Máris módosult a módosító törvény...

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Még alig lépett hatályba a 2009 évi XXXV-ös törvény, máris módosították annak paragrafusait. Így az új áfa kulcsra való áttéréskor kivételes szabályt kell alkalmazni egyes lakóingatlan-értékesítések esetében.

Korábban azt mondtam, egyenlőre nem szeretnék foglalkozni a 2010-es adóváltozásokkal, majd csak ősszel (bár a parlament már elfogadta), mert szerintem még hatályba lépésük előtt módosulnak. Most sem gondolom másként, ez a cikk sem a 2010-es adótörvénnyel foglalkozik...!

Úgy gondoltam, a nyári lazítás alatt elég lesz megtanulni az évközi módosításokat.

(Erre nem tudok jobb lehetőséget, mint a Nyári Információs Csomagunk>>)

Azzal én sem számoltam, hogy az évközi változások közül lesz olyan, amely néhány hét után újból megváltozik... A mai téma esetében nem olyan vészes a helyzet, az ide vonatkozó főszabály alóli kivételek köre bővült. Tehát az Infó-csomagban hallható, e témájú mondatok helytállóak, de egy kiegészítést hozzá kell fűzni − így teljes az információ.

Néhány nap múlva egy másik módosításról is írok majd, ami szerencsére csak egy kisebb kört érint.

Nem újdonság Önnek, hogy 2009. július 1-től az általános áfa kulcs 25%. A módosítás hatályba léptető rendelkezése szerint az új adókulcs meghatározásánál – az 58§ szerinti ügyletek kivételével – azt kell vizsgálni, hogy mikor keletkezik az adófizetési kötelezettség.

Ha az adófizetési kötelezettség július 1 előtti időpontra esik, akkor az áfa kulcs 20%, míg, ha június 30 utáni időpontra, akkor pedig 25%.

Ezek alapján a lakóingatlanok vásárlásánál nem azt kell vizsgálni, hogy azt mikor építik, hanem azt, hogy az ügyletnek mikori a teljesítési időpontja. (Az áfa törvény 55§ alapján a részteljesítés is teljesítési időpontot eredményez.)

Így előfordulhat, hogy egy szinte teljes egészében júniusig épülő lakóingatlan, amit 2009. június 30 után adnak át, így a tényállásszerű megvalósulás már az új adókulcs hatálya alá esik, teljes egészében 25% áfa kulcs hatálya alá esik.

Persze hátrányosan sújtja az adóemelés azokat is, akik még messzebb vannak a befejezéstől, de már belekezdtek az építkezésbe.

A 2009-évi LXXVII. Törvényt az újabb adómódosításokról június 29-én szavazta meg az országgyűlés, és 2009. július 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

Eszerint a lakóingatlan-értékesítések esetében nem mindig kell a 25%-os áfa kulcsot alkalmazni 2009. július 1 után sem.

„Arra a lakóingatlan-értékesítésre, amely esetében a tulajdonjog bejegyzésének alapjául szolgáló okiratot legkésőbb 2009. június 30. napjáig — tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének céljából — az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották, az Áfa tv.-nek az alkalmazandó általános forgalmi adó - mértékre vonatkozó, 2009. június 30. napján hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni akkor is, ha a lakóingatlan-értékesítés tekintetében az Áfa tv . 84. §-a szerint megállapított időpont 2009. június 30 . napját követi.”

Fontos, hogy nem a tulajdonjog bejegyzése a lényeg - hiszen ez a birtokbaadás, vételárrészek teljes kifizetése nélkül nem is történhetne meg, - hanem az adásvételi szerződés benyújtása a földhivatalba, tulajdonjog-fenntartással történő eladás tényének bejegyzése címén.

A 234§ alapján lehetőség van ezt visszamenőlegesen alkalmazni.

Mivel a módosítás csak 2009. július 9-én lépett hatályba (kihirdetést követő napon), az általános áfa-mérték azonban már 2009. július 1-jétől 25%-ra emelkedik, szükséges rendelkezni a július 1. és a hatálybalépés közötti átmeneti időszakról is. A módosítás biztosítja, hogy ezen átmeneti időszakban is alkalmazható a 20%-os áfa kulcs. Amennyiben mégis 25%-os áfával kiállítottak ezen időszakban a lakásértékesítések után számlát, akkor azt utólag módosítani kell.

És bár elég rövid az időszak, és nem valószínű, hogy lesz ilyen eset, de a törvény rendezi azt is, hogy ha a nem megfelelően alkalmazott áfa mérték utólagos önellenőrzést is igényel, akkor ez pótlékmentesen elvégezhető.


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Szervusz  Zsuszi.

Nem a tévával kapcsolatos kérdést teszek fel,  csak ÁFával kapcsolatosat:

 

Egy kft tulajdonában van egy személygépkocsi 2006 óta  melynek beszerzési érték 8.000 ezer Ft.  nyilvántartási értéke jelenleg 3.000 ezer  Ft,  ezt a személygépkocsit beszámítaná a szalon a nyilvántartási áron. Kiszámlázni legjobb tudomásom szerint 25 %-os ÁFA tartalommal kell a kft-nek. A szalon egy másik használt gépkocsit értékesít és azt mondja, hogy a számlája nem tartalmaz áfát. Ezt nem értem, valyon a jogszabály melyik passzusa alapján teszik. Ügyfelem nem fogadja el, hogy a számlája után az ÁFÁt be kell fizetnie, de az másik szgk. ÁFÁ-ját nem igényelheti vissza.

Kérlek mielőbb válaszolj, hogy melyik eljárást kell követnünk

 

üdvözlettel:

 

Tilliné Mária

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt! Marika

Csilla  -  

Köszönöm az értékes infót!

 

Magdi  -  

Kedvesz Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb tájékoztatást. Üdv.Magdi

 

Jutka  -  

Kedves Zsuzsika!

Köszönöm a gyors tájékoztatást. Jutka

 

Mária  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen az információt, olvastam már, de eddig nem figyeltem fel rá. Viszont  ugyanekkor módosult a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfá-ja is 18 %-ra. Most már van részletes tájékoztató is az APEH honlapon, ha valakit érint. Még nem néztem a Magyar Közlöny 95. számát, abban jelentek meg a módosítások. Ha van még valami érdekes, amire figyelni kell, légyszíves tájékoztatni minket.

Köszönöm szépen, üdvözlettel Mária.