Ingatlan szerzési értéke

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az egyik 2010-ben bevezetett évközi módosítás, hogy az ingatlan-bérbeadással kapcsolatban a magánszemélyek is elszámolhatnak értékcsökkenést. Sokáig bizonytalanság övezte azt a kérdést, hogy meg lehet-e állapítani az értékcsökkenést olyan esetben, ahol a beszerzési ár nem ismert. Másfél év után végre megismerhettük az adóhatóság álláspontját.


A tavalyi törvénymódosítások egyike, hogy a nem egyéni vállalkozóként ingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélyek a 3 évnél régebbi ingatlanra is alapozhatnak értékcsökkenés elszámolást.
Sok bizonytalanság volt ebből azokban az esetekben, amikor az építkezés vagy a szerzés olyan régen történt, hogy az ingatlan beszerzési értékéről nincs információ.

Az szja törvény szerint az épület, építmény beszerzési áraként az Szja törvénynek az ingatlanszerzésre fordított összegre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy akkor ezekben az esetekben ez az érték nulla, tehát écs elszámolása nem lehetséges. Ez a következtetés hibásnak bizonyult.

Az adóhatóság nemrégen közzétett álláspontja alapján, építkezés esetén a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésének napjáig az építő (építtető) magánszemély vagy házastársa nevére kiállított számla szerinti érték, de legalább a beépített anyag-érték minősül beszerzési árnak.

Abban az esetben, ha a szerzéskori érték bizonylatok hiányában nem állapítható meg, akkor az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 97. § (5) bekezdésében foglaltak szerint járhat el adózó, mely szerint a bizonyítékok egyike lehet a szakértői vélemény is. A lakásbiztosításhoz meghatározott érték nem fogadható el, mivel a biztosító a forgalmi értéket az üzleti céljainak megfelelő módszerrel állapítja meg.

A szakértőnek nem az épület pillanatnyi értékét, hanem az építkezés idején érvényes árszinten kell a forgalmi értéket megállapítania.


A bejegyzés címkéi

Szja, ingatlan, bevallás


Hozzászólások

csak a keresztnevĂŠt...  -  

This is the preefct way to break down this information.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi !

Köszönöm szépen ezt az infót, valamint az előzőeket is, melyeket mindig tudtam munkám során hasznosítani.

Üdv.-Tilda

Anna  -  

hasznos információ volt. köszönöm.

Anikó  -  

Kedves Zsuzsi!

Nekem is még kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.A bevallás környékén volt ez nagyon téma a környezetemben és már ott két álláspontunk volt, hogy ki az, akinek kell adószámot kérnie és ki az, akinek nem szükséges.

Egyik álláspont szerint ha magánszemélyként  magánszemély részére ad bérbe, akkor nem szükséges kérnie, de ha magánszemélyként vállalkozónak, vállalkozásnak ad bérbe, akkor már kell.

A másik álláspont szerint viszont mindegy, hogy magánszemélyként magánszemély, vagy vállalkozó, vállalkozás részére ad bérbe, nem kell kérnie, ha eddig nem volt.  Viszont ha eddig volt adószáma, akkor azt alkalmaznia kell mindenképpen.

A két álláspont közül szerinted melyik helyes?

Köszönöm!

Böröczky Zsuzsi  -  

Szerintem mindegy, hogy kinek adjuk bérbe, adószám kiváltása nem kötelező. A különbség ott lehet, hogy ha kifizetőnek adunk bérbe adószám nélkül (és így számla nélkül), akkor neki kötelező az adóelőleget levonni, és a családi kedvezményt sem veheti figyelembe. Ha viszont számlát adunk neki (tehát adószámunk van), akkor fizethetjük mi az adóelőleget, és akkor figyelembe vehetjük a kedvezményeket. Ha magánszemélynek adunk bérbe akár adunk számlát akár nem, nekünk kell az adóelőleget teljesíteni.

az igaz, hogy ha eddig volt adószáma, akkor ennek megfelelően kell folytatnia a bérbeadást.

Anna  -  

Kedves Zsuzsi!

Én azt szeretném megtudni, hogy 5 éven belüli örökölt telek értékesítése esetén milyen adózási szabályokat kell alaklmazni.Köszönöm.

 

 

Lajos  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a tájékoztatást. Mit könyveljen az a bérbeadó, aki eddig csak bevételi nyilvántartást vezetett? Át kell térni a pénztárkönyvre? Azt hiszem nemcsak engem érdekelne a szíves válasza, amit előre is köszönök.

Lajos

Ilona  -  

Köszönöm Zsuzsi! Ez teljesen új info nekem.Tudom hasznosítani.