Helyzetjelentés A Győztes Könyvelő Konferencia előkészületeiről

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Talán emlékszik rá, eleinte az online jelentkezési lapon az előadók bemutatásánál az szerepelt, hogy az adóellenőrzésről szóló előadáshoz még keressük a legmegfelelőbb előadót. Találtunk két olyan szakembert, akik kellő felkészültséggel rendelkeznek az előadás megtartásához, és nem ijednek meg akkor sem, ha néhányszáz szikrát szóró szemű könyvelő előtt kell beszélniük.

Az  egyik előadónk Bertalan Rudolf az APEH módszertani szakreferense − ő készíti azokat az útmutatókat, melyek alapján a revizorok az ellenőrzéseket végzik. Kedvenc szakterülete a vagyongyarapodásos vizsgálatok, de most a sokkal aktuálisabb nyereségminimum ellenőrzésekről fog bővebben beszélni.
 
A másik előadó egy „igazi” adóellenőr, akivel − ha úgy hozza az élet − Ön is találkozhat egy ellenőrzés során.
Dajka Edittel úgy állapodtunk meg, hogy egy kötetlen beszélgetés keretében elmond néhány meghökkentő esetet, melyekkel ellenőrzései folyamán találkozott, szót ejt a leggyakoribb hibákról, amit könyvelők követnek el és felfedi azt is, hogy milyen a jó ügyfél az adóellenőr szemszögéből.
Még sok, nagyon hasznos tanácsot hallhatunk tőle, ami gördülékennyé teszi a revíziót, például: szereti-e, a revizor ha az adózó is jelen van, vagy inkább a könyvelő képviselje egyedül a céget?
 
Nem fogok visszaélni a kötetlen beszélgetés lehetőségével, amit Dajka Edit felajánlott, de most mi leszünk „hazai pályán”. Itt én fogok kérdezni és az ellenőr válaszol...
 
Ha Önnek van egy-két jó kérdése, írja meg a hozzászólásokba, mit kérdezne meg legszívesebben egy igazi, terepen dolgozó adóellenőrtől!
A beszélgetés célja az, hogy leromboljuk a falat ami a könyvelő és az adóellenőr között áll.
Ha kérdésével közelebb kerülünk a célunkhoz, ígérem fel fogom tenni a konferencián.
 
Ha még nem jelentkezett a konferenciára, itt megteheti >>


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

kérdésem, hogy egy biztositási ügynök ha vásárolt anyagok  ,  után

elszámolhatjja -e a visszaigényelhető áfát. vagy ez is TAM?

köszönettel l Edit

csak a keresztnevét...  -  

Szia Zsuzsi! A konferencián nem tudok részt venni, viszont én is szeretném megvásárolni az előadásról készült anyagot. Bízom benne, hogy lesz ilyen összeállítás. Előre is köszi, Nóri

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves  Zsuzsanna!

Szeretném megvásárolni én is az előadás anyagát.

Üdvözlettel: Lizák Anikó

Gyöngyvér  -  

Kedves Zsuzsa és Zoltán!

Sajnos nem tudok ott lenni a konferencián. Rettenetesen fáj a szívem miatta, mert nagyon jók az előadásaid.

De sajnos a pénz közbeszól. De ha esetleg készülne bármilyen kis összefoglaló anyag az elhangzottakról, talán meg tudnám rendelni.

Nagy segítség lenne számomra, mert egyedül dolgozom, küzdök a mindennapokban, és minden kis segítségre, ötletre nagyon nagy szükségem van, ami egy kicsit is megkönnyitené a munkámat.

Tisztelettel és köszönettel a munkátokért!

Lauly Gyöngyi Pécs

lauly2@t-online.hu

 

Márta  -  

Szia Zsuzsi! Köszönöm a sok hasznos információt. Kérdésem az adótanácsadói regisztrációval kapcsolatban lenne. Szerinted szükséges-e regisztráltatni, ill. tapasztalatod szerint at APEH-os ellenőrzéseken kérik-e az igazolványt. ( Elég sok ellenőrzésen voltam már, de még soha nem kérték) Ha tudsz ezzel kapcsolatban valamit, kérlek válaszolj. Köszönöm előre is.  Papp Márta

 

Julianna  -  

Kedves Zsuzsanna!

Sajnálatos módon nem tudok résztvenni az előadáson, de ha lehetséges az írásos anyagot nagyon szeretném elolvasni.

Köszönettel.           Julianna

 

 

NUSI  -  

Kedves Zsuzsa ! Lenne egy olyan kérdésem ,hogy a szakmai konferenciákon az APEH előadók miért nem beszélnek az utazási irodák adózási számlázási problémáikról.Irásos ,konkrét kérdést tettem fel /előadó:Dr Csátaljai Zsuzsanna/ és nem kaptam rá választ,pedig most akkora csavart veztett be az új szabályozás,és elintéznek mindenhol azzal,hogy ez csak egy kis réteg és a fejüket vakarják/már elnézést a kifejezésért de szószerint így van.Konkrét kérdésem: Árrés áfát csak a magánszemélynél alkalmazunk,mivel a tv,csak őt ismeri el utasnak.Konkrét kérdés: a bruttó árrésre számolom az ÁFÁ-t vagy a bruttó árrésből visszafelé -mint eddig-melyik § rögziti ezt egyértelmüen.Ha az utas/ magánszemély/csak szállást foglal UNIO-s országba vagy harmadik országba az is árrés adózás alá esik? Ilyen választ is kaptam.Cég esetében  komlex szolgáltatás közvetitésénél /tv.206 §(1).a.pont/ha külföldön teljesül a szolgáltatás akkor akár 3-ik ország akár tagállam a teljes szolgáltatásra felszámitjuk a 25 § áfát.Ha  cég  csak szállást foglal utazási irodába ez közvetitett szolgáltatás ami szerintünk -mivel közösségi vagy 3.országba teljesül  magyar áfa nem terheli ?!Csak szállodai szolgáltatás esetén külföldi teljesitésnél/86 §(2)bek.a.és 38 § együttes értelmezésénél számlázás áfa mentesen,de be kell jelentkezni adóalanyként az adott országba,mivel ilyenkor a hozzáadott értékadót a megrendelő fizeti.Várható e,hogy itt változás lessz,mert az mégis csak abszurdum,hogy a szállásközvetités úgy adózzon mint a bérbeadás.A kérdés válaszadásához annyit,UNIO-s országon keresztül saját nevünkben más javára közvetitünk szolgáltatásokat/komplex és csak szállás/ Nem katalógusból/Elektronikus a foglalás is ma már az irodák takarékossági szempontból nem prospektusból dolgoznak,az utas is mailen tájékozódik elsődlegesen.Elnézést ha nem közvetlenül a témával kapcsolatos a kérdésem de végső kétségbeesésemben fordultam a lehetőséghez.A segitséget előre is köszönöm Nusi

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsanna!

Nem tudok részt venni az előadáson. időpontban is megtartani? Várom nagyon az előadásról megjelenő írásos anyagot.  Éva

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa !

Nem tudok részt venni a konferencián de az anyagot szívesen megvásárolnám ha lehetőség lenne rá. A falakat akkor tudjuk lerombolni ha az adóellenőr egyenrangú partnerként kezel és nem úgy kezd az ellenőrzéshez minha bünőzővel állna szemben hisz úgyis csal és hazudik és nem mindenáron a hibát keresi hanem segítő szándékkal áll a dologhoz. Én úgy gondolnám hogy akarattal senki nem hibázik, ezt az átlátthatatlan és meggondolatlan törvények amiket az utóbbi években hoznak általában évközben nemis csoda ha hiba csúszik.  Nem a büntetés kiszabásának kellene a fő célnak lenni hanem a segítő szándéknak de nálunk ez nem így van, tisztelet a kivétel.Köszönöm Piri

 

Jutka  -  

Kedves Zsuzsika!

Sajnos nem tudok a konferencián ott lenni, de nagyon szeretném megvásárolni az előadás anyagát, amennyiben ez lehetséges lesz. Jutka

csak a keresztnevét...  -  

Nwem a témához szeretnék hozzászólni, de van egy komoly problémám.

BT 2008.decemberében EVA alany lett. 2009. februárjában tulajdonos változás következett be, de az ügy véd rosszul állapította meg az eleadható százalékot. Igy elvileg vissza kell térni a számviteli tv. hatálya alá. Egy másik ügy véd azt ajánlotta, hogy adjuk be a cégbíróságra, hogy tévedtünk nem 90 % az átadott rész, hanem csak 50%.Igy maradhatunk EVÁsok.  Nem vagyok benne biztos, hogy a cégbiróság visszamenőleges hatállyal elfogadja. Van-e valakinek tapasztalata, ötlete, véleménye a problémáról?Várom a segítségeteket.

email cimem zsillij@invitel.hu

Zsóka  -  

Sajnos én sem tudok a konferencián részt venni, de szívesen megvenném az előadás anyagát.

Szerintem falakat akkor tudunk rombolni, ha mindkét fél egyenrangúan viszonyul egymáshoz. Kevés kivétellel (mert tényleg van rosszindulatú, hatalmát mutagató ellenőr) ez így is van, hiszen az ellenőr is a munkáját végzi.

 

Mária2  -  

Kedves Zsuzsanna!

Köszönöm a meghívást, sajnos tényleg nem tudok elmenni, mert mozgássérült vagyok, viszont szívesen megvásárolnám CD-én vagy nyomtatott formában az előadás anyagát.

A kérdésem a következő lenne: Jelentkezett nálunk ügyfélként egy közhasznú egyesület és visszamenőleg, alapítástól kezdve le kellett könyvelnünk az anyagát, mert annyira rendezetlen volt a hozott könyvelés. Sajnos a gyors munka miatt csak az utolsó / 2009. első negyedév/ könyvelés után elemeztük ki és ellenőriztük az egyesületet és meghült bennünk a vér. Alapításkor kizárólagos tárgyi adómentes tevékenységre jelentkeztek be, és kiderült, hogy minden egyes tevékenysége áfa köteles. Jeleztük az egyesület elnőkének, de ő meg akart bennünket győzni, hogy az ő tevékenységük közhasznú, ezért áfa mentes. Szó szót követetett számtalan módón /amikre ők hivatkoztak/ szakmai véleményt kértünk cégnév nélkül az APEH-től, és minden egyes választ bemutattunk az egyesületnek, de csak elhatárolódtak az áfa kérdéstől. Ilyenkor mi a teendőnk, ha nem akarja az egyesület a hibás tevékenységet utólagos bevallásokkal helyre hozni? Nem szeretnénk, ha esetleg téves törvényértelmezés miatt még nagyobb büntetést kapjanak. Forintálisan kiszámoltuk az adóhiányt, bírságot, késedelmi pótlékot, hát mit ne mondjak....! Nem szeretnénk viszont, ha mi jutnánk bajba, esetleg még a müködésünket is kockáztatni. Ez a téves áfa megállapítási gyakorlat azért van, mert a tárgyi adómentes bejelentkezéssel kikerültek az APEH látóköréből.

Nagyon várnám a választ rá.

Üdvözlettel. Mária2

 

era  -  

Kedves Mária!

Mindenképpen leírnám az álláspontomat az egyesületnek, és átvetetném vele, mert már én is voltam hasonló helyzetben, és egy  nyilatkozat védett meg engem, amikor ellenőrzésre került sor. Persze ekkor meg arra hivatkozott., hogy miért nem voltam "erőszaskosabb". Végül elküldtem, nem volt értelme kínlódni vele.

Mária2  -  

Kedves Era!

Teljesen igazad van, kezdet kezdetétől ez az álláspontom. Az a baj, hogy a fiam a cégvezető, és ő még mindig hísz nekik, menyem sem áll mellettem, és lassan ez miatt kenyértörésre kerül sor. Azért szeretném, ha valaki elmondaná, hogy ennek mi a következménye, hogy meg tudjam nekik mutatni, hogy nem én vagyok a makacs, hanem ők túl hiszékenyek, addig várnak, míg késő lesz.

Üdv.:Mária

Dr.Szabó Tibor  -  

Kedves Mária,

A Zsuzsa felkérésére a konferencián előadást tartok a könyvelői felelősség kérdéséről. A kérdésében felvetett helyzetekről is szeretnék beszélni, nem a szakmai probléma megoldásáról, hanem a jogi felelősségi oldaláról. Az első lépés, amit javasolt megtenni, hogy az ügyfelet írásban tájékoztatni a helyzetről, azzal, hogy amennyiben nem a tájékoztatásnak megfelelően jár el, akkor annak minden következménye őt terheli. A tájékoztatás tudomásul vételét az ügyfél igazolja le, írja alá. Innentől a további eljárás az ügyfél felelőssége. A továbbiakban  felvetődik a szerződés felmondása a könyvelő iroda részéről - mert ennyire nyilvánvalóan jogsértő adózási gyakorlat a könyvelő iroda közreműködésével nem folyhat. 

Üdvözlettel:

dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértő

Era  -  

Pontosan én is így tettem: leírtam, átvetettem, majd elküldtem az ügyfelet.

Időnként nehéz a dolga egy könyvelőnek, amikor látja, hogy nem a törvénynek megfelelően jár el egy ügyfél. Általában az ügyfeleim igyekeznek az adó, számviteli stb. törvénynek megfelelni, de persze vannak kivételek, ezek az ún. nehéz esetek, akik egyáltalán nem akarnak adózni, vagy nem értik, képtelenek felfogni a jogszabályokat. Szerintem ilyenkor azonnal el kell küldeni az ügyfelet. De meddig tart a könyvelő felelőssége, amikor látja, hogy egy súlyos adócsalás van folyamatban. Elég gyorsan elküldeni az ügyfelet, vagy kötelessége jelenteni az adóhatóságnak? Nem tudom volt-e már ilyen eset, de gondolom erről is lesz szó az előadáson.

EFA  -  

 Kedves Zsuzsi!

engem az érdekelne, hogyha az APEH kiküld egy értesítést hogyő valamilyen hibát talált a bevallásban, akkor miért nem jelöl meg egy ügyintézőt is akivel érdemben beszélni lehetne? Többször előfordult, hogy olyan miatt kaptunk "hiba" értesítést ami nem is volt hiba, egyszerűen csak valakivel meg kellett volna beszélni, de erre nincs lehetőség, vagy 1-2 órás telefonos nyomozást igényel, mire végre valakihez elkerül az ember. Nem hiszem hogy ezt nem lehetne másként intézni.

Köszönettel:Ági 

jolán  -  

Kedves Zsuzsi!

Én ott leszek a konferencián, úgy érzem, 18 év után is van mit tanulnom.

Számtalanszor előfordult már, hogy felszólítást kapunk a bevallásokkal kapcsolatban, az APEH szerint feldolgozhatatlan, nem egyezik, (mindíg ellenőrzés után küldjük be)stb....Mikor felhívjuk az ügyintézőt, akkor a válasz : - megoldódott, - a program az oka, Ők tévedtek, stb.... Ha kérem, hogy a Partneremnek legyen szíves ezt is megírni, ne csak azt, hogy hibás volt a bevallás, akkor szó szerint kinevet, hogy neki arra nincs ideje, hogy képzelem én azt? 
Nagyon jól el tudnám képzelni, hogy ha valaki téved, pláne más rovására, akkor azt helyrehozza. Tőlünk ezt várják el. A mi hitelességünket  rontják.  Nagyon kellemetlen és a Partnerek részéről talán hihetetlen is, hogy az APEH tévedett, nem a könyvelő. 
Nem hiszem, hogy csak velünk fordul elő ilyen.  Egy kérdést megér a dolog, kiváncsi vagyok a válaszra.

Üdvözlettel:joli

Irén(Inci)  -  

Kedves Zsuzsi!

Bocsánat, hogy erre a konferenciára nem jelentkeztem, de ugyanaznap lesz Sopronban 2 napos adókonferencia a MOKLASZ részvételével, arra "kötelező" mennem.

Egy fontos, talán másokat is érdeklő kérdés, konkrét velem történt.

Bevittem egy egyéni vállalkozó éves anyagát 6081 ft.veszteség miatt, 30 nap az ellenőrzés.A revizor kétségbe esett, hogy 4 dosszié(negyedévente 1) milyen rengeteg, ezzel nem végeznek ketten 30 nap alatt, azonnal, betekintés nélkül meghosszabbította a határidőt 30 nappal.

Bárkivel, még teljesen tudatlan emberrel is ezt az anyagot 1, maximum 1,5 nap alatt szálanként át lehet nézni, a második nap végére minden jegyzőkönyv is kész lenne.

A kérdés:miért szabotálják a munkát a revizorok állami, költségvetési, adófizetői állampolgárok pénzén, királyi körülmények között(az új irodaházban Dózsa Gy.út)????

Megjegyzés, ha a könyvelők így dolgoznának, nem 12-re és 20-ra lenne bevallás, hanem majd 60 nap múlva 12-re és 20-ra.

Köszönettel:Inci

Zsuzsa  -  

Kedves Inci!

Ugyanzt tapasztaltam, egy hianyzo- apeh altal hibernalt es nem hibalistas!

azaz ertesites nelkul fel nem dolgozott

bevallas potlasa miatt, fel-1 oras jegyzokonyviras es 30-napos ugyintezesi hatarido....minek?

Ok is fordithatnak az idejuket energiajukat inkabb  erdemi munkara