Magánszemélyek ingatlan bérbeadása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Te is nézel, hallgatsz hírműsorokat? Néha feláll a szőr a hátamon, amikor egy új adószabályról beszélnek és megmagyarázzák a népnek, mi is van a törvényben. Az adózás egy olyan téma, amihez értek, ezért észreveszem, hogy a hírműsorok gyakran rosszul, vagy felületesen értelmezik, esetleg nem helyezik más, oda vonatkozó szabályok közé a törvényt. Képzeld el, mennyi más hír lehet még, amelyek olyan területről szólnak, amihez nem értünk és mi kp-nak vesszük, amit a hírekben hallunk…?!

Több ügyfelem kérdezte tőlem, hogy „tényleg korlátlanul lehet ezután ingatlant bérbe adni? És ez azt jelenti, hogy adót sem kell rá fizetni?”.  Sajnos nem ezt jelenti. De az tisztán látszik, hogy egy rosszul megfogalmazott újságírói kifejezés milyen pletykákat tud elindítani.

Nézzük a tényeket! (bocs, nem a TV műsorra gondoltam… )
 
A napokban megjelent APEH tájékoztató (itt) már egyértelműen leírja, hogy a „korlátlan” kifejezés alatt azt kell érteni, hogy nem kell adószámot kérnie a magánszemélynek, ha kizárólag az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti ingatlan-bérbeadási (haszonbérbeadási) tevékenységet folytat és az általános forgalmi adót érintően nem él az adókötelessé tétel jogával.
 
A bevétel után az adófizetési kötelezettség változatlan.

A változás kapcsán felmerülhet kérdésként, hogy ha számlakibocsátásra nem kötelezett az adózó, akkor az, aki vállalkozóként eva alany, de magánszemélyként bérbeadással foglalkozik továbbra is be kell-e vonni az eva alá a bérbeadásból származó bevételét.
Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy a bérbeadás csak adószám birtokában folytatható, viszont egy magánszemélynek csak egy adószáma lehet. Ebből kifolyólag a magánszemély 3-as adószámával állította ki a bérbeadásról a számlát, így ezt is eva alapként kellett kezelni.

De mi a helyzet 2010 augusztusától?

A 2010. évi XC. törvény a személyi jövedelemadó, és az adózás rendje törvényeket módosította az ingatlan bérbeadásra vonatkozó szabályozások tekintetében. Az eva törvény idevonatkozó részlet szabályai nem módosultak, tehát az evás egyéni vállalkozó továbbra is csak evásként adózhatja le az ingatlan bérbeadását.

Egy ügyfélbarát könyvelő - ha tudja, hogy ügyfele érintet - erről is időben tájékoztatja az illetőt. Sőt, felhívja az ügyfél figyelmét arra, hogy téves hírek keringenek e témában, úgyhogy ne dőljön be a „jól tájékozott” ismerősöknek.

2010. szeptember 1-étől határozatlan ideig szüneteltetjük a jelentkezést a konferenciára. Eddig az időpontig garantált 20% kedvezménnyel tudsz jelentkezni!


Hozzászólások

János  -  

A bevezető szövegben van egy mondat:"A bevétel után az adófizetési kötelezettség változatlan" Ez a mondat véleményem szerint helyesen így kezdődne: A jövedelem után...".
Igazam van?
De már lassan 4 éves lesz ez az oldal,frissíteni kéne!

Mi8nden jót kívánok: János

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi!

az adotorveny valtozasokrol szolo eloadasokat hallva egyre zavarosabb a kep szamomra a maganszemely ingatlanberbeadasat tekintve abban az esetben, ha osszevonando jovedelemkent kivanna adozni

a problema targya pedig az eho

hogy kell-e fizetni, es hogy mennyit

tegnap az adoszakertoi kamara eloadasan mar arra jutottunk, hogy

2010ben osszevonando jovedelem utan -1mio felett- 14%os eho van

2011-ben pedig csak osszevonandokent lehetne adozni ?


ez most azert is fontos mert ha valaki berbeadasra gondol, nem biztos hogy azt rovid tavra tervezi

es ehhez kapcsolodva meg egy erdekes dolog, ami miatt sok minden megfontolando:  az osszevonando jovedelem es az adojovairas kapcsolata

ugyanis ugy tunt az eloadas alapjan, hogy az adojovairas jogosultsagat az osszes osszevonando jovadelem is behatarolja

nem feltetlenul csak a berjovedelem, ami a jogosultsag alapja
 

megkoszonnem, ha ezel a  problemakorrel tudnank foglalkozni

koszonom

Nanita  -  

Líviától kérdezném a 2010.08.31.-i hozzászálásával kapcsolatban:

Hol található a 2010.01.01.-i kis módosítás, mely szerint a bérbevevőnek nem kell levonnia az szja-t a bérleti díjból, ha a bérbeadó számlát ad? Sajnos a törvényben nem találtam ezen módosítást, és az apeh honlapján is csak azt találtam, hogy akkor nem kell, ha a magánszemély igazolja, hogy ezen tevékenységét vállalkozóként végzi. Lívia erre gondoltál, úgye?

 

index  -  

Hogy vásárol számlatömböt, ha nincs adószáma? Adóazonosítóra?

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

tudnál nekem segiteni, hogy az EF közterhét hogyan könyveljem? Nem találok semmit hogy ez ktgként leirható-e?

Köszönöm a segitségedet.

István

Aranka  -  

Kedves Zsuzsi!

Teljesen igazad van, nekem is pont ezzel kapcsolatban volt gondom egy kft ügyvezetőjével, aki magánszemélytől bérel ingatlant.

A magánszemélyek pedig valóban úgy értelmezik, hogy innentől nem kell adózni nekik.

Egyébként sajnos még az APEH-nél is nehezen lehetett olyan ügyintézőt találni, aki arra a kérdésre is tudott válaszolni, hogy számla hiányában a kettős könyvvitelnél mi a könyvelés alapja. Szerintük a számviteli törvény lehetővé teszi, hogy ún. számvititeli bizonylat alapján lehessen könyvelni a bérleti díjat. Szerintük a Bérleti Szerződésbe foglaljuk bele és a társaság Bizonylati Rendjébe is, hogy a bérleti szerződést számvitelibizonylatnak tekintjük. A kifizetésnél a pénztárbizonylat kiállításával lehet a havi bérelti díjat kifizetni és könyvelni.

Szeretném ha jeleznéd, hogy ez szerinted is elfogadható?

                          Üdvözlettel: Aranka

                                 fazekas.sandorne@freemail.hu

 

                       

 

Mermirmur  -  

Jó lenne tudni mindig, hogy egy jogszabály módosítást mi motivál, mi a célja. Talán könnyebb lenne értelmezni mindannyiunknak. Köszönöm a tájékoztatást.

Erzsi  -  

Kedves Zsuzsi!

Ez a módosítás a pongyolánál is ponygyolább, adószám nélkül nem tud számlát venni sem. A bérlő kér számlát már meg bukott az egész. A magánszemélyek akik nincsenek benne a törvények útvesztőjében, nem is érthetik miről szól. Az SZJA és EHO értelmezése és kiszámítása sem piskóta. Akik benne vannak azoknak sem egyértelmű,nem csak ez hanem más törvények sem.

Köszömöm az eddigi tájékoztatásokat is és az útvesztőbe való eligazodásokat.

Üdv:Erszi.

Cs.Éva  -  

Köszönöm a tájékoztatást!

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa! Nem tudom melyik hirmüsort nézed,amelyik propagandát ad le.,vagy amelyik megközeliti a valóságot. Vagyok már olyan öreg hogy leszürjebb nagyobb részt a hazugságokat. A nyugdijbamenésről sincs még semmi normális elfogadható hir. 40 év  . Köszi : Mari

Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen a közvetlen stílusban megfogalmazott, lényegre törő tájékoztatást!

csak a keresztnevét...  -  

Az APEH a téves következtetését az Szja tv. 16.§ (9) bekezdésére alapítja: "Az (5)-(8) bekezdés rendelkezéseit nem kell alkalmazni, ha az egyéni vállalkozó az eva tv. szerinti kötelezettséget teljesít." Viszont elfelejtették elolvasni, hogy mire vonatkozik az (5)-(8) bekezdés. Ez a vállakozói kivétre vonatkozik. Az önálló tevékenységre vonatkozó általános szabályokat az (1) -(3) bekezdés tartalmazza. Ha az egyéni vállakozó úgy dönt, hogy magánszemélyként végzi az ingatlan bérbeadást önálló tevékenységként, akkor rá már a 16.§ (1)-(3) bekezdése vonatkozik.

Angyal József okleveles adószakértő

MARIANN  -  

KEDVES ZSUZSA   FÉRJEM OKTÓBER TŐL LAKÁST SZERETNE BÉRBE ADNI PONTOSAN MI IS LESZ VELE A TEENDŐM  KELL EGY SZERZŐDÉS ÉS AZ EBBEN FOGLALT ÖSSZEGRE FIZETEM NEGYEDÉVENKÉNT AZ ADÓ ELŐLEGET ÉS EZZEL RENDBEN VAGYOK

Böröczky Zsuzsi  -  

Igen, ha a bérbeadó sem kér számlát, akkor nem kötelező adószámot kiváltani, hanem a szerződés, és az átvett összeg alapján kell az adóbevallásnak és adófizetési kötelezettségnek eleget tenni. Az utóbbi negyedévente esedékes.

csak a keresztnevét...  -  

Téves az APEH tájékoztató és azok a vélemények, hogy evás egyéni vállalkozó csak evásként adózhatja le a bérbeadási tevékenységet. A törvénymódosítás azt teszi lehetővé, hogy az egyéni vállalkozó (evás is!) elkülönítse egyéni vállalkozói tevékenységétől az ingatlan bérbeadást, és e tevékenységét magánszemélyként, adószám nékül, számlaadási kötelezettség nélkül folytassa. Ez a leválasztás csak a nyereséges egyéni vállalkozónak éri meg.

Angyal József okleveles adószakértő

Böröczky Zsuzsi  -  

Előfordulhat, hogy az APEH a törvényt értelmezve más véleményre jut, mint mi, adószakértők. Viszont az APEH weboldalán megjelent tájékoztatóval és az evások bérbeadásának szabályozásáról szóló APEH állásfoglalással (amit én kértem és e-mailen meg is kaptam) szerintem nem szabad vitatkozni. A hivatal saját álláspontját fogja képviselni egy ellenőrzés kapcsán is, és ha ezzel szeretnénk szembe menni, lehet, hogy a bíróságon nehéz dolgunk lenne.

Gizus  -  

Köszönöm, pont ma találkoztam a problémával, persze az ügyfelek

nem értik mit is tegyenek és mi mit jelent.

Remélem sikerül őket megnyugtatni, hogy szja-t továbbra is fizetni kell, mert már a bérbevevő nem is akarja levonatni az szja-t a számlában.

Lívia  -  

És teszi ezt jogosan, mert 2010 január 1.től nem kell a bérbevevőnek levonnia , (amennyiben számlát adott a bérbeadó) Ez egy kis módosítás volt jan. 1.vel.