Készpénzzel kapcsolatos szabályok módosítása 2009.

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Még épphogy csak hatályba lépett, de már módosították is a 2009-re elfogadott adótörvényeket. Az indoklás szerint „nemzetgazdasági szempontból fontos”. A vállalkozásoknak pedig még fontosabb. A bürokráciát növelő, mindennapi életet megnehezítő készpénzfizetés korlátozását hatályon kívül helyezték, a pénztár értékének maximumát pedig egyes esetekben megemelték.

2009.02.23-án elfogadott törvénymódosítás alapján hatályát veszti: az adózás rendjéről szóló 2003 . évi XCII. törvény 172 . §-ának (20) bekezdése, azaz a 250 ezer forint felett készpénzben kifizetett ügyletekre kivethető mulasztási bírság.

A készpénzforgalom korlátozása tehát megszűnt, a továbbiakban újra lehet készpénzben teljesíteni a 250 ezer forint feletti kifizetéseket is. Fontos, hogy a törvény visszamenőlegesen törli el a szankció lehetőségét. Nincs tehát helye mulasztási bírság kiszabásának a bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában, ha az ügyleti ellenérték megfizetése 2009. február 1. és a módosítás hatálybalépésének napja közötti időszakban 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történt.

Módosult a házipénztárban tartható pénz maximumának meghatározása. Sajnos ez nem a kisebb cégeket érinti, bár hiszem, hogy ezeknek a cégeknek sokkal nagyobb szükségük lett volna a pénztár maximum értékének megemelésére.

A régi 1,2%-os érték helyett a törvénymódosítás az előző évi bevétel 2%-ában határozza meg a maximális értéket.
Mindez azt jelenti, hogy az 500 ezer forintos korlátozás érvényben marad, de akinek az előző évi bevételének 2%-a ennél több, annak azt a 2%-ot lehet maximálisan a pénztárban készpénz formájában tartani.

Így az évi 25 millió forintos bevételnél kisebb cégek esetében továbbra is 500 ezer forint lehet a pénztárban, míg a 25 millió forintos bevételnél nagyobb céges esetében az összes bevétel 2%-a.

Érdemes tudni róla, hogy a törvényalkotási folyamatban van még egy módosítás, mely az adózók egy bizonyos körét érintheti.

Ezen változtatásnak köszönhetően nőhet a cégautóadó alól mentességet kapó szervezetek köre. Az erre vonatkozó törvényt még nem fogadták el, ezért most nem szeretnék ezzel foglalkozni. Ha elfogadják a módosítást, természetesen az adónavigátoron is olvashat róla.


Hozzászólások

Éva  -  

Kedves Zsuzsi! Azt szeretném megkérdezni, hogy a szakképzési hozzájárulás előlegének befizetésénél,  csak a 30%-ot kell befizetni, vagy a 70% fel nem használt részét is figyelemebe kell venni, vagy csak az éves elszámolásnál? Köszönettel várom válszát!

edit  -  

Kedes Zsuzsa!

A készpénzállomány maximális meghatározásánál a nettó vagy a bruttó élőző évi árbevételt kell figyelembe venni?

Ugyanis a napi pénzkészlet átlagszámításnál a bruttó értékkel számolunk vagy nem jól tudom?

Még egy kérdésem lenne,  ha a cégnek több pénztára van akkor a házipénztár állományát hogyan határozom meg?

Mindent köszönök.

Ági  -  

Nagy kérdés előttem, hogy az 500 ezer Ft, ill 2%, mennyire vonatkozik az önkorányzat által fenntartott költségtvetési intézményekre, akik vállalkozói tevékenységet nem folytatnak. És ha folytatnak, akkor vonatkozik a korlát? És mi a helyzet a non-profiz szervezetekkel (alapítványok, egyesületek) esetében? 

sata  -  

Kedves Zsuzsa!

 

Érdekelne a véleménye, az alábbi jogszabályhely vonatkozásában:

„5. §

(4) 2009. január 1. és e törvény hatálybalépését követő 90. napig nincs helye mulasztási bírság kiszabásának az Szt. 14. §-ának (9)-(10) bekezdése szerinti előírások megsértése miatt.”

 

(2009. évi V. törvény egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről)

 

A  Szt. 14. §-ának (9)-(10) bekezdése rendelkezik a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlagáról.

Lehet úgy értelmezni, hogy 2009. január 1-jétől június 11-éig (2009. március 13-án lépett hatályba 2009. évi V. törvény+90 nap) napi záróállomány átlaga meghaladhatja az 500.000 Ft-ot ill. a  2%-ot, mert csak ezt követően lehet bírságolni?

Eszerint januártól-májusig nem kell számolgatni a havi átlagot, nem kell elszámolásra adott előleggel segíteni a készpénz csökkentésében stb.

Ezt az időszakot fel lehet használni a házipénztár rendezésére?

 

A vélemény kialakításakor számolni kell az alábbiakkal is?

 

„Ha a gazdálkodó a pénzkezelési szabályzatában meghatározott napi készpénz záró állomány maximumát túllépi, akkor megsérti szabályzatának előírásait, amelyért az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 500 ezer forint mulasztási bírsággal sújthatja7.

Az adózás rendjéről szóló törvény idevonatkozó rendelkezése azonban nem új tényállás, az 2007. február 15-étől hatályban van8, így az APEH e szankciót a számviteli törvény új rendelkezésével kapcsolatban már a január hónap vonatkozásában 2009. februártól alkalmazhatja.

 ADÓ szaklap 2009/4-5 számából”

 

Én a következőt gondolom erről:

 

Az ADÓ szaklap 2009/4-5 számából származó idézet a napi készpénz záró állomány maximuma túllépésének szankcionálását rögzíti (Art-ben szabályozva). Ez valóban hatályban van már 2007 óta. Azonban a pénzkezelési szabályzatban napi maximumként magasabb összeg is meghatározható mint a havi átlag. A fenti törvényben a pénzkezelési szabályzatban meghatározott napi maximum megsértésére vonatkozik a szankció.

  

Ugyanakkor:

A készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlagáról  a Szt. 14. §-ának (9)-(10) bekezdése rendelkezik. És erre úgy gondolom értelmezhető a 2009. évi V. törvény 5. §-a.

„5. §

(4) 2009. január 1. és e törvény hatálybalépését követő 90. napig nincs helye mulasztási bírság kiszabásának az Szt. 14. §-ának (9)-(10) bekezdése szerinti előírások megsértése miatt.”

(2009. évi V. törvény egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről)

Nem jó úton járok?

 

Köszönöm előre is!

János  -  

A cégautó adós infó teljesen új. Köszönjük!

János  -  

A cégautó adós infó teljesen új. Köszönjük!

Csilla  -  

MEGJELENT !!!!! a Magyar Közlöny  28.számában.

2009.évi V.törvénnyel módosították, tehát lehet kp.fizetés 250.000.-felett, pénztár 2%, vendéglátósok havonta 1x standolnak májustól.

Végre...

 

érdekelne  -  

sziasztok, még nem jelent meg, nincs közzétéve...beszéltem a PM-el!

addig amíg közzé nem teszik az előző van érvényben. Hogy mi változott konkrétan azt CSAK akkor tudjuk meg ha lááátjuk..no comment..

Mónika  -  

Kedves Zsuzsa!

Több honlapról (PM, APEH, ado.hu, magyarorszag.hu stb) is letöltöttem az az adózás rendjéről szóló 2003 . évi XCII. törvényt , de mindegyiknél érvényben van a 172. paragrafus 20. bekezdése. Kérem írja meg, hogy hol található a 02.23.-i változást tartalmazó törvény.

Köszönöm! Mónika 

 

 

 

 

érdekelne  -  

sziasztok, engem is érdekelne hogy most tényleg mi a végleges állapot, az 500,000 felül lehet-e akkor a 2%-nak megfelelő max.kp készlet....köszönöm

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon megörültem annak,hogy a készpénzkorlát megszünt, és ez a törvény sem élt sokáig. Ezzel szemben tegnap szembesültem azzal a ténnyel, hogy a jogszabály még mindig eredtei formájában él.

Akkor most mi az igazság?

Nagyon várom válaszodat, mert már minden ügyfelemnek elújságoltam .

Köszi további jó munkát

 

  -  

Sajnos igazad van, még mindig nincs hivatalosan változás.

Ugyanúgy mint a vendéglátósók napi készletnyilvántartásában....

Lehet, hogy már két hete "elfelejtették" kihírdetni???

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt. Sajnos a sok törvénymodósítás már szinte követhetetlen, ezért örülük mindig a hírleveleknek.üdvözlettel: Ibolya

 

Irén  -  

Kedves Zsuzsa!

Mi számít bevételnek a házipénztárban tartható pénz maximumának meghatározánál? Bevételnek számít-e az EU-s pályázat esetében az elszámolás után kapott összeg, illetve a tulajdonosok (önkormányzatok) működési célra átutalt összeg?

Irén

 

 

babi  -  

Még azon csodálkoznak,hogy sok vállalkozásnak miért olyan kevés a nyeresége.Ehhez még kapcsolódik az Önadózó 2.számának az 55-61 oldala.

Nagyon köszönjük az információkat főleg azon könyvelők nevében akik egyéni vállalkozóként egyedül dolgoznak és nem tuják kivel megvitatni a problémákat.

csak a keresztnevét...  -  

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi !

Hivatalos oldalakon még nem láttam a hírt. Addig ez a jó hír bizonytalanságot kelt az ügyfelekben. Légyszíves segíts, hol található meg, mire hivatkozhatunk? A hír értékét köszönöm szépen. 

Aliz  -  

Köszönöm, hallottam a módositásról.A hirekben nem közlik ilyen részletességgel a változásokat. További szép napot mindenkinek!

erzsi  -  

Nagyon köszönöm az információt, erről nem tudtam.

Irén  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm az új információt,nagyon hasznos.

,

,

Ilona  -  

Köszönöm az információt.

Nagyon hasznos

erzsike  -  

Köszönöm a hasznos uj infót.Sok sikert a további munkához

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a rendszeres tájékoztatást, de kérhetném a segítségedet, hogy hogyan tudnám megnézni a Neked feltett kérdésekre adott válaszaidat? Előre is hálásan köszönöm, ha kérésem teljesítésére lehetőség van, vagy én is tegyem fel mégegyszer ugyanazt a kérdést?

További szép napsütéses napot kívánva üdvözöllek: Kati 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa

Új információ kaptam, de nem csak most, hanem az elmult évben is

nagyaon sokszor, melyet nagyon köszönök. Üdvözlettel Gyuláról Barátné.

Mónika  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon nagy segítség az Ön levele minden alkalommal! Csatlakozva az előző hozzászólokhoz, én is örülök, hogy Önre rátaláltam.

Üdvözlettel

Mónika

 

Tápai Károlyné  -  

Kedves Zsuzsi !

Ismételten csak azt mondon örülök a szerencsémnek, hogy Önre  rátaláltam, előadását meghallgattam. Mindenki nagyon várta ezt a változtatást, de örülők, hogy Ön a fegyelmességével megtisztel, és az odafigyelésre ösztönöz

Tisztelettel Tilda.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt .Nem is tudom mi lenne velünk könyvelőkkel Nélküled.Köszönöm.Enikő

Móni  -  

Nagyon szépen köszönöm a részletes információt.

További szép napot!

 

KATI  -  

Köszönöm az információt. Remélem,hogy az 500km-hez tartozó cégautó adót is törlik.

Lenke  -  

Tisztelt Zsuzsi!

 

Egy kérdésem lenne a házipénztár adóval kapcsolatban, amely úgy hangzik, hogy van egy totó-lottó-t üzemeltető Bt. A Bt-nek nincs túl sok kiadása, illetve elszámolható költsége, az abban dolgozók bérét /ügyvezető, 1 fő alkalmmazott 4 órás/ alig fedezi a rezsi mellet, mégis a pénztárban több pénz van, mint kellene, ugyanis heti elszámolásban vannak a Szerencsjáték Zrt-vel, és néha több kifizetésük van mint bevételük, de ez csak ott jelentkezik, az üzletben, tehát az nem jó, ha naponta befizetnek a bankszámlára valamennyi összeget. Mi ilyenkor a teendő?

Köszönöm válaszát!

Üdv. Lenke!

 

Köszönöm az eddigi felhívásokat, és jó tanácsokat!

 

Még egy kérdés!

 

Ha egy cégnek januárban több volt a pénztárában, mint a megengedett, akkor mikor, kinek és hova kell fizetni, illetve bevallást tenii.

 

Köszönöm!

Lenke 

Gábor  -  

Kedves Zsuzsa,

Ön szerint várható-e változás az EVA-s Kft.-k által fizetendő cégautó adó ügyében (vagyis bekerülhetnek-e a nem fizetők körébe)?

 

Irén  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm!!!!!!

Tibor  -  

Köszönöm az információt! Eddig még nem találkoztam azzal, hogy a módosítás visszamenőleges hatályú lesz.

Szép estét!

Rita  -  

Kedves Zsuzsa, Köszönjük a pontos és naprakész információt, a megbízhatatlan média hírekből kiigazodni nem lehet és mire ez hivatalosan olvasható törvényben addigra már rég megváltozik...:-) Köszönettel: Rita

Manyi  -  

Szeretném megtudni, hogy a törvénymódosítás hol és mikor jelenik meg. Vagy már olvasható valahol? Még az Art 172.§ (20) bekezdése van érvényben, így a kp.forgalom korlátozva van. Köszi a gyors válaszokat!

Ildikó  -  

Köszönöm új információt kaptam.

Ágica  -  

Köszönöm a gyors információt!

János  -  

Köszönöm és nagyon hálás vagyok a gyors információkért.

Juci  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

Ili  -  

Köszönöm.

 

judit  -  

nagyon hasznosak az információk és köszönöm. Jó hétvégét kivánok.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa! Mindig hasznos információkat kapok, és köszönöm a tegnapi választ is az nagyon sokat segített. További szép napot ! Üdvözlettel Farkasné

MARCSI  -  

KEDVES ZSUZSA!

SZERETNÉM,HA KÜLDENÉL EGY RÖVID,DE FORMÁS PÉNZKEZELÉSI   SZABÁLYZAT MÓDOSITÁSI MINTÁT.

KÖSZÖNETTEL: MARCSI

Évi  -  

Köszönöm az új és hasznos információt!

Gizella  -  

Köszönöm!!

Zsuzsa természetesen nagyon sokat jelentett, pont ma nézegettem hogy mi is lett a változás.

Feketéné Gizus

Erzsi  -  

Köszönöm a hasznos információt!

Gabi  -  

Köszönöm a gyors információt.

Marika  -  

Köszönöm az új információt, a pénztárkészlet változása sajnos nem segített a kisebb vállalkozásokon.

Marika  -  

Nagyon köszönöm az információt. További kellemes napot kivánok!

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon örülök a jó hírnek. Marcsi

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon örülök a jó hírnek. Marcsi

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a gyorsinformációt.

Nagyon hasznos.

 

Csilla

csak a keresztnevét...  -  

Kérdezni szeretnék cég autóval kapcsolatban.

SUZUKI SWIFT VAN 1,3 gépkocsi adó alá esik avagy sem?

(Gyári kétüléses) , de átalakítható több üllésesre.

Kistehegépkocsiként használom.

  -  

Úgy tudom, hogy ennek a típusnak N1 jelzése van a forgalmiban azaz tehergépkocsi.....

Tibor  -  

Köszönöm a választ! Kedves Zsuzaa

Zsóka  -  

Köszönöm az információt, további jó munkát kivánok

Zsuzsa  -  

Köszönöm az infót. Jó munkát mindenkinek!

 

Mária  -  

Köszönöm a rendszeres tájékoztatást. További jó munkát kívánok!

Kati  -  

Lenne egy kérdésem teljesen más apropoból, egy munkaerőkölcsönző foglalkoztat embereket 2 év után véglegesiti Őket, 5 év után megszünteti a munkaviszonyukat. Szerinted jár-e nekik végkielégités.

Köszönettel várom válaszod. Szabóné Kati

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az újabb tájékoztatást. Várható volt. További jó munkát kívánok. Üdv.Magdi

csak a keresztnevét...  -  

KÖSZÖNÖM AZ INFORMÁCIÓT.EHHEZ ÉN ANNYIT FŰZNÉK HOZZÁ, HOGY ENYHÉN SZÓLVA ÉRDEKESNEK TARTOM MISZERINT AZ ELŐZŐ ÉVI BEVÉTEL-HEZ (NETTÓ ELŐZŐ ÉVI MÉRLEGBEN KIMUTATOTT ÖSSZES BEVÉTELHEZ) KÖTI A LIMIT KISZÁMÍTÁSÁT, UGYANAKKOR AZ ÉN PÉNZKÉSZLETEMET, A BRUTTÓ PÉNZEMET (ÖSSZES  ÁFÁS BEVÉTELEM ET) HATÁROZOM MEG A LIMITTEL . HOGY IS VAN EZ? VAGY CSAK ÉN LÁTOM VISSZÁSNAK A HELYZETET? ETELKA

 

 

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszi az információt. Csak idő kérdése volt. További szép napot: Magdi

 

Klára  -  

Szeretném megtudni, hogy végülis a pénztárban tartható összeg

maximálásával kapcsolatban folyik-e alkotmányossági felülvizsgálat?

                                                     üdvözlettel  Sz K

Julcsi  -  

Köszi a gyors és pontos infót!

Anikó  -  

Köszönet újból, és újból, hiszen ezt a rengeteg változást nem mindig látom naprakészen. Ezt nem is tudtam, hogy 23-án elfogadták. Mégegyszer köszönet: Anikó

Imre  -  

Kati hozzászólásához:

Kedves Kati!

Kérem higyje el, hogy nagyon sok olyan üzleti és gazdasági ág létezik, ahol nem "kamuból" szükséges az esetlegesen azonnal teljesítendő, de akár milliós nagyságrendű kp-s ügylet. Azok életét rendesen megkeserítette volna a korábbi törvény.

 

 

Kati  -  

Persze, Imre!  nagyon jól tudom, hogy mindig a tisztességsek szivják meg (pestiesen szólva) . De amiért be akarták vezetni, az a fehérités érdekében volt alapvetően (meg a bankok lobbyja). De azt azért be kell látni, hogy a kamuzóknak most nagy kő esett le! Ezért gondoltam én, hogy az lett volna a helyes, ha nem eltörlik, hanem értékhatárt módositanak. De nem ez történt.:-((

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Hálás köszönet az infoért. Ezeken a módósitásokon már meg sem lepődöm. Az lenne az ujdonság, ha a törvényalkotók tudnák, hogy mit csinálnak. 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm szépen az infót. Jó egészséget!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az újabb változásról az értesítést!

Marika

Csaba  -  

Köszönöm az információt, új és hasznos volt számomra.

Mindenesetre a 25 M-s korlát mintha kisértetiesen emlékeztetne egy bizonyos adózói csoportra...

Üdvözlettel:

Csaba

Éva  -  

Elolvastam Az én cégem, az én pénzem írásodat. Nagyon jó, minden vállalkozónak el kellene olvasni, mert világos, ha van bennük egy kis jóakarat, akkor ők is megértik.

Jó lenne több ilyen kiadvány!

Kati  -  

Komolytalan az egész! :-((  Milyen kormány az aki olyan intézkedést hoz ami 1 hónapig él?  Legalább szégyelik magukat akik ezt kiötölték? Visszaadják a tanácsadói javadalmaikat? Mi mindig átesünk a ló másik oldalára, miért kellett teljesen megszüntetni? Az alapötlet, a cél, szerintem nem volt rossz, csak az összeg nagysága nevetséges. Lehetne 500e, vagy 750 e. De nem igy döntöttek, és mehet továbbra is a kamu kp számlázgatások.

Ez az én véleményem, nem kaptam uj infót, mert tudtam a változásról. De köszönöm!

 

Éva  -  

Köszönöm az információt.

ÉVI  -  

EZ IS MUTATJA, HOGY MILYEN ELKAPKODOTT TÖRVÉNYEK SZÜLETNEK. KÖSZÖNÖM AZ INFORMÁCIÓT. TOVÁBBI SZÉP NAPOT MINDENKINEK!

Marika  -  

Köszönöm az információt

csak a keresztnevét...  -  

Reméltük , hogy így lesz.