Mikor és kinek lehet adómentes a természetbeni juttatás?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Sokszor merül fel a kérdés, hogy a bt-k beltagjai, a kft-ben személyesen közreműködő tagok milyen adómentes juttatásokat kaphatnak a társaságtól. Az adómentes juttatások jelentős körét a törvény ugyanis csak a munkavállalók részére teszi adómentessé 2008-ban.

És hogy mi lesz 2009-ben? Ezt egyelőre nem tudjuk, csak reméljük, hogy a változások a vállalkozók érdekeit is szolgálják majd.


Az adómentes természetbeni juttatások körét jellemzően az Szja-tv. 1. számú melléklet 8. pontja, illetve a törvény 7. §-a tartalmazza.
Az adómentes juttatások többségét a munkavállalók, azaz a munkaviszonyban állók kaphatják. Így például a társaságok személyesen közreműködő tagjai nem kaphatnak adómentesen

- étkezési juttatást,
- ingyenes vagy kedvezményes számítógép- és internethasználatot,
- helyi utazására szolgáló, ingyenesen vagy kedvezményesen adott bérletet,
- adómentesen adható csekély értékű ajándékot,
- iskolakezdési támogatást,
- önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár(ak)ba, önkéntes kölcsönös egészségpénztár(ak)/önsegélyező pénztár(ak)ba fizetett hozzájárulást.

A tagok a törvény által felsorolt juttatások közül az alábbiakat adhatja adómentesen:

- A művelődési intézményi szolgáltatás (Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.6. pontja) keretében a kifizető által a magánszemély részére vásárolt színházjegy vagy színházbérlet, vagy kultúracsekk (ha a csekk megfelel az utalvány formájában történő juttatás feltételeinek).

- Adómentes a kifizető által fenntartott sportintézmény sportrendezvényén nyújtott szolgáltatás. Például, ha a kifizető saját sportintézményben (munkahelyi tornateremben, sportpályán) szervezett sportrendezvényen való ingyenes részvételt biztosít, vagy az, ha bármely sportintézmény (pl. sportuszoda, fitneszcentrum) fenntartója az ott szervezett sportrendezvényre (pl. versenyre, de nem az edzésre, szabadidősportra) ingyenes belépést biztosít.

- A kifizető tevékenységében személyesen közreműködő tag képzésének költségként elszámolt értéke, feltéve, hogy a képzés a kifizető tevékenységéhez szükséges ismeretek megszerzését, bővítését célozza, továbbá a kifizető tevékenységében közreműködő magánszemély e feladatának ellátásához szükséges felkészítésének költségként elszámolt értéke, ide nem értve az iskolai rendszerű képzést.

- Adómentes a gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjának, a szövetkezet, a szakszervezet a tagjának, juttatók által a nyugdíjas tagjuknak, az említett magánszemélyek közeli hozzátartozóinak, az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának nyújtott üdülési csekk formájában történő juttatás. Az üdülési csekk kizárólag belföldi üdülési, pihenési, kikapcsolódási, egészségmegőrzési, betegségmegelőzési, szabadidősport szolgáltatásra váltható be. Ugyanazon belföldi illetőségű magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott névre szóló üdülési csekk formájában, legfeljebb évente az adóév első napján érvényes havi minimálbér összegét meg nem haladó értékben juttatott csekk lehet adómentes.
Ön szerint jelenleg - az adómentes juttatások miatt - a költségvetésből kiesett forintok befolynak más adónemekből (elfogadóhelyek által befizetett áfa, társasági adó, idegenforgalmi adó, stb.)?

Mit gondol, a következő adóévben megmarad a természetbeni juttatások ezen köre?

Írja meg a hozzászólásokba!


Hozzászólások

Ádám  -  

Lemaradt a nevem az elöző hozzászólásban : Ádám

csak a keresztnevét...  -  

Azt gondolom, hogy ha a tag személyesen közreműködik(nem ügyvezetői feladatok) és ezt munkaviszonyban teszi akkor ő is munkavállaló és jár neki az összes természetbeni juttatás mint munkavállaló.

Éva   -  

Szeretném megkérdezni.hogy a beváltóhelye,hogy kell könyvelni az üdülési csekket.Meg mikor a NÜSZ-höz el van küldve az üdülési csekk és küldi az ellenértéket és a számlát

Bulcsi  -  

Köszönöm.

 

Éva  -  

Kedves Zsuzsi!

Olyan kérdésem lenne, hogy sport egyesület tagjainak meccsenként, illetve ha nyer a csapat juttatást szeretne adni amatőr tagjainak. Egészségkártyát válthat-e az egyesület, úgy hogy havi rendszerességel 5.000,- Ft-ot, mint kifizető ráutalnak a tag egészségkártyájára? Ha ez lehetséges, akkor ez az összeg adómentes juttatás-e? Az egyesület részéről ez adománynak, vagy adómentes természetbeni juttatásnak minősül? Mielőbbi válaszát előre is köszönettel: Éva

Ildi  -  

Kedves Zsusza !

Mint mindig új információt kaptam, melyet nagyon szépen köszönök.

Sajnos olvastam már (ill. bele olvastam, mert felment a vérnyomásom tőle ) egy-két jövő évi adótervezetbe. Többek között azt is olvastam, hogy a természetbeni juttatások adómentesek maradnak ugyan, de járulékot kell majd utánuk fizetni. Na, jó, ha adómentes, akkor szabjunk ki rá járulékot. Hümmm, én naiív azt hittem valóban csökkentik majd a köztertheinket. Azt viszont ma olvastam, hogy mégsem kell majd járulékot fizetni az adómentes természetbeni juttatás után. Nem tudom, hogy ennek örüljek-e, mert a kérdés az, hogy vajon ezt a kieső bevételt mivel pótolják . Nagyon kiváncsi vagyok mit hoz nekünk a 2009-.es év? 

Egy viszont megnyugtat, hogy Ön itt marad nekünk és a segít az útvesztőben eligazodni.

További nagyon siker munkát kívánok és nagyonköszünjük a segítségét.

Judit  -  

Amint látom, a 09.16-i "üdülési csekkel jövőre is" cikküket átfogalmazták.

Az a bekezdés, mely így kezdődik, hogy "A korábbi évekkel ellentétben..."

más fogalmazást kapott. Én az első megjelenést nyomtattam ki, mely szerint a személyesen közreműködő tag nem kaphat üdülési csekket.

 

Tisztelettel kérem, hogy világosítsanak fel, hogy a személyesen közreműködő tag részére adómentesen akkor üdülési csekket lehet-e adni????

Továbbá kérném szépen, hogy az önkéntes egészségpénztárba történő kifizetői befizetés megitélésére is térjenek ki a tag vonatkozásában.

Köszönettel Judit

csak a keresztnevét...  -  

BIU

 

csak a keresztnevét...  -  

NODY

Edit  -  

Kedves Zsuszi !

Köszönön az újabb információt! Eszembe jutott -egy konferencián a munkaruhával és az üzletivendéglátás témaköröben tettem fel néhány kérdést-mig az alkamzatottaknak megvásárolom a munkaruhát kb.80-100 eFt/fő addig ügyvezetőként egy zsebkendőt sem vehetek magamnak.Az üzleti vendéglátársa vonatkozóan pedig azt a választ kaptam(nagyon legyeszerüsítve)hogy adómentesen tulajdnképpen csak hellyel kinálhatom meg vendégeimet.Cafatéria programnak nagyon örültünk-az elfogadtatása sem volt egyszerű- alkalmazottak lassan megszokják!!! 2009 ben a trv.változások kapcsán ...? 

judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszi az információt, néha a törvények egymásra utalása tévútra vezet.

Nagy segítség, ha valaki megerősít, vagy ad egy halvány sejtést, hogy esetleg még sincs igazam, kutassam tovább a lehetőségeket, mert lehet, hogy tévúton járok.

Eta  -  

Nem értem a term.juttatások szűkítési szándékát egy olyan parlamenttől, ahol havi közel fél millió Ft természetbeni költségtérítést vesznek fel minden elszámolási kötelezettség nélkül. Mi erre a jogalapjuk???A kormány a hunyó? Akkor miért nem "ott" kezdik?Szerintem ez a saját felhasználású lehetőség nem csak ezzel a kormánnyal indult, tudomásom szerint a rendszerváltás óta így működik és számomra nagyon felháborító az így élő és a vállalkozásokat agyonszabályozó és elvonás növelésekkel ellehetetlenítő törvényalkotók sok-sok megnyilvánulása. Nehezen és egyre nehezebben tudjuk az előírásokat teljesíteni, olyanok "szabályozzák"az élteünk akik előtt soha nincs tükör!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsanna!

A héten elbizonytalanodtam ugyanis a legtöbb cikk úgy fogalmaz, hogy a Cafeteria rendszer már 2 fő esetén is bevezethető, alkalmazható. Nálunk viszont van egy 1 alkalmazottal rendelkező kft..

Akkor most az az 1 alkalmazott nem kaphat adómentes juttatást a Cafeteria rendszerében????  Vagy hogy van ez pontosan?

 

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Farkas Petra

 

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm újra az információt. Sajnos én úgy gondolom, hogy amig ez a kormány marad és adócsökkentést ígér, az mindig a visszájára fordul.Amit viszont még nem adóztatott meg azt majd megfogja adóztatni.Sajnos. További jó hétvégét.Üdv.Magdi

csak a keresztnevét...  -  

Szerintem a jövő évben a lehető legkevesebb természetbeni juttatás számolhato majd el, adomentesen.

Nem folynak be más adónemből a kiesett bevételek. BIztos, hogy modositani fogják a juttatások körét.

Tóthné Zsuzsa

Vica  -  

Kedves Zsuzsi!!  és Mindannyian!!!

Az utóbbi időben inkasszál az APEH. Figyeljetek oda mert nem a nettó adótartozást inkasszálja, hanem csak a  folyószámlán összesítés előtt az összesített tartozást.

Ügyfelemnél előfordult nettó egyenlegben 312.000,- Ft befizetési többlete túlfizetése volt. Több adóneben a többlet befizetés 408.000,- Ft, egy adónemben 96.000,- Ft hátralék. Leemelte a 96.000,- Ft-ot. 

Másik ügyfelemnél hasonló volt a helyzet 1.000.000,- Ft-al vitt el többet, mint a valóságos nettó tartozás. Inkaszónál nem számít nekik többlete van vagy minimális tartozás, csak nincs összevezetve a folyószámla a folyószámlákon külön- külön kimutatott egyenleget leemeli.

Bocs, a nem ide tartozó témáért, csak figyelmeztetni akartam mindenkit. FOLYÓSZÁMLA  ÁTVEZETÉS NAGYON FONTOS.

MEGTEHETI EZT AZ APEH???????? 

csak a keresztnevét...  -  

Reménykedjünk benne, hogy megmaradnak az adómentesen adható természetbeni juttatások és lesz anyagi forrásunk is arra, hogy adni is tudjuk őket. (Van kb. két hónapunk a reménykedésre, aztán úgyis kihirdetik az adótörvényeket...)

Szerintem az adómentes juttatások körével jól járt elsősorban az állam (a befogadók áfa, iparűzési, társasági, osztalékadó, idegenforgalmi adó bérjárulékok  stb.stb.stb. befizetései miatt), másodsorban a csekk és utalványkezelő szervezetek (akik szintén adóznak, járulékokat fizetnek), a befogadók (bevétel növekedés),de nyilvánvalóan a munkáltató és a munkavállaló is. Érdemes ezt megszüntetni? AA

csak a keresztnevét...  -  

Már megint hasznos dolog.

Csilla  -  

Gazdasági társaság tulajdonos-tagja-nem közreműködő-kaphat-e üdülési csekket? Köszönöm a választ,ez valahogy még nem világos előttem.

Vica  -  

Kedves Zuzsi! Meggyőződésem, hogy egy-egy adónem mértéke és kedvezményei, mentességei megalkotásakor számba vettek mindent. Vagyis úgy alakítják ki a % mértékét, hogy az adott juttatások kedvemények, támogatott "proramok" megvalósulás mellett az adott adónemben a költségvetési irányzat befollyon, tehát magasabb %-ot alkalmaznak, hogy fedezze a mentességet, kedvezményeket.  Ennek célja az ösztönzés a gazdaságpolitikai célok megvalósítására.

Ha megvonják a kedvezményeket és csökkentik az adó mértékét elvész a gazdaságilag  ösztönzés. Nekünk könyvelőknek könnyebb lesz egy-egy bevallás megtétele, mégsem tartom helyesnek. Talán azon vállalkozóknak lesz kevesebb adófizetési kötelezettsége akik egyébként sem engedhetik meg maguknak, hogy a minimálbéreken felül természetbeni juttatásban részesítség dolgozóikat.

Valószínűsítem, hogy lényegesen megnyírbálják a természetbeni juttatások mentesen adható körét, adókulcsokat pedig nem csökkentik. Nem valószínűsítem, hogy egy-egy adónemben adott kedvezmény, mentesség más adónem megtérülésében jelentkezne. Ez alól természetesen kivétel gazdaság helyreállítása céljából bevezetett különadó, szolidalitási adó. Ha ezt megszüntettik hiányát más adónemben kell pótolni.

Anna  -  

A juttatások elköltése megjelenik a kereskedelmi és a szolgáltató ágazatban árbevételként, így természetesen Áfa. Ta, IFa is kell, hogy képződjön.

Ha megszűnnek, a fogyasztás korlátozódik és relatív lassítja a gazdaságot, komoly makrogazdasági számításokat igényel ez a költségvetés szempontjából.

A munkáltató járulékkötelesen már nem tudja adni, a közérzet tuvább romlik. Lassan tényleg egy elkeseredett emberek országa leszünk.

Köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm ezt a tömör,ám lényegretörő információt.

Már sokszor kérdezték az ügyfeleim, hogy a személyesen közremüködő tag milyen adómentes természetbeni juttatásban részesülhe, de az üdülési cseken kívül sajnos más lehetőséget nem tudtam.

Horváth Zsolt

zsozsó  -  

Szerintem ahogy haladunk az adócsökkentés irányába már megint

összegségében emelés lesz a vége. A látszolagos csekély adócsökkentés fejében mégtöbb elvonás jelentkezi majd.

Valószínű azok a természetbeni juttatások amivel nem él az állami 

aparátus el lesznek törölve, vagy keményen meg lesznek adóztatva.

Ha ezt végig gondolom akkor nem lesz sok változás.

Érdekesebb dolognak tartom ennél a kp. fizetés korlátozását

magánszemélyeknél is. Tehát köteleznek mindenkit arra, hogy drággábban vegyenek meg bizonyos dogokat, mert hát a bankszámlát 

nem lehet egy speciális esetre megnyitni azt havonta dijazás ellenében lehet fenntartani. Alkotmányos ez?

a gépjármü ktg elszámolás eltörlése is érdekes dolog lesz, ha 

bevezetik. Remélem ezzel egyidjüleg a képviselők ktg térítését is 

eltörlik. Mert ha a vállalkozásokban nincs ilyen valós költség, akkor

az állami költsévetésből is törölni kell az erre irányuló kiadások fedezetét. Ez igy lenne tisztességes! vagy roszzul gondolom?A       

Eszter  -  

Köszönöm!

Mindig tartalmas az anyagod. Bízom benne hogy megmaradnak a természetbeni juttatások csupán a munkáltatót terhelik egy kicsit, akkor  viszont a dolgozók biztosan kurtítottan kapják meg.

 

Edit  -  

Köszönöm, nagyon hasznos és lényegretörő a tájékoztató.További szép napot.

 

emi54  -  

Köszi Zsuzsi, megint összeszedetten látunk valamit, és találtam benne eddig nem tudatosult dolgokat is. További szép napot!  

Gabi  -  

Lehet,hogy megmarad néhány természetbeni juttatás, de a tervezet szerint 11%-os EHO-t kell majd utána fizetni. Így már nem a legjobb, de még semmi sem biztos!!

Gabi

Ica  -  

Szerintem a költségvetésből nem hogy kiesett bevétel az adómentes juttatások miatt , hanem legalább 2-szeres bevételt realizáltak a külön-féle adókból, és még nem számoltam a foglalkoztatással ! Amennyiben adókötelessé teszik a természetbeni juttatásokat, a költségvetés nem igazán jut plusz bevételhez, sőt .. !

Hogy a következő évben mi lesz ? Ha ez a kormány marad, akkor adóköteles lesz a természetbeni juttatások köre, de még a levegővétel is !

Egyébként köszönöm a hírlevelét, nagyon sokszor segít a munkámban , minden alkalommal elolvasom !

További sok sikert kívánok Önnek, és remélem sokáig segíti a

munkánkat a tudásával !

Kati  -  

Köszönöm, kaptam új információt is. Véleményem szerint az lenne az igazságos, ha a tag adhat magának, mint kifizető adómentes természetbeni juttatást, akkor az egyéni vállalkozó is adhasson saját magának. Szerintem a következő évben is megmarad körülbelül ilyen formában a természetbeni juttatások köre.

Bargel Dóra  -  

És az AM kiskönyvvel dolgozók??

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt, még időben érkezett és ha lehet élek is vele

Juhászné Rózsa

Márti  -  

Kedves Zsuzsi és Olvasók!

Információim szerint adómentes a kockázati (halál esetére szóló )életbiztosítás díja is, függetlenül attól, hogy az adott biztosítás befektetési egységhez kötött-e, vagy sem. Mivel az Szja nem szűkíti le ennek fogalmát, ez működhet egy olyan tipusú nyugdíj- előtakarékosság formájában, ahol a megtakarítás az adózás előtti eredményből történik. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy néhány hete léteznek olyan, eddig nem ismert megoldások, amelyek így jelentős adómegtakarítást eredményezhetnek a társaságoknak. Tekintettel arra, hogy hamarosan szembe kell néznünk ügyfeleink "felgyülemlett" nyereségével, ajánlom mindazok figyelmébe, akik saját maguknak, vagy cégeiknek szeretnének adót spórolni úgy, hogy a "hagyományos számlaszerzés" helyett inkább tőkét építenek. A témáról részletes felvilágosítást is szívesen adok. Akit érdekel, írjon a  velmira3@gmail.com  e-mail címre. Továbbra is szívesen olvasom okos tanácsaitokat, köszönettel: Zemplényi Márti