Ingatlanok adózása és számvitele

  |   írta:   |  

67 oldalas elektronikus jegyzet (PDF dokumentum). Tartalomjegyzék itt. Megrendelés a lap alján…

2008 január 1-től megváltoztak a lakóingatlanok eladásának szabályai, ami részben kedvező, részben kedvezőtlen változásokat tartalmaz. Rövidebb az adóköteles időszak, de szigorúbb a szerzési időpont megállapítsa.

Ugyancsak 2008 január 1-től lépett életbe az új áfa törvény, ami az ingatlanokkal kapcsolatos minden eddig megszerzett tudásunkat változtatta meg.

Habár ezek a szabályok már egy éve érvényben vannak, azok számára, akik csupán egy-egy ügylet miatt kerülnek kapcsolatba velük, sokszor gondot okoz alkalmazásuk.
Nem árt tisztába tenni az áfatörvény ingatlanokra vonatkozó, különböző értelmezéséből fakadó nézetkülönbségeket is.

A jegyzet az adózás és a számvitel területén a régi és a megváltozó szabályokat mutatja be számszaki példákon, könyvelési tételeken keresztül.

A mellékletben néhány nyilatkozat-mintával segítem munkáját.
Tartalomjegyzék itt >>

Az e-jegyzet ára: 3000 Ft+áfa. (3600 Ft)

Mi történik a megrendelés után?

A „megrendelem” gomb megnyomása után egy díjbekérő e-mailt küldünk a megadott e-mail címre. (Ezért nagyon fontos, hogy pontosan töltse ki az e-mail cím mezőt!)
A jegyzet ellenértékét a díjbekérő alapján átutalja az Adónavigátor Kft. számlájára. A pénz beérkezésének napján - szintén e-mailen - egy üzenetet küldünk Önnek, ami alapján letöltheti az e-jegyzetet. Ugyanaznap a számlát is kiállítjuk és postázzuk a megadott címre.
Ha már megkapta a jegyzetet, kérem írja le a hozzászólásokba véleményét!

Hasznosnak találta a kiadványt?
Segített munkájában?


Hozzászólások

Szabina  -  

Ingatlan bérbeadással kapcsolatos kérdésem lenne, nagy segítség lenne ha válaszolnál.

Egy Kft. munkavállalója szeretné bérbeadni ingatlanát a Kft-nek és ott működne a Kft irodája, ez lenne a székhelye.

Milyen járulékot, adót kell fizetni a munkavállalónak és mit a Kft-nek ezzel kapcsolatban?

 

Gabi  -  

Kedves Böröczky Zoltán!

Megkaptam e-jegyzetüket, de sajnos, nem tudom megnyitni.

Az alábbi hibaüzenetet írja ki: Adobe Reader The fil is damaged and could not be repaired.

Mit tegyek??? Üdvözlettel

Marika  -  

Köszönöm a jegyzetett  nagyon sokat segített nekem sajnálom, hogy nem jutottam hozzá hamarabb sok időt takarítottam volna meg magamnak. 2008 év nyarán kaptam egy cég könyvelését meg mely 2007 év júliusában vásárolt egy (ingatlant) Üzlethelyiséget áfásan. Aktiválta is és Vendéglátóipari üzletként működtette. Mivel az eladó 2007 évben képtelen volt helyes számla kiállítására ( nem akarom minősíteni se a kiállítót sem a befogadót )  Havi Áfa ellenőrzés keretében 2 izben is kiemelte az apeh, hogy nem megfelelő számla alapján állították be levonahtó adóként és kiemelte jogosulatlan áfa visszaigénylésnek minősítette. A sok fellebbezés után és végre 2008 áprilisi határozat ( 3 -ik helyesbítő számla , számla kelte 2008 04.hó teljesítés 2007 07. hó) alapján visszaigényelheték az ingatlan áfáját. Közbe bezárták az üzletett 2007 dec.31-ével és bérbeadták de nem választották a bérbeadásra az áfás változatot.Közbe 2008 évben ápr,25-én. céget is eladták. Igy került Szolnokra a cég székhelye ahol szintén áfa ellenőrzés volt  melyen már én vettem részt és tudtam, hogy azt vizsgálják, hogy hogyan lehet adómentes értékesítés mellett közel 4000 e ft  áfa visszaigénylés. Szerencsémre a szám.pol.úgy módosítottuk 2008 01-től hogy az áfa arányosítást az adóév utolsó bevallási időszakában végezzük el, így nem emelte ki az Szolnoki apeh az áfát ismételten. Korrekt volt velem mert nem tudtam eldönteni, hogy erre a 2007 vagy a 2008 évi áfa  vonatkozik. Irásos állásfoglalást kértem, melyben megrősített, hogy 2007 évben a visszaigénylési jogosultság megnyílt már. tehát a 10 év amegfigyelési idő. 2009 évtől választottuk az áfás változatot így csak 1 év arányos részt kell befizetendőbe beállítanom. Bocsánatot kérek azért mert hosszan leirtam a problémámat, de mivel 2 könyvizsgálótól kértem segítséget és még a mai napig nem válaszoltak , így én az Apeh állásfoglalására, az előző könyvelővel történtő közös számításinkra hivatkozva számoltam ki a 2008 dec. havi vissza fizetendő áfát. Mely  helyes számításban az Önök kiadványa teljesen megerősített.

Köszönettel: Hédl Lászlóné

zsuzsa  -  

Sajnos nem kaptam meg a jegyzetet.

ügyfélszolgálat  -  

Kedves Zsuzsa!

Kérem, írjon erre a címre: zoli@adonavigator.hu

Zsuzska  -  

Befízettem a jegyzet árát, de még nem kaptam meg. Mikor várható?

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az Ingatlanok adózása e-jegyzetet.

Nagyon hasznos, így egycsorba fogva.

Szné Edit

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Böröczky Zoltán

 

Megrendeltem az "Ingatlanok adózása és számvitele" c. könyvet.

Részt vettem a november 25.-i konferencián, ott megbeszéltük, hogy tévedésből megrendeltem az "ujonnan alakuló társaságok első feladatai" c.könyvet, holott az a konferencián részvevőknek  ingyenesen járt. Kérem, hogy a mostani megrendelésembe szíveskedjék beszámítani az akkori befizetésemet.

Köszönettel:

Csikós Gabriella

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Adónavigátor!

A következő kérdésem lenne, igaz nem kapcsolódik a fenti cikkhez.

Egy kft fuvarozással és szállítmányozással foglalkozik, úgy tudjuk, hogy kisvállalkozói adókedvezményre nem jogosult abban az esetben, ha teherszállító járművet vásárol.

Kérdésem:  Ha kisvállalkozói kedvezményre nem jogosult, akkor milyen kedvezmény jár meg a fuvarozóknak?

Előre is köszönöm a segítséget!

Marcsi  -  

Kedves Adónavigátor!

A témával kapcsolatosan lenne egy felvetésem, mely véleményem szerint sok kolégát érdekel.

Egy Kft 2004-ben vásárolt egy építési telket, melyre továbbértékesítési céllal felépített egy családi házat. A könyvelésben a 2. számlaosztályban készetre vette, itt is tartja nyílván a mai napon is. A családi ház elkészült, ez év májusában megkérte és meg is kapta a használatba vételi engedélyt az ingatlanra. Az építkezés során az ingatlannal kapcsolatos beérkező számlák áfa-ját levonásba helyezte. 2007 év végén a 08TAFA-T bejelentő lapon a 8/11 pontban az adóköteles tételt választotta a Kft.

Ha ez évben vagy a következő évben a családi házat értékesíti, az értékesítést áfa-san kell tennie?

Köszönöm a segítséget.