KFT alapítás ötszázezer forintból

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A gazdasági társaságokról szóló törvény június 11-én elfogadott módosítása kapcsán a törzstőke minimális összege 500 ezer Ft-ra csökkent.


A gazdasági társaságokról szóló 2006 évi IV. törvény 2006. július 1-én lépett hatályba. Ekkor sok új szabályt tanulhattunk meg az 1997-es törvényhez képest, a korlátolt felelősségű társaságok minimum törzstőkéje azonban nem változott.

Mindezidáig. A Magyar Közlöny 75-ös számában megjelent 2007 évi LXI. Törvény módosítja az éppen egy éves GT-t.

Ennek megfelelően a Gt. 114§ (1) bekezdése szerint a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéje nem lehet kevesebb ötszázezer forintnál.

A zárt körűen működő részvénytársaságok esetében az alaptőke minimuma 5 millió Ft-ra csökkent, míg a nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében változatlanul 20 millió Ft maradt.

A változás hatálybalépésének dátuma 2007. szeptember 1.


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Ha cégalapítás előtt álltok: www.ceget.hu. Én itt csináltam a Kft-m,gyors , olcsó , azonnal megcsinálták, rugalmasak voltak, szóval legalább itt nem volt a szokásos bürokratizmus + adtak egy számlázóprogramot is ingyen.

Bizsu  -  

Szeretném megkérdezni, hogy a bt a törzstőkéjét hogyan csökkentheti ?

Rodeka  -  

Kérdésem lenne, hogy az kezdő egyéni vállalkozó a kereskedelmi

egységére az APEH-hoz bejelentett fantázia néven önnállóan használhatja -e? vagy együtt a saját nevével?

Köszönöm válaszátT

 

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsa!

A fenti információ kapcsán felmerült a kérdés, hogy a régebben alapított korlátolt felelősségű társaságok a  3 milliós törzstőkét most csökkenthetik- e 500 ezer ft-ra, ha igen, mi ennek a módja, következménye?

Nagyon köszönöm az eddigi információkat, és előre is köszönöm a választ. Lehet, hogy már valaki kérdezte, de nem találom.

Üdvözlettel.

GABI  -  

TUDNI SZERETNÉM HOGYAN LEHET KFT. ALAPÍTANI ÉS MENNYI AZ ALSÓ HATÁR.

Szabó Ildikó  -  

Jól értelmezem e a 2007.évi LXI. törvényt amikor úgy gondolom, hogy a Kft min. törzstőkéje nem lehet kevesebb 500 ezer forintnál ez a meghatározás csak 2007.09.01.után alapított társaságokra vonatkozik?. Tehát a korábban 3 milliós törzstőkével létrehozott Kft nem szállíthatja le a törzstőkéjét 500 ezer Ft-ra ? Várom szíves válaszát. Üdvözlettel: Szabó Ildikó

Panni  -  

Nagyon sok hasznos információt kapok ,köszönöm .Mi a feltétele az egyszemélyes Kft-nek az új GT.szerint.A válaszokat köszönöm.

gábor  -  

Kedves Zsuzsa az alábbi kérdés elhangzott már de mivel nem látom a választ megkérdzeem én is Ha egy Kft megalakult 2007. márciusában 3M-val, de a törzstőke felét fizette be, s majd decemberig be kell fizetni a másik felét, akkor törzstőke leszállítás mellett elképzelhető, hogy nem kötelező már a további 1.5 milliót befizetni 2007 decemberig?

Klára  -  

Kösszönöm ez új nekem is.

MARI SZEGEDRŐL  -  

BT ÁTALAKULÁSNÁL IS SZEPTEMBER 1-TŐL ELEGENDŐ AZ 500 EZER FT. ÉRDEMES VÁRNI???AZ ÁTALAKULÁSSAL

Mari  -  

KÖSZÖNÖM SZÉPEN SZÍVESEN FOGADOM A NAPRAKÉSZ INFORMÁCIÓKAT SOKAT SEGÍTENEK mARI sZEGEDRŐL

Attila  -  

Tudomásom szeint igaz, hogy levitték a törzstőke összegét, viszont már csak névleges a "KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŐ TÁRSASÁG", ugyanis a !CSŐDTÖRVÉNYBEN! rendelkeztek arról, hogy a Kft-k tulajdonosai is TELJES vagyonukkal felelnek az esetleges okozott károkért. Ha nem így van, léci írjatok!

Timi  -  

Ha jól értem, akkor kft alapításához szept. 1-től már szükséges a 3 millió ft, elég félmillió is? Érdemes várni a kft bejegyzéssel egy hónapot?

Zoli  -  

Üdvözlök Mindenkit!Kezdő vállalkozó vagyok és érdekelne egy hozzáértő véleménye, hogy érdemes-e egyáltalán még szeptember előtt KFT alapításába kezdeni?Ha elkezdem csökkenthető-e a törzstőke?Köszönöm

wgábor  -  

500-ftra való leszállítás uniós ajánlásra történt, - több országban is ilyen kevés a törzstőke, - valamint az hogy többen alapíthassanak gt-t. ha a feleőséget keresitek akkor egyéni vállalkozóval és bt-vel kell szerződni, ott ugye korlátlan.

Ildikó  -  

Annyi hasznos információt kapok amit nem gyözők megköszönni. Azért megpórbálom : KÖSZÖNÖM SZÉPEN ! ! !

csak a keresztnevét…Rózsi  -  

Köszönöm a folyamatos információt.

csak a keresztnevét…  -  

Margit

Böbe  -  

Valóban, nem nagyon lehet tudni, mi a célja ennek az 500 ezer Ft-os Kft. alapításnak. Olvasott, hallot erről valaki valamit? Ossza neg velünk!

László  -  

Kedves Zsuzsa! Mi azzal a jogalkotó célja, hogy leszállította a jegyzett tőke minimumot? Jó hogy nem már a pénzintézetek tőrzstőke minimumát is leszállítják. Vagy így könnyebb a zavarosban halászni? Nem is értem a dolgot, mire elég már 500 ezer Ft? Én inkább felemeltem volna! Én itt nagy aljasságot feltételezek, nehogy már elhigyje valaki, hogy a vállalkozás alapítását akarták megkönnyíteni, miközben másik oldalról arról beszélnek (az adóprés kapcsán), hogy nem is baj vállalkozások mennek tönkre, Magyarorszgon úgy is sok a vállalkozás. Meg egyálalán, hogy van itt a partnerek, a hitelezők, a munkavállalók érdekeinek védelme...!!!

Zotya  -  

Nagyon hasznosnak tartom ezt az oldalt és már sok mindenkinek ajánlottam KÖSZÖNÖM A SOK SOK FIGYELMEZTETŐ CIKKET.

csak a keresztnevét…Marika  -  

Nem tudom, kinek lesz ez jó? Az új kft-t alapítóknak, talán a kevesebb pénz miatt igen, de hol van a felelősség kérdése????

csak a keresztnevét…Margit  -  

köszönöm, kamtam új információt.

csak a keresztnevét…Ildikó  -  

Köszönöm az új információt. Mindig örömmel veszem a leveleit.

csak a keresztnevét… Ilona  -  

Nem tud eléggé jól figyeln a könyvelő mostanában, olyan gyakran és "csendben" változnak egyes jogszabályok. Örülök a sok figyelem felkeltő cikknek. Köszönöm, és örömmel figyelem a továbbiakat.

Zsuzsanna  -  

Az ember csak kapkodja a fejét. Azt már megszoktuk, hogy lépten-nyomon változnak a dolgok, no de ennyire? Mi lenne ha 2-3 hónapig ugyanabban a formában lenne érvénye 1-1 jogszabály? Nem hiszem, hogy unatkoznánk, de hálás vagyok az adónavigátor létrehozójának, hogy segítséget nyújt a tájékozódásban.

Beáta  -  

Köszönöm szépen az információt.

Edit  -  

Sziasztok! Én csak most csatlakoztam a fórumhoz, így még nem vagyok jártas itt... Azt szeretném megtudni, hogy az itt feltett kérdések, hogyan kerülnek megválaszolásra, mert sokadjára nem szeretném leírni azokat a kérdéseket, amelyeket már előttem feltettek. Köszönöm. Mindenkinek szép napot és jó munkát! E.

Mari  -  

Folyamatosan figyelem a jogszabályváltozást, ennek ellenére nekem nagyon sokat könnyít a munkámon az Adónavigátor olvasása. Köszönöm! És várom a következő cikkeket.

csak a keresztnevét…judit  -  

Nagyon jók azinformációk, figyelem felhivó, hogy a jogszabályt átnézzem. A törzstőke leszállitás nem a leg jobb , mert sok visszaélésre adhat lehetőséget.

csak a keresztnevét…ili  -  

Mivel most nem érint ez a változás,legalább utána nézhetek,frissíthetem ismereteimet.Itt mindig hasznos információval látnak el bennünket.Köszönet érte.

Gabi  -  

A valósághoz ez az összeg közelít, de alacsonyabb tőkeminimummal hogyan védik az üzleti partnerek és a munkavállalók érdekeit?

ANNA  -  

Köszönettel vettem a tájékoztatót. KÉRDÉSEM lenne, hogy a 2007. szept. l. UTÁN alakuló KFT törzstőkéje nem lehet kevesebb 500 e. ft-nál.? Vagy a már meglévő KFT 3 m.ft- t.t. le lehet szállítani?

Eta  -  

Ez Új info, jó tudni.

Judit  -  

Köszönöm, eddig is előttem volt a MK e száma, így legalább átnézem.

csak a keresztnevét…Ili  -  

Köszönöm, egyébként nem tudtam róla, hogy életbe lép. Kérdésem: Van-e akadálya ezek után, hogy a 3 Mft-s törzstőkét leszállítsa a cég, tegyük fel nincs más indoka, csak a min. 500 eft. Előnyös lehet-e ez, vagy nem érdemes bántani az eredetit? Szerintem sokan élni fognak vele. De lehet, hogy nem jól gondolom. Üdvözlettel!

Erzsi  -  

Köszönöm, hasznos az információt

Dia  -  

Köszönöm!!! Sok Bt örül majd neki.

csak a keresztnevét…Erzsébet  -  

Az én kérdésem nem ezzel kapcsolatos ,de szerintem sokakat érdekel, mégpedig mi igaz abból, hogy a könyvvizsgálat csak 100 millió Ft bevétel után kell majd szeptembertől. Ki tud erről valamit ?

limpi  -  

Elnézést, nem láttam Judit hozzászólását? A kérdés ugyanaz.

limpi  -  

Ha egy Kft megalakult 2007. márciusában 3M-val, de a törzstőke felét fizette be, s majd decemberig be kell fizetni a másik felét, akkor törzstőke leszállítás mellett elképzelhető, hogy nem kötelező már a további 1.5 milliót befizetni 2007 decemberig?

csak a keresztnevét…Judit  -  

Az a kérdésem, mit lehet tenni azokkal a cégekkel, akik 2006-ban alakultak 3 mFt jegyzett tőkével, amiből még 1,5 mFt a jegyzett, de be nem fizetett tőke és szeptemberben telik le az 1 éves határidő a befizetésre ? Módosíthatják a szerződésüket vagy be kell fizetni a tőkét és utólag lehet a tőkét leszállítani ? Tanácsot szeretnék kérni.

Erzsi  -  

Köszönöm a tájékoztatást. Nagyon hasznos volt. Üdvözlettel.