Milyen lehetőségek rejlenek egy jó főkönyvi kivonatban?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Rengeteg utólagos munkától tudja megkímélni magát, ha előre átgondoltan szerkeszti meg a számlaosztályokon belüli megosztásokat. Például az év végi társasági adó bevallásnál, amikor az adóalap növelő és csökkentő tételeket oldalakon keresztül részletezni kell, bizony sok munkát spórolhat meg, ha már év közben külön gyűjti a tételeket.

Nálam például a 86-os egyéb ráfordítások között ilyen számlák vannak megnyitva:
  • 8631    NEM!!! Bírság, pótlék
  • 8632    Önellenőrzési pótlék
  • 8633    NEM!!! Nem vállalkozási költség
  • 8634    NEM!!! Elengedett követelések
  • 8635    Káresemények ráfordítása
  • Stb…
 
Ezekkel a csoportosításokkal és megfogalmazásokkal két legyet ütök egy csapásra:
  • nem felejtek el adóalapot emelni azokkal az értékekkel, melyeket a társasági adó törvény nem enged elszámolni. Erre hívja fel a figyelmet a „NEM!!!” szócska, amit ezen számlaszámok megnevezésébe beírok az elejére,
  • minden olyan értéket, melyet a bevallás is külön-külön kér feltüntetni, külön számlán tartok nyilván. Ezzel megspórolva azt az időráfordítást, hogy a bevallás előtt kelljen azokat részletezni.
 
Véleményem szerint még számos ilyen, ehhez hasonló apró trükk sok-sok drága órát spórol meg a könyvelőnek.

Ha eljön a szeptember 30-i konferenciára további megoldásokat mutatok, hogyan fordíthatja hasznára a főkönyvi kivonat előnyeit.
 
Már csak néhány napig lehet kedvezményes áron jelentkezni a konferenciára!
 
Mennyi az Ön óradíja?
Ha csak egy olyan megoldást hall a konferencián, amivel havonta 3-4 órai munkát spórol meg, akkor a részvételi dij nem költség, hanem befektetés...
 
Több infó, kedvezményes jelentkezés itt >>


Hozzászólások

Margit  -  

Kedves Zsuzsa!

Oktatási intézményben dolgozom, szívesen olvasnám az intézményeket érintő új változásokat, tanácsokat is.

Nagyon sokrétű, magas színvonalú ez a tanácsadás, úgy szintén mint amit személyesen hallgattam az okt.28-án a természetbeni juttatásról.

Köszönöm. Szép hétvégét.

zsuzsa  -  

csak annyi a hozzászólni valóm, hogy SAJNOS!!!!!!! ezen a konferencián nem tudok ott lenni!!!!. Üdv. Kovács Zsuzsa

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsanna!

Sajnos a szept-30-i konferencián nem áll módomban személyesen részvenni - kislányommal vagyok gyeden-, de szeretném megkérdezni, hogy esetlegesen írásos anyag megvásorható lesz-e majd?

köszönettel

Cehné B. Krisztina

Böröczky Zoltán - ügyfélszolgálat  -  

Kedves Krisztina!
A konferenciával szeretnénk valamilyen nyomot hagyni – nem csak a résztvevők fejében – mert ez lesz az adónavigátor eddigi „legnagyobb dobása”. Hogy milyen formában tudjuk maradandóvá tenni az előadásokat, az nagyban függ vendégelőadóiktól. Dolgozunk az ügyön, de nem ígérhetünk semmit...
 

marika  -  

Köszönöm a hasznos információt, várom a konferenciát!

Teca  -  

Kedves Zsuzsanna,

Én is "spórolni" tudok az időmmel, mert az általam használt könvelési program lehetőséget ad munkaszám és költséghely használatára, így  tetszőleges kigyűjtést tesz lehetővé  1  rögzítéssel.

További sikeres munkát kívánok Önnek,

Hódiné Teri

 

rózsa  -  

köszönöm az értékes infót, mert valóban az  idejében elvégzett munkával időt takarítunk meg!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Mai ismereteim szerint nem tudok részt venni a "Győztes könyvelő"  témájú konferencián! Emiatt más - természetesen térítésköteles - megoldás ( video-anyag, vagy hanganyag a felmerült kérdésekkel egyetemben) érdekelne!

Üdvözlettel: Gáborné Maya

csak a keresztnevét...  -  

Ennek az előadásnak a  költsége a szakképzési hozzájárulásból levonható-e?

Mária2  -  

Mi a főkönyvi kivonatban a 8-ban elkülőnitetten nevezzük meg és könyveljük a társasági adóalapot növelő tételeket. Lehet, hogy nem jó módszer, de az adóalapot növelő tételeket mindíg a rendkivüli ráfordításokba könyveljük, mert úgy határoztuk meg, hogy azok nem a folyamatos gazdasági események következményei. Én nem vinném bele a 463-ba a pénzügyi teljesítéseket, s tudom, hogy annak idején mikor tanultuk, kifejezetten tilos is volt. Nekem a 463 mindíg a tiszta bevallási oldalt mutatja, amivel egyeztetni tudom az analitikát és az APEH folyószámla bevallási oldalát. A könyvelési programunk listázási része tartalmaz olyan kimutatást, ahol az adótartozások adónemenként vannak kimutatva, vagyis itt egy soron megjelenik T oldalon a pénzügyi teljesítés, K oldalon a bevallás és a végén az egyenleg adónemenként.

Az ügyfél nyílvántartással kapcsolatba: az ügyfélkapun keresztül az APEH által vezetett valamennyi ügyfélünk törzsadata, folyószámlája, beküldött bevallása, bejelentése naprakészen elérhető. Ezen kivül ott van a könyvelés, a főkönyvi kivonat. Egyéb nyilvántartásunk még: minden év elején, amikor már behatárolható, látható, készítünk egy mobil táblázatot, hogy melyik ügyfél milyen áfa bevalló. Ezen minden bevallot időszakban jelöljük, hogy elkészült-e és bement e a bevallás. Év közben átsoroljuk őket, ha változott a bevallás gyakorisága. Jó pár éve meg vannak a listák, év végén már mi magunk is tudjuk a két évvel ezelőtti lista alapján az áfa bevallás gyakoriságát ügyfeleinknél. Úgyanúgy készítünk egy listát a 29-es bevallások és helyi adó bevallások után. Itt beírjuk a negyedévenkénti adókötelezettségeket, helyi adónál amit a határozatban hoznak. Ezen színtén jelöljük a befizetéseket, de ez alapján az ügyfelet is pontosan tudjuk tájékoztatni. Ugyanilyen listákat gyártunk le minden évben a különböző bevallásokhoz és jelöljük azok elkészítését és beküldését.  A listákat nem kell minden esetben leírni, folyamatosan vezetjük az ügyfelek nevét egy táblázatban függőlegesen, vízszintesen rubrikákat hagyunk, amibe írjuk az adatokat, tehát a lista naprakész, csak ki kell nyomtatni. Nekünk ez évek óta bevált, mert így mindenkit egyszerre figyelemmel tudunk kisérni.

Betty  -  

Szia Mária!

Nagyon megtetszett a nyilvántartás ötlete, amit vezetsz. Nem tudnál esetleg mintát küldeni a táblázatokból, amiket kidolgoztál?

Nagyon megköszönném!

Betty  -  

Szia Mária!

Nagyon megtetszett a nyilvántartás ötlete, amit vezetsz. Nem tudnál esetleg mintát küldeni a táblázatokból, amiket kidolgoztál?

Nagyon megköszönném!

Ági  -  

Kedves Zsuzsi!

Szeretnék fellelni egy olyan nyilvántartási rendszert, amit mi könyvelők vezethetnénk az ügyfeleinkről illetve kötelezettségeinkről.

Erre nem tudnál javasolni vmilyen jó programot?

Sok midnent kipróbáltam már. Sok excell táblát vezetek, de ez már kezd átláthatatlanná válni. Van amikor már én sem tudom gondolkozás nélkül megmondani, hogy hol keressem az adatot, nemhogy az aki csak kitöltené.

Nagyon nagyon érdekelne!

 

Köszönettel

Irén  -  

Szia Zsuzsi!:)

Már júniusban jelentkeztem a szeptemberi előadásodra. Sok új információt várok.

Nem tudom, tervezed-e vlenül, hogy a könyvelési tarifákról beszélj.

Nekem ez elég komoly dillemát okoz. A nagy átlagban "olcsójánosnak" tartom magam, de olyan eset is előfordult, hogy  a leendő ügyfél nem lett ügyfelem mert a 20 %-kal magasabb összeget sokallta az állandó  rendelkezésre állásért - holott a korábbi könyvelőjétől csak számára késői számszaki információt kapott.

Nagyon várom a 30-át.

 

puszirén

Zsóka  -  

A könyvelési tarifák engem is nagyon érdekelnének!

csak a keresztnevét...  -  

Én is hasonló módon bontom a főkönyvi kivonatot, hogy az év végi TA összeállítás minél gördülékenyebb legyen. De pl.az adó folyószámlák egyértelmű egyeztetése érdekében az APEH által kiadott adónem azonosítót használom a főkönyvi számok kialakításánál:

Pl.

463144 Munkaadói járulék

4631441 Munkaadói járulék befizetési kötelezettség

4631449 Munkaadói járulék pénzügyi teljesítése

(nem használom a 464-et, végül is külön számon van a pénzügyi teljesítés, és így a főkönyvi összesítő számon (a példában 463144) azt az egyenleget látom, amit az APEH foyószámla mutat (persze az évközi kerekítések nyilvánvalóan csak év végén lesznek elszámolva)

ugyanilyen módon nyitottam meg a magánnyugdíjpénztárakat (amióta APEH-os), előtte pedig a mnyp azonosítójával dolgoztam. Pl.

463274 APEH OTP Mnyp tagdíj

473202 OTP Mnyp tagdíj

Apró trökkök, de roppant módon megkönnyíti egyrészről az ügyfél részéről az értelmezést, másrészről a magyarázatokra szánt idő jelentősen lerövidül.

Várom a hasonló jó ötleteket, amit fel tudok használni a munkám során.

Üdv, Évi

Zsóka  -  

Az ötlet jó, de amikor a bank a különböző hitelek miatt főkönyvi kivonatot kér, majd csak néz nagy szemekkel hogy mi az a "nem" szócska.

Éva  -  

Szeretném tudni, az elévült adótartozás számviteli elszámolását, és ezzel kapcsolatos egyéb adminisztratív teendőket.

Pld. AFA-ban nem lett önellenőrzés benyújtva, közben már eltelt 5 év, vagyis az APEH már nem ellenőrzi ezt az időszak

 

köszönettel: M. Éva

Erzsi  -  

Az elévült adótartozás rendkívüli bevétel 9896 Elévült kötelezettség.

És a tao alap nem csökkenthető vele! Ezt az APEH mondta.

Zsóka  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon jó tipp ez a "NEM" szócska, tényleg nagyon sok segítséget nyújt.

Köszönet érte és a jövőben használni is fogom.

Üdv. Zsóka