Mit jelent az újrakönyvelés?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsana   |  

Időnként előfordul, hogy a tulajdonosok egy már lezárt üzleti évvel kapcsolatban arra kérik a könyvelőt, hogy könyvelje újra az egész évet. Ennek oka általában egy korábbi nem megfelelő számviteli nyilvántartás vagy ennek gyanúja. De vajon mit kezdhetünk egy újrakönyveléssel elkészített főkönyvi kivonattal?

A gyakorlatban előfordulhat, hogy a korábbi évek könyvelése olyan rendezetlen, abban olyan sok hiba van, hogy a könyvelő (általában egy új könyvelő) egyszerűbbnek ítéli újrakönyvelni az ellenőrzés évét.

A számviteli törvény szerint azonban nincs lehetőség a korábbi évek könyvelését módosítani még akkor sem, ha abban utólag hiba merül fel.
Újrakönyvelni kizárólag hibás gazdasági események javítását lehet, de azt is csak a tárgyévben.

A számviteli törvény előírása szerint:

-    nem lehet a beszámolóval lezárt év könyvelését félretenni és újat indítani.
-    nem lehet a korábbi évbe "belekönyvelni" sem.
-    a lezárt beszámolót lezárt könyvelés támasztja alá. A beszámolót a jóváhagyásra jogosult testület (közgyűlés, taggyűlés, alapító) elfogadta. A döntése felelős, és nem lehet megmásítani.

A taggyűlés újabb körülmények (jelentős és lényeges hiba feltárása) felmerülése esetén újabb döntést hozhat az új körülményekről. Ha ismételten közzéteszik a beszámolót, abban a korábbi döntés, mint előző évi adat szerepel.

A korábbi téves könyvelést sem lehet félretenni, és készíteni helyette egy jobbat, hiszen a korábbi könyvelés alapján készített beszámolót már közzétették. Ezért a nyilvánosságra hozott beszámolóhoz képest megváltozott adatokat lehet csak újra közzétenni, és ezeket - a megváltozott - adatokat kell könyveléssel alátámasztani.


A bejegyzés címkéi

számvitel


Hozzászólások

Ferenc  -  

 Hogyan javítsam a könyvelést, ha a korábbi évekről egyáltalán nincs könyvelési anyag, csak a bizonylatok?

Valéria  -  

Köszönöm az információt.

Ktulu  -  

Sziasztok!

Hát nagyon szomorú, hogy ez van. Én is úgy tapasztalom, hogy egyre több az ilyen eset. Nekem most 2 ilyen új ügyfelem lenne. Az egyik hozott nekem kb 2000 darab kp-s költségszámlát az elmúlt 3 évről, mindenféle kontírozás nélkül. Semmi egyebet. A másik ügyfelem pedig azt mondja, hogy nem tudja visszaszerezni a bizonylatait az elmúlt pár évről. Már felfüggesztették az adószámát, felszámolás alatt van a cége, milliókat fizetett könyvelőknek, akik semmit nem csináltak. Hogy lehet ez?? Hogy lehet ez ellen védekezni?? Mit lehet ilyenkor tenni??? Az ügyfeleknek szerintem még pont az hiányzik a legkevésbé, hogy jól megbűntessék, mert nem őrizte meg a bizonylatokat, amiket a könyvelőnek adott, az meg felszívódott.

Mihez tudok én ilyenkor nyúlni? Hogyan tudom rendbetenni a könyvelést bizonylatok nélkül? Mihez kezdjen az ügyfél? Valami kiindulási pontot tud valaki?

Köszi

csak a keresztnevét...  -  

Bosszantóak a zugkönyvelők, de az ügyfeleket se kell ám sajnálni! Nagyon soknál egyetlen döntő szempont, hogy "óccsó" legyen.... akkor meg? Mint tdjuk, annak híg a leve....

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi,

Ha 2008-ra is és 2009-re vonatkozóan is jelentős hibákat kell kijavítani akkor az ismételt közzététel mindkét évre vonatkozik külön-külön, azaz 2 ismételt közzétételem lesz vagy csak az utolsó beadott mérleget teszem közzé, itt adott esetben csak  a 2010-évre vonatkozót?

Köszönettel

Kriszta

csak a keresztnevét...  -  

Valójában nem módosíthatja az eredeti könyvelést, de alapja lehet egy esetleges önrevízió elkészítésének. Zsóka

Kati  -  

Kedves Zsuzsi és Ti, sors társaim!

Úgy látom, hogy van még  könyvelők szégyene máshol is. Ugyanabban a helyzetben vagyok én is mint többen írtátok, Se karton, se főkönyv, bevallás vagy nincs, vagy köszönő viszonyban nincs a meglévő anyaggal. Pl: 5,5M árbevétel mellett, "O" 29-es, és 65-ös és a mérleg is. Na ezzel a "csodával" mit lehet kezdeni, ráadásul ez 2008-as táma.

Zsuzsi! Te olyan okos vagy, mindig tudsz valami bíztatót mondani, kérlek adj tanácsot most is. Bár megérdemelnéd, de remélem még nem mentél szabira:)?! Nagyon köszönök minden eddigi segítségedet.

 

 

 

 

  -  

Ha nincs karton, kivonat és nullás a 29-es, és ilyesmi, ajánlom, hogy vedd elő a tisztelt vállalkozót!

Vajon mennyi könyvelési díjjal maradt adós? Vajon mennyi kérést, rimánkodást, felszólítást hagyott figyelmen kívül???

A jelek egyértelműen erre utalnak....

 

Margó  -  

Kedves Zsuzsi!

Mit csináljak akkor, ha nincs főkönyvi kivonat, csak az egyszerűsített éves beszámolót és a 29-es bevallásokat készítették el papíron kiszámolva? Így csak a beszámolóban szereplő számok vannak meg, főkönyvi kivonat nincs, ami alátámassza a mérleget.

Kriszta  -  

 Szia Zsuzsi!

 

És mi van akkor - és nekem most egy ilyen van - ha van egy két beszámoló, de nincs könyvelés előző időszakra? Összes bevallás így a mérleg is hasracsapásra készült :(

Lajos  -  

Kedves Zsuzsi! A SzT. passzusát kérlek írd meg! Köszönöm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leó  -  

Köszönöm a megerősítést !Ebben a rendszerváltó világban biztosan sok érdekes dolog megtörténik.

Köszönöm a figyelemfelhívásod !

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Épp jókor jött a téma. Most jár hozzám egy cégvezető, mert Ő is kifogott egy "fantasztikus" könyvelőt. A leadott mérlegek eszköz és forrás oldala nem egyenlő, itt még abban reménykedte, h. nem tud mérleget készíteni, de a főkönyv is katasztrófa. Se nyitás, se zárás, banszámlakivonatokat, bért sem könyvelt. Bevallásokat hellyel-közzel adott le, persze analitika sehol, a leadott bevallásokat nem hajlandó kinyomtatni, odaadni. Az érintett cég már felszámolás alatt van.  Ilyenkor mit lehet tenni? Hogyan lehet kikényszeríteni, h. adja át aszámlákon kívül a többi anyagot? (szép szó eddig nem vált be) Krisztina

 

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon hasznos, s aktuális az információd. Feladtad a leckét! A saját cégemmel kapcsolatban úsztam el évek óta, s megfordult a fejemben az újrakönyvelés, hát így nem nyert. Tudod, a szabónak, nincs ruhája, a cipésznek cipője, a könyvelőnek könyvelése.

További szép napot!

Böröczky Zsuzsi  -  

Ildi!

Legyen a saját céged mindig a minta arra, hogy mit csinálnál másnak is. És fordítva is! Mindig könyveld az ügyfeleid cégeit úgy, mintha a sajátod lenne!!!

De ha sajátoddal sem foglalkozol?!? Itt a nyári uborkaszezon, remek alkalom arra, hogy "jó útra térj".

:-) :-):-)

András  -  

Kedves Zsuzsi !

Sok hozzászólás mellett sok a nyitott kérdés, ami sokunkat húsbavágóan érdekel - hol és miképpen juthatunk válaszokhoz ?

maca  -  

Kedves Zsuzsa !

Elnézést értetlenségemért, mert nem csináltam még ilyet, csak középső oszlopot, kicsi összeggel. Az utolsó mondatot nem teljesen értem. Csak a KÜLÖNBÖZETET kell közzétenni?

Köszönöm válaszod. Tisztelettel: maca

Böröczky Zsuzsi  -  

nem a különbözetet, hanem a "megváltozott adatokat" kell közzétenni, azaz a helyes összegeket.

Zsuzsa  -  

Egyértelmű az álláspontod.

Köszönöm.

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Éppen aktuális nálunk ez a probléma. Mi a helyzet akkor, ha most tártuk fel a jelentős hibát ami a 2007-re vonatkozik. Az előző év módosításaként adjuk be a mérleget így is?

Köszönöm válaszodat előre is.

További szép napot

Böröczky Zsuzsi  -  

A számviteli önellenőrzés szabályianak megfelelően jártok el. A hibát a tárgyévben lekönyveled, és ha jelentős a hiba, azaz ismételt közzététel van, akkor a tárgyévi könyvelés utolsó tételei a "zárlati művelet". Azaz odáig eljutsz, mintha eredetileg is így csinálták volna. De semmiképpen nem lehet a 2007-be könyvelni.

Palásti Z.  -  

Kedves Zsuzsi,

Nem kötözködni akarok, de ebben a válaszodban két különböző dolog keveredik: ha "jelentős" a hiba, az nem jelenti feltétlenül az ismételt közzétételt, csak ha a hiba "lényeges" is. A jelentős hiba hatását (ami nem lényeges), majd a következő rendes beszámolóban "középső oszlopban" kell közzétenni.

Üdv, Pz

Krisztina  -  

éppen most aktuális ez a téma nekem is, bennem az is megfogalmazodótt hogy ha közzé kell tenni újra a mérleget akkor a következő évre már beadott mérleget is kell modosítani mivel az előző évi adatok változtak?

választ előre is köszönöm

szép napot

Eta  -  

Köszönöm Zsuzsi, megint jókor kaptam hasznos infót. Egy dolog azért motoszkál; nálam úgy merült fel korábban az "újrakönyvelés", hogy mástól jött év közben át ügyfél, de nem tudtam csak újrakönyveléssel -előző lezárt év adataival megnyitni és a korábban már más által lekönyvelt időszakot saját programban könyvelve az adott teljes évet könyvelni. Mégegyszer köszönöm az infót. Üdvözlettel:Eta

Böröczky Zsuzsi  -  

Eta!

Ez nem az "újrakönyvelés" esete, amikor év közben veszel át egy céget, és januártól felrögzíted újra az adatokat. Az elfogadott beszámolóból kialakult záró lesz a nyitó. Ezt teljesen rendben van.

csak a keresztnevét...  -  

Van aktualitása a cikkednek, mert az elmúlt időszakban hihetetlen könyvelési anyagokat láttam, amit éveken át csinált egy könyvelő. Elvileg legalább 4 évet kellene "újrakönyvelni", sok-sok számlával. Érdemes lenne közzé tenni, mert ilyet még nem láttam. Pl. Eszközöket nem könyvelt, több teherautó is volt a vállalkozásban, néhány évben beállított écs-t, de a könyvelésben nem volt nyoma. Minden árút készletre vett és ott is hagyta, bár elábé-t is beállított a bevallásba és a beszámolóba, de nem könyvelte. A szállító az a 442 nála, de ami igazás sok fejtörést okozott nekem a bér könyvelése. Próbáltam megérteni, de valójában az egyéni vállalkozóhoz sem tudtam teljesen beilleszteni. Pénztrából és bankból könyvelte a netto béreket és az átutalt adókat és járulékokat. Valójában a főkönyvi kivonatnak semmi köze nem volt a bevallott eredményhez, egyébként  eredménytartalék sem volt könyvelve.  Nincs nála zárás és nyitás! Válaszaiból arra következtettem, hogy határozottan hiszi, hogy ezt így kell csinálni. Már tudunk néhány céget (egyre több a felfüggesztett is) amit ő könyvel, megnéztük a beszámolóit, ami nem tartalmaz bázis évet, idegen cégé a kiegje stb. Ezeket bejelentjük, de azon kívül, hogy az ügyfelem beperli, egyenlőre nem tudjuk mit csináljunk. Az ügyvéd szerint a tulajdonosok legalább 50%-ban hibásak, ez várható a pertől is. Próbálunk bizonyos dolgokat a helyére tenni, de folyamatosan 4-5 alkalmazott is volt, akik jövedelmét és azok adóvonzatait  négy évre hihetetlen nagy munka a helyére tenni. Anyagi lehetősége nincs a vállalkozásnak pillanatnyilag újrakönyveltetni, örül ha valahogyan megússza, sújtják a bírságok és a kamatok. Nem folytatom, hihetetlen szomorú vagyok, hogy szakmánkat ennyire lejáratják, s családokat tesz tönkre.  Pillanatnyilag tehetetlen dühömben neki tudnék menni. Tanácsot kértem egyébként az apeh-től, hogyan járjunk el a könyvelővel szemben, nem említve még a nevét és a könyvelt cégeket. Természetesen én a nevemet adtam hozzá.

 

Négyesi Joli  -  

 Csak a tapasztalataimat szeretném elmondani:

Mi is találtunk egy ilyen könyvelőt. 4 évet kellett visszamenőleg feldolgoznunk.. , Annyival egyszerűbb volt a sorsunk, hogy nemes egyszerűséggel nem csinált évvégén beszámolót, ..csak a bevallások egy részét, azt sem mindet.  DE... a tulajdonos feljelentette, a rendőrség pedig a tulajdonost, számviteli törvény megsértéséért. Valahol igazuk volt, mert a tulajdonos felel az elkészítendő bevallásokért, beszámolóért.  A könyvelő kapott  42 ezer forint büntetést.  Ja, persze nem volt szerződésük.

EMI  -  

Sajnos, én is így jártam. 7 évet kellett ismételten lekönyveljek, mivel nem lehetett tisztán látni semmit, nyitó-záró nincs, eszköznyt.nincs, leltár nincs stb. stb. APEH vizsgálta a barátnőmet, neki megcsináltam, de tényleg kemény munka volt nagyjából helyretenni. Így is "vízre vitte" a könyvelő a vállalkozást, nagyon kemény büntetéssel, ezt érte el.. Ráadásul ő mossa kezeit, semmilyen felelősséget nem vállal fel. Persze, nem volt írott szerződés a könyvelővel. Na, az ilyenek miatt csorbul a becsületünk... Hogy meri az ilyen vállalni a kettőst? Vagy hogyan jutott az igazolványához???

 Bocs a kifakadásért! Nagyon jó és hasznos, úőj információkat kaptam Tőled megint, Zsuzsi. Akinek módja van, jó pihenést ill. nyaralást kívánok.

hasonló cipőben járt könyvelő  -  

Na, én pont az ilyenek miatt nem vállalom el a cég könyvelését, amíg nem látok főkönyvet, kartonokat, APEH folyószámlát...

Köszönöm szépen, de nem akarok még megőszülni azért mert más kontárok nyugodtan alszanak...

Kati  -  

Kedves Zsuzsi!

És hogyan támasztom alá könyveléssel az adatokat, ha nem könyvelem újra? Mi alapján? Mi a javaslat akkor?

Köszönöm, Kati

Böröczky Zsuzsi  -  

Az újrakönyvelés lehet jó arra, hogy feltárd az eredeti és a helyes adatok közötti különbséget. És ezt a különbséget kell, mint javítást a tárgyévben rendezni.

Az újrakönyvelés tilalma alatt azt értem, hogy a közzétett beszámolót alátámasztó főkönyvi kivonat már nem változhat.

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm ezt az információt.

Éppen aktuális téma volt nálam is.

Üdvözlettel:

Bogácsné Kati