

 

Gerzson  -  

Erre csak akkor érdemes játszani, ha valaki 100 %-ban "tiszta".... Ha megfizeted veszteség ellenére is az adót, akkor nagyobb valószínűséggel nem kerülsz be a szórásba... Az APEH ellenőri kapacitása is véges.

Mária2  -  

Én mindenkinek azt javasoltam, hogy fizessék meg a minimum adót, ha veszteségesek lettek. Én magam nem hiszek a valódi veszteségben, de ez magánügy. Volt már olyan ügyfelem, aki vállalta a veszteséget, megvizsgálták és nem történt semmi. Szerencséje volt.

Miklós  -  

Nekem egy cégem van, aki nyilatkozatot választotta. Akkora ÉCS-je van, hogy még 45 évig vígan veszteséges lesz tőle. A többi dolga is teljesen tiszta. Szerintem ki sem fogják választani.

A többiek meg - joggal - inkább fizettek a 2 % után...

 

 

  -  

Én nem lennék olyan biztos abban . Előbb , vagy utobb sor kerül rájuk, hiszen az  ellenőrzési irányelvekben a veszteséges vállatok is benne vannak. A valóban veszteséges- mert vannak ilyenek - vállalkozásokon kívül a kockázat azért nagy., hogy ne csak a 2 %-ot fizessék be egy esetleges ellenőrzést követően.

A veszteségre játszás méltánytalan a tiszteséges adózokkal szemben.

Zsóka  -  

A valóban veszteséges ügyfeleknek azt javaslom, hogy feleslegesen ne fizesennek adót, minek tovább tetézni a fizetésképtelenséget.

A jól működő vállalkozások pedig túl lépik a minimum adót, így nincs tovább miről beszélni.

csak a keresztnevét...  -  

Bertalan Rudolf dolgozta ki a vagyonosodási vizsgálatokhoz a készpénz-egyenleg módszert. Eszerint az "igazi bevétel" a bankszámláról készpénzfelvétel. Bertalan Rudolfot nem zavarta, hogy az Szja törvény 4.§ (2) bekezdése tartalmazza az igazi Bevétel fogalmat, eszerint bevételt csak mástól lehet szerezni. A leírtakból következik, hogy jobb elkerülni az ellenőrzést, mert a jogszabálynak megfelelőség nem garantált. Inkább fizessünk adót, hogy elkerüljük az ellenőrzést. 

Angyal József okleveles adószakértő

  -  

Ez igen érdekes ellenőrzési módszer !

  -  

Tök mindegy mit csinálunk, a "van rajta sapka, nincs rajta sapka" helyzetet bármikor elő tudja állítani az APEH a betarthatatlan  és végrehajthatatlan törvények miatt... Ha akarnak büntetni, úgyis találnak okot.....

  -  

Az általad  végrehajthatatlannak itélt törvények mellett is vannak tisztességes adózók ezeket elkerüli a büntetés, de különben is tévedni emberi dolog és bocsánatos "bün" de nem az a szándékos