Július 1-től változik a garantált bérminimum

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  



A kormány 321/2008. (XII. 29.) Korm. Rendelete szól a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról.

Ennek 2-§-a alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2009. január 1-től

- havibér alkalmazása esetén 71 500 forint,
- hetibér alkalmazása esetén 16 500 forint,
- napibér alkalmazása esetén 3290 forint,
- órabér alkalmazása esetén 411 forint.

Ettől eltérően kell megállapítani a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló bérezését.
A garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén - 2009. január l-jétől - havibér alkalmazása esetén 87 000 forint, - hetibér alkalmazása esetén 20000 forint, - napibér alkalmazása esetén 4000 forint, - órabér alkalmazása esetén 500 forint; - 2009-július l-jétől 2009.december31-ig - havibér alkalmazása esetén 87 500 forint, - hetibér alkalmazása esetén 20 100 forint, - napibér alkalmazása esetén 4030 forint, - órabér alkalmazása esetén 503 forint. Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén is ezeket az összegeket kell alkalmazni.


Hozzászólások

Anikó  -  

Szakmunkásbízonyítvánnyal és szk.éretségivel rendelkezem. Most fogok elhelyezkedni a szakmámban,de a munkáltatomnak nem feltétele sem a szmbizonyítvány,sem az éretségí akkor most nekem melyik bér jár???

Panni  -  

 Ez most tényleg igaz?

Mari  -  

Ha a nyomtatásra "rákattintok" akkor miért nem ugyanolyan normális gépelt formátum jelenik meg? Mindenféle négyzetek, és különböző "alakzatok" vannak az Ő és é helyett.

Régebben rendesen ki tudtam nyomtatni, ha lehetne, jó lenne, ha a nyomtatási kép is rendes lenne! Köszönettel: Lakatár Mária

csak a keresztnevét...  -  

Fórumon olvastam az APEH-os inkasszót-véleményem szerint nekik mindent szabad , mert tegnap olyan bevallás pótlását kellett megismételni amiről az APEH-ot 2006.március 10-én értesítette a magánnyugdíjpénztár és 2009.julius 23-án jutott el a tudatukig, hogy ezt nekik rendezni kellene?!

Hát így állunk, ezért merem bátran írni azt, hogy Ők az ATYA ISTENEK !!

Nesze neked demokrácia !!!

csak a keresztnevét...  -  

Ezzel a bérkérdéssel kapcsolatban eszemben jutott az, hogy mi lenne a Tisztelt képviselőkkel akkor, ha a pór alkalmazottaknak is előírnák  (törvénybe iktatnák)azt a bérminimumot amit a "közalkalmazottak, vagy a köztisztviselőknek "ad az állam a kisjövedelműek által befizetett adóból ???!!!!!

Stempli  -  

Kedves Zsuzsa!

Szociális intézményben, gondozottak foglalkoztatását végezzük un. fejlesztő felkészítő foglalkoztatás keretében, állami normatív támogatásból. A törvény rendelkezése szerint a szakmunkás minimálbér mindenkire vonatkozik, akkor a varrónőként foglalkoztatott gondozottat is megilleti, mert én úgy gondolom, hogy igen. Várom a választ, köszönettel: stempli

csak a keresztnevét...  -  

Tisztelt Cim, az a kérdés nem hagy nyugodni, hogy azok a vállalkozások, ahol a tulajdonos beltag dolgozik és végzettsége középfokú, neki is a magasabb 87500 Ft után kell járulékot fizetnie?

Köszönettel, Merényi Éva

Egy tag  -  

Ez társaságban személyesen közreműködő tagra is vonatkozik, vagy csak alkamazottra?

Zoltán.

 

Kata  -  

Létezik-e olyan kategória, hogy diplomás minimálbér??
Ha igen, akkor az mennyi??

Rozi  -  

Már nincs külön diplomás minimálbér, a legalább középfoku végzettséget igénylő munkakör betöltése esetén a 87.000 Ft áll a legközelebb hozzá.  Január 1 előtt volt ilyen  kategória megkülönböztetve.

 

Szilvia  -  

Az építőiparban használatos bérminimum is változott? Nem találtam rá semmit. Még mindig a 2008. 04.01-i van hatályban?

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm az emlékeztetést!

szép napot!

Tünde  -  

Köszönöm, tényleg elfelejtettem. Nagyon hasznosak az információk. További jó munkát.

rózsa  -  

Köszönöm az infót!

További jó nyarat3

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatást ebben a szalmakazal rendszerben,ott keressük a tűt,ami ráadásul szankcionálható!

 

Etus  -  

Köszönöm az információt, már rég volt év eleje

Jutka  -  

Kedves Zsuzsika!

Köszönöm az információt.

Ili  -  

Én is szeretném megköszönni a figyelemfelhívásodat. Az év elején még emlékeztem rá, de mára az egyéb változások miatt feledésbe  merült volna.

Eta  -  

Köszönöm a figyelemfelhívást, ebben a szabályváltozásos dömpingben nem biztos, hogy mindőnk tud ezekre figyelni....pedig kell.Röviden más...APEH értesített tegnap:ügyfelem nem fizetett be bevallott járulékot 06.12-re "csak" 16-án, ezt 20-án folyószámlán nem látták, azonnali incassóval levette váll.számláról, következő nap meglátta a korábban befolyt befizetést, ezért értesített telefonon, hogy 07. 12-re csak különbözetet utaljuk, ha lesz! vállalkozónak 2200.-Ft banki ügyintézési díj az incassó miatt... legyek hálás, mert szólt, hogy ne legyen ott duplán?! Vadorzó a világ... ezután csak 11-én küldünk bevallást, mire azt felkönyvelik folyószámlára, addigra pár napos csúszás esetén is beér a befizetés.

Erzsi  -  

Ezek szerint a részmunkaidősek (pl.heti 4 órások) bére nem változik?

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen ezt a sok tájékoztatást.

Saci  -  

Ehhez már csak egy adalék, hogy munkaügyi ellenőrzésen nem volt elég a garantált bérmiminum  alkalmazása, mert az Ágazati Kollektív Szerződés szerinti bértarifát kell alkalmazni,- ahol az van. Pl. az építőiparban.( 2008.IV.1-től szakmunkás bérminimum két év feletti gyakorlattal 100 ezer Ft/hó)

csak a keresztnevét...  -  

Hálásan Köszönöm!

Ez tényleg új volt számomra. 

Edit

Zsuzsa  -  

Köszönöm az információt. Sok segítséget kapunk Tőled ebben az állandóan változó jogszabály-erdőben történő elgazodásban.

Antalné Magdi  -  

Nagyon szépen köszönöm a figyelemfelhivást

Kissné Jutka  -  

Kedves Zsuzsa!

Olyan jó, hogy vagy nekünk!

Köszi az infót.

Jutka

Gabi  -  

Köszönöm az emlékeztetést !

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Ehhez a cikkhez hozzászólva annyit szeretnék kérdezni, hogy Ön szerint miért szerepel a törvény 3. § (2) bekezdésében , hogy e törvény szerint munkáltatón a költségvetési szervet, munkavállalón a közalkalmazottat kell érteni, ha ez mindenkire vonatkozik.

Ez ügyben már kérdeztem egy munkajogászt is interneten, aki azt válaszolta, hogy a versenyszférára nem vonatkozik a kötelező bérminimum.

Ön szerint mi az igaz? Megköszönném válaszát, mert nem tudom miért van a 3.  §, ha ez mindenkire vonatkozik.

e-mail címem: lukacsnedora0810@freemail.hu

Válaszát előre is köszönöm: Lukácsné Dóra Ágnes

Kildi  -  

Kedves Ágnes!

Nem tudom, hogy vehetem-e a bátorságot egyáltalán a Zsuzsihoz címzett hozzászólásokba beleszólni, de én úgy olvasom az általad említett  bekezdést, hogy e törvény szerint munkáltató a költségvetési szervezet IS, munkavállalón a közalkamazottat IS kell érteni. A hangsúly az "IS"-en van, merhogy az 1.§ szerint a rendelet minden munkáltatóra és munkavállalóra vonatkozik egyébként. Én így értelmezem.

Gizi  -  

Kedves  Zsuzsa !

Köszönöm  az  emlékeztetőt.

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm az új értesítést. Nem tudom ezt a munkát meddig lehet  még szivvel, lélekkel, elkötelezettséggel végezni, de szerintem már nem sokáig. Nagyon megnehezitik a munkánkat, ez sajnos úgy érzem már nem a könyvelésről szól. Több mint 17 éve vagyok a szakmában és amit imádtam végezni, már csak  nyomokban létezik,  azt hiszem ilyenkor kell befejezni. Még emlékszem a kezdeti időre mennyivel könnyebb volt még az együttmüködés is a hatóságokkal. Mára már csak a szigoritás, büntetés, ellehetetlenités maradt.      

Andrea  -  

Köszönöm a figyelem felhívást.

Márta  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a folyamatos értesítéseket.

Én már csak azt várom mikor fogják a könyvelők munkaidejét kötelezően felemelni, hogy a folyamatosan módosuló jogszabály változások nyomonkövetése, értelmezése után határidőre minden számviteli és adózási teendőit pontosan, hibátlanul elkészithessék ,elegettéve a munkaadók és hatóságok igényeinek megfelelően.  (Bocsánat az ötletért, remélem ezzel nem fognak élni)

Ildikó  -  

Köszönöm az információt

 

Ibolya  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a sok infó!

Kérlek segíts, kérdésem mi a teendő az elengedett tagi kölcsön azon részével, melyet nem vesz ki osztalék címén a tulajdonos.

Tehát többet engedet el, mint amit osztalék címén előíráyzott.

Köszi a segítség.

Aranka  -  

Kedves Zsuzsi

 

Köszönöm az emlékeztetőt.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm Zsuzsa! Bár engem most inkább a visszamenőleges áfa levonás érdekelne.

Nem tudom mikor lehetne pihenni.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa

Még a mérleg előtt megígérted hogy elkészítesz egy nagyon jó számlatükröt ami nagymértékben megkönnyitené a könyvelők,vagyis a mi munkánkat a bevallások idején.

Szeretném megkérdezni hogy most már a "pihenés" időszaka alatt tudtál-e vele foglalkozni. Szerintem mindenki áldozna rá, mert ezzel a mi munkánk és időnk szabadulna fel.

Köszönöm és neharagudj hogy ilyenekkel zavarlak.

Gönczi Margit

csak a keresztnevét...  -  

Beszti

Köszönöm az infót, nincs időnk nyaralni.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa !

Bizony a2009.07.01-i dátummal  új infót kaptam.

Köszönöm a segítségedet. Ezen túl még nagyon sok mindent kellene tudni a 07.01-i változásokról.

Tilda

Mária  -  

Kedves Zsusza!

Köszönöm szépen az infót. A jövőre nézve tudsz e valamit a szakmák szerinti "minimálbérről"? Tudnál e a szuperbruttosított jövedelem adószámításáról pédákat írni? Mennyire kiforrottak ezek a dolgok?

Ha úgy érzed, hogy aktuális a téma, szívesen meghallgatnám.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ezeket a változtatásokat 2010-től vezetik be, tehát én ősszel tervezem, hogy foglalkozzunk vele. Szerintem az idén próbáljuk meg követni a 2009-es változásokat.

Széphalmi Miklós  -  

Szerintem jó lenne mielőbb, mert lehet hozzá kell nyúlni a társasági szerződésekhez is.... Feltéve ha valaki - a közt. elnök vagy az AB - nem meszeli el. Egyébként a FEOR szerinti "minimálbér", mint SZJA és járulékalap bevezetése az EVA-sokat és a mikrovállalkozásokat padlóra fogja vágni.