Magánnyugdíj változás

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az utóbbi időben leginkább a magánnyugdíjak körüli változás borzolta a kedélyeket. A napokban megjelent 167-es Magyar Közlönyben van a törvény, ami tartogat meglepetéseket.


A témával kapcsolatban az apeh honlapján is megjelent állásfoglalás. A lényeg a következő:

Forrás: APEH


A magánnyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról törvény szerint a magánnyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalék, ezzel egyidőben a tagdíj mértéke 0 százalékra módosul a Tbj. 33. § új (3) bekezdése szerint.

Az említett rendelkezéseket a 2010. október 1-jétől 2011. november 30-ig terjedő bevallási időszakokra vonatkozó, ennek következtében 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékessé váló járulékokra, illetve tagdíjakra kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a 2010. október havi járulékalap után teljesítendő bevallási, valamint fizetési kötelezettséget (melynek esedékessége 2010. november 12.) már a módosított mértékű járulékokkal kell teljesíteni.

Tehát, a 2010. október 1-jétől 2011. november 30-ig terjedő bevallási időszakokra vonatkozó kötelezettségek esetén a nyugdíjjárulék mértéke magánnyugdíjpénztár tagja esetében is 9,5 százalék, a tagdíj mértéke pedig 0 százalék lesz.

Az említett időszakban esedékes 9,5 százalék nyugdíjjárulékot magánnyugdíjpénztár tagjai esetében is az APEH Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető bevételek beszedési számlára (1032000-06056236) kell befizetni.

Mindez azt jeleni, hogy aki októberben például kilépő munkavállalónak elkészítette a számfejtést, és kiadta a papírokat, azokat újból el kell készíteni a megváltozott szabályoknak megfelelően.
 
 
FIGYELEM! Még egyszer, csak a nyomaték kedvéért: 
A megváltozott szabályokat már októberre is alkalmazni kell!!


Hozzászólások

Hajnalka  -  

Köszönöm az inormációt, de a 2011. évi EVA-ról hol olvashatok? Változik a 30 %? Köszönöm a választ. paarhaj@freemail.hu

Anita  -  

 Kedves Andrea!

Ne kapkodd el az önrevíziót! Én és buzgó voltam, és már bevallottam, mire kiderült, hogy rosszul. Felhívtam az Apeh-ot, és azt az infót adták, hogy mivel ez sokakkal megtörtént, ráadásul a jogszabály megjelenése előtt, tehát a szabályoknak megfelelően vallottunk, megpróbálják hivatalból javítani. Egy programot akarnak írni rá, ami automatikusan átfordítja az adatokat. Ha viszont ez nem sikerül, akkor javítási értesítést fognak küldeni.  Ha belegondolunk, van is ebben ráció. Hisz a korábbi rendszer szerinti bevallást nem fogják tudni feldolgozni úgy, ahogy beadtuk., tehát valamit lépniük kell. Önrevíziózni pedig feldolgozott bevallást tudunk. Remélhetőleg -- a fentiek miatt -- egyszerűbb dolgunk lesz ennél.  Állítólag ha automatikusan tudják javítani, akkor is kapunk majd értesítést róla. 

Erzsi  -  

Köszönöm! Bár már módosítottam a bérszámfejtést, de jól jött a megerősítésed, főleg a kilépők esetében.

Ibolya  -  

Kösz a tájékoztatást! Az októberben kilépő dolgozókra nem is gondoltam,  most küldhetünk nekik új adatlapokat........

Téva  -  

A számfejtés és a bevallás  ( meg a befizetés ) a legkevesebb ebben a történetben,  az " elviszem, pont"  az az elgondolkodtató.

Egyébként köszi a tájékoztatást, jó munkát!

Andrea  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm az infit, most gyorsan újra számfejtek és újra nyomtatok, mert buzgómocsing voltam és az ünnepen / 1-én / mindent megcsináltam még a 1008-ast is elküldtem. Most 6 év után először kinlódhatok az önrevízióval.

Zsófia  -  

Kedves Zsuzsika!

Mit tetszik tudni a 2010-es NYENYI-RŐL?

Állítólag továbbképzésen már szó volt arról, hogy még "EGY" évvel meg lesz hosszabbítva?

Azt hiszem mindannyian várjuk a választ !!!!

Üdv. mindenkinek, további szép napot kívánok, vagy szebbet, így 15 db jár.bevallás elküldése után.

Zita  -  

A 2010-es évről és a 2011-es évről még biztos, hogy kell leadni NYENYIt.

Emi  -  

BIU

Tibi  -  

Kedves Zsuzsi !

Szerinted mi lesz az eddig át nem utalt, vagy a későbbiekben átutalásra kerülő, októbert megelőző hónapokat, esetleg éveket illető - az adófolyószámlán hátralékként kezelt - magánnyugdíjpénztári tagdíjakkal ???

Tibi  -  

Kedves Zsuzsi !

Szerinted mi lesz az eddig át nem utalt, vagy a későbbiekben átutalásra kerülő, októbert megelőző hónapokat, éveket illető  magánnyugdíjpénztári tagdíjakkal ???

Judit  -  

Köszönöm a tájékoztatást. Sajnos már sok ügyfelünknek elkészítettük a bérszámfejtését. A bérlapokat is kiadtuk. Most hétvégén is dolgozunk, az ügyfélkapu azonbam nem érhető el, átállás miatt. Nagyon bosszantó, hogy ilyen fejetlenül, hirtelen változnak a szabályok. Ki fizeti meg, hogy az alkalmazottak dupplán dolgoznak?

Csaba  -  

Ha megvizsgáljuk a járulékbevallásban kötelezően rögzítendő adatokat, azok elvileg alkalmasak lehetnének arra, hogy egyénileg nyilvántartásra kerülhessenek a befizetett járulékok.

 

A nagy baj véleményem szerint az, hogy ez a rendszer nem működik hibamentesen és az egyéni nyugdíjszámla rendszer még ki sincsen építve!

 

Ha ki lenne építve, le lenne tesztelve, nyilvánosságra lenne hozva, akkor véleményem szerint adminisztratíve már korrektebb lenne ez az eljárás.

 

Ettől függetlenül a szakemberek is azt látják, hogy ez az elvonás nem vagyon felhalmozási, hanem elsősorban vagyon felélési célokat szolgál, ami a jövőre nézve rendkívül aggályos.

 

Üdvözlettel:

 

Csaba

Nanita  -  

Köszönöm Zsuzsi, hogy egyszerűbb,érthetőbb formában elmagyaráztad a törvényt.

csak a keresztnevét...  -  

Csak annyit mondanék, hogy azt csiripelik a verebek, hogy jövőre 10% lesz az egyéni nyugdíjjárulék.

csak a keresztnevét...  -  

Igen eszembe jutott valami!

Itt megint becsapják az embereket,  Ha egyéni nyilvántartást akarnak vezetni mert ugye  azt mondják, hogy az állam 14 hónap után kompenzálni fogja a magánnyugdijpénztári tagokat, akkor kérdem hogyan ha a bevallás(1058,és a 1008) 9.5% nyugdijjal kell kitölteni. Én úgy vettem ki a szövegből hogy kölcsön veszik a pénzt illetve az APEH nem utalja a magányugdijra a pénzt.Szerintem a bevallásban attól függetlenül hogy a Nyugdijszámlára utaljuk 9,5% a bevallásba még szerepelhetne 8%+1,5% címen.

Üdvözlettel: Kiss Erzsébet

  -  

 Ez bizony egyértelműen a lenyúlásra utal, mert akkor honnan tudnák, hogy kinek mennyit milyen kártérítéssel adjanak vissza?  "A zemberek" minden maszlagot bevesznek!!!! Éljen a viktatúra!

mérges  -  

Hmm..... Ezek szerint nem szándékoznak visszaadni a későbbiek folymán sem. Tudom hogy ez nem politikai fórum, de ez akkora pofátlanság......

Ica  -  

Köszönöm az információt, éppen ideje megtudni, hogy mi a változás!

Én részemről természetesnek tartottam volna, hogy az Apeh utalja tovább a járulékot mint idáig, hiszen így a nyilvántartás is egyértelmű lett volna, hiszen ez egy átmeneti állapot ?!

                              L Ica

Mária  -  

Szerintem a törvények változását már időponthoz sem lehet kötni??

dolgozunk fölöslegesen határidőre!!!!!

Eta  -  

Köszönöm Zsuzsi, már értesültem ugyan róla, de nem ilyen közérthető formában. Köszönöm hogy lefordítod a törvényszövegeket, mert lassan ott tartok, hogy ezeket magyarul sem értem. Köszönöm, szép hétvégét Nektek

Erjági  -  

És aki már 1-én elutalta a járulékokat is??? Mit lehet tenni a mnypt túlfizetéssel? Mert a 1017-esen nem lehet visszakérni tudtommal :(

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Pedig nem marad más megoldás. Érdemes várni 1-2 hónapot, hogy mindenhol "tisztázódjon" a befizetés, és akkor be kell nyújtani egy átvezetést. Hátha... Persze jobban örülnék én is, ha a helyzetre való tekintettel az APEH rugalmasabban kezelné ezeknek a befizetéseknek a sorsát.

H.Jutka  -  

 Köszönöm a segítséget! Elég fura helyzet, de ez van! A segítséged  révén legalább jól csináljuk, és nem kell még önellenőrzést is készíteni.

Erika  -  

Kivéve, ha nov.12-e után az AB nem fogadja el ezt a törvényt.

Rita  -  

Kedves Zsuzsi!

Egy technikai jellegű kérdésem azért lenne:

a trv. alkalmazása szerint akkor úgy néz ki a bérszámfejtés, hogy mnyp tagdíj 0, nyj 9,5%?!

Csakhogy a 1008 M lap 10-01 lap kitöltésénél az 569. és 570. sorban szerintem nem mindegy, hogy mi van.

Mert ha simán beírom az 569. sorba a summa 9,5 %-ot, akkor az mnyp tagdíj levonás okát be kell jelölni és nincs benne az az opció, hogy "csak mer Vitya azt mondta".

Viszont, ha beírom az 569. sorba a summa 9,5 %-ot és az 570. sor b) oszlopába a megfelelő mnyp adónem kódját és a c) oszloba 0-át, akkor viszont ez így megáll-e a lábán?

Illetve a bérlapon, hogyan kellene, hogy megjelenjen levont mnyp 0 és 9,5+ nyj, vagy maradhat mnyp tagdíj, csak az adó befizetés teljesítésekor érdekes a TB nyugdíj alap?

Lehet, hogy ez csak nekem nem egyértelmű...

Köszönöm ha választ kapok.

 

Judit  -  

Most csináltam meg az októberi 1008-asokat, ezért tudok Neked válaszolni: Az első oldalon a C blokkban be kell jelölni, hogy a magánszemély mnyp-tag-e. A 10-01-esen pedig 0-t írsz az 570. sorba, és 9,5%-os alapon számolt összeget az 569-esbe, semmi más extraság nincs vele.

A bérlapról nem tudok sajnos nyilatkozni.

  -  

Kedves Judit és Erika!

Nagyon köszönöm. Eddig eljutottam én is, viszont attól még  magánnyugdíjpénztári tag marad (egyelőre), csak 0% a jelenleg a tagdíj. De szerintem ettől még nullával csak jelölni kellene a bevallásban is.

Gondolom a szoftver gyártóknak is fel lesz adva a lecke, hogyan lehet ezt majd jól kezelni a bérprogikban.

Egyszerűbb lett volna ha marad az utálás a mnyp számláira a korábbi gyakorlatnak megfelelően és egyszerűen ők nem utalják tovább. Mert így még ezer forintra kerekítgetéssel is bíbelődhetünk, hiszen eddig ezt forintban utaltuk.

És akkor még nem beszéltünk az ügyfelekről, mert nem mindenki fogja érteni...

Erika  -  

A 08-asban a magánnyugdíjpénztári tagdíj soron be lehet írni a 0-t.

 

Erika  -  

Az általam használt bérszámfejtő program a tagdíjnál hozza a nyugdíjpénztár nevét, a 0% és az összeget ami 0,- Ft. A nyugdíjjáruléknál pedig a 9,5% illetve a megfelelő összeget.

Ildikó  -  

 Köszönöm az információt.

Innen el  -  

Elegem van a viktatúrából. Ez nem demokrácia, hanem demokratúra. Remélem elgondolkodik, aki a Fideszre szavazott. És még csak fél év telt el.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

már csak azt nem tudom, hogy érdemes-e még magánnyugdíj pénztártagnak lenni, mert így mire lehet számízani a pénzünk elveszik? hiszen előbb utobb a magánnyugdíjpénztárak tönkremennek. Véleményed szerint mit lépjünk.?

szép napot Szilvi

Márti  -  

Én már csak polgári engedetlenségből is tag maradok. Egyszer már túléltük a diktatúrát.... Márti

  -  

 Igazad van, egyelőre nem szabad visszalépni. Ez egy polgári jogi szerződés, csak úgy nem lehet belenyúlni, csak diktatúrákban!!! Lehet, hogy afelé haladunk?

Velünk könyvelőkkel mindent meg lehet csinálni. 3-ai  fizetéseket már a megjelenéskor le kellett számfejteni,  sokan el is küldték a bevallást, nem baj, lehet önellenőrizni és duplán dolgozni...!!!!

  -  

Én sem fogok visszalépni. Ami 12 év alatt összegyült a számlámon, nem adom oda Viktornak hogy két perc alatt elköltse.

Rita  -  

Csatlakozom, "mindenki hozzon még egy embert"... ha elég sokan nem fogunk visszalépni és maradunk ott ahol vagyunk talán nem lesz baj, csak összefogás kellene!!!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Szerintem senki nem tudja a 14 hónap eltelte után mi fog történni. Az biztos, hogy a döntést nem most kell meghozni, hanem 14 hónapon belül, tehát szerintem érdemes várni a fejleményeket. De a könyvelőknek azt ajánlom, hogy ne adjanak konkrét tanácsot, mert nem tudjuk mi lesz a jobb. Mindenki döntsön saját meggyőződése szerint.

Altea  -  

A Stabilitás Szövetség (MNYP-k képviselője) Alkotmánybíróságra ment. Nem tudom itt meg lehet-e adni honlapcímet, de akit érdekel keressen rá. Ez esetleg azt is jeletheti, hogy ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a törvényt, nem csak duplán, de triplán dolgozhatunk.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az újabb tájékoztatást. Tudtam róla, mert a mi programozónk már át is írta a programot.

 

csak a keresztnevét...  -  

2010. évi törvény a magánnyugdíj pénztári befizetésekhez kapcsolódó
törvénymódosításokról
1 . A társadalombiztosítás ellát4saira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamin t
e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban : Tbj .) 19 . §- a
a következő (7) bekezdéssel egészül ki:
„(7) A 2010 . november 1-e és 2011 . december 31-e közötti időszakban esedékes, a
magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke — a (2) bekezdés b)
pontjában foglaltaktól eltérően — 9,5 százalék.”
2.
A Tbj. 33 . §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki :
„(3) A 2010. november 1-e és 2011 . december 31-e közötti időszakban esedékes tagdíj
mértéke — az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően — 0 százalék.”
3.
Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005 . évi CXX.
törvény (a továbbiakban : Ekho tv .) 9 . §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
„(3) A 2010 . november 1-e és 2011 . december 31-e közötti időszakban esedékes, a
magán-nyugdíjpénztári tag magánszemélyt terhelő ekhoból — az (1) bekezdés c) pontjától
eltérően — az ekhoalap 3,9 százaléka nyugdíjjáruléknak minősül .”
4. §
Az Ekho tv . 11 . §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:
„(4) A 2010. november 1-e és 2011 . december 31-e közötti időszakban esedékes ekhora
az (1) bekezdés b) pontja nem alkalmazható .”
5.
Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010 . évi LXXV. törvény 13 . §-a a
következő (4) bekezdéssel egészül ki:
„(4) A 2010 . november 1-e és 2011 . december 31-e közötti időszakban esedékes, a
magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő közteher összegéből — a (2) bekezdés a) pontjátó l
eltérően — a Nyugdíjbiztosítási Alapot 91,8% illeti meg, és a (2) bekezdés b) pontja nem
alkalmazható .”
6. §
E törvény a kihirdetését követ ő napon lép hatályba, és a hatálybalépésé t
követő 3 . napon hatályát veszti.
Dr. Schmitt Pál
Dr. Kövér László
köztársasági elnök
az Országgyűlés elnöke

Ildikó  -  

6. §
E törvény a kihirdetését követ ő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő 3 . napon hatályát veszti.

És ezt a mondatot hogyan kellene értelmezni? Ezek szerint csak 3 napig él a törvény?

 

  -  

Beépül a Tbj-be. íEz csak technikai dolog.

csak a keresztnevét...  -  

Tisztelt Kollégák!

A törvény szövege szerint esedékességet kell figyelembe venni, ezért az októberre eső, novemberben esedékes járulékot az új szabály szerint kell számfejteni. Ez a jogszabály szó szerinti értelmezése. A törvény így sérti a jogalkotásról szóló törvény visszamenőleges hatály tilalmát és nem ad felkészülési időt a végrehajtásra sem. Gondoljunk egy októberi kilépőre.

A törvény a magánnyugdíj pénztár tagja után fizetendő járulékot említi, mint 1,5-ről 9,5 emelkedőt, miközben az utána fizetendő az 24%, ami így téves szóhasználat.

Így ez egy többszörösen téves törvényi változtatás, amit persze nem módosítanak egy tollvonással, helyette küzdünk pár ezren.

Altea  -  

Jó lenne, hogy ha valaki már eldöntené, mint, hogy itt szórakoznak velünk... hogy október 1 vagy november 1 az a dátum amit figyelni kell...

most fordult meg a fejemben, jelzem nem először, hogy szakmát kéne váltani, mert ebből a szivatásból kezd elegem lenni...

bocs, a vulgaritásért

Altea  -  

Az APEH honlap ehhez képest egészen mást adott ki a járulékokra vonatkozóan: http://www.apeh.hu/adoinfo/jarulek/jaruj_101105.html

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az ott közzétett táblázatban is azt írja, hogy a november 1-től esedékes járulékokra kell alkalmazni az új szabályt. A problémát szerintem az okozza, hogy mi teljesítési időszakokban gondolkodunk, míg a költségvetés bevétele pénzforgalmi szemléletű. Tehát az októberi járulék náluk már novemberi esedékességet jelent. A törvény szövege pedig "esedékességet" említ.

Altea  -  

Igen ebben igazad van teljesen. Csakhogy  az október 31-ig lévő időszaknál nincs ott az esedékes. Ha nagyon kötözködni szeretnék, akkor az én értelmezésem szerint lehetne az októbert így is és úgy is számfejteni. Vagy pedig hibás az APEH járulékos oldala és azt kéne javítani. Biztos, hogy mást is meg fog ez kavarni.

Andi  -  

A törvény szövege hibás... szerintem.

Mit tegyünk pl. egy októberben kifizetett megbízási díjjal, ami után ugye novemberben kell vallani és fizetni a járulékokat, de a megbízás időtartama lehet akár januártól szeptemberig is???

Így ha a megbízott magánnyugdíj-pénztár tag, akkor már az október előtti időszak tagdíja is elveszett...

Csilla  -  

Köszönöm szépen, ez nekem teljesen új info volt. Szuper, hogy vagy nekünk!!!!

  -  

Esetleg valami érdemi hozzászólás?