Ingatlan-bérbeadáshoz kapcsolódó közüzemi díjak áfa-rendszerbeli kezelése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az új áfa törvény kapcsán nem ez az első – és valószínűleg nem is az utolsó – olyan értelmezés, amit meglepetéssel olvastunk az adóhivatal honlapján. Korábbi állásfoglalásokkal ellentétben 2008-tól a külön mérőórával ellátott ingatlanok bérbeadásánál sem értelmezhetjük a közüzemi díjak továbbszámlázást önálló szolgáltatásként.

KORÁBBI állásfoglalás

Az 1992. évi LXXIV. törvény – régi áfa törvény – 8. § (4) bekezdés alapján a közüzemi szolgáltatások közvetített szolgáltatásként való kezelése akkor esik önálló, a bérbeadási tevékenységtől független adóügyi megítélés alá, ha a költségáthárítás mértékében megfelel a mindenkori tényleges igénybevétel nagyságának. Eddig tehát ha a fogyasztást mérőóra alapján számláztuk tovább, önálló szolgáltatásként értelmeztük, és az eredeti áfa kulccsal állítottuk ki a számlát.

Egyébként a 22§ (2) bekezdés c) pont ot kell alkalmazni, tehát a bérleti szolgáltatás járulékos költsége, beletartozik a bérleti díj adóalapjába és mint a főtevékenység melléktevékenysége, osztozik a főtevékenység adóügyi megítélésében.

JELENLEGI állásfoglalás

Bár a régi törvény 8§ (4) bekezdése szinte szó szerint megegyezik az új törvény 15§-ával, jelenlegi állásfoglalás mégsem ezen a paragrafuson alapul.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény – az új áfa törvény - rendelkezései értelmében 70. § (1) bekezdés c) pontját kell alkalmazni.

70. § (1) b) pont: termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, így különösen a bizománnyal, egyéb közvetítéssel, csomagolással, fuvarozással és biztosítással összefüggő díjak és költségek.

Ezen rendelkezés alapján, amennyiben bérbeadás történik és ehhez kapcsolódóan számláznak tovább közüzemi költséget, akkor az minden esetben az áfatörvény 70. § (1) bekezdés b) pontja szerinti járulékos költség, és mint ilyen osztja a főszolgáltatás, azaz a bérbeadás áfa-rendszerbeli megítélését. Függetlenül attól, hogy a közüzemi költségek összegének meghatározása elkülönített mérőóra segítségével, vagy pedig vetítési alappal került meghatározásra.

És az indoklás:


A bérbeadás során felmerült közüzemi szolgáltatások nem önmagukban, önállóan merülnek fel, hanem a bérbeadáshoz szorosan kapcsolódnak.
A bérbeadás teljesítéséhez tehát elengedhetetlenül szükségesek, hiszen amennyiben a bérlő nem veszi bérbe az ingatlant, rá áthárítható közüzemi költség föl sem merül.
Így elmondható, hogy akár van elkülönített mérésre lehetőség, akár nincsen, a közüzemi költségek a bérbeadás adóalapjának részét képezik, így nem számlázhatók önálló szolgáltatásként még akkor sem, ha a szolgáltatás mérése az adott bérleményben elkülönített mérőórával történik.


Hozzászólások

Dömötör István e-mail: padorkakft@gmail.com  -  

Tisztelettel kérem az alábbiakhoz az állásfoglalást.

Bérleti szerződés szerint végzünk termelő tevékenységet egy 200m2-es műhelyben.

A bérbeadó nem a szolgáltató szerint kiállított számla alapján számlázta ki az almérő szerinti áramfogyasztást, hanem önhatalmulag, 100%-os felárat akar kérni az elfogyasztott áramért. Ez úgy gondolom nem jogos, mivel nem kereskedhet energiával, megkockáztatom lehet, hogy szabálysértést esetleg büncselekményt követett el a bérbeadó.

Várom megtisztelő állásfoglalásukat.

 

Évi  -  

Kedves Zsuzsi!

A kérdésem a következő: bérlőként olyan számlát kaptam a bérbeadótól, amelyen bérleti díj + Áfa, valamint villanyszámla +áfa szerepelt. A közüzemi részével az a problémám, hogy az alap áramdíj, amelyre + Áfát tettek az áramszolgáltató Áfával növelt számlája volt. Ilyen esetben nekem az áramszolgáltató áfás ár után is áfát kell fizetnem a bérbeadónak? Vagyis dublán fizetem ki az áfát?

Válaszát előre is köszönöm: Évi

Erika  -  

Sziasztok!

Az indoklás -véleményem szerint-felháborító!

Nyilvánvaló, hogy   közüzemi szolgáltatás nem valósul meg a bérbeadás nélkül, de ha megfordítjuk a gondolatsort, akkor a közüzemi díj  számlázása sem valósul meg a bérbeadás nélkül!

Ami viszont annyit jelenthet, hogy mivel  a bérbeadó vállakozás veszteséget termel saját magának, ezért pl. nem folytatja tovább  a tevékenységét  és a bérbeadás után fizetendő áfa-tól tao-tól is elesik az államháztartás!

Kedves Zsuzsa !

Abban az esetben , ha egy ügyvédi iroda továbbszámlázza az illetéket, ami ahhoz az ügylethez szükséges amivel Őt megbízták, akkor  fel kell számítani az illetékre is az áfát?  Az állásfoglalás a közüzemi szolgáltatásokat emeli ki, de az illeték is hasonlóan működik, ami viszont egy folyamatos veszteséget generál az irodának.

Köszönöm

Erika

 

mária  -  

Mi van akkor, ha a bérlő részére a közműszámla egy-az-egyben kerül továbbszámlázásra és a közmű számlán 0 %-os áfa is szerepel? Nem tartom jogosnak, hogy azt ez esetben úgy számlázzuk tovább, hogy 25 %-os áfát rászámoluk! Milyen alapon, ha egyszer 0% áfás?

 

csak a keresztnevĂŠt...  -  

A szemĂŠlygĂŠpkocsi bĂŠrbeadĂĄsnĂĄl felszĂĄmolt biztosĂ­tĂĄsi kĂśltsĂŠg (jĂĄrulĂŠkos) ĂĄfa kĂŠrdĂŠse

Kondászné Török Adrienn  -  

Kedves Zsuzsa!

Mi a véleménye az építményadó továbbszámlázásról (bérleti szerződésben benne van)  az áfa szempontjából ? Az áfa tv 70§-a a közüzemi díj továbbszámlázásról beszél csak. A cég az általános szabályok szerint áfásan számlázza ki a bérleti díjat és a rezsit. Az építményadót kiszámlázhatja, mint közvetített szolgáltatást áfa nélkül?

Köszönettel várom válaszát: Adrienn

 

 

János  -  

a villamosenergia továbbszámlázása esetén a számla kiállitójának milyen adatokat kell "megmutatni" ill. mellékelni az eredeti (áramszolgáltatótól kapott) számla tartalmáról.?

Köteles bemutatni (mellékelni) az áramszolgáltatótól kapott számlát??-abban a számlában mintkettejük fogyasztása benne van.A továbbszámlázás-  almérő által mért adatok alapján történik.

Köszönettel

Ancsikó  -  

Most kaptam a bérbeadótól egy számlát, melyben a járulékos költségeket bérleti díjként számlázta ki. Eddig a felmerült költségeket külün-külön könyveltem le, áram, víz, stb, most pedig csak bérleti díjat fogok könyvelni ? helyes ez így ?

Köszönöm előre is a választ !

Ani  -  

Nem teljesen azonos a kérdésem, de hasonló. Bérleti szerződés szerint területet adnak bérbe, de a területre telepített több eszközzel együtt (egy gép ráadásul mobil). Milyen számlát kell kiállítani helyesen ÁFA tekintetében?

Ica  -  

Köszönöm szépen

Kati  -  

Köszöntök Mindenkit !

Ez aztjelenti, hogy a bérleti díjat és a közüzemi díjakat egy számlán kell szerepeltetni, vagy lehet külön is cyak az a lényeg, hogy látható legyen az összefüggés.

Jól értem ezt továbbra is a közvetített szolgáltatások között tartjuk nyilván ?

Minden együttgondolkodást köszönök !

Csilla  -  

Köszönöm!

Igen! Félelmetes és nevetséges az APEH "új" állásfoglalása!

 

PBéláné  -  

Nem teljesen a témához kapcsolódó, de valahol mégis.Ha egy ingatlant bérbe ad egy cég, általában fizettet a bérlővel kauciót. Kérdésem, hogy a kauciót le kell-e számlázni, illetve ha igen, tudomásom szerint ez nem ÁFA köteles. A bérbeadáshoz ÁFÁ-s a vállalkozás. Ha nem számlázom le, a szerződésben foglaltak szerint fizet, vagy kell számla:

Köszönöm a választ, egyébként minden cikk remek!

KJudit  -  

sziasztok,

én lehet, hogy szerencsés vagyok, de korábban is így értelmeztem, tehát nem vált külön számomra a közüzemi szolgáltatás áfája a bérbeadásra vonatkozó áfától, mert szerintem is, a fő szolgáltatás a bérbeadás, és ha ez nem valósul meg, akkor nincs közüzemi továbbszámlázás sem...

nagyon jók a hírlevelek, és mivel nekem kevés időm van utánaolvasni a dolgoknak, nagyon hasznos! KÖSZÖNÖM!

további szép hetet mindenkinek!

üdv

KJudit

Zsuzsa  -  

Zsuzsi!

Köszönöm a sok jó infót. Nagyon megdöbbentett, mikor az APEH oldalon elolvastam a cikket. EVÁ-s egyéni vállalkozó vagyok, az ingatlan bérbeadásra nem választhattam az áfás számlázást. M ikor az első közüzemi díjat tovább számláztam /ez júniusban volt/, felhívtam az APEH ügyfél tájékoztatási kék számot és ott azt a választ kaptam, hogy természetesen a közüzemi díjakat áfásan kell tovább számláznom. Ezt azóta valaki másképp értelmezte:)?

Pani  -  

Köszi a tájékoztatást, nagyon hasznos számomra. Pné. K. A.

Klára  -  

Köszönöm a hasznos információt.

iren  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm az információt,új volt számomra és nagyon hasznos.

Üdv: Irén

Rozália  -  

Tisztelt Zsuzsanna, köszönöm a hasznos infót, üdv Rozália

zsóka  -  

Zsuzsa!

Nálunk a bérlő közvetlenül fizeti a szolgáltatóknak  a közüzemi dijakat.

Így kötöttük a megállapodásokat a  szolgáltatókkal, hogy ne kelljen a továbbszámlázásokkal foglalkozni.

Remélem ez a megoldás is helyes.  Légszíves  erősítsd meg.

Köszönöm.

Rózsa  -  

Kedves Zsuzsi!

Ezt a gyakorlatban hogyan lehet kivitelezni? A bérbeadás számlája adott hónapi, míg a közüzemi díj következő hónapban számlázható a szolgáltató számlája alapján, ha elkülönített mérőóra van..Elválik a kettő egymástól.Helyesbíted a bérleti díj számláját vagy előleg számlát kérsz be a bérleti díjról? A továbbszámlázott közüzemi díjnál is figyelünk a folyamatos szolgáltatás jellegéből adódó adott havi fizetési határidő feltüntetésére. Nem értem tehát a logikáját az egésznek.

Nem vagyok egy dicsérő típus, de nagyon szeretem a cikkeidet, őszinte véleményedet is tükrözik az egész szabályozott  kuszaságról, és főleg gyorsan, időben jutunk a legfontosabb információkhoz.

Üdvözlettel:

 

Rózsa

 

 

csak a keresztnevét...  -  

És akkor ez évben novembertől igy kell számlázni? /Ez még  2007. évi, ugye?/

  -  

Bocsi, 2008-at akartam irni.

Babi  -  

Csak a "szeretet jegyében"!

Én örülök ennek a Fórumnak, örülök, hogy egy szakmailag profi szakember tájékoztatja a ma annyira megbecsült könyvelőket, örülök, és Tiszteletem , amiért e Fórumhoz ingyenesen, önzetlenül  csatlakozhattam, mint bárki más!!

Böröczkyné V.Zsuzsi nem csak elméleti szakember, hanem bizony gyakorlati is, így külön díjazom profizmusát,  simán megértem, mikor miről van szó!

Az más kérdés, hogy tetszik-e az ilyen-olyan jogszabály, hisz az sajnos rajtunk kívül álló!

Zsuzsi! Gratulálok a Fórumhoz, jó egészséget kívánok Neked és csapatodnak, további sok sikert!!!!!!!!, természetesen a szeretet jegyében! Mi könyvelők pedig szeretnénk minél többet ezt az oldalt olvasni, értelemmel, értelmesen!

Sziasztok!

 

 

ERZSÉBET  -  

AZ INFORMÁCIÓT KÖSZÖNÖM. RÉSZBEN ÚJ, MERT MOST OLVASTAM EL AZ APEH HONLAPJÁN.EKKOR AZT HITTEM ,HOGY NEM JÓL ÉRTELMEZEM,MOST MEGERŐSÍTETTÉL, HOGY CSAK JÓL OLVASTAM. CSAK AZ A SZOMORÚ, HOGY OKTÓBERBEN JELENIK MEG AZ ÚJ ÉRTELMEZÉS. MIT CSINÁLJON AZ AKI A RÉGI ÁLLÁSPONT SZERINT SZERINT SZÁMLÁZOTT?

ÜDV. ÉS KÖSZÖNÖM AZ INFÓT.         ALEXYNÉ

Rozália  -  

Üdvözlet, Alexyné Erzsébet.

Igen szomorú, hogy csak októberben jelenik meg az értelmezés.

Az is szomorú, hogy a régi törvény 8. par 4. bek szinte szó szerint megegyezik az új törvény 15. par-val, és a jelenlegi állásfoglalásban változás van, más az értelmezés.Hogy találjuk ki, hogy csak az  értelmezés változik..... Én mostantól számlázok igy.  Üdv Rozália

Rozália  -  

Üdv Alexyné, Erzsébet, másik probléma is lenne. Neked a bejövő számlád áfás, pl Elmű áfásan számláz, Te csak a bruttó értéked számlázod tovább, ha mentes /ingatlanra mentességet választottál/  Ha a nettót számláznád, elveszted  bevételben az áfát. Mi a véleményed, üdv  Rozália.

Morgó  -  

"...bérbeadás történik és ehhez kapcsolódóan számláznak tovább közüzemi költséget, akkor az minden esetben az áfatörvény 70. § (1) bekezdés b) pontja szerinti járulékos költség, és mint ilyen osztja a főszolgáltatás, azaz a bérbeadás áfa-rendszerbeli megítélését. "

Ez ugye jól értem, csak annyit jelent, hogy az áfa rendszerbeli megítélésnél abból kell kiindulni, hogy a bérbeadásra adókötelezettséget választott-e a vállalkozó, vagy maradt a törvény szerint adómentes. Így ha adókötelezettséget választott, akkor a bérbeadáshoz kapcsolódóan továbbszámlázott közüzemi díjak esetében 20% áfát köteles felszámítani. Ha viszont adómentes a bérbeadási tevékenysége, a közüzemi díjak átterhelésekor sem számíthat fel ÁFA-t???

Jól gondolom, hogy ez nem jelenti azt, hogy mindent bérleti díj címén kell neki kiszámláznia???

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, jól érti. Természetesen a rezsit nem bérleti díjként kell leszámlázni, hanem csak az áfa mértékének kell megfelelni!

csak a keresztnevét...  -  

EZ nagyon fontos információ a számomra !

Köszönöm: Csilla

Rózsa  -  

Köszönjük az infot, számunkra nagyon fontos volt

Marcsi  -  

Igen, új információt kaptam, melyet nagyon szépen köszök.

én is Marcsi  -  

Elnézést, saját nevemben válaszoltam Cuminak, és csak később láttam, hogy másik Marcsi is van a levélírók között, legközelebb más néven írok!

Szép napot kívánok - és tényleg a szeretet jegyében!

Anna  -  

Nem értem, hogy ha valaki bérbe ad, a közüzemi költséget hogyan

háritja át a bérlőre? Lehetetlen a bérleti díjba beépíteni. Jól értem, hogy nem számlázhatom le a bérlőnek a közüzemi díjat?

Aki érti, illetve tudja, legyen szíves tájékoztatni. Köszönöm.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

De le lehet számlázni külön, csak az áfa mértékének a bérleti díjra rakódó áfával (esetlen mentességgel) meg kell egyeznie!!!!

Margit  -  

Kedves Zsuzsi!

Neharagudjon ha zavarom kérdésemmel, de azt szeretném kérdezni Öntöl, hogy ha egy egyéni vállalkozó ad bérbe, másik egyéni vállalkozónak helységet, akkor ebben az esetben is a bérleti díjból le kell vonni a Szja-t és az Eho összegét, és a bérlő csak a nettó összeget fizeti meg. Valamint a 08-as bevallásban a bérbeadó szépen be is vallja azt ? Kérem legyen kedves ebben a kérdésben segíteni, mert sajnos ez a próbléma úgylátom mostmár komoly vitákat okozott a két vállalkozó között!

Köszönettel: Margit

Böröczkyné ZSuzsi  -  

Az egyéni vállalkozótól nem kell levonni a bérbeadás esetén szja-t, csak olyan magánszemélytől, akinek nincs vállalkozói igazolványa.

Egy nagy cumi  -  

Kedves Zsuzsi!

Igazán csak gratulálni tudok a sok-sok hasznos információkért és a figyelem felkeltő írásokért, az egész teamwork-ért!

De azt a nagy cumit kellene bekapni és szopogatni az egész bagázsnak( söpredék) ott fent, na meg az elszámoltatást is el kellene végezni náluk, valamint a töméntelen milliárdokat visszaáramoltatni.

Az USA-ban 1%, nálunk 11,5% vagy mennyi is a jbk!

Menjenek el a pi...ba, sza..k rájuk!

Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek, emlékezzünk szeretteinkre!

Marcsi  -  

Azért a stílus mégiscsak maga az ember!

Semmi szükség ilyen otromba megjegyzésekre, amiknek semmi közük a rendeletekre. Én speciel mindég is így számláztam tovább a közüzemi díjakat. Itt most szakmai és nem politikai vitákat folytatunk, aki mást szeretne, csatlakozzék egyéb fórumokra.

"természetesen a szeretet jegyében!"

 

Timi  -  

Az állásfoglalás szerint, ha a bérbeadás ÁFÁ-s, az áram, gáz, víz díjat be kellene építeni a bérleti díjba? Ez technikailag hogyan oldható meg,, pl. ha a bérleti díjat minden hónap 10-éig kell számláznom, de a közüzemi díjakat csak a közüzemi számla hozzám való megérkezése után tudom  továbbszámlázni. Köszönöm.

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Nem kell beépíteni az árba, hanem ugyanolyan áfa szabályt kell rá alkalmazni!!!

FYGureout  -  

1. Ekkora egetverő marháskodást! :(

2. Tyúk, vagy a tojás volt előbb?

3. Ha tudnám, hogy elcsúszok a jégen, előbb fenékre ülök...

4. 2 szerződés kell a jövőben:

  a.) A vállalkozás a tevékenység végzése érdekében energia-csatlakozási lehetőséget biztosít, és az energiaárat továbbszámlázza - telibe

 b.) Az energiavételezéshez helységet ad bérbe, és ekkor

       ba.) kapcsolódó szolgáltatásként bérleti díjat számláz     (energiavételezéshez szorosan kapcsolódóan)

      bb.) önálló szolgáltatásként, és állásfoglalást kérünk hozzá

Oh, édes jó Istenem, de nagy az állatkerted... :(  :)

Erika  -  

Ha az ingatlant nem bérbeadjuk, hanem eladtunk egy tulajdonrészt, és oda számlázzuk a közüzemi díjakat, akkor mi a helyzet ?

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen  a tájékoztatást. Nekem szerencsére ezzel nem kell foglalkoznom. Üdv. Magdi

Kati  -  

Az állásfoglalás alapján  pl. az áramktg, telefonktg.  nem számlázható önálló szolgáltatásként.  Ezek szerint valahogy be kellene építeni a bérleti díjba? Vagy a bérbeadó állíthat ki továbbra is külön számlát a közüzemi díjakról áfásan, ha a bérbeadásra áfa fizetést választott?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az, hogy nem számlázható önálló költségként azt jelenti, hogy önállóan nem határozható meg az áfa kulcsa. Biztosan a bérbeadás áfa kulcsával kell számlázni. Természetesen a rezsiköltségeket később számlázzuk, amikor felmerül, de ha a bérleti díj mentes az adó alól, akkor a rezsit is így kell számlázni, még akkor is, van külön mérőóra és a szolgáltató áfásan számláz.

Ica  -  

Az állásfoglalás indoklása csúsztatás, mivel a továbbhárított költségek egy része, (pl.:telefon előfizetés, fűtés, és lehetnek még spec. esetek, amikor nem fogyasztáshoz kötött, vagy nem mért hanem átalány díjak vannak) nem a bérbeadással szoros összefüggésben, hanem önmagukban merülnek fel. Tehát nem igaz, hogy ezek az áthárítható költségek nem merülnek fel, ha a bérlő nem veszi bérbe az ingatlant.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Egyetértek, de az adóhivatal munkatársai szerint ez többnyire összefügg, ezért kell így érteni.