Módosul a könyvvizsgálati kötelezettség

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

2007. évi LXXV. törvény módosítja a könnyvizsgálati kötelezettség alá tartozó társaságok körét. A 2008-tól bevezetendõ szabály közelít az uniós értékhatárhoz, de figyelembe véve a magyar társaságok méreteit, el nem éri azt.

Az Számviteli törvény 155.§-ának (3) és (4) bekezdése alapján nem kötelezõ a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:

Þ az üzleti évet megelõzõ két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és

Þ az üzleti évet megelõzõ két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladata meg az 50 fõt.

A jogelõd nélkül alapított vállalkozóknál. akiknél a tárgyévet megelõzõ két üzleti év egyikének vagy mindkettõnek az adatai hiányoznak vagy csak részben állnak rendelkezésre, a tárgyévi várható adatokat és – ha van – a megelõzõ (elsõ) üzleti évi (éves szintre átszámított) adatait kell figyelembe venni.

Az Számviteli törvény módosított rendelkezéseit elsõ alkalommal a 2008-ban induló üzleti évrõl készített beszámolóra kell alkalmazni.

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 41. §-a (2) bekezdése alapján korábban minden esetben kötelezõ volt a könyvvizsgálat a részvénytársaságoknál. A módosító törvényben ezt a kötelezettséget törölték, tehát részvénytársasságok esetében is csak az elõbb említett értékhatár alapján kötelezõ a könyvvizsgálat.

Továbbra is kötelezõ a könyvvizsgáló választása, ha azt törvény a köztulajdon védelme érdekében elõírja.


Hozzászólások

dottore  -  

15 éve vagyok ügyvéd. Ezalatt több tízezer jogszabály született, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy életszerűtlen, hibás szabályokat alkotnak és ezeket a hibákat próbálják a jogalkotók újabb szabályokkal korrigálni.

A 100 millió Ft-os árbevétel is ilyen megkötés. Aki ezt alkotta (valamennyi honatya) nyilván elemi szinten sincsen tisztában azzal, mit jelent a különbség az árbevétel (ez realizálódik pl. egy normál kereskedelmi tevékenységben, s ezt csökkentik a különféle költségek) és a profit (sajnos csak ezt ismerik a jogalkotók, közismert okokból: a költséget mi viseljük, a profitot ők vágják zsebre) között. Számoljunk együtt: sarki trafik cigit árul. Árrése bruttó 2 %. Naponta könnyen kiárul 100000 Ft-ot (csak 180 doboz cigi) - ez havi  kb 3 millió. Évi 36. Egyebekkel együtt ez könnyen felmegy 100 millióra (pl. van 3 kis trafikja). Az árrés mindezen a 100 milliós bevételen 2 millió Ft / év. Ebből kellene fedeznie a költségeit. Ez egyszerűen lehetetlen. Hogyan gazdálkodná ki a könyvvizsgálatot? A megoldás egyszerű: vagy feketén dolgozik tovább, vagy abbahagyja a tevékenységet. Ez utóbbi terjedt jobban el.

csak a keresztnevét...  -  

 

 

 

a kormány az eddigi 100 millió értékhatárt 200 millióra emelte. Lehet erről többet tudni?

csak a keresztnevét...  -  

Hogyan kell vizsgálni a két megelőző év bázis-adatait olyan társaság esetében,ahol beolvadás történt 2007.12.31-el.Más átlag jön ki természetesen.Az átalakulási mérleget könyvvizsgáló hitelesítette.Ebben az esetben nem lehet eltekinteni a könyvvizsgálattól?Ha igen ,akkor meddig?

Panni  -  

Hol találom azt a törvényt, hogy melyekre kötelező a köztulajdon védelme érdekében.

PL. patika csak BT , 100 mill.  feletti árbevétel, és 5 fő alkalmazottal  kötelező .-e könyvvízsgálót választania ????????

Erzsébet  -  

2008.áprilisában 2 tulajdonossal rendelkező kft névváltozással átalakult egyszemélyes kft-vé. Régebben ilynekor kötelező volt a könyvvizsgálat. Nem tudom, hogy 2008-ban ez változott-e? Egyszemélyes kft-nél kötelező-e a könyvvizsgálat vagy nem?

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon megörültem a honlapodnak. Máris tanultam belőle. Korábban rengeteg időt töltöttem azzal, hogy a változásokat kerestem, nehogy valamit rosszul csináljak. Szerintem nincs még egy olyan szakma, ahol a mások pénze miatt ennyit kellene görcsölni egy kívülállónak.

Zsó

csak a keresztnevét...  -  

KEDVES ZSUZSA!

EGY ÜGYFELEMET(BT BEVÉTELI NYILVÁNTARTÁST VEZETETT) ADÓTARTZÁS MIATT TÖRÖLTÉK AZ EVA HATÁLYA ALÓL

EZÉRT VISSZA KELL TÉRNIE A KETTŐS KÖNYVVITEL ALÁ. UGYE AMI MIATT NYITÓ MÉRLEGET KELL KÉSZÍTENI.KELL EZT A MÉREGET KÖNYVVIZSGÁLÓVAL AUDITÁLTATNI?

VÁROM VÁLASZÁT:ETELKA,

 

Judit  -  

Most 2008-ban alakult egy egyszemélyes kft, könyvvizsgálati kötelezettsge van-e a cégnek? Ez lenne a kérdésem.

Magdi  -  

Minden évben meg kell nézni, hogy a gazdasági adatok alapján kell-e könyvvizsgálni a beszámolót. Ha nincs törvényi, vagy más jogszabályi kötelezettség - akkor természetesen fel lehet bontani a könyvvizsgálóval kötött szerződést. (Változás azonban, hogy mindenképp indokolni kell a szerződést felmondását.)

Fruzsi  -  

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.Sokat segít,hogy az állandó változásokra felhívod a figyelmünket. A témával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy visszatérés a könyvizsgálat alól lehetséges-e? Aki 50 és 100 millió közötti értékhatárba esik. Előre is köszönöm. Üdv. Fruzsi

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsika! Hogy kell értelemzni? Ha egy cég átl árbevéte 2005-2006 évben meghaladja az 50 M Ft-t akkor 2007-től már nem kell neki könyvviszgáló, csak ha 2007-2008 évi árbevétele meghaladja a 100 M Ft-ot 2009-től kvv.köteles? Köszönöm Szücs Edit

Márta  -  

Köszönöm, nekem új és hasznos az információ.

Irén  -  

Bocs most léptem ,be és meg is találtam rá a válaszát Böröczkyné Zsuzsitól,mely szerint nem kötelező,ha a 2 év átlagában az árbev...résznél. Köszönöm

Irén  -  

Ha 2007-ben alakultegyszemélyes Kft, még 2007évben "többszemélyes lesz", belyegyezni, mint egyszemélyes Kft-t jegyezték be,de az új tulajdonosok neve már bejegyzésre került azóta .Kell-e könyvvizsgáló?

csak a keresztnevét...  -  

2007 júliusában alakult egyszemélyes Kft , 2007 október 1-től többszemélyes lesz. Kell-e könyvvizsgáló? Várható árbev nem lesz 50 m.Ft.

erzsébet  -  

KEDVES ZSUZSA KÖSZÖNÖM, AZ UTOBBI HÓNAPOKBAN FONTOS ÚJ IMFORMÁCIÓKAT KAPTAM.

Vera  -  

Köszönöm az információt.Szeretnék még a 07.01.után bekövetkezett változásokról tudni /elvárt adó stb./

Vera  -  

Köszönöm az információt.Szeretnék még a 07.01.után bekövetkezett változásokról tudni /elvárt adó stb./

Zsuzsa  -  

Kérdésem: egy cégünk a megelőző két év adatai alapján ebben az évben (2007) könyvvizsgálatra kötelezett(50Mft 2005, 2006-ban elérte), a sztv változás 2008-tól él 100MFT. 2007-ben és 2008-ban a tv. előző határ érték 50Mft szerint könyvvizsgálatra kötelezett lesz, de 2008-ban nem éri el a 100MFT-ot akkor onnantól nemkötelezett könyvvizsgálatra? Lehet nem voltam elég világos, de talán érti valaki a kérdésemet és válaszol.Köszönöm Zsuzsa

Erzsébet Veronika  -  

Az Egyszemélyes Kft-t hogyan érinti a könyvvizsgálati köt.-ség változása,?

Ildi  -  

A könyvvizsgálókkal kapcsolatos újabb döntés hátterét igazán nem értem, de van egy nem szép gondolatom, valakik nagyon nem szeretnék , ha hozzáértő emberek átlátnák az ő tevékenységüket, és ez a tudás csak egy könyvvizsgálónak van meg igazán.

Csaba  -  

Én is köszönöm az információkat! Annyival még kiegészíteném, hogy aki alapítványt vagy társadalmi szervezetet kíván könyvvizsgáltatni, annak úgy tudom, hogy csupán a vállalkozásból származó jövedelemre kell a 100 milliót értenie. E mellett az alaptevékenységből származó jövedelme akármennyi lehet, ha az alap- és vállalkozási tevékenységből származó jövedelmek egymáshoz viszonyított aránya egyébként megfelel az egyes jogszabályokban foglalt feltételeknek. Azt mondjuk én sem tudom, hogy amennyiben egy ilyen szervezet pl. 60 főt foglalkoztat kifejezetten csak az alaptevékenységének ellátása érdekében, akkor kötelező-e a könyvvizsgálat. Ha erre valaki tudja a választ, kérem, írja meg! Előre is köszönöm! Mellesleg akinek nincsen könyvvizsgálati kötelezettsége, de van érvényes szerződése / megállapodása könyvvizsgálóval, annak sem kötelező a könyvvizsgálat és a könyvvizsgálóval való szerződés / megállapodás felbontása sem. De egy esetleges felbontás tényét az APEH-nak be is kell jelenteni, mert ők nyilvántartják a bejegyzett könyvvizsgáló adatait. Üdv: Csaba

Angi  -  

Nagyon örülök, hogy regisztráltam ide, ugyanis nagyon gyors az információ küldés. A továbbiakban is számítok a folyamatos információkra. Köszönöm további szép napot.

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon örülök, hogy regisztráltam ide, ugyanis nagyon gyors az információ küldés. A továbbiakban is számítok a folyamatos információkra. Köszönöm további szép napot. Angi

Marika  -  

köszönöm az információt,további jó munkát

oLGA  -  

mikortól él az a rendelet,hogy könyvvizsgálót csak nettó loo mill.forinttól kell alkalmazni

Erzsi  -  

Jól értelmezem, hogy akinek 2006. és 2007-ben nem teljesültek a feltételek, akkor 2008-tól már nem kell könyvvizsgáló?

László  -  

Zoltán! Pontosan jól érted, szabadultam tőle én is, és a könyvvizsgáló is! Egyébként az idézet, amit írtál, pontosan szó szerint így szokott lenni! Mind ezt mondja, mintha egymástól tanulták volna el...!:) Éppen ma mondta az egyik azt, amit idéztél! Van neki két alkalmazottja és áfás. De sem azt nem érti, hogy miért kell járulékokot fizetni, sem azt, hogy az áfa nem az övé, azt ne költse el. Beszámláz egy cégbe, és fizetése x összeg plusz áfa! Na ezt mind teszi zsebre! A pénzkezelési szabályzatot csak megemlítettem, már kerekedett a szeme, azt sem tudja miről beszélek. Vagy csak nem akarja érteni, de néha úgy érzem, tényleg nem érti. Azt gondolják, hogy azért, mert ő a BT tulajdonosa, akkor keveredhet a magávagyon a céges vagyonnal! Ez itt a baj. Tapasztaltok ti hasonlókat? Bár ezzel már elkanyarodtam a könyvvizsgálati kötelezettség témától...:)

Zoltán  -  

László! Az ilyen ügyféltől szabadulni kell. Ha jól értem meg is tetted. Ezek szokták így kezdeni: "csinálja úgy, hogy ne kelljen adót fizetni". Nem árt a kapcsolat elején tisztázni a feladatokat - mondjuk egy részletesebb szerződésben.

László  -  

Kedves Viola! Tényleg nem nagy az elismertsége a könyvvizsgálóknak, de a könyvelőknek sem! Személyes tapasztalatom a következő: tárgyalunk, az ügyfél, a könyvvizsgáló és én. Az ügyfél a szemünkbe mondja, hogy nem is csinálunk semmit, a könyvvizsgálót nem is érti miért tartja, és az egyébként olcsónak számító (éves 150 ezer Ft) díját még elakarta osztani néggyel. Szerinte minden könyvelő hülye, és azt az munkát amit mi végzünk, majd megcsinálja az ő lánya, úgy is éppen ezt tanulja (17 éves a lánya). Na, ennyiben maradtunk. Egyébként szerintem az a baj, hogy a vállalkozóknak fogalma sincs arról, hogy mit jelent gazdálkodni. Ez ugyanis nem a könyvelő és a könyvvizsgáló feladata, hanem az ővé. De én tehettem arról, mert nem ment neki a bolt...! Némelyik azt hiszi, hogy ő jani, mert volt pénze céget csinálni, miközben ahhoz sem ért, amit elvileg csinál. Nem az egyetlen a fenti eset, sok ilyennel találkozom, akinek ha könyvvizsáló kell, akkor azt mondja keressek én, de ne kerüljön sokba, mert úgy sem csinál az semmit! Egyébként a könyvvizsgálói díjak Budapesten tényleg elszaladtak az utóbbi években, legalábbis én azt sokkalom, amikor olyan árajánlatot kapok, hogy évi 300 ezer az alap, plusz forgalom, plusz könyvelési tételszám... Na a fenti történetet nem azért írtam le, hogy elvegyem a kedveteket, de gondolom ti is tapasztaltok hasonlókat! Üdv.mindenkinek!

csak a keresztnevét…Ica  -  

Köszi, ez jó hír. Talán egy picit kevesebb lesz a könyvvizsgálők díja és a könyvelők felkészülés, egyeztetés miatti munkája.

csak a keresztnevét…Márti  -  

Még nem volt alkalmam megköszönni ezeket a hasznos információkat. Nagyon örülök ennek a törvénynek, csak egy kicsit magasabb értékhatárt is szabhattak volna ki.Sokat segítenek a tájékoztatásaid. Szép napot.

csak a keresztnevét…Viola  -  

De. Bizonyára nőni fog a túlkínálat a könyvvizsgálókból, és persze az árak meg lefelé mennek, a dokumentálás időigénye meg nem lesz kevesebb a forgalomban lévő programokkal sem!Az amúgy is gyenge elismertségünk is romlani fog.Keresni kell "alternatív" munkákat!!!!

csak a keresztnevét…  -  

Köszönöm ! Igen hasznos információt kaptam. Csilla

László  -  

Hát persze, tényleg nem voltam elég figyelmes! Ötödjére olvasva a szöveget már világos! Na de nem jelenti ez azt, hogy túlkínálat lesz könyvvizsgálókból? Esetleg lejjebb mennek az árral? Ez csak mellékes gondolatmenet volt! Egyébként köszönöm a felhomályosítást!

csak a keresztnevét…  -  

Köszönöm hogy gondolt rám!Marika

csak a keresztnevét…  -  

Marika

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A könyvvizsgálati kötelezettség a kisebb társaságoknál is lehetőség, tehát a szerződést nem KELL felbontani. Amennyiben azonban a tag úgy dönt, hogy nem szerződik könyvvizsgálóval, akkor erre a törvény alapján lehetősége van.

csak a keresztnevét…Mari  -  

Tehát,ha jól értelmezem,akkor ha az egyszemélyes társaságnál egyik mutató sem éri el, nem érte el 2006.ban sem az aktuális értéket,m(ket), akkor 2007. évet nem kell vizsgáltatni!? A könyvvizsgálóval a szerződést fel kell bontani?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az egyszemélyes társaságok könyvvizsgálati kötelezettségét korábban a GT írta elő, melyet a 2006.07.01-én hatályba lépett új törvény már nem tartalmaz. Tehát ezekre a társaságokra is a számviteli törvény előírásait kell alkalmazni, 2008-tól a fent említett, megváltozott szabályokat.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az első mondatok értelmezésénél figyeljünk arra, hogy a törvény azt a helyzetet határozza meg, amikor NEM kötelező a könyvvizsgálat. Ehhez a két feltétel között egy "és" kapcsolatot találhatunk, tehát csak akkor NEM kötelező a könyvvizsgálat, ha mindkét mutató szempontjából "kicsinek" minősül a társaság. Ha az állítást pozitív oldalról közelítenénk meg, akkor úgy kell érteni, hogy annak kötelező a könyvvizsgálat, akinek a két mutató közül az egyik a határérték felett van. Tehát egy milliárdos cégnek 3 alkalmazottal ugyanúgy kötelező, mint egy 50 milliós cégnek 60 alkalmazottal.

csak a keresztnevét…  -  

Köszönöm, új információt kaptam!

csak a keresztnevét…Mari  -  

Köszi az infromációt. Én is szeretnék többet tudni arról , hogy mi van az egyszemélyes társaságokkal, kell a könyvvizsgáló? ha nem akkor mikortól nem ? A 20069-os évet még levizsgálta.( Ha nem kell,akkor a cégbíróságnál ismét be kell jelenteni ? Előre is köszi a válaszokat.

Zsuzsa  -  

Most vettem észre egy gépelési hibát, tehát 2006 és 2007 évben kellett neki könyvvizsgáló!!!!

Zsuzsa  -  

Nekem értelmezési problémám va, ugyanis, ha valamely cégnek 2006 évben 60 M Ft, 2007 évben 120M Ft a bevétele, annak 2008 évben nem kell könyvvizsgló , holott 2006 és 2007 évben nem kellett. 1 év kimarad de miután 2008-ban újra 120 M lesz az árbevétele, úgy 2009-től újra könyvvizsgálati kötelezett lesz. Jól értem az 1 év kihagyást?ugyanis 60+120=180, aminek a fele 100 M alatt van!! Előre is köszönöm a választ.

csak a keresztnevét…  -  

Gina Úgy tudom, 07.01-től ismét bevezették az elvárt adót. Ezúton is örülnék szives tájoztatásának!

Fruzsina  -  

Kedves László! Azt írják, hogy a két feltételnek együtt kell teljesülnie, tehát ha nem éri el az 50 főt a foglalkoztatottak aránya, akkor akár milliárdos is lehet a cég a fentiek szerint. Az információt köszönöm, hallani hallottam róla, csak a feltételek nem voltak akkor még tisztázottak. Ezen túl szívesen olvasnék a mostani júliusi módosításokról is, úgy tudom több is volt. Köszönöm

csak a keresztnevét…Ili  -  

Köszönöm az új információt.

Laci  -  

Nos, az említett paraméterek mellett szerintem kelleni fog a könyvvizsgálat.

csak a keresztnevét…  -  

Kedves Laci! A példám az volt, hogy 200 millió Ft árbevétel (átlag) és 20 fő. A két feltétel nem teljesül együtt, mert a 20 nincs 50. Akkor csak jól értem, nem? Vagy fáradt vagyok és nem tudok gondolkozni?:(

csak a keresztnevét…Erzsébet  -  

Nagyon köszönöm a hasznos információkat! További szép napot mindenkinek!

Laci  -  

Kedves László! Szerintem pont ellenkező a helyzet: a két határon belül kell maradni ahhoz hogy NE kelljen könyvvizsgálat.

csak a keresztnevét…Kati  -  

Köszönöm az információt!

László  -  

Jól értem, hogy a két feltételnek együtt kell teljesülnie? Tehát hiába éri el az árbevétel akár a 200 millió Ft-ot is (átlagban), és "csak" 20 alkalmazottja van, akkor sem kell könyvvizsgálni? Szerintem a könyvelőirodáknek ezentúl nem lesz olyan cége, amiket könyvvizsgálni kell, mert azok, akikre ez kiterjed saját apparátusuk van. És sokkal kevesebb lesz a könyvvizsgálók munkája is, nem is kicsit! Azt meg tudja nekem valaki mondani, hogy azokat a cégeket kötelező-e könyvvizsgálni, amelyeknek a tulajdonosa egy olyan cég, amely egy off-shore-nak számító országban van bejegyezve?

EDIT…  -  

NAGYON KÖSZÖNÖM!

csak a keresztnevét…  -  

Köszönöm, új információt kaptam D.Ági

Kriszta  -  

Köszönöm az infot.

Marika  -  

Köszönöm az információt

Andrea  -  

Véleményem szerint meg lehetne említeni az egyszemélyes társaságok esetét is, hiszen már ott sem kötelező a könyvvizsgáló és kevesen tudják!

csak a keresztnevét…Zsanett  -  

Köszönöm az információt!

Éva  -  

Köszönöm. Nagyon hasznos információk birtokába jutok.

ildiko  -  

Köszönöm az információkat és nagyon szép napot kívánok mindenkinek

csak a keresztnevét… Ica  -  

Köszönöm. További szép napot mindenkinek.

Ildi  -  

Köszönöm az infót, nem hallottam a módosításról.

csak a keresztnevét…József  -  

Köszönöm!

csak a keresztnevét…  -  

Köszönöm Oláhné Ildi