Mikor vegyem meg a jövő évi BKV vagy helyi bérletet?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A kérdést szinte minden év végén feltesszük. Amikor már ismertek a jövő évi szabályok, eldönthetjük melyik a kedvezőbb. Tavaly azt javasoltuk: ne vedd meg korábban a bérletet. Most mit mondjunk ügyfeleinknek?

2010-ben még 25% adót kellett fizetni a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások után. Ebbe tartozik bele a helyi utazási bérlet is.
Ezért tavaly év végén úgy kalkuláltunk, hogy ha a 2011-es bérletet 2011-ben adjuk át a dolgozónak, akkor azután már a 2011-es adót kell megfizetni. Ez pedig 19,04%.

A béren kívüli juttatások adója 2012-re nem változik, de az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény szerint 10% eho-t kell utána fizetni.
Az eho alapja az adó alapjával egyező.

Ennek megfelelően a 2012-ben adott béren kívüli juttatások után összesen 30,94 % adót kell fizetni. Ez a következőképpen jön ki:
- Szja: a juttatás 1,19-szeresének 16%-a, azaz 19,04%
- eho: a juttatás 1,19-szeresének 10%.a, azaz 11,9%
Ez a kettő összesen (19,04+11,9) 30,94%.

Ha tehát a bérletet már 2011-ben megvesszük a dolgozónak, és azt részére át is adjuk, akkor még a 2011-es adót kell utána fizetni.

2009 és 2010 között hasonló szituáció volt. A 2009-ben adómentes juttatás után 2010-től 25%-os adót kellett fizetni. Ekkor adott ki az adóhatóság egy tájékoztatót arra vonatkozólag, mi történik, ha tárgyévben megveszem a következő évi bérletet.
Ezt olvashattuk az adóhatóság honlapján:
„A helyi utazási bérlet esetében is a 2009. évi szabályok érvényesek, azaz a munkáltató részéről történő juttatás adómentes, feltéve, hogy a bérletek kiosztása 2009-ben megtörténik.”
A jelenlegi évekre átfordítva ez azt jelenti, hogy a 2011 évi szabályok az érvényesek, ha a bérletek kiosztása 2011-ben megtörténik.

A helyi utazási bérlet juttatásában nincs érték maximálva. Ezért nem okoz problémát az sem, ha a 2011-es bérletet is ebben az évben adtam át a dolgozónak, a 2012-es évre vonatkozólag pedig decemberben. Beszéljünk akár havi bérletekről, akár éves bérletről.

És az előny nem csak az alacsonyabb közteherben rejlik!

Jövőre, ha a béren kívüli juttatások együttesen számított összege meghaladja az 500 ezer forintot, akkor a felette levő részre már nem a 10%-os ehot kell megfizetni, hanem a 27%-ot.
Így hiába esik a törvényben a „kedvezményes” adózás alá, azt is 51,17% kötelezettség terheli. Úgy, mint az egyébként nem kedvezményes egyes meghatározott juttatásokat.

Ha a bérletet még az idén megvesszük, és át is adjuk a dolgozónak, akkor ez a jövő évi 500 ezres keretet nem terheli.


A bejegyzés címkéi

eho, cafeteria, szja,


Hozzászólások

Mari  -  

Nem tudom tud-e valaki segíteni. Harmadik országbeli állampolgár kiküldetésben végzi az ügyvezetést a társasági szerződés alapján, és vele együtt kiküldetésben van itt egy másik munkavállaló. A tbj. szerint -ez az én véleményem -külföldinek minősülnek a 2007. évi II.törvény alapján.
Kell fizetni utánuk %-os EHO-t ?
Most készülök 2008 évtől önellenőrzést végezni, nyugodtabb lennék, ha még valaki megerősítene.

Ibolya  -  

Szerettük volna megvásárolni a 2012. évi éves helyi bérleteket, de a Miskolci Közlekedési Vállalat nem rendelkezik még 2012. évi éves bérletszelvénnyel, csak előleg fizetést fogad el. Így a bérletszelvényeket nem tudjuk kiosztani ez évben.
Más közlekedési vállalatnál már meg lehet vásárolni, csak Miskolcon ilyen rugalmatlanok?

Levente  -  

Sziasztok!

Nem munkavállaló részére juttatott, hanem az ügyvezető által használt BKV bérlet elszámolható adómentesen, vagy neki is természetbeni juttatásnak minősül?

Köszönettel:
Levente

Siporka  -  

Üdv!
Amiről nem esett szó, pedig jó lett volna: ha ma 2011.12.08-án megveszek a dolgozómnak egy negyedéves bkv bérletet és ki is adom neki - lévén, hogy a korábbi bérlete lejár - adózni úgy kell, ahogy írtad, de mi a helyzet számvitelileg? Gondolom, elhatárolandó. Hogyan? Napra, vagy negyedévre arányosan? Azaz, kiszámolom a lejáratig tartó napok számát, vagy 3*9.800 Ft-ból 1*9.800 Ft decemberre, 2*9.800 Ft 2012. évre.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Nincs különösebb teendő számvitelileg sem. A juttatás személyi jellegű kifizetés, ami akkor költség, amikor a magánszemély megkapja... azaz decemberben.
Egy étkezési jegynél sem nézed, hogy melyik hónapban vásárolja le, nem? Akkor költség, amikor kiosztod. Ez igaz a helyi utazási bérletekre is.

Csaba  -  

Sziasztok!

A bérlet oké, de vajon alkalmazható ez a melegétkezési jegyre is? Ott van havi korlát, én ezért azt gondolom, hogy a havi korlát felett már adózna, igaz?

S mi a helyzet az egészségpénztárral? Ha én a min. bér 30%-ig adhatom, de csak havi 10e-t adtam eddig, akkor most utólag kiegészíthetem a korábbi hónapokat egyszerre a min. bér 30%-ig?

Sztem a válasz érdekelne pár embert.

Köszönettel:

Csaba

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ezek a juttatások már problémások, mert valamilyen időszakra értékhatárral rendelkeznek.
Az étkezésnél a 12*18000 Ft-ot nem lépheted túl 2011-ben, tehát akkor adhatsz decemberben kedvezményesen juttatást, ha nem használtad ki az idei keretet.
Az egészségpénztárnál az utólagos juttatás max 3 hónapra vonatkozhat, tehát mind az elmúlt hónapokat nem lehet pótolni.
Decemberben a október november december hónapokra tekintettel, havonta a minimálbér 30%-a mehet egészsépénztárra.

Tilda  -  

Kedves Zsuzsi !

Nagyon szépen köszönöm az érthetően levezetett béren kivüli juttatások adóztatását, valamint a remek -nov.30-án- konferenciát is.
Kívánok Nektek és Családotoknak Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket
Tisztelettel: Tilda

Marika  -  

Kedves Zsuzsi!
Mindig nagyon előrelátó vagy,Közsönöm a tájékoztatást,és a sok jótanácsot!
Kellemes Ünnepeket,habár még biztos fogok olvasni hasznos tanácsadból!
Üdvözlettel Marika

H.Gizella  -  

Mi az alábbiakat alkalmazzuk és e szerint a megjelent SZJA törvény alapján 2012-ben sem kell adóztatni.Nálunk a munkavégzéshez szükséges és a munkaszerződésben mint tevékenység ellátásának feltétele a munkaköri leírásban pedig a tevékenység rögzített.

2011/25. Adózási kérdés
tájékoztató a munkavégzéshez szükséges helyi bérlet juttatásáról
[a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 4. § (2) bekezdés]
Az Szja tv. 4. §-ának (2) bekezdése szerint: nem keletkezik bevétel olyan dolog használatára, szolgáltatás igénybevételére tekintettel, amelyet a munkáltató a tevékenységében közreműködő magánszemély (munkavállaló) részére a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként biztosít. Ez a rendelkezés irányadó abban az esetben is, ha a munkavállaló feladatának ellátására tekintettel történő hasznosítás, használat igénybevétel mellett a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas és egyébként a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel nem zárható ki, kivéve, ha a törvény a magáncélú használatot adóztatható körülményként határozza meg.
A helyi bérlet biztosítása pl. a kézbesítők, szociális gondozók esetében a napi munkavégzés feltétele, így annak juttatása a tevékenység ellátásához biztosított dolognak tekinthető akkor, ha a munkavállaló napi gyakorisággal a munkáltató székhelyén, telephelyén kívül végzi a tevékenységét, és ez a munkaköri leírásából is egyértelműen kiderül. Ezekben az esetekben a munkáltató a munkavégzés ellátása érdekében biztosítja a helyi közlekedési bérletet.
Az ilyen és más hasonló pl. postás, ellenőr, védőnő stb. munkakörben dolgozó személyek esetében a bérlet magáncélú hasznosítása nem zárható ki.
Az Szja tv. 71. § (1) bekezdésének f) pontja szerinti helyi bérlet juttatást (béren kívüli juttatást) a felek közötti jogviszony alapozza meg és nem a munkavégzéshez biztosított eszközön végzett magáncélú használatot rendeli adóztatni, hanem általában a magáncélú használatot.
Mindezekre tekintettel egymástól elválasztható a tevékenység hatókörében felmerülő bérlethasználat és a béren kívüli juttatásként személyes használatra biztosított bérlet adókötelezettsége.
A fenti okok miatt a munkavállalóknak nem kell a munkaidő végeztével a bérletet leadni.
A helyi bérlet biztosítása azon munkavállalók esetében, akiknél a munkavégzéshez elengedhetetlen, dologi kiadásnak minősül, a kifizetőt személyi jövedelemadó kötelezettség nem terheli.
[Nemzetgazdasági Minisztérium NGM/1991/4/2011, NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5228731901; AVÉ 2011/6.]

Márti  -  

Köszönöm, nagyon hasznos az információ!

Zsuzsa  -  

Szia Zsuzsi!
álunk cafeteria múűködik, differenciált, szabályzattal alátámasztott.
Az egyik dolgozó ennek keretében bérletet választott.
Neki is kiadhatom a 2012-s bérletet? Akár az egész évest?
Vagy ebben az esetben nem.
Várom válaszod. Szép napot.Üdv. Zsuzsa

Erzsi  -  

Köszönöm!
Kérdezném, hogy mikor lesz kapható a "Felkészülés a 2012 évre"?

Böröczky Zoltán  -  

Még ezen a héten, a kiadványok menüpont alatt megtaláljátok a CD-csomagot. Természetesen küldünk e-mailt minden levelezőtagunknak, és az első 100 megrendelő ajándékot is kap.

Blahó Erika  -  

Kedves Zsuzsi!
Evás egyéni vállalkozó még idén alapít egy Kft-t. Jövőre a Kft-ben, mint munkavállaló ügyvezető fizeti meg a járulékokat.Az új tv. szerint az egyéni vállalkozásában is meg kell fizetnie a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és a munkaerő-piaci járulékot?

Még egy kérdés: ha egyéi vállalkozó átalánydíjat választ, akkor a bevétele 60%-a után kell fizetnie járulékokat?

Köszönöm a válaszodat, üdv. Blahó Erika

Gabi  -  

Zsuzsi, köszönöm a hasznos információt!

Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen a hasznos információt!
Néhány dolgot tisztáztál előttem, mint pl. az EHO alapja, amit ezek szerint növelni kell az 1,19 szeresére.
Még egyszer köszönöm!

Ági  -  

Kedves Zsuzsi!
Bocsánat, de most teljesen más kérdésem lenne, nem a bérlettel kapcsolatos.
Angliai székhellyel rendelkező - tulajdonosa magyar - kozmetikai cég Magyarországon szeretne "irodát" nyitni, ahol a
tulajdonos felkészítené, oktatná a leendő munkatársakat, segítene nekik a kinti elhelyezkedésben.Ezért xx eurót fizetnének az ügyfelek.Kérdések:
- ez fióktelepnek minősül, amit a magyar cégbíróságon be kell jelenteni, és a magyar számviteli szabályok szerint adózik?
-Milyen bevallásokat kell benyújtania,08-as, Áfa, 01-es 29-es,
mérleg+ eredménykimutatás - ez pl önálló? /a tulajdonos az angol cégnél vesz fel fizetést, ott is él./
-
- vagy inkább új céget alapítson pl.KFT és ez szerződést köt az Angol céggel, ez pedig a magyar jogszabályok szerint működik, adózik. De itt is a kérdésem a bér, hisz a tulajdonos oktatna, de jövedelmet nem itt vesz ki. A 2012-es szabályok alapján megteheti hogy járulékot itt nem fizet?

Remélem van időd és tudsz nekem segíteni.
Köszönöm

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

Dia  -  

Köszi Zsuzsi!
Jó munkát!