Iskolakezdési támogatás 2008.

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a magánszemély adómentesen kaphat a munkáltatótól iskolakezdési támogatást. Bár mértéke még mindig nem éri el azt, amely egy gyermek iskolai felszereléseinek beszerzéséhez elegendő, mégis nagy segítség a családoknak, és adómentes juttatás a munkáltatónak. Tehát most se szalasszuk el ezt a lehetőséget sem!

A személyi jövedelemadó törvény 1. számú melléklete 8.30 pontja alapján adómentes bevétele a magánszemélynek, amelyet a munkáltató (a bér kifizetője) a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek számára évente a minimálbér 30%-ának mértékéig, azaz 2008-ban 20700 Ft-os értékig juttat. Ezen mondat rögtön két feltételt is megfogalmaz:

· a munkáltató juttatása lehet csak adómentes. Így nem adómentes a juttatás, ha a felek között nem munkaviszony áll fenn, hanem például tagi vagy megbízási jogviszony.

· a közoktatási törvényben (Ktv.) meghatározott gyermek javára történik a juttatás. Az adómentes támogatás lehetősége a tankötelezettség időpontjától a családi pótlék folyósításának befejezéséig jár.

A juttatást adómentesen a szülő vagy a vele közös háztartásban élő házastárs kaphatja. „Szülő” alatt ebben az esetben azt a szülőt kell érteni, aki a gyermekre tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult. Részesülhet még továbbá adómentes juttatásban ezzel a szülővel egy háztartásban élő házastárs is.

Amennyiben a szülők elváltak, akkor tehát az elvált külön élő szülőnek erre a gyermekre tekintettel nem adható adómentesen az iskolakezdési támogatás.

A Polgári Törvénykönyv szerint a házastárs és az élettárs fogalma élesen elkülönül egymástól. Kapcsolatuk szerint közeli hozzátartozók, de az élettárs mégsem minősül házastársnak. Fontos tehát azt hangsúlyozni, hogy a törvény házastársról beszél az iskolakezdési támogatás adómentességénél, és nem szól az élettársról. Mindebből arra következtethetünk, hogy a családi pótlékban részesülő szülő élettársa részére nem nyújtható adómentesen a juttatás.

A juttatásban a gyermek, tanuló mindkét szülő (illetve közös háztartásban élő házastárs) útján részesülhet még akkor is, ha az érintett magánszemélyek azonos munkáltatónál dolgoznak.

A részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozónak is a teljes összeg nyújtható adómentesen a feltételek fennállása esetén. Viszont két részmunkaidős munkaviszony esetén összesen kaphat a munkavállaló tanulónként 20700 forint iskolakezdési támogatást adómentesen.

Az iskolakezdési támogatás nem az egész évben adómentes. A juttatás csak a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül adható adómentesen.

A juttatás úgy valósul meg, hogy a munkáltató a tankönyvről, taneszközről, ruházatról a munkáltató nevére szóló számla alapján az említett időszakban megtéríti a magánszemély kiadásait, vagy kizárólag az említett javak vásárlására jogosító utalványt ad. Elméletileg a juttatás természetben is történhet, amikor a munkáltató vásárolja meg a nevére szóló számla alapján a jogosult gyermekek részére a juttatni kívánt taneszközt, illetve ruházatot, de célszerűtlensége miatt ez a gyakorlatban nem jellemző.

A számla szerinti elszámolás előnye, hogy nincs a munkáltató részére többletköltség (gondolok itt például az utalványok kezelési költségére).

Az utalványok esetében az adómentes időszakon belül a magánszemély részére történő átadásnak kell megvalósulnia. Előfordulhat, hogy egy munkáltató az év elején megvásárol a forgalmazótól többféle utalványt (étkezési, iskolázási, ajándék stb). Ezeket a vásárláskor az eszközök között kell nyilvántartásba venni, és a felhasználáskor kell a személyi jellegű ráfordítások közé átvezetni. Az adómentes időszakban kiadott iskolakezdési utalvány estén értelmezhető az adómentesség.

Az iskolakezdési támogatást az évi 400 ezer forintos adóköteles béren kívüli juttatásban figyelembe kell venni.


Hozzászólások

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsa! a cikkedből az alábbi részlettel kapcsolatban lenne kérdésem.

"két részmunkaidős munkaviszony esetén összesen kaphat a munkavállaló tanulónként 20700 forint iskolakezdési támogatást adómentesen. "

hol található ennek a megállapításnak a leírása az szja törvényben? melyik paragrafust kell ehhez jobban elolvasnom? és ez csak az iskolakezdésire vonatkozik vagy az egséz 400 ezres körre? többször is átolvastuk az ehhez a témához kapcsolható paragrafusokat, de nem ezt értelmeztük belőle.

válaszodat előre is köszönöm:

Ildikó

 

M. J.  -  

Lehetséges-e az, hogy az a társas vállalkozó /KFT/ is részesüljön ilyen támogatásban aki az uj módositott GT. szerint  munkaviszony keretében végzi munkáját, és az ügyvezetést?

Magdi  -  

Szia Zsuzsi! az iskola kezdési támogatáshoz egy kérdés: az egyik kft-ben ké tulaj van 90-10%-os tulajdoni hányaddal, az egyik tagi a másik pedig alkalmazotti státusban dolgozik a cégben, iskolakezdési támogatást adómentesen ellehet e számolni a gyerekük után?? köszi szia

csak a keresztnevét...  -  

Segítő családtagként alkalmazott személy kaphat-e iskolakezdési támogatást?

Csaba  -  

Számomra ez szép kis összefoglaló volt, mint vállalkozó legalább már valamit sejtek, hogy miről is szól ez a lehetőség. Köszönöm az igénybevevők nevében is!

 

 

Margit  -  

Kedves Zsuzsa!

Tudom, hogy csunya dolog, amit teszek, mivel nem az iskolakezdési támogatásról írom meg véleményem, hanem más témában szeretném segítségedet kérni.

A kérdésem az lenne, hogy kötelező-e a munkavállaló nyilvántartásba vétele, (Igazolás nyilvántartásba vételről)  vagy elég, ha a munkaszerződésben van rögzitve, hogy munkába állás napjával nyilvántartásba lett véve?

Munkaügyi ellenőrzéskor ezt kérhetik?

Köszönöm a segítséged Üdvözlettel Margit

Zsuzsa  -  

Szia Zsuzsi!

Nekem az üdülési csekkel kapcsolatban lenne kérdésem: Kis családi cég, összesen 2 fő: üzletvezető (csak papírmunka, ügyvezetés) + 1 fő alkalmazott. Úgy tudom, kaphat az ügyvezető és az alkalmazott is üdülési csekket adómentesen, a kérdésem az, hogy ennek egyidőben kell -e történnie? Tehát adhatok-e üdülési csekket az alkalmazottnak most, utána decemberben meggondolom, és ha az eredmény engedi, adok magamnak (az ügyvezeztőnek) is. Ezt valamilyen szabályzatba kell foglalni írásbanm, vagy csak a vezető döntésére van bízva?

Köszönöm a válaszodat előre is! 

 

Ilike  -  

Kedves Zsuzsa!

Ez új számomra, hogy az elvát  külön élő szülők közül csak a családi pótlékban részesülő szülő kaphat adómentesen iskolakezdési támogatást.

Köszönöm!

 

wucz  -  

Kedves Zsuzsi!

Régóta lelkes olvasója vagyok, de kérdést eddig még nem merészkedtem feltenni, most úgy érzem eljött ennek az ideje.

Kérdésem a következő: heti 36 óra melletti egyéni vállalkozó útnyilvántartás alapján számolhat-e  el  gépkocsi  kilóméter költséget abban az esetben, ha főmunkaviszonyában is vezet ugyanazon személygépkocsira útnyilvántartást , vagy számolhat-e el 500 km/hó vélelmezett gépkocsiköltséget?

Válaszát előre is hálásan megköszönve  Mária

 

 

Vali  -  

Köszönöm a mindig időben érkező hasznos információt!!

Minden jót!

ILI  -  

Köszönöm a hasznos és időszerü tájékoztatást.

További jó munkát és jó egészséget kívánok!

Bognárné Ili

zsuzsa  -  

Iskolakezdési támogatást minden dolgozó minden gyermekének kell adni, vagy lehet különbséget is tenni?

Ugyanez vonatkozik az üdülési csekkekre is? (mindenkinek egyformán lehet csak juttatni?)

Köszönöm a választ!

Rózsa  -  

Köszönöm a részletes tájékoztatást!

További szép napot!

                                  Rózsabahy

Gizi  -  

Köszönöm szépen a pontos leírást, tájékoztatást!

 

Edit  -  

Nagyon köszönöm!

Ica  -  

Olyan sokszor jelentkezik a kafetérián belül adható adómentes juttatás.

Kedves Zsuzsa!

Ha kedved időd lenne olyan kérdésre szeretnék választ kapni, hogy kinek? milyen ? milyen összegű gyakoriságú juttatás adható ezen formában?Hogy oldjam meg azokat a problémákat?? hogy mindenkinek egyenlő érték adható, ha nincs már iskoláskorú gyereke nincs internet , üdülési csekk igénye?

       Előre is köszönöm                  Ica

Emi1954  -  

Köszönöm, Zsuzsi, nagy segítség vagy. Most is találtam új információkat az általad leírtakban. Továbbbi szép napot!

Szilvia  -  

Gyermekekként jár akkor a 20.700Ft, s nem összesen?

Köszönöm az infot előre is.

Laura  -  

Kedves Zsuzsa!

Annyi kérdésem lenne, hogy milyen myomtatványokat és nyilatkozatokat kell aláíratni a munkavállalókkal, az iskolázási támogatás kifizetéséhez?

Gyula  -  

A cikk szerint akkor az az elvált szülő, aki nem él közös háztartásban gyermekével, nem kaphat rá való tekintettel adómentes isk. kezd tám-t. Nekem ez új volt, ugyanis ő is a gyermeke isk. kezdéséhez használná ezt fel. Nálunk vannak ilyen munkavállalók. Akkor nekik most ez nem jár adómentesen?

Zsuzska  -  

Köszönöm az információt, de szeretném azt is tudni, hogy társas vállalkozó is kaphat-e.

P. Judit  -  

Arra gondolsz, hogy a társas vállalkozó a saját vállalkozásától kaphat-e ilyen támogatást? Szerintem a társas vállalkozó jogviszonyától függ. A törvény ugyanis "a munkáltató, bér kifizetője" szavakat használja, tehát feltételezi a munkaviszonyt. Ha a társas vállalkozó munkaviszonyban áll (pl a cég tevékenységében személyesen működik közre munkaviszony keretében), akkor szerintem jár neki is. Vigyázat, az ügyvezetés nem végezhető munkaviszony keretében!!! 

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm szépen a hasznos infókat

 

Kati

Pani  -  

Köszi az aktuális információt, jókor jött. Pné.

kati  -  

igen nagyon jó hogy mindig az aktuális problémában kapok segítséget.

köszönöm: m.ksti

Kata  -  

Szakszervezet a szakszervezeti tagnak adhat adómentesen iskolakezdési támogatást?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az szja tv. 1 sz. mellékletének 8.30 pontja a munkáltatóról, a bér kifizetőjéről beszél, a szakszervezetről nem. Így ők nem adhatnak adómentesen iskolakezdési támogatást.

csak a keresztnevét...  -  

Ebben a témában tájékozott voltam, de mindig jó a felfrissítés.

Ágnes  -  

Köszönöm.Legnagyobb segítség az volt,hogy az adóköteles béren kívüli juttatásban is figyelembe kell venni.

Zsuzsa  -  

Köszönöm az infót, tökéletes és időszerű. Üdv: Zsuzsa

Judit  -  

Köszönöm az információt, nagyon hasznos és időben aktuális volt - mint mindig.

További szép napot!

Mária  -  

nagyon szépen köszönöm.

Erzsi  -  

Köszönöm az információt. A munkáltató nevére szóló számla

áfája levonható? Úgy gondolom, hogy nem.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Jól gondolod, az áfa nem levonható.

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm, pont jókor jött! Jutka

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt, sok újat tartalmaz számomra. 

csak a keresztnevét...  -  

Pont jokor jött, köszi

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon köszönöm az információt. Mindig időben gondoskodik rólunk. Nem is tudom mi lenne nélkülünk, ha nem kapnánk ilyen nagyszerű, profi segítséget.Mégegyszer köszönöm szépen és további sok sikert kívánok. Üdv.Magdi

Nóra  -  

Nagyon köszönöm a hasznos információtT

Marcsi  -  

Köszönöm az infót Zsuzsa:)

Zsuzsa  -  

köszönöm