Mit tehet egy könyvelő gazdasági válság idején?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

“Hallottam erről a recesszió dologról, de úgy döntöttem, nem veszek részt benne...”
Sam Walton
a Wal-Mart alapítója
(a világ legnagyobb vállalata)


A mostani körülmények között még inkább igaz az, hogy szakemberekre van szükség. Minket könyvelőket is elérhet a gazdasági válság hatása. Ha vállalkozások szűnnek meg és csökken az ügyfelek száma, esetleg könyvelőket, mint munkavállalókat bocsátanak el, akkor csak a legjobb szakemberek maradhatnak talpon.

Egy egészen friss eset:

Az egyik vidéki Adónavigátor Konferenciára jelentkező kolléga még korábban jelezte: nem biztos, hogy el tud jönni, mert épp munkanélküli és a részvételi díj komoly megterhelést jelent számára. Őt már elérte a válság.

Bele tudja képzelni magát a helyzetébe? Vidéki kistelepülésen munkanélküli könyvelőként, csökkenő számú munkaadó között.

Mit tehet ilyenkor egy könyvelő...?

Némi tanakodás után, ő úgy gondolta, több eséllyel tud állásokra pályázni, ha szakmai tudását frissen tartja és kapcsolatot teremt olyan emberekkel, akik később segítségére lehetnek.

Végül is úgy döntött, ott lesz a konferencián.
Szóval – mit tehet egy könyvelő gazdasági válság idején?

Biztos recept nincs, csak a kilábalás esélyét tudja növelni arra az esetre, ha Ön is áldozattá válna. Viszont a felkészülést már most el kell kezdeni!

A naprakész szakmai tudás, váratlan helyzetekre való gyors reagálás képessége, hasonló problémákkal küzdő emberek társaságában eltöltött beszélgetések, rendszeres önképzés – ha ezek az állítások igazak Önre, akkor kisebb krízishelyzetek Önt már nem fogják megrázni.
A hozzászólásokban folytathatja a túlélési stratégiák felsorolását!

Sam Walton, egy amerikai üzletlánc alapítója mondta:
“Hallottam erről a recesszió dologról, de úgy döntöttem, nem veszek részt benne...”

Ön, hogy dönt…?


Hozzászólások

Eta  -  

Én is úgy döntöttem, igyekszem túlélni... minden panaszáradatot mederbe terelni és arra koncentrálni ami az aktuális legsürgősebb, megpróbálom a legjobbnak vélt helyekről beszerezni a tanácsokat, ami konkrét segítség egyre szerteágazóbb feladat tengerünkben. Szeretném ügyfeleimmel is ezt a szemléletet megismertetni, mert ha nyalogatjuk sebeink, azok nem gyógyulnak. Köszönöm a lehetőséget és a sok-sok hathatós segítséget amit eddig is kaptam és számítok rá ezután is. Minden kollégának és Neked is Zsuzsi erőt, egészséget és kitartást, eredményes munkát a továbbiakban is. Üdv, Eta

Marika  -  

Kedves Zsuzsa !

A válság hatását csak érzékelem ,soha nem voltam hozzá szokva a nagy pénzhez remélem aki becsületesen dolgozik és csak a munkájának él az átvészeli a nehéz helyzetett. Az idén mentem nyugdijba 37-év 222-nap után nyögdijjam van csak .Vállalkozóként könyvelek ,hogy kiegészítsem a nyugdijam.Gyerekeim ,hogy munkaviszonyuk legyen belekényszerültek a  vállalkozasba .Én meg abban segitem öket ,hogy legalább a vállalkozásért ne keljen fizetni.Nagyon örülök ,hogy megtaláltam a adónavigátort ,Önek különösen köszönöm a gyors és friss infirmációkat nagyon sokat segitenek .A kötelező mérlegképes továbbképzésen részt veszek,de remélem hogy megadatik nekem Zsuzsa ,hogy a te továbbképzéseiden részt vehetek majd.  Te segitséged nélkül meg áll az élet és egyhelyben toporgunk.További jó munkát és egészséget kivánok .

üdv.Marika

 

Edit  -  

Mi úgy döntöttünk, hogy a válságot túléljük és már a" válság" utáni időszakot tervezzük ! JŐVŐKÉP Projekt!

Jó munkát és további szép napot ! 

Anita  -  

A nehézségek, körbetartozás és év közbeni új adónemek.... sorolhatnám mi minden nehezítette eddig is a gazdasági szereplők életét. Abban igazat adok a többieknek, hogy nehéz becsületes és jó szakembert találni, mert olyan területen dolgozunk, amely a legtöbb ember számára teljesen ismeretlen. Ránk vannak utalva, velünk adót spórolhatnak, bírságot kerülhetnek meg, de egy két felkészületlen szakember miatt súlyos helyzetbe is kerülhetnek. Én az ügyfeleimnek mindig ezt mondom: 2 faldata van csupán: határidőre behozni az összes bizonylatot, nyilvántartást és kifizetni a könyvelési díjat. A többi az én dolgom. Én nem hiszem, hogy a gazdasági válság jelentősen érintené azokat akik tisztességesen és az eddigi nehézségeken át is próbáltak talpon maradni. Ők, úgy gondolom továbbra is küzdeni fognak, új partnereket, piacokat, lehetőségeket találva, utat nyitva ezáltal a megmaradásra. Szerintem a jó könyvelő szakemberek is ezt teszik, az pedig, ha a szakma egy kicsit tisztul, mindannyiunk javára válik a későbbiekben.

Györgyi  -  

Lehet, hogy én szerencsés vagyok, mert eddig még a környezetemben a szokásosnál eltérőbb nehézség nem mutatkozott ügyfeleim részéről. A könyvelőkről annyit: nagyon sokan vagyunk, de sok köztünk aki nem ide tartozik, tapasztalom mikor egy ügyfél jön más könyvelőtől és a nemtörödömség, felelőtlenség, hozzá nem értés látszik a munkáján. Jó könyvelőt nehéz találni, aki szereti is a munkáját és nem csak a pénzt látja benne. Évek óta kinlódok, hogy legyen egy olyan könyvelő társam aki szereti a munkáját, legalább annyira mint én.Válságban kell az összefogás és nem a széthúzás, az okos döntés és a merni akarás, ilyenkor buknak el akik nem tudnak váltani, vagy nem érzik, hogy kell az üzletben talpon maradni. Tapasztalatom szerint most mindenki kivárásra játszik. Annak a vidéki könyvelőnek akinek megszünik a munkája, próbáljon átnyergelni a bér és munkaügyre, keressen a környező településen, vagy városában olyan helyet ahova bedolgozik otthonról, talán átmenetileg ez is segit. Nehéz ez az idő, de mi mindig mindent átvészeltünk, ezt az akadályt is vesszük majd csak nem szabad a hitet elveszíteni.

V. Zsuzsi  -  

Igen kedves kolléganő, szerencsés vagy. Én kénytelen voltam munkaviszonyt is létesíteni, de továbbra sem adtam fel, itthon is dolgozom. Mindezek ellenére az elmúlt időszakban azt tapasztaltam, hogy a vidéki kis cégek, ha kezdők a legolcsóbb "szolgáltatást" választják, még akkor is, ha ott pl. nincsen szerződésük a könyvelővel, netán számlát sem kapnak, a többiről - tehát az általad is említett nemtörődom, felelőtlen könyvelés -nem is beszélve. Ha pedig már egy ideje működik a cég, hiába elégedetlen, nagyon nehezen vált könyvelőt, hiszen vidéken mindenki valakinek a valakije, és ha te nem vagy senkinek senkije, nincs esélyed. Sajnos én is evvel küzdök, hiába a mérlegképes, a TB ügyintézői végzettség és gyakorlat.

Ha ötleted van, szívesen veszem! /kaktusz2001@citromail.hu/

Egyébiránt egyetértek avval, hogy a szakmai tisztulás jó, csak az a baj, hogy aki tisztességesen dolgozik, adózik, felelősséget vállal, tanfolyamokat, konzultációkat finanszíroz, már nem biztos hogy talpon tud maradni, hiszen ez mind pénz.

 

ZSUZSA  -  

Szerintem a gazdasági válság már régóta van ,csak most merik kimondani, mintha kisebb lenne a felelősség akkor , ha USA is

bajban van, meg hát ez olyan mértékü , hogy már nem lehet elsimitgatni. Most lehet hogy a könyvelőktől csodát várnának

de sajnos a varázsbot nem a mi kezünkben van. Mi csak a jelenlegi

jogszabály zürzavarban próbálunk lavirozni , hogy a birságok erdejéből a legkevesebb lehetőség jusson az Apehnak . Sajnos ez ma már egyre nehezebb a nem egyértelmü törvények miatt.  Most túlélési

szakaszban vagyunk lehet hogy sokunknak sikerül , lehet, hogy egypáran elbukunk. Képezhetjük magunkat igen,  ha lesz miből

mert mi sem természetesebb, annál, hogy a könyvelőt kifizetni ráérünk, majd ha megvettük a mikulás, karácsonyi ajándékot és ha marad akkor jöhet a könyvelő, ezért természetes a legmagasabb szintű tudást várják el tőlünk. Mi is szeretnénk ha a gazdaság élénkitő

varázsbot már működne egy kedvezőbb adórendszer formájában, mert a jelenlegi sanyargatás nem lesz hosszútávon gazdaságos.

Talán még lesz bevétel egy darabig az birságokból adókból. Aztán

a vállalkozások bedobják a törölközöt és a felszabaduló munkaerő fut

segélyért mert dolgozni nem tud. Egy háborús nóta jár az eszembe

"bár hogy lesz úgy lesz a jövőt nem sejthetem ,ahogy lesz úgy lesz"

Ezt a nótát az  átkosban jó darabig betiltották, mert aki dolgozik az

a saját jővőjét alapozza meg.  Most a munkát veszik el tőlünk ezzel

a jövőnket csorbítják ezzel az önbecsülésünk is elveszik  először 

lelki, majd fizikai rokkantak leszünk.Nagyon veszélyes dolog ez 

leszoktatni egy nemzetet a munkáról , meg az önbecsülésről nagyon 

nehéz lesz visszaterelni a mindennapi szorgos életbe a lezüllesztett középosztályt. Miből lesz akkor miniszteri fizetés képviselői juttatás, költségtérítés , korrupciós fedezet?!  Remélem hogy nem következik ez be és még bizakodom , hogy vezetőink is átgondolják .

Ha egy adóbevallás elmaradásáért 500000  Ft birság jár, akkor

egy nemzet tönkretéltelért mekkora az arányos büntetés ?!  

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Valóban már lehet érezni a válság hatását. Fontos a naprakészség, ezt csak állandó továbbképzéssel és információkkal lehet megoldani. Köszönjük a segítségét.  Enikő 

Kati  -  

Kedves Zsuzsi!

A válság hatása már  kezd láthatóvá válni egy-két ügyfelemnél létszámleépítés formájában. A könyvelőket  -pontosabban a hivatásszerűen működőket-, akik szükségét érzik annak, hogy naprakészek legyenek a jogszabályi dzsungelben én azért nem féltem, mert ha másra nem is, de tanácsadásra nagy szükség lesz,  még akkor is, ha már közelíteni fogunk az ÚNIÓ-s szabályokhoz.

A szelekcióra pedig nagy szükség lenne, mert sajnos vannak közöttünk olyanok, akik nem erre a pályára valók.

Köszönöm a sok segítséget és kívánok további szép napot: Kati   

Csaba  -  

Kedves Zsuzsi!

 

Ahhoz fiatal vagyok, hogy a rendszerváltás hajnalára jövedelemszerzőként visszaemlékezzek, de annyit tudok, hogy akkor azért sokkal súlyosabb volt a helyzet, mint most.

 

Én is csak azt kívánom mindenkinek, hogy ne szigetelje el magát, kérjen is és adjon is tippeket a mostani válság nehézségeinek leküzdéséhez!

 

Egy tipp: akinek van felszámolói vénája/kapcsolata, az most bizonyára jól kereshet, válságok idején a felszámoló cégek nagyon aratnak.

 

Könyvelőre, adótanácsadóra azonban a mostani időszakban talán még jobban hallgatnak a vállalatvezetők, mivel a tervezésnél most "minden fillér számít".

 

Üdv:

 

Csaba

Móni  -  

Köszönet a hírlevelekért, megkönnyíted a munkánkat!

A válságról csak annyit, a faiparban már érezhető, hogy az embereknek nincs pénze!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Nem könnyű a helyzete senkinek sem. Mezőgazdaságban dolgozom közel 4o éve.

Reméljük átvészeljük:

Üdv.Panni

csak a keresztnevét...  -  

Én is csakmegkoöszönni tudom Zsuzsinak a velünk valótörődést.

És mindenkinekkitartást kívánok.

Valahogy majd csak lesz.

Én is sokszorújrakezdtem az életben.

Viszont minden új lehetőség új dolgokra ismegtanított.

 

Kati  -  

 Kedves Anonym!

Egy keleti bölcsességgel egészítem ki  a "Valahogy majd csak lesz" véleményét, amely a következőképpen szól: " Ha a cél tisztán él a tudatban, megtalálja magának az utat. Ne kérdezd, hogy hogyan csak indulj el."

Üdv.  Kati   

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Én is szívesen kimaradnék a gazdasági válságból, de akaratomon kívül máris érzékelem a hatását. Ugyanis építőipari vállalkozást is könyvelek, ahol már  több alkalmazottat is elküldött a vállalkozó, mert  neki is alaposan lecsökkent a munkája. Természetesen vele együtt az enyém is. Ennek ellenére alig várom a konferenciát, mert ott mindig tanulok és a mai világban igenis felkészültnek kell lenni, kell tudni tanácsot adni az ügyfeleinknek és meg kell ragadni azt az alkalmat, ahol ilyen felkészült előadó van mint a Zsuzsi. Nagyon örülök, hogy megtaláltam az adónavigátoron, mert biztonságban érzem magam. Profi előadó és köszönöm, hogy  állandóan foglalkozik velünk és mindig megtudjuk az újabb változásokat ami esetleg még el is kerüli a figyelmünket. Üdv.Magdi

Éva  -  

Hasonlóképpen gondolom én is, csak valószínűleg - mivel nem áll a háttérben egy saját üzletlánc - nehezebb dolgom lesz.

Mária  -  

 

Azt hiszem csak a folyamatos képzésekkel tudunk talpon maradni, ami nem kis energiánkba kerül.

De jó lenne már ha, ott  "fennt" észrevennék, hogy az adórendszer egyszerűsítésével, átláthatóbb lenne minden,  még a pénzügyi rendszerünk is és persze nekünk kevesebb munkánk lenne. De szép is lenne, ha igaz lenne!!!! 

csak a keresztnevét...  -  

Egyetértek Sam Waltonnal, a hozzászólókkal. Nekem is jól jött, hogy Zsuzsi erről a témáról írt nekünk. Szerintem is az állandó képzés és a gyors reagálás menthet meg minden vállalkozást, így a könyvelő vállalkozásokat is. Én 1995-ben szereztem a PSZF-en harmadikként a közgazdász diplomámat. Ha akkor, a rendszerváltozás éveiben feladom, akkor most nem tudnék megélni! Kitartást kívánok mindenkinek!

Tilda  -  

Mindenkit nyugalomra intek, nem kell kapkodni. Sajnos a pénzügyi tanácsadók már lecsaptak a lehetőségre és arra biztatják az embereket, hogy pl. szüntessék meg a már meglévő és 15-20 év múlva lejáró biztosításaikat, mert ők tudnak jobbat (véleményem szerint leginkább az ő pénztárcájuknak tenne jót). Bankcsődöt sem kell azzal generálni, hogy kikapkodjuk a pénzünket a bankból, elvégre ott az OBA. Lehetőleg nem szabad belemennünk a nagyok "játékába". Azt már én is tapasztalom, hogy vállalkozások mennek tönkre egyik napról a másikra, ez ellen sajnos nincs használható ötletem.

Ica  -  

Én is úgy döntöttem, nem veszek részt benne. Tanulok, bár nem vagyok már tini. Mert azok az ügyfelek akik úgy látszik talpon fognak maradni ezt várják el. Hogy az ember mindig naprakész legyen. Már amennyire ebben a kiszámíthatatlan jogszabályi (káoszban) környezetben  lehetséges.

Mária  -  

Egyetértek Sam Waltonnal! Véleményem szerint még inkább "rá kell kaocsolnunk", tanulni, tanulni, túlélni, túlélni!

 

Gabriella  -  

Köszönöm Zsuzsa, hogy mindig melletünk áll! Tájékoztatásai, figyelem-felhívásai mindig segítségemre vannak!

További jó munkát kívánok!

Era  -  

Hát, nekem sincsen időm részt venni a recesszióban, sajnos elmenni sincsen időm sok ilyen közös beszélgetést biztosító helyekre. Csak a szakmai dolgok változásának figyelésével és a megfelelő szakmai anyag megvásárlásával tudom magamat szinten tartania a napi munkában.

 

Erika  -  

A folyamatos önképzés eddig is szükséges volt, a válság hatásait meg még messze nem érezzük. Egyre nehezebb a vállalkozásoknak. Vállalkozóként könyvelek. Most is nagyon nehéz már a körbetartozások miatt. Csinálom még bírom, és én sem szeretnék a válságban rész venni. Sok sikert mindenkinek, és kitartást.

csak a keresztnevét...  -  

Sam Walton gondolatához kapcsolódva, sajnos nekem most "nincs időm" részt venni a válságban. A munka mennyisége nő, és létszámot nem kapunk hozzá. A vállalkozásnál ahol dolgozom több akvizició is folyamatban van, ami a jövőre nézve nem kevesebb munkát jelent a jelenleginél, sajnos, vagy hála Istennek?! 

De egyetérték azokkal, akik szerint a naprakészen tartott tudásnál nincs fontosabb. Igenis részt kell venni azokon a képzéseken, amelyek az újabb és újabb felmerülő problémákra adnak megoldást, hiszen a jogszabályok értelmezése sokszor elég bonyolult, és a gyakorlati példák segítenek eligazodni az útvesztőkben. Nem kevéssé fontos számomra azt is, hogy az ilyen rendezvényeken többféle ágazatban dolgozó emberrel találkozhatok,  akik más-más problémákkal, gondokkal küzdenek. Én úgy gondolom, hogy nemcsak saját hibájából tanulhat az ember, hanem másokéból is.

Összegezve: egy könyvelőnek mindig a top-on kell legyen, akár úgy, hogy képzéseken vesz rész, akár úgy, hogy az internetet hívja segítségül.

Üdv. Iren