Kisösszegű követelések értékvesztése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az év végi zárásnál gyakran felmerül az értékvesztés kérdése. A vevők egyedi értékelésének elve nagyon fontos alapelv a számvitelben. De vajon van-e arra lehetőség, hogy az időközben szükségessé váló értékvesztéseket ne adósonként, hanem csoportokat képezve együttesen számoljuk el és tartsuk nyilván 2008 évtől?

A követelések év végi értékeléséről, az értékvesztés elszámolásáról a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 55. §-a rendelkezik. Eszerint a vevő, az adós minősítése alapján az üzleti év mérlegforduló napján fennálló és a mérlegkészítés időpontjáig pénzügyileg nem rendezett követelésnél értékvesztést kell elszámolni - a mérlegkészítés időpontjában rendelkezésre álló információk alapján - a követelés könyv szerinti értéke és a követelés várhatóan megtérülő összege közötti különbözet összegében, ha ez a különbözet tartósnak mutatkozik és jelentős összegű.

A számviteli törvény 55. §-ának (2) bekezdése lehetőséget biztosít az értékvesztés mértékének együttes (a vevők csoportokba sorolása alapján történő) megállapítására, azonban annak - az ilyen követelések nyilvántartásba vételi értékének százalékában meghatározott - összegét már nem lehet összevontan, egy tételben elszámolni, hanem az értékvesztéseket egyedileg, adósonként kell könyvelni.
 
Ugyanakkor a gyakorlatban felmerült, a csoportos elszámolásra jelentkező vállalkozói igényeket figyelembe véve a számviteli törvény módosítása jelentős egyszerűsítésként 2008. január 1-jétől (a 2008. évi üzleti évre vonatkozó beszámoló elkészítésekor) lehetővé teszi a vevőnkénti, adósonkénti kisösszegű követelések könyvvitelben elkülönített csoportja után elszámolandó értékvesztések csoportszintű kimutatását. Az elkülönített csoportonkénti egyösszegű értékvesztés kimutatásával mentesül a vállalkozó az értékvesztés egyedi (követelésenkénti) kimutatása és folyamatos tételes nyomon követése alól.
 
Ez azt jelenti, hogy a csoportszinten megállapított és elszámolt kisösszegű követelések értékvesztésének állományát a következő évi mérlegforduló-napi értékeléskor a vevőnkénti, adósonkénti kisösszegű követelések - hasonló módon megállapított - értékvesztésének összegével össze kell vetni, és a csoport szintjén mutatkozó különbözetet - előjelének megfelelően - a korábban elszámolt értékvesztést növelő értékvesztésként, illetve a korábban elszámolt értékvesztés visszaírásaként kell elszámolni.
 
Első évben:
Értékvesztés képzése: T 86 K 319
 
Következő években:
Kisösszegű értékvesztés növekedése: T 86 K 319
Kisösszegű értékvesztés csökkenése: T 319 K 96
 
Fontos az új szabályhoz a számviteli politikát is áttekinteni, mert a 2008 előtt készített szabályzatokat feltehetően ennek alkalmazásához módosítani kell.


Hozzászólások

Mészárosné Erika  -  

Kedves Zsuzsanna!

Könyvelek egy BT-t. Van egy vevő tartozása, mely 2007.február hónapban lejárt. 2007.évben nem számoltam rá értékvesztést, de közben kiderült, hogy a vevő ügyvezetője meghalt, a követelés az örökösödési perek miatt valószínűleg behajthatatlan.

Ilyenkor képezzek rá értékvesztést vagy le lehet írni behajthatatlannak?

 

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

Judit  -  

Köszönöm Zsuzsi!

Ismét fontos információt kaptam Tőled. Ideje volt ennek a változásnak, csak vhogy elkerülte a figyelmemet

Kati  -  

Köszönöm az információt !

Anna  -  

Köszönöm, fontos információt kaptam.

Tilda  -  

Kedves Zsuzsi !

Uj információt kaptam, amit nagyon szépen köszönök.

 

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb tájékoztatást. Üdv.Magdi

csak a keresztnevét...  -  



Lajos  -  

Köszönöm, igen hasznos volt.

Zsuzsa  -  

Köszönöm az információt!