Hogyan adhatók adómentesen a 2010-ben felhasználandó utalványok?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A napokban jelent meg egy APEH állásfoglalás az áthúzódó természetbeni juttatásokról. Mikor adjuk, illetve mikor adhatjuk adómentesen a közkedvelt utalványokat? Én így értelmezem az APEH tájékoztatót

Az alábbi juttatások 2009-ben adómentesek, míg 2010-ben, egy kedvezményes, a kifizetőt terhelő 25%-os adó terheli.
  • üdülési csekk-juttatás vagy kedvezményes üdültetés évente a minimálbér mértékéig,
  • meleg étkeztetés havonta 18 ezer forintig,
  • iskolai rendszerű képzés évente a minimálbér két és félszereséig,
  • helyi utazási bérlet-juttatás,
  • iskolakezdési támogatás évente a minimálbér 30 százalékáig,
  • munkáltatói hozzájárulás az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár(ak)ba havonta a minimálbér 50 százalékáig,
  • munkáltatói hozzájárulás az önkéntes kölcsönös egészségpénztár(ak)ba/önsegélyező pénztár(ak)ba havonta a minimálbér 30 százalékáig,
  • foglalkoztatói hozzájárulás a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe havonta a minimálbér 50 százalékáig;
  • magán-nyugdíjpénztári tagdíj- kiegészítés,
  • a szövetkezet közösségi alapjából történő juttatás évente a minimálbér 50 százalékáig.
 
APEH:

„Ha a juttatás tárgya szolgáltatás, és a szolgáltatás juttatója nem azonos a szolgáltatás nyújtójával, a jövedelem megszerzésének időpontja a szolgáltatás igénybevételére való jogosultság megszerzésének napja, és a juttatást terhelő adókötelezettséget az ezen időpontban hatályos szabályok alapján kell meghatározni és teljesíteni. Ennek megfelelően pl., ha a munkáltató 2009. decemberében hideg és meleg étkezési utalványt, színházjegyet, vagy „kultúra-utalványt” juttat, akkor is, ha annak felhasználására a 2010. évben kerül sor, a juttatásra a 2009. évi szabályok (adómentesség, értékhatárok) érvényesek, feltéve, hogy azok kiosztása 2009-ben megtörténik.”
 
Azaz:
  • ha 2009-ben adunk étkezési jegyet, akkor a 2009-es szabályok szerint az a korlátok alapján adómentes, de csak akkor, ha ezt a korlátot még 2009-ben nem használtuk ki.
  • Ha a 2009. decemberi étkezési jegyet 2010 januárjában adjuk át, akkor azután már 25%-os szja-t kell fizetni.
  • Ha a 2008. decemberi jegyeket 2009 januárjában adtuk oda a munkavállalóknak, akkor a 2009. decemberi jegyek 2009-ben már a 13. juttatásnak minősülnének, így ha minden hónapban kihasználtuk az adómentesség maximumát, akkor azt decemberben már nem adhatjuk adómentesen.
 
APEH:

„A helyi utazási bérlet esetében is a 2009. évi szabályok érvényesek, azaz a munkáltató részéről történő juttatás adómentes, feltéve, hogy a bérletek kiosztása 2009-ben megtörténik.”
 
Azaz:
  • ha 2009-ben megvesszük és kiosztjuk a 2010-re szóló helyi utazási bérleteket, akkor az adómentes
  • adómentes akkor is, ha minden hónapban adtunk helyi utazási bérletet a dolgozónak.
 
APEH:

„Ugyanakkor a 2010. január hónapban kiosztott hideg és meleg étkezési utalványra, más utalványokra, helyi utazási bérletre – akkor is, ha beszerzése már 2009-ben megtörtént és juttatása a 2009. december hónapra járó bér kifizetésével együtt történik – a 2010-ben hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.”
 
Azaz:
  • nem számít a beszerzés időpontja, de ha megvettük pl. a bérleteket, akkor adjuk is át a dolgozónak, mert ha 2009-ben csak megvettük, de 2010-ben adjuk át, akkor az már adókötelezettséggel jár.
 


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

zoro

Ilus  -  

A  munkáltató levonhatja  a fizetésből a melegétkezési utalványt?l

 

Mária  -  

Kedves Zszuszi!

Egy kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozó, aki egyben ügyvezetői is (Kft.), milyen formában vehet részt a cég életében.

Kötelező-e, hogy jövedelem ellenében végezze tevékenységét a cégben.

csak a keresztnevét...  -  

a

Márta  -  

Távosági vonat és buszbéret SZJA vonzata 2010-ban , remélem jól értelmezem, hogy adómentes most is.

Zoltán  -  

2010-ben egy orvosi BT beltagjaként, mint személyes közreműködésre kötelezett tag, igénybevehetem-e a szja. törvény 70§ 2. pont szerinti juttatásokat? Számít-e ki az ügyvezető? Más orvos nincs a Bt-ben...

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos és gyors információkat

Krisztina  -  

De ez akkor is igaz, ha a 2010 évre járó éves hidegutalványt előre, 2009-ben átadom??

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az újabb tájékoztatást.

zspotorke  -  

Szia Zsuzsa!

Köszönöm szépen az információt . Véleményed szerint ha 2010 évre vonatkozó éves BKV bérleteket 2009. decemberében megveszi és ki is osztja a munkáltató, akkor a számvitelben az melyik év költségei közé könyvelhető? A juttatás időpontjához igazodik vagy a tényleges felhasználás évére kell tekintettel lenni?

Válaszodat előre is köszönöm.

Linda  -  

Köszönöm a fontos és naprakész információkat.

ildi  -  

kérdésem a következő, a távolsági bérletekkel mi a helyzet? 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A munkábajárás közigazgatási határon kívülről változatlanul adómentes.

Mónika  -  

Sziasztok!

Kérdésem lenne, hogy mi egy 100 fős cég vagyunk, volt idén cafeteriánk fejenként 400.000,- ft értékben, készült szabályzat stb. A cafeteriában 2009 évben szerepelt a bérlet is, de csak kb. 70 fő vette igénybe. Ha én még decemberben ennek a 70 főnek veszek előre éves bérletet, - ami még idén adómentes ráadásul az éves bérletet 1 hónappal kedvezményesen lehet megvenni, tehát elég sok a kedvezmény - mi lesz a többi 30 fővel? Azoknak valami mással kompenzálni kell, vagy csak egyszerűen kijelentheti a vezetés szabályzat nélkül, hogy ezt megteszi?

Orbán Zoltán  -  

Kedves Mónika,

A cafeteria ezért cafeteria, mert mindenki szabadon választhat a cégnél rendelkezésre álló portfólióból. Amennyiben a bérlet válsztását jövő évben is biztosítja a szabályzat, akkor a legegyszerűbb szerintem, hogy még az idén gyorsan elkészíti a nyilatkozatokat, és ez alapján megrendeli a bérleteket. (vagy legalábbis végezzen egy gyors felmérést, hogy aki az idén kapott az kér-e jövőre is) Aki kér bérletet, az megkapja még az idén, aki mást kér, az majd megkapja a juttatását a szabályzat szerint.
Ugyanez  a kérdés felmerülhet, hogy "és ha valaki internetet kér a cégnél, ami ugye jövőre is adómentes, akkor a többieket kompenzálni kell". Miért kellene? Ha a szabályzat egyértelműen rendelkezik a juttatások felmerülő költségeinek vállalásáról (pl utalványok ktg-ei, ill adók és járulékoK), és ezt a munkavállalók felé megfelelően kommunikáltuk, akkor majd a munkavállaló eldönti, hogy mit kér.

csak a keresztnevét...  -  

Lehet, hogy én gondolom rosszul, de 2009-ben még él egy olyan szabály, hogy a havi 6000 Ft az adómentes, ha e felett adok étkezési utalványt, az már adóköteles természetbeni juttatás. Szóval: ha decemberben többet adok - mondjuk már 2010-re - akkor az ADÓ és TB köteles. Nem?

ANETT   -  

 

véleményem  szerint  IS  UGY  VAN  ,  ahogyan   LEIRTAD !!!!

bizony , ha dec. hóban  többet  fizet  a munkáltató  mint  6000 ft adómentes  utalványt,  az afeletti  rész  adó-  járulék köteles !!!!

Margit  -  

Kedves Zsuzsi!Nagyon köszönöm a fontos információkat.Margit

Mari  -  

Bámulatos a naprakészségetek, köszönöm!

csak a keresztnevét...  -  

A meleg étkezési utalvány is adóköteles 25%-al? Ezt nem jól tudtam akkor, én azt hittem, csak a hideg...

Edna  -  

A meleg az  25 %-kal adóköteles, úgy ahogy irod, de ha jól tudom a hideg az teljes egészében.!!!

Edna  -  

mármint 2010-ben...

 

Emese  -  

Hideg étkezési jegyet minden hónapban adtunk a dolgozóknak. Adható-e adómentesen a 2010. évre adni kívánt étkezési jegy, ha azt még ebben az évben december végén átadjuk a dolgozóinknak (12*6.000/fő) ? A BKV helyi bérletet miért lehet?

t.g.  -  

Kedves Emese!

Szerintem fejenként csak HAVI 6 E Ft hideg étkezési utalvány adható adómentesen 2009-ben.

A helyi bérlettel kapcsolatban kételyeim vannak, mert azt írja az APEH, hogy: "a jövedelem megszerzésének időpontja a szolgáltatás igénybevételére való jogosultság megszerzésének napja, és a juttatást terhelő adókötelezettséget az ezen időpontban hatályos szabályok alapján kell meghatározni és teljesíteni."

Szerintem hiába veszem meg és adom oda 2009-ben a 2010. évi utazási bérletet, ha annak igénybevétele csak 2010-ben lehetséges, hisz a Közlekedési Vállalat sem fogadja el. Ha 30 napos bérletet veszek dec. 31-től, akkor adómentesnek ítélem.

De lehet, hogy rosszul gondolom?

Mariann  -  

Kedves t.g.!

Nem olvastam az Apeh  tájékoztatót, de az éves bérlet lehetőségére egy Apehos osztályvezető hölgy hívta fel a figyelmünket, még november elején. Valamiért ezt ők szabályosnak tekintik, az étkezési jegyet meg nem.

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A helyi utazási bérletekről nekem egyedi apeh állásfoglalalásom is van, tehát adómentes, ha a dolgozónak odaadjuk az idén.

t.g.  -  

Köszönöm. Remélem nem fog születni egy olyan állásfoglalás, ami ennek az ellenkezőjét állítja. Mert ha nem tévedek, volt már ilyen a történelemben.

Tájékoztatom az ügyfelem erről a lehetőségről és csak reménykedem, hogy a munkavállaló nem lép ki év közben és fizetheti vissza a bérlet arányos összegét.

ANETT  -  

 

Most olvastam az egyik oldalon , -sajnos nem jegyeztem fel-

hogy ha munkáltató a helyi  bérletet , -mely 2010-re  vonatkozik -   2009-dec.  hóban  megveszi,  át is  adja a dolgozónak  dec. hóban AKKOR   adómentes , DE csak akkor,   ha  a közl. vállalat  olyan számlát  ad, ahol a FIZETÉSI  HATÁRIDŐ   2009 dec.  hó  és a munkáltató  2009. dec.  31 -ig KI  IS  FIZETI  !!!!! 

ANETT  -  

 

Véleményem szerint  NEM lehet   adómentesen elszámolni azt az étk. ut. , melyet   2009-ben  a munkáltató  megveszi  ugyan,  oda is adja a dolgozónak, azzal,  hogy   ezt   2010-re vonatkozik.

Ugyanis  2009 -ben a dec. hóban kifizett ut.  értéke   már  meghaladja  a  6000 ft/hó  ADÓMENTESSÉGET . Ebben a hónbapban már  a 2010-re szánt értékek után  különböző adó - és járulék vonzata van. ! 

Rita  -  

Kedves Emese,

Az étkezési utalvány adómentesen adható érteke hideg esetén MAXIMUM 6000 Ft/hó míg a helyi bérletre a szja tv nem szab meg felső  maximum határt így a bérletnél van lehetőség ezt kihasználni..... míg az étkezési utalványnál ha év közben kapott a dolgozó és év végén még kap akkor ha meghaladja a 12*6000 Ftot éves szinten akkor az adómentes határ feletti rész természetbeni szabályok szerint fog decemberben adózni!!!!!

 

Zsóka  -  

Kedves Zsuzsi!

Ma reggel olvastam ezt a tájékoztatót az Apeh honlapján, meg tegnap a rádió is foglalkozott vele és azóta morfondírozok. Mert mondjuk, ha ebben az évben egyébként adtam természetbeni juttatást évközben a dolgozóknak, és mondjuk, 6000 Ft hideg utalványt pont nem adtam, és decemberben kiosztok a dolgozóknak 12x6000 Ft-ot, mondván ez már 2010 csak előre, egyben megkapják, akkor ez most még adómentes, a költséget viszont már (elhatárolással )2010?   

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Nem kell elhatárolni, hiszen ez még 2009-es juttatás, így 2009-es költség.

ANETT  -  

Véleményem szerint  CSAK  a decemberre , azaz  1 hó adómentes az efeletti rész  11*6000 ft. adó és járulék köteles, mert  a mentesség  HA jól tudom  6000 / hó-ig  mentes !

Rita  -  

Kedves Zsóka,

én nem bonyolítanám túl, ha idén adod oda és még nem kaptak étkezési utalványt  így adómentes határba belefér akkor az ideit kapta meg utólag egy összegben, hisz van rá lehetőség adómentesen, az egy opció, hogy az utalvány érvényes még 2010 ben is!!!!!! nem kell összekeverni!!! :)

Marika48  -  

Köszönöm az új információt.

Márta!  -  

Kedves Zsuzsi!

Most kezd a káosz elhatalmasodni.

Ha a 2008.decemberi étkezési tikettet 2009.január 10-ig osztották ki, és a decemberi 0808-ason be is vallotta a cég, miért minősül 13-szoros juttatásnak, ha 2009. decemberében kiosztják a decemberre jutó 12.dik étkezési tikettet.

üdv. Márta

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Kedves Márta!

Azt  nem tudom, hogy az étkezési jegyet miért kellett a 0808-ason bevallani. Ha az étkezési jegyet 2009-ben januárba adták ki, akkor az januári juttatás lett volna. Így ha januártól decemberig adunk minden hónap elején, akkor a december elején kapott juttatás már a tizenkettedik.

Márta  -  

Zsuzsi!

A dolgozók havi 8.400.- értékű hideg étkezési utalványt kapnak évek óta.

Ebből 6000.- adómentes, 2.400.- után a cég minden hónapban  az adóköteles természetbeni juttatás után bevallja és befizeti a közterheket.

A 0808-ason a 01-es lapon valottuk havonta a  természetbeni juttatás adóköteles része után a céget terhelő adókat, járulékokat, 2009.07. hótól már a 0908-as M-es lapon szerepelnek a járulékok, az szja a 0908-as A-01-es lapján.

Úgy gondolom, hogy a 2008. december hónapra járó 8.400.- tikett összeg a 2008. december hót terheli, nem a 2009-es évet.

Márta